Kirjahyllyn kertomaa

Joku aika sitten Idhren esitteli vanhan kirjahyllynsä sisältöä ja päätinkin ottaa samaisen tehtävän itselleni. Omasta hyllystäni ei tosin löydy yhtä hellyttäviä lapsuudenmuistoja kuin Idhreniltä, eikä lapsuudenaikaista kirjahyllyäkään enää ole olemassa. Samalla kun esittelen uudemman kirjahyllyni täytettä vastaan samalla Ilonan heittämään haasteeseen kertoa itsestä seitsemän paljastusta.

Tehtävä ei ollutkaan ihan niin helppo kuin ensin kuvittelin. Syynä se että mulla on monta kirjahyllyä. Suurinta osaa niistä täyttää työhön liittyvä materiaali kuten pukuhistorian artikkeleita ja muita lehtileikkeitä, kaavamappeja, ompelutarvikkeita ja sen sellaista tuikitarpeellista. Tästä pääsemmekin ensimmäiseen paljastukseen.

1) Mun on hyvin vaikea heittää mitään pois. Kerään kuvia lehdistä, pieniä esineitä, kangastilkkuja, langanpätkiä, nappeja. Säilytän jopa vaatteista pois leikkaamani satiiniset ripustusnauhat. Hyllyt, kaapit ja huoneiden nurkat pursuavat pussia ja nyssäkkää johon on säilötty kangastilkkuja, nahanpaloja, nauhoja ja lankakeriä. Säilytän myös pienet kartonginpalat. Ikinä ei voi tietää milloin jossain askartelussa niitä tarvitaan. Toisaalta en ole yhtä neuroottinen kuin isäntä joka säästää myös kaikki rasiat, laatikot, käärepaperit, kuitit ja vanhentuneet reseptit.

Kuvassa mm:  Tyylin ja muodin vuosikymmenet – tekemäni kooste,
josta täälläkin on postattu jo vuosikymmenet 1910, -20 ja -30

Useita mapillisia lehtileikkeitä. Vaatteiden kiinnittimien historiaa – artesaanityöni v. 2001
Jokanaisen väri- ja tyyliopas – monisteita. Tekstausohjeita, pääasiassa calligrafiaa
Anatomia opas taiteilijalle – monisteita
/ Some misc folders about fashion and costume history articles,
calligraphy instructions and human anatomy for artists.

Toinen ongelma tehtävän suorittamiseen muodostui siitä että kaikki kirjani eivät suinkaan mahdu varsinaiseen kirjahyllyyni joka koostuu vain kolmesta seinään kiinnitetystä hyllylevystä. Niitä kuljeksii milloin missäkin, ikkunalaudoilla, pöydillä, lattialla. Tämä selittyy paljastuksella numero kaksi.

2) Rakastan käsityö-, muoti- ja vaateaiheisia tietokirjoja. Ostan tai tilaan yleensä vain tietokirjoja. Toki hyllystäni löytyy romaanejakin, mutta mieluummin lainaan ne kirjastosta sillä monesti ne jäävät kertakäyttöisiksi ja täyttävät turhaan jo ennestäänkin täyttä kirjahyllyäni. Tietokirjoja sen sijaan voi lukea tai selata useastikin ja suurinta osaa pystyn myös hyödyntämään työssäni. Olen melko varma että aiemmin ne olivat vain harrastuskirjoja. Missä vaiheessa niistä tuli työkirjoja?


Kirjahyllyyni mahtuu kirjojen lisäksi muutama muukin esine. Osa on sinne täysin sattumalta eksynyt mutta osalla on tärkeämpi merkitys. *Burb* Ihan tuntuu kuin olisi paljastus tulossa…

3) Valokuvan henkilö on mummuni täti, joka muutti nuorena neitosena Kanadaan ja avioitui myöhemmin saksalaisen miehen kanssa. Olin vain n. 7-vuotias kun hän kuoli. Vaikka hän palasi elämänsä ehtoolla Suomeen ja asui luonamme kuolemaansa asti en tuntenut häntä kovinkaan hyvin sillä Ameriikan täti oli jo höperöitynyt niin että todellinen persoona oli hautautunut jonnekin dementian alle. Tädistä jäi kuitenkin muistoksi valokuvia, vanhoja kenkiä ja hattuja sekä laatikollinen hienoja ruokailuvälineitä.

