DIY: Mokkakäsineet pesussa / Washing suede gloves

Vastoin yleistä käsitystä, nahkaa ja turkista voi pestä. Nahkatakkia tai turkkia ei  kumminkaan kannata tuupata pesukoneeseen. Takeissa on käytetty tukirakenteita ja -materiaaleja joiden pesunkesto ei ole kovin hyvä, eikä kaikkia muitakaan nahkatuotteita kannatta tai voi pestä, mutta nahkaa yleisesti voi. Pieniä asusteita ja kevyesti vuoritettuja vaatteita, irtopaloja tai vuotia voi tarvittaessa pestä käsin. Pesukoneeseen niitä ei silti kannata missään tapauksessa laittaa.
HUOM! Vaikka nahkatuotteet kestävätkin pesemistä, en suosittele pesemään nahkaa tai turkista tarpeettomasti. Pesu on aina nahalle kuluttava huoltomenetelmä ja sitä kannattaa tehdä vain silloin kun mitään muuta ei ole tehtävissä, tai jos aiot esim uusiokäyttää likaisen vanhan mokkatakin tai lammasturkin johonkin uuteen vaatteeseen tai asusteeseen.

Minulle kävi pääsiäisenä pieni vahinko kun 1900-luvun asuun tarkoitetut vaaleanpunaiset mokkakäsineet löytyivät kotiin tullessa pihasta kuralätäköstä. Käsineet olivat ennestäänkin jo aika ryvettyneet, mustaa rasvaa ja maantiepölyä. Vaalea mokkanahka imee itseensä likaa kuin magneetti. Oli pakko pistää käsineet pesuun ja näin se käy:

Tarvitset
tahranpoistoon sappisaippuaa
pesuun marseillesaippuaa

inenglish

Despite the general knowledge, leather and real fur can be washed. However you should not put your leather coat nor fur coat in washing machine. Coats have supportive materials and constructions which can handle washing. Neither you can or should wash any other leather products, but leather in general can handle washing. Small accessories, lightly lined garments, loose pieces and hides can be washed if necessary, by hand. Machine washing is not recommended.
NOTICE! Even though leather can handle washing, I don’t recommend doing it when it’s not absolutely necessary. Use it only as a last resort (or if you are planning on re-purposing old dirty suede jacket or lamb fur into a completely new garment), because washing is always very rough treatment for leather.

I had a small incident on Easter when I dropped my light pink suede gloves into puddle of muddy water when we went out. They were there for couple hours before I found them returning home. Gloves were already quite dirty from dust and black grease. Light coloured suede sucks the dirt like magnet. I just had to wash them and this is how you do it:

You need
gall soap for stain removal
Marseille soap for washing

suedewash1
suedewash2

1. Marseillesaippuan käyttö on tärkeää. Sen sisältämä rasva
estää nahkaakuivumasta pesussa liikaa ja pitää nahan notkeana.
Vuole marseillesaippuasta reilusti hienoa murua tai lastuja.
Mitä hienompaa, sitä nopeammin se liukenee. /
1. It’s important to use Marseille soap. It has lots of grease which
prevents leather from drying too much and keeps it flexible.
Shave lots of very fine crumbs or shavings from Marseille soap. 
The finer it is, the faster it solves into water.

2. Lisää kuumaa vettä niin että murut peittyvät.
Jätä saippua liukenemaan. /
2. Add hot water so that it covers the shavings. Leave to solve.

3. Sillä välin kun saippua liukenee veteen, kostuta käsineet
viileällä vedellä kauttaaltaan. Hiero sappisaippuaa tahroihin
ja hankaa tahraa kunnes se vaalenee. /
3. While the soap is solving, wet the gloves completely with
cool water. Rub gall soap on the stains and rub the stains
as long as they turn light.

suedewash3

4. Kun tahrat ovat vaalenneet voi hiukan huuhdella
käsineitä viileällä (enintään kädenlämpöisellä) vedellä. 
Tarkista että marseillesaippua on liuennut kuumaan veteen.
Liukenemattomat saippuahippuset saattavat tehdä tahroja

nahkaan. Kun saippua on kunnolla liuennut, lisää kylmää
vettä niin paljon että vesi on kädenlämpöistä. Upota
käsineet veteen likoamaan noin puoleksi tunniksi. 

ÄLÄ koskaan pese nahkaa kuumalla vedellä! /
4. When stains have vanished you can rinse the gloves in
cool water (not warmer than body temperature). Make sure
that Marseille soap has solved in the hot water. Unsolved shavings
might cause staining on leather. When soap is properly solved, add
cool water enough so that Marseille bath is body temperature.

Submerge gloves in the bath and let them soak for about 30 mins.
NEVER wash leather with hot water!

5. Tarkista pesutulos, uusi sappisaippuakäsittely ja
marseilleliotus tarvittaessa. Huuhtele käsineet huolellisesti
sekä sisä- että ulkopuolelta. /
5. Check the results, you can re-do gall soap rub and marseille bath
if needed. Rinse gloves carefully, both in- and outside.

suedwash4

6. Puristele valuva vesi pois käsineistä. Älä väännä! Kiedo
tämän jälkeen käsineet paksuun pyyhkeeseen ja painele 
pyyhkeen sisällä kuivaksi. Voit jopa astua pyyhepaketin
päälle jos se auttaa puristamaan kosteutta pois. Tämän

jälkeen suorista käsineet muotoonsa ja aseta kuivumaan
tasoon (älä ripusta roikkumaan, se saattaa aiheuttaa venymiä). /
6. Squeeze dripping water out. Do not wring! After this,
wrap gloves inside thick towel and squeeze them as dry as you can.
You can even step on top the towel parcel if that helps. 
Then straighten gloves back to their shape and place to dry
ontop wash rack (do not hang, that  might cause stretching).

