Höyryjuttuja / Steam stuff

Steampunk-piknikkiin on alle viikko ja asu alkaa olla kutakuinkin mietittynä kuntoon. Päätin tällä kertaa että menen vähän helpoimman kautta enkä tee kuin yhden uuden vaatteen asua varten, muut kaivelen sitten kaapeista. Ja vaatteeksi arpoutui vähän sattumankaupalla liivi. Ideoita oli kasassa mutta ratkaisun teki lopulta kangaskaapista löytynyt silkkisekoitebrokadi.

Siitäpä sitten tuumasta toimeen ja liiviä kyhäämään. Hyvänä innoittajan liiville toimi Alisan puku-blogi josta löytyy useampiakin steampunk-pukuja. Oman liivin idealähteenä käytin tätä Alisan punaista samettista yläosaa. Kaavana taas vanha hyväksi havaittu yläosan kaava jota sitten aavistuksen muokkasin liiviksi sopivaksi. Ja sitten vaan kultapunosta ja itämaisia kolikoita koristeeksi. Vinkkivitosena voin kertoa että itämaisen tanssin kolikkohuiveja löytyy kirppiksiltä usein tosi edullisesti. Pari muutakin asustetta olin vielä aikonut tehdä, mutta valitettavasti aika ei enää riittänyt. Niistä sitten toisella kertaa lisää.

Steampunk-piknik on muuten kaikille steampunk-diggareille avoin. Kokoonnumme Näsinpuistoon lauantaina 16.5 klo 13.00. Tapahtumassa on pukukoodi: steampunk. Ota mukaan lisäksi viltti ja piknik-eväät itsellesi. Lämpimät vaatteetkin voivat olla paikallaan. Tervetuloa!

inenglish

Steampunk picnic is less than one week away, and my outfit is pretty much put together. This time I decided to go the easy way and only sew one new garment. Other stuff I could find from my wardrobe by using my imagination. And the garment I chose to sew was vest. There were other ideas too, but final decision was made by the silk mix brocade I found from my stash.

And so I designed the vest. Good inspiration for it was Alisa’s blog, which has loads of steampunk outfits. Base idea for it was this red velvet bodice by Alisa. Pattern I used, was one of my good old tailormade patterns. I made some very small alterations on it. Then just some gold braid and oriental coins for decoration. Tip for those looking for oriental coins. Atleast here in Finland I have thrifted several worn out belly dance scarfs with coins in very affordable prices. I wanted to make couple more accessories, but unfortunately I didn’t have enough time. I will tell you more about those later.

BTW, Steampunk-picnic is open, free event. We are meeting in Näsinpuisto on Saturday 16.5 at 13.00. Dresscode: steampunk. Take your picnic planket and some picnic snacks with you. Warm clothes also might be handy. Welcome!

steam

Pitsikäsineet – kaverilta
Kaulakoru – All Saints
Liivi – itse tehty
Kaikki muut – kirppiksiltä

Lace gloves – from a friend
Necklace – All Saints
Vest – made by me
Everything else – thrifted

steam_luonnos

Luonnoksia asua varten / Drafts for the outfit

3 Comments

  1. Vaikuttaa siltä, että sulla tulee olemaan kiva asu. Näin voi jo päätellä noista asun osista ja luonnoskuvista. Kai saamme nähdä sitten itse asunkin myöhemmin:)

  2. Rhia, that looks so yummy with all the textures! Great job, loved your sketches and the end result. I can’t wait to see the costume on you! We have a SP festival in a beautiful Victorian town a couple of hours away which I haven’t visited yet. You remind me to look for dates… and then design my costume, of course! :)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Joo,uskon näin! Kuvia tulee sitten piknikin jälkeen.

      Natalia Lialina – Steampunk is relatively new scene in Finland so we don’t really have festivals here yet. There are Comic cons and such, which might have some steampunk themes, but not specifically just steampunk cons or festivals. I think at the moment historical reenactment is more popular here than steampunk, or dieselpunk even.

Comments are closed.