Pyöreä kukkakoriste helmitaulujen edessä on vuosien takainen kirpputorihankinta ja pidän sitä yhtenä aarteenani. Myyjän mukaan se on oletettavasti rannekoru. Koru on siitä hauska että se on koottu pienistä metallinpaloista jotka on nivelletty toisiinsa. Tämä mahdollistaa korun venyttämisen isommaksi ja kun on saanut sen ranteeseen sen voi taas supistaa istuvammaksi. Jokainen nivelkohta on koristeltu kukalla jonka keskellä on helmi.Vanha kahvipurkki taas on ystävältä saatu muisto. Samalta ystävältä on myös kokonaan puinen helmitaulu. Toinen helmitaulu on kirpputorilta.

4) Olen romuvaras. Teknisesti ottaen poisheitetyn romun talteen korjaaminen on varastamista sillä esim. jos viet oman rikkinäisen kellosi roskikseen, ei se enää ole sinun omaisuuttasi vaan sen joka omistaa sen roskiksen (yleensä kunta tai kaupunki). Itse tosin kutsun sitä mieluummin muistoesineiden keräilyksi, kuulostaa huomattavasti korrektimmalta. Kirjahyllystä löytyvät pysäköinnin kieltävä merkki ja puinen ornametti on “kerätty talteen” työmailta. Puinen koriste Haiharan kartanon erään rakennuksen remontti-roskalavalta ja kyltti erään autotallin purkutyömaalta. Tehtäköön nyt samantien selväksi kun sitä mietitte kumminkin, että en varasta kaupoista mitään. Muistoesinekokoelmaani saattaa sen sijaan päätyä tavaraa roskalavoilta ja purkutyömailta löytyvää. Myös maasta löytyvä esine voi olla muistoesine-kokoelmani arvoinen. Shhhh, tästä ei sitten hiiskuta kellekään!


Kirjahyllystäni löytyy monenmoista sanakirjoista tähtitieteeseen ja runoista korunvalmistukseen. Suosikkejani ovat mm. kuvassa näkyvä Kenkä sekä englanninkielinen serkkunsa Handbag. Yksi vanhimpia ja samalla myös käytetyimpiä kirjojani on Koululaisen TOP tietosanakirja-sarjaan kuuluva paksu sanakirja josta löytyvät tärkeimmät sanat ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi. Sain kirjan joululahjaksi peruskoulu-aikana joten se on ollut käytössä yli 20 vuotta. Yksi erikoisimmista kirjoista ehkä on kumin historiasta kertova Kumi, jonka löysin museokauppa Vinssin alennusmyynnistä, Vapriikista. Muita lempikirjojani ovat Muoti – suunnittelijoiden vuosisata, Elimäen kootut tarkoitukset, Alphose Muchan julistekirja ja Frida Kahlo: The Paintings jonka hankin Tate’s Modern museumista ensimmäiseltä Englannin matkaltani 2005.

5) Lempikirjailijani on Douglas Adams. Erityisesti pidän hänen Linnunrata-trilogiastaan. Tietämättömille kerrottakoon että Linnunradan käsikirja liftareille on tämän viisi-osaisen trilogian (kyllä, luitte oikein ja tuo on suora lainaus yhden kirjan takakannesta) aloittava opus. Adamsin verbaalinen ilotulitus saa scifi nörtin kuumaksi alta tähtivuorokaudellisen aikaksikön. Valitettavasti en ole vielä päässyt perehtymään näihin alkuperäiskielellä. Sarja vastaa kysymykseen elämän tarkoituksesta (joka on muuten 42), paljastaa että delfiinit ovat oikeasti avaruusolentoja ja opastaa että maailmankaikkeuden halki voi liftata alle 20 altarian dollarilla päivässä. Kirjoista on tehty myös kuunnelma (jota tuli muksuna kuunneltua Yleisradion radioteatterin esittämänä), tv-sarja ja elokuva (joka muuten oli ihan paska).