suedewash5

7. Kuivuttuaan käsineet tuntuvat hiukan koppuroilta,
mutta se on normaalia. Marseillesaippua on säilyttänyt niissä
notkeutta joten ne palautuvat alkuperäiseen pehmeyteensä 
nopeasti. Omat käsineet kutistuivat hiukan pesussa, mutta nahan
ominaisuuksiin kuuluu pieni venyminen joten ne venyvät

kuitenkin käytössä jonkin verran./
7. When dry, gloves might feel little bit dry and rough, but that is normal.
Marseille soap have kept the flexibility in the leather so they should return
the original softness quickly. My gloves shrunk slightly in the wash,
but as leather does, they will stretch back again in use. 

7 Comments

 1. Elina says:

  Nyt oli hyödyllistä ja mielenkiintoista! Muutamankin mokka-asian olen vuosien varrella heittänyt roskiin, kun olen luullut, ettei niitä enää mikään pelasta.

 2. Kati says:

  Voihan rähmä. Pesin aikoinaan mokkahameeni siis vääränlaisella saipppualla.
  Vaalea mokkanahkainen hame sai ikävät kurajäljet, kun laskin mutaisessa mäessä pyllymäkeä… Totesin, että hame on pakko pestä ja pesin siitä varovasti sappisaippualla pahimmat tahrat ja sitten käsipesulla jollain pyykinpesuaineella. Hameesta tuli aivan koppura, enkä saanut sitä enää pehmenemään kunnolla. Tämä harmitti aikoinaan todella paljon. Kiitos tästä vinkistä! Tulevaisuudessa tiedän paremmin :)

  1. Rhia says:

   Elina – Joo tuo mokka on tosiaan niin arkaa ottamaan niitä tahroja. Tavallinen pintanahka harvemmin edes vaatii pesuja kun sileään pintaan ei niin helposti lika edes tartu ja lähtee jopa ihan pyyhkimällä pois. Tietty jos on ihan kovin pahoja pinttymiä niin ei pesukaan ehkä niitä irrota, mullakin jäi etenkin tuon toisen käsineen sormiin vähän tuollaista harmaata pinttymää, mutta ovat nuo silti selkeästi puhtaammat kuin lähtötilanne.

   Kati – Voi ei! Juu, tavallisen pyykinpesuaineen ominaisuuksiin kuuluu nimenomaan että se poistaa rasvaa tekstiilistä (rasvatahrat). Mutta nahka kun menettää kaiken rasvan ja kimmoisuutensa niin se on sitten pilalla ja alkaa haurastua ja repeillä. Siksi marseillesaippua on juuri nahan pesuun passelia ja sitä kannattaa laittaa pesuveteen reilusti. Tietysti koppuraksi mennyttä nahkaa voi koittaa elvyttää esim mehiläisvahalla tai satularasvalla, mutta ei sekään täysin pilalle kuivunutta nahkaa pelasta ja mokkanahalle ei edes sovellu rasvaaminen. Mutta tahranpoisto-osuus oli sinullakin ihan niinkuin pitikin, sappisaippualla.

 3. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen ohje ja täytyykin pistää mieleen. Minullakin on kirkkaanpunaiset mokkakäsineet olleet jo vuosia käytössä ja ovat jo aika nuhjuisen näköiset. Ei niitä siis tarvi “mettäkäsineiksi” siirtää:) Miten se pesumokka mahtaa erota tavallisesta? Eräs nahkaompelija teki joskus yhdelle lapsista shortsit ja ne olivat kuulemma sitä. Tosin ei niitä ole pestä tarvinnut. Villakangastakkeja minäkin olen kyllä uhkarohkeasti laittanut ihan pesukoneeseen viileään pesuun villaohjelmalle ja ihan hyvänä on pysynyt. Tosin ei sitäkään voi kellekään suositella, kun ei aina tiedä pysyykö tukikankaat ok.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Minä en ainakaan tiedä miten pesumokan erottaa tavallisesta muutoin kuin vaatteen pesumerkistä, koska periaatteessa kaikki mokkanahat ovat käsipestäviä. Kaikki mokkavaatteet sen sijaan eivät ole pesunkestäviä, jo mainittujen tukimateriaaliensa ja rakenteidensa vuoksi.

 4. Marjo says:

  Hei!
  Mahdatkohan enää noteerata näin “vanhoja” kommentteja…?
  Etsin ohjetta nimenomaan mokkakäsineiden pesuun ja osuin blogiisi
  (joka on toki minulle jo entuudestaankin tuttu: mielenkiintoinen & kiva, vaikken ole vähimmässäkään määrin ns. käsityöihminen).
  Mitäs luulet, päteekö sama pesuohje saippuoineen myös turkisvuorisiin käsineisiin?
  Omat vaaleat lampaannahkaiset hanskani ovat talven jäljiltä… no, sanotaan vaikka, että aika sanoinkuvaamattomassa kunnossa!

  1. Rhia says:

   Marjo – Uskoisin että toimii. Sama pesuohje pitäisi toimia myös turkikselle. Jos käsineet ovat kurjassa jamassa niin ei se ota jos ei annakaan. Erilaiset nahat tietty käyttäytyy hiukan eri tavoin mutta kunhan marseillea on riittävästi liotusvedessä niin pitäisi onnistua.

Comments are closed.