Jälkilämmöt

on


Joulu alkaa olla ohi-ohoi ja paluu arkeen alkaa pian. Tätä blogia koskevassa
äärettömässä ylivaltaisuudessani esittelen kuitenkin vielä miten joulua vietetään meidän perheessä. Jos mitta on jo täyttynyt jouluasioista niin on parempi klikata vaikka tänne.

Äidin pieni joulukylä
Mom’s small christmas village

Koska perheemme koostuu kahdesta kansallisuudesta vietämme kaksi erilaista joulua: suomalaisen ja englantilaisen. Suomalainen joulu alkaa tietenkin perinteiseen tapaan aattona. Koska vuosi on ollut poikkeuksellisen v-mäinen ja kokoonpanostamme sen seurauksena puuttuu yksi henkilö oli ohjelmammekin hieman erilainen kuin normaalisti on ollut tapana.

Perinteisiä ja uusia käsin tehtyjä joulukoristeita äitini luona. Traditional and new hand made christmas decorations at my mom’s.

Aattona minä ja isäntä pakkasimme itsemme autoon ja suunnistimme maalle kohti lapsuudenkotiani. Kuusta ei tänä vuonna oltu raahattu sisään, mutta muuten talo oli koristeltu jouluisesti erilaisin asetelmin ja lukuisin kynttilöin.

Lyhtyjä ulkona. Pihamaalta hangesta löytyi ilveksen jälkiä,
asuvat kuulemma n. 100m päässä talosta.

Lanterns outside.
On the yard we found lynx paw prints,
apparently they live about 100 meters from the house.

Ensimmäiseksi ohjelmassa oli saunomista ranta-saunassa. Ei avanto-uintia eikä lumessa kieriskelyä syystä että lunta ei ollut riittävästi ja avantokin oli jäänyt liian pieneksi. Äitini tosin oli kuulemma harkinnut lumessa kieriskelyä, mutta tullut tulokseen että ohuen lumipeitteen vuoksi voisi joku risu ilkeästi napsahtaa kankkuun, ja jättänyt väliin.

Saunomisen jälkeen oli tarjolla perinteisiä jouluherkkuja, jotka nautitaan perheemme perinteen mukaisesti rennoissa kotivaatteissa. Ruuan jälkeen siirryttiin lahjojen jakoon. Äiti tosin yritti taas perinteiseen tapaan ennen joulua sopimusta että lahjoja ei hankittaisi, mutta olin ehtinyt silloin jo omat hankintani tehdä. Käteen meni siis sekin sopimus =) Itseasiassa minusta on hirmuisen kiva antaa lahjoja ja yleensä lahjat hankin vaikka muut eivät sitä tekisikään. Vaikka toki mielellään itsekin lahjoja otan vastaan on jotenkin kivempaa se kun voi ilahduttaa muita. Loppuillan kulutimme takkavalkeaa glögilasi kädessä tuijotellen ja yhdessä pelejä pelaillen. Takkatulen yhteyteen olisi kuulunut olennaisesti englantilainen perinne kastanjoiden paahtamisesta, mutta tänä vuonna ei kunnon kastanjoita tahtonut löytyä.

Vanhoja joulukoristeita n. 30-40-luvulta, isäni lapsuudesta.
Old christmas decorations from 30’s or 40’s, from dad’s childhood.

Jouluaamuna tarkistimme tietenkin joulusukat sillä englantilaisen perinteen mukaan joulupukki eli Santa Claus tuo lahjoja yöaikaan ja ne odottavat aamulla sukkien sisällä. Olin tehnyt meille joulusukat aatonaattona. Aamukahvin jälkeen palailimme isännän kanssa omaan kotiin valmistamaan englantilaista joulu-ateriaa. Ruuat eivät sinänsä ole hirveän vaikeita valmistaa mutta isäntä hermoili koska kyseessä oli ensimmäinen hänen valmistamansa ateria jolle äitini oli kutsuttu mukaan. Ruuat valmistuivat kuin valmistuivatkin juuri parahiksi äidin saapuessa.