Hyllyssä näyttää notkuvan myös satunnaista sinne varsinaisesti kuulumatonta roinaa kuten kaverilta ostettu sormus, post-it-lappuja, tyhjä filmipurkki ja paristolaturi. Niille varmasti olisi joku asiaankuuluvakin säilytyspaikka, jossain…hmm, kuudes paljastus oletettavastikin liittyy tähän…

6) Olen erittäin taidokas sotkemaan. Mulla on tapana sotkea kämppäni parissa minuutissa siivoamisen jälkeen. Kun käytän jotakin esinettä se ei juuri koskaan löydä takaisin omalle paikalleen vaan jää mitä todennäköisin lojumaan siihen kohtaan missä sitä on viimeksi käytetty. Tämä johtuu tietenkin siitä että olen niin järjettömän kiireinen että en yksinkertaisesti ehdi palauttaa esineitä paikoilleen, eikä suinkaan siitä että olisin laiska tai saamaton paskiainen. No taito sinänsä tämäkin.


Hyllystäni löytyy muutamia vähän erikoisempiakin kirjoja joista ei ehkä heti tulisi mieleen että ne ovat minun. Niihin kuuluu mm. kotimainen tietokirja Jänis joka esittelee jänistä varsin hienoin valokuvin. Sain sen palkintona jostakin peruskoulun metsävisasta vuonna miekka ja kypärä. Muita erikoisempia ovat Alastonkuvauksen käsikirja, Solmutieto, Suomen linnut, Carpe diem – latinankielisiä fraaseja ja Parhaat rakkauskirjeet joka on koottu rakkauskirjeen kirjoitus-kilpailun vastauksista. Oliskohan seitsemännen eli viimeisen paljastuksen paikka? Olis.

7) Olen parantumaton romantikko. Rakastan romanttista hömppää niin elokuvien kuin kirjojenkin muodossa. Olen ahminut kaikki romantiikan kuningatar Barbara Cartlandin kirjoittamat rakkausromaanit (ja niitä on paljon) sekä ison kasan muuta romanttista huttua. Yksi suosikkileffoistani on Uneton Seatlessa joka on romantiikkaa parhaimmillaan. Amelie, Pieni suklaapuoti ja Hiljaiset sillat löytyvät myös sieltä romanttisten suosikkieni joukosta. Mielenkiintoista tässä on se että yleensä romantiikannälkä iskee silloin kun sitä ei omasta elämästä löydy, eli niinä aikoina kun olen ollut sinkku on romanttisen viihteen kulutus ollut suurimmillaan.

Koska päätin esitellä tässä vain varsinaisessa kirjahyllyssä olevat tavarat jäi esittelystä pois paljon sellaista jonka paikka oikeasti siellä olisi mutta eivät sinne mahdu. Tähän kategoriaan kuuluvat mm. kaikki valokuva-albumit (joita on varmaan jo yli 10), viewmaster-laite, kiinalainen lankarasia ja stereokuvat joita säilytän ikkunalaudalla. Mutta ne ovatkin jo toinen tarina.

Haastan omasta kirjahyllystään tarinoimaan Bemaryn ja Johannan.

ENGLISH SUMMARY
Inspired by Idhren, I decided to show you what my bookshelf holds on it. At the same time I reply to Ilona’s challenge to reveal 7 things about me. It wasn’t as easy as I thought because I have several bookshelves and not all my books are in them anyway. Most of my so-called bookshelves are filled with work-related stuff like fashion articles, sewing supplies and pattern folders. That deserves first reveal.

1) It is difficult for me to throw anything away. I save small rolls of yarn, small pieces of fabric and lace, even those little satin ribbons attached to clothing to hang them on hanger. My apartment is filled with bags and boxes that hold pieces of leather, fabric and buttons. And I even save little piece of cardboard. You never know when you need something.

2) I love informational books. Yes, I have some novels aswell but most of my books are related to fashion, costume history and arts & crafts. They are handy at my work aswell. Wait a minute? When did my hobbie-books turn into work-books?

There is also other items in my bookshelf than books and some of them have deeper meaning to me. *Burb* I feel confession coming…

3) Woman in the photo is my granny’s aunt. She moved to Canada as young lady and later married german fellow. I was only 7 years old when she died. Even though she return to Finland for her last years and lived with us till her death I barely knew our American Aunt. Her real personality was already buried under dementia. But we have photos, old shoes and hats and big box of old cuttlery to remind about her.

