Autolla Englantiin, osa 2 / Driving to England vol 2

No nythän me ollaankin sitten jo Englannissa. Doverin valkoisilta kallioilta ajoimme ensimmäiseen kohteeseemme Portsmouthiin. Portsmouth on historiallinen satamakaupunki Etelä-Englannissa ja sieltä löytyykin laivoista kiinnostuneille upeaa katsottavaa. Kerron siitä myöhemmin lisää. Portsmouthista tai sen lähistöltä löytyvät myös pienehkö luonnontieteellinen museo (Lontoon meininkeihin tottuneelle tosin aika pateettinen yritys), Charles Dickensin syntymäkoti, Kuninkaallinen merenkäynti-museo, monenmoisia kirkkoja ja linnoja arkkitehtuurista kiinnostuneille ja akvaario. Siellä voi viihdyttää itseään golfaamalla, helikopterilennoilla, kuuluisuusteemaisilla polkupyöräretkillä tai kummituskiertoajeluilla. Päivämatkan päässä ovat mm. Arundel, Southampton ja Fishbournen roomalainen palatsi. Shoppaillakin voi, on siellä ainakin Primark.

portsmouth1

Portsmouthista menimme yhdeksi päiväksi Lontooseen, koska olin buukannut itselleni esiintymiskeikan Camdeniin. Tapahtumajärjestäjän kaverin oli tarkoitus majoittaa meidät yhdeksi yöksi, joten jätimme auton siihen kaupunginosaan jossa hän sanoi asuvansa. Sovimme että tapaisimme hänet sitten siellä burleskibileissä illalla. Mutta hänpä ei sitten koskaan ilmaantunut paikalle, vaikka vielä pari tuntia ennen keikkaa laittoi viestin, että nähdään kahdeksan jälkeen. Onneksi tapahtumajärjestäjä sai meille sitten järjestettyä yöpymisen täysin tuntemattoman naishenkilön kotona. Suuret kiitokset hänelle vieraanvaraisuudesta ja uskaliaisuudesta. Itse olin siinä vaiheessa jo varautunut nukkumaan yhden yön autossa. Onneksi ei tarvinnut. Kiitokseksi annoimme naiselle pullon suomalaista herkkua, salmiakkikossua. Hänen reaktiotaan makuun voisi kuvailla lievästi järkyttyneeksi.

Seuraavana aamuna jatkoimme matkaa Stratford upon Avoniin, Shakespearen kotikaupunkiin. Ja sen kyllä huomaa. Shakespearella rahastetaan ihan joka paikassa. Vaikka kaupunki on muutenkin kiinnostava ja siellä on paljon näkemisenarvoista niin herra S kyllä näkyy kaikkialla. Kaupungin halki virtaa Avon-joki, jonne pääsee ajelemaan jokiproomuilla. Melkein keskellä kaupunkia on pieni käsikäyttöinen kanava jossa proomut kulkevat läpi, hiukan etäämmällä on käsikäyttöinen pieni lossi jalankulkijoille. Lisäksi koko kaupunki on täynnä hurmaavia vanhoja rakennuksia. Stratfordista löytyy jo esitelty perhosfarmi, lukuisia teattereita (esittäen Shakespearen tuotoksia luonnollisesti), Anne Hathawayn kotitalo (Shakespearen vaimo) ja mekaanisen taiteen museo. Päivämatkan päässä voi käydä visiteeraamassa vaikkapa aiemmin esitellyssä Cheddarissa tai Bletchley Parkissa, josta kerron myöhemmin lisää.

portsmouth3

Stratfordista on myös lyhyt matka Birminghamiin, jossa kävimme päiväretkellä. Siellä sattui matkamme aikana olemaan burleski- ja alternativetapahtuma. Samalle päivälle osui myös vintage-myyjäiset jonne törmäsimme ihan sattumalta etsiessämme burleskitapahtumaa. Jos te lukijat taas osutte matkoillanne Stratford upon Avoniin, niin suosittelen käymään Fourteas-nimisessä teesalongissa. Se on 40-luvun tyylinen kahvila, jossa vierailu on elämys jo sinänsä. Tarjoilijat ovat pukeutuneet tyylin mukaan, ja paikan sisustus noudattelee sota-ajan teemoja (tosin täysin autenttisia yksityiskohtia etsiville saattaa paikka olla pettymys, itse kuitenkin pidin kovasti). Tee ja voileivät ainakin olivat herkullisia. Meille tätä paikkaa suositteli majoituksemme tarjonnut rouva. Airbnb-majoituksissa kannattaa muutenkin hyödyntää isäntien paikallistietoutta hyvistä ravintoloista ja vierailukohteista tai tapahtumista.

Tällä kertaa tein ylipäätään mitään ostoksia hirveän vähän, joten shoppailuvinkkejä mulla ei oikein ole nyt antaa. Waterstones on lempikirjakauppani, joten siellä käyn joka kerta ainakin haaveilemassa jos ei muuta. Historia- ja scifikirjojen valikoima on erittäin hyvä joten nytkin löysin yhden sota-ajan muotia käsittelevän kirjan.

inenglish

And now we are in England. From the white cliffs of Dover we drove straight to our first place of visit Portsmouth. It is historical harbour town in South England. There’s fabulous things to see for those who love ships. I will tell you more about that later. Portsmouth also has tiny Museum of natural history (those accustomed to London museums might be huge disappointment), Charles Dickens birth home, Royal Nautical museum, many churches and castles for those interested in architecture and Aquarium. You can entertain yourself with golf, helicopter flights, celebrity bike tours and ghost tours. Within daytrip distance are Arundel, Southampton and Fishbourne roman palace. You can also do some shopping, they got atleast Primark.