Ruuan jälkeen avattiin lisää lahjoja. Englannissa on siis tapana antaa kahdet lahjat, ne jotka Pukki tuo ja sitten ne jotka tulevat ystäviltä ja sukulaisilta. Loppu ilta sujui yleisen ähkyn ja jutustelun merkeissä. Olin varmaankin ollut tänä vuonna erityisen kiltti sillä laskin että sain yhteensä 14 pakettia joista 12 isännältä O_O. Mainittavaa kuitenkin että hän oli huomaavaisesti paketoinut kaikki yhteenkin kuuluvat erikseen, kuten kynttilät jotka olivat kolmessa eri paketissa sekä makeiset jotka olivat kolmessa eri paketissa. Ei se laatu vaan se määrä, hehee!

Muutamia lahjoistani: digi-järjestelmäkamera, muistikortti ja kamera-jalusta isännältä, metallinen rintakoru (jonka kiinnitin baskeriini) äidiltä.

Some of my presents: digital professional camera, memory card and tripod from boyfriend and metal brooch from mom.

Kaikki kuvat Evil Dressmaker, paitsi kalkkuna ja christmas pudding jotka netin ihmemaasta.

Mikä on sinun ennätyksesi lahjojen määrässä?

ENGLISH SUMMARY
Christmas is almost over, but I’m still going to use my right as the owner of this blog and torture you with story of how we spent christmas. If you are totally fed up with christmas i suggest you click here.
We usually spend two different kind of christmases: finnish and english. This is because my boyfriend is english. Traditional finnish christmas starts on christmas eve. We went to my mom’s place to countryside. First we warmed the sauna by the lake. After sauna some relaxing and then trad finnish christmas food that includes roasted ham, sweede -, potato- and carrot caseroles, salted salmon and salad made of beetroot and carrot. After food we exchanged presents.

Isännän lahjat olivat tänävuonna sci-fi voittoisia: SG Atlantis-logolla varustettu t-paita ja hihamerkki, Star Trek Alternate realities-dvd boksi ja Futurama-kalenteri.
Boyfriends presents were sci-fi stuff this year: t-shirt and jacket patch with SG Atlantis-logo, Star Trek Alternate realities -dvd box and Futurama calendar.

This year mom didn’t got christmas tree in the house, but there was lots of christmas decorations and candles around the house. Rest of the evening we spent staring fireplace with glög-drinks in our hands. Usually we would have roasted chestnuts in fireplace but we couldn’t fine any proper ones this year.

Next morning we checked our christmas stockings for Santas presents. After morning coffee me and boyfriend head back to our home to prepare english christmasmeal. Although meal is not that difficult to make bf was little bit nervous since this was the first meal he prepared that my mom was gonna take part in. After all we managed to make the meal in time and very nice it was.

After food we opened rest of the presents. Apparently I have been really good girl this year since I counted 14 presents, 12 of them from bf. Though I have to mention that he considerately wrapped everything in separate parcels, like 5 candles I got were in 3 packages and sweets were in 3 packages aswell. It’s not the quality, its the amount =)

All photos by Evil Dressmaker, except turkey and christmas pudding.

What is your record on the amount of presents?

Be the first to like.

4 Comments Add yours

 1. nuvonova says:

  Thanks for a future Christmas idea in regards to the star trek dvd, I’ve never seen that before, my boyfriend loves star trek and he’s never mentioned that dvd before …hmm!

 2. Rhia says:

  nuvonova: You are most welcome =)

 3. Forêt noire says:

  Moi Rhia, teillä oli ihan sama menu ja tuo “italiansalaatti” erityisesti pisti silmään! Meilläkin tehdään italiansalaattia, mutta vain joulupöytään. Oma ohjeeni on hmm. erittäin vanhasta koulun kotitalouskirjasta ja ah, niin ihanaa herkkua!

  Myös vanhat vintage kuusenkoristeesi ovat hurmaavia!

 4. Rhia says:

  Forêt noire: En tiedä mistä äitini tuon italiansalaatin ohjeen on ottanut, luultavasti jostain niistä vanhoista koulun keittokirjoista =) Siihen tulee: keitettyä porkkanaa, keitettyä makaroonia, balkan-makkaraa, omenaa, herneitä ja suolakurkkua (tosin luulen että tänä vuonna äiti unohti sen pois). Kastikkeena purkki kermaviiliä johon tulee loraus etikkaa, pari ruokalusikkaa sinappia, suolaa ja valkopippuria. Sitä on meillä tehty vuosikaudet, jo mun lapsuudessa, mutta vain jouluisin =)

  Vanhat koristeet ovat toistaiseksi äidilläni ja saan ihailla niitä siellä =)

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.