Round floral decoration is from flea market several years ago. It’s assumed to be a bracelet. It consists of small metal bars that are combined together with joints. You can stretch it to put it on your wrist and then shrink it again to make it fit. All joints are decorated with flower and pearl in the middle. Old coffee tin is gift from friend. Completely wooden abacus is also from same friend. Other abacus is from flea market.

4) I steal junk. Technically here in Finland it is illegal to take stuff from skips and bins. Even if you throw away your own broken watch it is not yours anymore but it belongs to the one who owns the bin (usually town or village that provides them). I like to call it “collecting mementoes”, sounds better, huh =) Wooden decoration is salvage from building renovation-skip. Yellow No parking-sign is from old carpark demolition site. Lets make it clear now because I know you think about it, I don’t steal anything from shops. However something on skip, bin, demolition site or lying on the ground mind end up into my collections. Shhh, don’t tell about this to anyone!

There is all kinds of books in my shelf. Dictionarys, astronomy-books, poems and jewelry-making books. One of my favourites is small book called Kenkä (=Shoes) and her cousin Handbag-book. One of the oldest and most used aswell is dictionary with swedish, german and english sections. I got that as present when I was in ground school so it is over 20 years old. One of the most peculiar books must be book called Kumi (=Rubber). It is about rubber’s history. My favourite books are also Fashion – designers century, finnish version of Meaning of Liff, Aphonse Muchas poster-book and Frida Kahlo: The Paintings which I bought from Tate Modern on my first trip to England in 2005.

5) My favourite author is Douglas Adams and I especially like his Galaxy-series. To those who don’t know I mention that the first book of this five-part trilogy (yes you read correctly) is called Hitchiker’s guide to Galaxy. Adams’ verbal fireworks gets scifi geek hot superfast. Unfortunately I still haven’t had the opportunity to read those in original language. Series reply to answer about meaning of life (which is 42 btw), reveals that dolphins are aliens and that it is possible to travel around galaxy with just 20 altarian dollars per day. They made a radio play, tv-series and movie (which sucked btw).

There seems to be other random items on the shelf that doesn’t belong there. Like ring I bougth from my friend, old film container, post-it notes and batter recharger. I’m sure there is proper place for those… somewhere… and assumedly sixth reveal relates to that…

6) I’m very skillfull of making a mess. I can mess my recently cleaned apartment in no time. When I use some item it usually is left where I used it last time. Of course this is due to my very hectic and busy life, not the fact that I might be lazy and negligent. Well skill is a skill.

There are some little bit odd finds in my bookshelf aswell. Like the book called Jänis (Rabbit) that I got as a prise from some ground school quiz in the year sword and helmet. Other peculiar ones are Nude photography-guide, Knot-book, Finnish birds, Carpe Diem – latin phrases and Best love letters which was made from the results of love letter writing-competition. Time for the seventh reveal?

7) I’m hopeless romanticist. I have read all romantic novels by the queen of romance, Barbara Cartland (they are numerous). Among my favourite movies are Sleepless in Seatle, Amelie, Chocolat and Bridges of Madison County. Notisable in this is that when I have been single the consumation of romance has been bigger than when I’m seeing someone.

Because I decided to include in this post only those items that actually fit into the shelf I had to leave lots of stuff out that SHOULD be in the bookshelf. Under this category are for example all my photo albums (over 10 already I think), viewmaster-machine, stereo images and chinese threadbox. But those are totally different story.

I challange Bemary and Johanna to take this task and show us their bookshelves.

12 Comments

  1. Bemary says:

    Uih, hauska haistatus! ;D En varmaan voi toteuttaa tätä ennen paluutani Ouluun (milloinka lie), missä se hyllykin sijaitsee, mutta pistän jutun korvan taakse aivan varmasti. :)

    Mä oon ihan samanlainen romuhamsteri ja roskisvaras, joka tosin on jo oppinut paremmin luopumaan niistä puoliksi käytetyistä askartelupapereista sun muista vastaavista, jos verrataan menneisiin vuosiin. Mutta hei, kuka voi lopettaa lähiön roskisdyykkauksen, kun sieltä löytyy mm. mustia keinutuoleja? :D

  2. Runway says:

    voi ei, en omista mitään kirjoja:S

  3. BettyBottom says:

    Hahaa! Sullahan on mun alan kaksi “ammattitautia”, joista aina koulussa vitsailaan: kaiken säilöminen ja roskistavaroiden yms. romujen haaliminen. Mikään kirppislöytö ei oo tuntunu niin hyvältä kun esim. yhden upeen vanhan nahkavyön bongaus roskalavalta saati sitten se, että meidän olohuoneen nojatuolit on myös ilmaista kamaa roskalavalta. Ja joo, mä säästän melkein jokasen pienenkin paperinpalasen, jos se on ihana. Meillä ollaankin siinä tilanteessa, että isompi kämppä on hommattava vähintään parin vuoden sisään nyt, kun kaikki mun askartelu ym. tarvikkeetkin pitäis mahtua meidän työhuoneeseen… Hauska postaus!

