Muutama sana keittiöistä / Couple words about kitchens

Pardon my french, mutta mikä vaivaa sisustusarkkitehtejä? Siis niitä tyyppejä jotka suunnittelevat (vuokra-)asuntojen keittiöt (oletan että he ovat sisustusarkkitehtejä, mutta korjatkaa jos olen väärässä). Nykyisen asuntomme keittiö on yksi iso (pieni) murheenkryyni. Työtasoja on kolmella seinällä ja kun itse keittiö (tai avokeittiö, miksi tuota nyt haluaa kutsua) on varsin kapea, on kahden ihmisen työskentely keittiössä lähes mahdottomuus. Jos toinen kumartuu ottamaan uunista jotakin, joutuu työtason ääressä työskentelevä väistämään. Tai jos esim kaataa perunankeittoveden viemäriin, joutuu astumaan keittiön toiselta laidalta toiselle, jolloin muut keittiössä työskentelevät ovat vaaravyöhykkeessä.

Mutta ei se epäkäytännöllisyys siihen pääty. Tarkistellaampa valaistusta. Keittiössä on ikkuna joka on sijoitettu ison työtason yläpuolelle. Ikkuna on pieni ja ylhäällä, joten siitä saatava valon määräkin on aika pieni. Käytännössä se valaisee lähinnä työtason äärellä seisovan naamaa. Lisäksi ikkuna antaa suoraan rappukäytävään. Kyllä, luit oikein. Ikkunan ohi kulkevat naapurit, joten voitte arvata, että kaihtimet ovat pääasiassa suljettuna. Luonnonvalon määrä keittiössä on siis minimaalinen, ja kun Suomessa ollaan niin se aika kun luonnonvaloa on edes tarjolla on varsin rajallinen. Sitä luulisi että työtason päällä olisi valo. Vaan kun ei ole. Keittiön lamput ovat tiskialtaan ja hellan päällä, eli ikkunallisen työtason molemmin puolin. Nämä eivät valaise työtasoa. Keittiössä on toki kattovalo, joka on keskellä keittiötä, työtason ääressä työskentelevän selän takana. Näin ollen pääasiassa käytettävä työtaso jää AINA varjoon vaikka kaikki asunnon valot olisivat päällä. Mistä tulee tämä ajatus että keittiössä ei tarvita valoa? Tai kunnollisia ikkunoita?

Bonuksena keittiössä on hieno ja trendikäs pyörillä liikuteltava lisätaso jossa on vetolaatikoita. Sen paikka on tiskialtaan alla, siinä mihin tiskikone tulee. Jos siis sattuu olemaan tiskikone (kuten lähes kaikilla nykyään on), tämä hieno lisäsäilytystila ja -pöytätaso pitää roudata kellariin, koska muuten kämpässä ei ole tilaa ruokapöydälle. Way to go, sisustusarkkitehti! Onneksi uuden kotimme keittiö on vähän järkevämpi. Se on saman muotoinen mutta siellä hella ja tiskiallas ovat vierekkäin, kaappitilaa on enemmän, pöytätasoja on enemmän ja isoimman työtason edessä on suuri ikkuna.

inenglish

Pardon my french, but what is wrong with the interior architects (or is decorator the correct translation?)? I mean those people who design the kitchens for (rental) flats (I assume they are interior architects, but correct me if I’m wrong). The kitchen in our current apartment is just one big (small) mess. There are counters on three walls. The kitchen (open kitchen plan) is very narrow, so two people working in the kitchen is almost impossible. If one bends down to take something out of the oven, the person working by the counter must move. Or if you want to pour the boiling water to the sink, the other person in the kitchen must get out of the way, otherwise there might be collision.

But that’s not all. Let’s have a look at the lighting. There is window in the kitchen. It is above the biggest counter. It is quite small and rather high, so not much light coming in. Basically it only allows light on persons face. Also the window opens directly to the hallway. Yes, you read correctly. Our neighbours walk past the window every single day, so you can guess that kitchen blinds are most of the time closed. So no natural light in the kitchen. And here in Finland the season for proper natural light is very limited. You would think there is light above the counter. But no there isn’t. Lamps are above sink and stove, so on each side of the big counter. Not enough light coming from them. Ceiling lamp in the kitchen is in the middle, so when you stand by the counter, light is behind you and your own shadow is cast over what ever you are doing. Where does this idea that no proper light is needed comes from? Nor proper windows?