portsmouth2

After Portsmouth we went to London for one day, because I booked myself a gig in Camden. Event organizer’s friend was supposed to accommodate us for one night, so we left our car to the area where he lives. We agreed to meet him at the party. But he never showed up, even though I got a message couple hours before the gig that he would meet us there around eight. Thankfully the event organizer managed to get us place to stay with this lady who we didn’t know. Huge thank you for her for the hospitality and courage. I was already prepared to sleep one night in the car. Thankfully we didn’t have to. As a thank you we gave her a bottle of Finnish treat, salmiakkikossu (strong liquorice vodka). Her reaction to the taste could be described somewhat shocked.

Next morning we continued our journey to Stratford upon Avon, Shakespeares hometown. And that is something you certainly notice. Everyone is trying to benefit on Shakespeare. Even though this little town is very interesting place and there is lots more to see, Mr S. is something you really notice everywhere. River Avon runs through the town and you can take barge trips along the river. There is a little hand-operated lock for the barges and several footsteps away is hand-operated little foot ferry. And the whole town is full of charming old buildings. The Butterfly farm (already told you about that) is there, several theaters (showing Shakespeare plays ofcourse), Anne Hathaway’s house (Shakespeare’s wife) and the museum of mechanical art. Day trip away you can find Cheddar Gorge and Bletchley Park (more of that later).

inengland1

Birmingham is also short drive away. We did a short trip there, because they happened to have burlesque and alternative event going on there during our trip. On the same trip we bumped into vintage fair, when searching for the burlesque event venue. If you travel to Stratford upon Avon, I highly recommend tea house called Fourteas. It’s 40’s style cafe, which really tickled my fancy. It’s decorated in vintage and wartime style and staff is wearing matching outfits (allthough those searching authentic vintage interior might get disappointed, but I liked it). Tea and sandwiches were delicious. This place was recommended to us by our host. When using Airbnb it’s always worth ask from your host if there is any events, good restaurants or places to see nearby.

This time I didn’t do much shopping, so I don’t have much tips for those. Waterstones is my favourite book shop, so I visit there every time. Atleast to dream about books if not buying any. Their selection on history and scifi is really good and this time I bought interesting wartime fashion book.

birmingham1

birmingham3

birmingham2

stratford1

stratford5

stratford4

Käsikäyttöinen kanava Stratford upon Avonissa. /
Hand operated lock in Stratford upon Avon. 

stratford3

stratford2

Siinä se pönöttää, Shakespearen synnyinkoti. /
There it is, Shakespeare’s birth home.

inengland2

inengland3

inengland4

stratford8

stratford7

Keskimmäisessä talossa on pubi, sieltä sai erittäin hyviä fish&chips-annoksia. /
House in the middle has a pub, which serves very good fish & chips.

stratford6

stratford9

Käsikäyttöinen lossi jalankulkijoille. /
Handoperated foot ferry.

stratford10

Teellä Fourteasissa, asianmukaisesti pukeutuneena tietysti. /
Teatime at Fourteas, dressed to the occasion of course.

stratford11

stratford12

inengland7

portsmouth4

portsmouth5

stratford12

Varokaa dalekeja! /
It’s a dalek!

4 Comments

 1. Hui, mikä piikkikala tuossa ekassa kuvassa onkaan. Kyllä siellä on paljon näkemistä ja kokemista. On teillä aika seikkailut ollut, kun autohommeleiden lisäksi oli vielä tuollainenkin yllätys yöpymisen suhteen. Ja sitten tuo sinun kaunis punainen leninki. Se on tyylikäs ja todellakin sopi sinne teesalomkiin. Tuostapa tuli mieleeni, että jos joskus satutte käymään Mikkelissä, niin päämajamuseon vieressä oli kiva kahvilä, joka oli ilman nykyajan krääsää. Entisajan tyyliin yksinkertainen sisustus.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Olisin voinut hommata tuollaisen piikkikalan omaankin hyllyyn :D minusta se on kuin piikikäs ilmapallo, hauska otus. Yöpymispaikka-ylläri oli kyllä aikamoinen. Mutta onneksi se ystävällinen nainen tarjoutui meidät majoittamaan viehättävässä kodissaan. Isäntä sanoi että tämä on seikkailu, ja niin se olikin :D Kiitos! Punainen leninki on aito 30-luvun puku, pidän siitä aivan valtavasti, mutta en raaski usein käyttää ettei se hirveästi kulu. Hattu on myös 30- tai 40-luvulta. Täytyy pitää mielessä tuo jos Mikkeliin tulee joskus reissattua, kiitos vinkistä!

 2. Hehkuvainen says:

  Kiinnostava tuo etiketti- ja kohteliaisuusmanuaali :). Alkuperäinen majoittajanne ei ehkä ollut lukenut sitä… :/

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, sen löysin Arundelin linnan matkamuistokaupasta. Mun mielestä on tosi kivaa että nähtävyyksien kaupoissa myydään myös aiheeseen sopivaa kirjallisuutta. Hyödynnettävä idea myös tänne Suomeen, vinkvink vaan kaikki matkamuistomyyjälät. Saatan siteerata jotain valittuja pätkiä blogiin jahka saan luettua. Ja juu, majoittaja ei ehkä ollut kohteliaisuusohjeista perillä :D

Comments are closed.