Helppo DIY: kestovanulaput / Easy DIY: cloth cosmetic pads

Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut vaihtavani kaupan vanulaput itse tehtyihin kestovanulappuihin. Kutsukaa sitä ekoteoksi vaikka, mutta minua kiinnostaa kokeilla miten ne toimivat. Ja säästäähän se myös vähän rahaa. Tämän helpompaa tutoriaalia ei varmaan olekaan. Käytä puuvillakangasta joka kestää pesun 60 asteessa, viileämmässä lämpötilassa laput eivät kunnolla puhdistu.

Tarvikkeet
pehmeäksi kulunutta froteeta tai
flanellia tai
vohvelikangasta

Leikkaa kankaasta ympyröitä, kaupan vanulapun kokoisia tai vähän isompia. Saumuroi tai siksakkaa reunat. Pujota parsinneulalla saumuriompeleen häntä ompeleen sisään. Valmis! Voit tehdä lapuista yksinkertaisia tai kaksinkertaisia jos kankaat ovat ohuta tai haluat vaikka erilaiset puolet samaan lappuun. Helppoa kuin heinänteko! Jos käytät lappuja päivittäin, suosittelen tekemään ainakin kaksi viikoksi riittävää satsia. Silloin ei tarvitse olla jatkuvasti pesemässä käytettyjä lappuja vaan kerta viikossa riittää. Laput kannattaa pestä pesupussissa niin niitä ei tarvitse etsiskellä muun pyykin seasta.

inenglish

I have wanted to replace the cosmetic pads for selfmade reusable cloth pads for awhile now. Call it eco-conscious act if you like, but I’m interested to try how they work. And it saves money too. This is the easiest tutorial ever. Use only cotton fabrics which can be washed in 60 degrees temperatures, they don’t get properly clean in cooler temperatures.

You need
soft terry cloth or
flannel or
waffle cloth

Cut circles from the cloth, same size than readymade cosmetic pads or slightly larger. Overlock or zig zag the edges. Use needle to pull the overlock seam tail inside the seam. And you’re done! You can use single layer of fabric or double if fabrics are relatively thin. Or if you want different textures on each side of the pad. Easy as one-two-three! If you use them daily, I recommend you make atleast two batches which last for one weeks use. That way you don’t have to be constantly washing used ones, but one wash load a week will do. You should also use the wash bag for washing so you don’t end up searching them inside other laundry.

puhdistuslaput1

puhdistuslaput2

Saumurointi tapahtuu hitaasti koska kappale on niin pieni ja pyöreä. /
Overlocking is slow because pieces are so small and round. 

puhdistuslaput3

puhdistuslaput4

Kokeilin myös rullapäärmettä, se on tuo epämääräisen muotoinen tuossa keskellä.
Täysin pyöreään muotoon se ei oikein tunnu toimivan. Suosittelen edelleen
siksakia tai tavallista saumuriommelta. /
I also tried rolled hem with overlock machine. It’s that uneven piece in the middle.
Rolled hem doesn’t really work on completely round shape. I still recommend
zig zag or 
ordinary overlock seam. 

puhdistuslaput5

Nämä menevät käyttöön vasta kun kaupan vanulappupussi tyhjenee, mutta
ehkäpä myöhemmin voin raportoida käyttökokemuksista. /
These are going to be used after the bag of factorymade cosmetic pads is
empty, 
but perhaps I can report later how they work. 

6 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Jään mielenkiinnolla odottamaan käyttökokemuksia, vaikka uskon näiden kyllä toimivan mainiosti.

 2. Heli says:

  Mulla on ollut tuollaiset käytössä vuoden päivät ja ovat toimineet mulla ainakin täydellisesti. Vähän osa on värjäytynyt mustaksi ripsarista, mutta muutoin vieläkin priimakunnossa :).

 3. FF says:

  Loistoidea, kerro sitten kokemuksia. Terkut!

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Varmaan ainoa syy mitä keksin miksi nämä eivät toimisi on jos kangas ei jostain syystä sopisi iholle. Tein näistä nyt kaksipuoleisia niin että tuo vohvelikangas sopisi puhdistukseen ja flanelli kasvovedelle. Saattaa olla että en ehkä malta olla testaamatta miltä tuntuvat vaikka vanulappuja onkin vielä vähän jäljellä.

   Heli
   – Hienoa että ovat toimineet. Luin jostain nettikaupan mainosartikkelista että näitäkin saa jo jostain maailmalta kaupoista valmiina. Artikkeli kertoi että ne kestävät käytössä noin vuoden. Uskoisin kyllä että kestävät ainakin itse tehtyinä pidempään kuin sen. Hyvä liotus sappisaippualla saattaa poistaa ripsarijäämätkin.

   FF – Kyllä se niin on tehtävä kun nämä tuntuvat ihmisiä kiinnostavan!

 4. MoonLily says:

  Superhyvä idea! Samalla voi hyödyntää kaikki kangasjämät, en ikinä raaski heittää ees pieniä tilkkuja roskiin, niitä voisi vielä hyödyntää askarteluun yms. :D

  1. Rhia says:

   MoonLily – Totta, tähän voi käyttää jämäpaloja, ja miksei myös roskiin meneviä vanhoja vaatteita. Mulla tulee itellä niin paljon jätepaloja etten millään voi niitä säilöä kaikkia tai hukun jämäpaloihin :D

Comments are closed.