As a bonus this kitchen has modern and trendy extra work space with drawers, on wheels. It is supposed to be under the sink, where the dish washer goes. So if you have dish washer (like most people do these days), this fancy drawer on wheels needs to go to the storage space. If you don’t want to live without dining table, that is. Way to go interior architect! Thankfully kitchen in our new bungalow is slightly better. Same shape, but sink and stove are next to each other, there is more cupboards, more counters and larger window infront of the large work surface.

kitchen

Ihailkaa tässä samalla taidokasta photoshop-piirustustani. Vanhan
keittiön 
pohjapiirros. Vasemman reunan pyörylät ovat hella ja sen
alla salama 
on jääkaappi, oikean reunan isot pyörylät ovat tiskiallas.
Keltaiset 
läiskät ovat valonlähteet. Yläosan iso suorakaide on työtaso. /
Example of my photoshop drawing, the floor plan of our old kitchen.
Rings on left is the stove, lightning under it is the fridge, large rings
on right is the sink. Yellow spots are lights and window. Large
rectangular on top is the work space. 

blouse1

Tässä vanhassa kuvassa näkyy takana työtaso ja ikkuna. Heti kuvan
ulkopuolella oikealla on tiskiallas ja hellasta noin 30 senttiä vasemmalle
sijaitsee jääkaappi. Työtaso vaikuttaa näennäisesti valoisalta, mutta
olemme käyttäneet sen yläpuolella spottivaloa joka ei kuvassa näy. /
This old photo shows the counter and window. Outside the photo on
the right is the sink. About 30 cm to the left of the stove is the fridge.
Counter seems here rather well lit, but it’s only because we have
been using spot light above it. That doesn’t show on the photo.

newflat1

Ja kuten jo edellisestä postauksestakin näitte, tässä uuden asunnon keittiö.
Sama muoto, mutta hieman järkevämpi sijoittelu ja enemmän tilaa.
Aika näyttää palaako  
täälläkin ruokien lisäksi pinna. /
And as you saw from the previous post, this is the kitchen on our new flat.
Same shape, little bit better arrangement on things and more space.
Time will tell 
if we lose our nerve with the impracticality or not. 

2 people like this post.

6 Comments Add yours

 1. the new kitchen has a nice big window.

  1. Rhia says:

   thorne garnet – Yes it does. I am so much waiting to grow some herbs by the window. I would also love to have a bird feeder by the window but I don’t know if that is allowed.

 2. Hehkuvainen says:

  Se on muuten ärsyttävää, jos hella ja tiskiallas ovat kaukana toisistaan tai vastakkaisilla puolilla keittiötä. Ja se on ärsyttävää, jos jääkaapin vieressä ei ole laskutilaa.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Niin on! Ja tässä meidän nykyisessä tosiaan hellan käyttö blokkaa koko muun keittiön kun keittovesien kaatamiseksi pitää häätää toinen keittiöstä kokonaan pois ettei tule haavereita. Työtason sijoittelu suhteessa hellaan on todella typerä. Ei oo varmaan missään aiemmissa kämpissä ollu näin typerää ratkaisua. Jääkaapin vieressä sentään on pieni laskutila mutta se ei lohduta kun muu keittiö on ahterista.

 3. tagathax says:

  Ikkuna rappukäytävään!?!? Kyllä, tuo ansaitsee jo useamman huuto- ja kysymysmerkin.

  1. Rhia says:

   tagathax – Joo, näin on :D Ikkunan ohi onneksi kulkee vain yksi naapuri, mutta ihan riittävästi sekin että kaihtimia ei viitsi kovin usein pitää auki. Ikkunasta näkee sopivasti ihan koko asunnon läpi, paitsi makkariin.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.