    PS. Uusi blogisi ulkoasu näyttää tosi hyvältä!

  4. Rhia says:

    Bemary: ei se mitiä, odotellaan =) mä oon dyykannu roskiksesta mm. 40-luvun (tai 50-luvun, en oo varma) nojatuolin (jonka äiti kunnosti upeaksi) ja funkis-yöpöydän (jonka senkin äiti entisöi) sekä paljon muuta hyödyllistä =) dyykkaus kannattaa!

    Runway: no tee vaikka sitten hattuhyllystä jos ei oo kirjahyllyä =) ei siinä postauksessa tartte olla yhtään kirjaa.

    Betty Bottom: dyykkaaminen on hauskaa, mutta ei sitä aina kehtaa tehdä, tässä talossa on tapana tuoda pari kertaa iso roskalava pihaan että saa heittää pois tavaraa, oon sitäki käyny kaiveleen monesti =) mut käyn yön pimeinä tunteina kun en päivänvalossa kehtaa… ja kiitos =)

  5. Anonyymi says:

    jos pidat romantiikasta, niin suosittelen Stephenie Meyerin Houkutus -kirjaa.

  6. Rhia says:

    Anonyymi: Okei, pitänee testata tuo =)

  7. Ilona says:

    Hih, mäkin säästän vaatteiden ripustusnauhat, niitä tarvitaan välillä joulukoristeisiin ja muuhun tarpeelliseen :D Oikeastaan tavaroiden säästäminen on hirveän paha tapa, varsinkin kun pitää muuttaa…

  8. Rhia says:

    Ilona: älä muuta sano, olen muuttanut elämäni aikana monta kertaa ja tämmösen tavaramäärän kanssa se on pelkkää helvettiä =) mutta sitten taas on hirmu kivaa se että kun saa inspiraation tehdä jotain voi vaan tehdä ja ottaa hyllystä tarvikkeet eikä ekana tartte mennä kauppaan hakemaan lankaa, nappeja, vetskoja, tukikangasta jne =)huomasin sen just ennen joulua kun tein joulusukat, yhtään tarviketta en joutunut ostamaan kun kaikkea oli varastossa.

  9. Marja says:

    minäkin säästän ripustusnauhat (vaikka vaate päätyisi kierrätykseen).
    Olen itsekin perustellut, että on hyvä että on mistä ottaa kun inspis iskee.
    Tulisipa vielä inspis sillä hetkellä kun siihen olisi mahdollisuus käyttää aikaa …

    Eilen oli poikkeus: jo syksyllä jemmatuista risapolvifarkuista tuli hame, kun lehteä selatessa tuli malli vastaan.

  10. Rhia says:

    Marja: niinpä, mullakin suurin ongelma on sen inspiksen ajoittaminen. Mutta edelleenkin olen sitä mieltä että on ihanaa kun tarvikkeita on varastossa niin että kun se inspis tulee sopivasti niin voi vaan ryhtyä hommiin =)

  11. limperi says:

    Kun jotenkin keksisi, miten saisi kirjat järjestykseen; on nimittäin käynyt muutaman kerran niin, että olen ostanut saman kirjan uudestaan, tai kirpparilta tuonut dekkarin, joka minulla jo on…sehän on aivan kamalaa, eikö!

    1. Rhia says:

      limperi – Ehkäpä älypuhelimeen voisi saada jonkun aplikaation millä voisi pitää inventaariota kirjoista ja kätevästi tarkistaa onko joku kirja jo hyllyssä? Itse en ole vielä onnistunut tuplia kirjoista hankkimaan, mutta lahjaksi olen joskus saanut kirjoja jotka minulta jo löytyvät.

Comments are closed.