8/12 Parsima: silkkialuspaita / Mending: silk chemise

Olen huono bloggari. Ostin tässä taannottain silkkisen aluspaidan (koska niitä ei ole ikinä liikaa) jossa oli keskellä edessä reikä. Päätin että minäpä paikkaan ja laitan blogiin että näin se käy. No otinko ennen-kuvaa, otinko? Enpä ottanut. Hienosti! Teidän pitää nyt vain kuvitella se reikä siihen. Se oli semmoinen liestyneen oloinen missä oli likaa reunoilla. Näytti siis siltä että on jäänyt johonkin väliin puristuksiin josta se on vain kiskaistu irti jolloin se kohta on rispaantunut.

Otin varastosta pienen tilkun hienoa silkkiä. Koska täysin samansävyistä ei löytynyt, ompelin sen pikkuruisin pistoin reiän takapuolelle niin että se kiinnittyi huolella, sekä lisäksi reiän reunojen ympäri. Tämän jälkeen kirjailin silkkilangalla pienen kirjailukuvion reiän päälle. Ei haittaa vaikka kirjailu on eri väriä, minulla sattui olemaan hopeanharmaata silkkilankaa joten kirjailin sillä. Näyttäisi sopivan vaaleanpunaisen kanssa oikein hyvin. Isompi lehti on lähes täsmälleen reiän kokoinen, muut osat ovat lisänä jotta lehti ei näyttäisi niin orvolta yksinään. Yksi oksista peittää toisen tahran joka ei lähtenyt pesussa. Paikatusta kohdasta tulee aika paksu ja jäykkä korjauksen myötä, mutta tässä tapauksessa se ei haittaa.

Tällä konstilla voi paikata yksittäisiä reikiä tai siellä täällä olevia pieniä reikiä. Kirjailun avulla paikkaukset saa katoamaan lähes näkymättömiin ja ne näyttävät kuuluvan vaatteeseen paremmin kuin pelkkä paikka. Voit käyttää mitä hyvänsä haluamiasi kirjontapistoja, laakapistot tietysti peittävät eniten, mutta aina vaurioitunutta kohtaa ei tarvitse saada täysin peittoon, riittää että kirjailu kiertää suurinpiirtein alueen ääriviivat ja osan keskiosasta. Kovin suuriin reikiin tämä ei työläytensä vuoksi sovellu.

inenglish

I’m a bad blogger. Some time ago I bought silk chemise (you can never have too many of those) which had hole in front. I decided to patch that and show it on the blog. Well, did I take before-photo of the hole? Nope. Well done! You just have to imagine the hole. It was frayed on edges with dirt on it. It looked like it was caught between something and then just got ripped off, so it frayed and got dirty at the same time.

I took small piece of fine silk. Colour didn’t match exactly, so I sewed it on the back of the hole. I also carefully stitched around the edges of the hole. After this I did little embroidery ontop the hole. It doesn’t matter even if the embroidery is different colour. I happened to have silver gray silk floss, so I used that. It seems to go very nicely with powder pink. Large leaf is pretty much the same size than the actual hole. Other parts of the embroidery are just balancing the design. One of the branches covers up another stain which didn’t come off.  This method makes the area rather thick and stiff, but it doesn’t really matter, atleast not in this case.

You can use this method to mend single holes, or small holes here and there. Embroidery makes it look like it belongs there, better than just plain mending work would. You can use pretty much what ever embroidery stitch you like. It’s not necessary to cover the damaged area completely. It’s enough if the edges are covered and some of the middle part. This method is not very suitable for large holes though, because it’s quite time consuming.

silkkipaikka1

Keskeneräinen kirjailu nurjalta. Eri värinen paikka näkyy tässä selvästi. /
Unfinished embroidery on reverse side. Patch is clearly different colour. 

silkkipaikka2

Sama oikealta. Kuvassa vasemmalla näkyy tahra jonka peitin kirjailulla. /
Same on right side. On the left there’s a stain which I covered with embroidery.

silkkipaikka3

Valmis kirjailu. Teen tällaiset pienet kirjailut yleensä vapaalla kädellä sen kummempia
suunnittelematta, mutta yhtä hyvin voi hyödyntää valmiita kirjailumalleja. /
Finished. I usually do these kind of small embroidery works without much
planning or sketching, but you can also use readymade embroidery designs if you like. 

2 Comments

  1. MariaS says:

    Vielä kun näkisi paidan kokonaisuudessaan :) Mutta vau noi kirjailut. Seuraavaksi sellaisten opettelua…? :D

    1. Rhia says:

      MariaS – Joo mä tajusin itekin tässä kun katoin postausta että ois ehkä ollut kiva ottaa kuva myös koko paidasta :D Mutta ehkäpä teen tässä joku päivä aluspaitapostauksen (kun mulla on näitä vanhoja useampia) niin siinähän sekin tulis korjattua.

Comments are closed.