Parsima: Projekti Kainalo/ Mending: Project Armpit

on

Kuten tiedätte niin tykkään silkkipaidoista aika paljon. Niissä on valitettavasti yksi perustavanlaatuinen vika. Silkkipaidat ei nimittäin tykkää hiestä. Mulla on nyt tässä jo kaksi silkkipaitaa, jotka ovat kärsineet kammottavan kainalohikikohtalon, eli revenneet kainalosta. Aikaa myöden hiki haurastuttaa silkkiä ja lopputuloksena on repaleita. Mutta eipä hätää, kätevä emäntä korjaa.

Toinen paita sai tuunauksesta yli jääneistä paloista paikat (jotka olin onneksi säästänyt). Toisen paidan kangasta sen sijaan ei ole olemassa, mutta onneksi sen vauriot ovat muutenkin pienemmät. Vahvistin kainalot nurjalta silkkiorganzalla. Kai tämä nyt muutaman käyttökerran vielä kestää. Oikeastaan ostin tämän pinkin silkkipaidan steampunkhommeleihin, mutta sitä on kyllä tullut käytettyä jo muutenkin.

Tähän nyt ei varsinaisesti ole mitään yhtä ja tiettyä tapaa. Otetaan pala kangasta, muoto vapaavalintainen, käännetään saumanvarat keskelle ja ommellaan kuluneen kohdan tai reiän päälle. Jos vaatteen kangasta ei ole saatavilla tai reikä on pieni, siisti ja viiltomainen, voi paikan ommella nurjalle puolelle. Jos paikka on vaatteen kangasta tai reikä on isompi ja repaleinen ommellaan paikka päällipuolelle. Isomman reiän voi tukea silitettävällä tukikankaalta, niin että tukikangas ei näy päälle. Pistot myös mahdollisimman huomaamattomia päällepäin, siinäkin tyyli vapaa, kainalosta ne eivät kamalasti näy muutenkaan. Tärkeintä on että paikka on sileästi kankaalla päällä eikä muodosta ryppyjä eikä reikää ole venytetty. Lopuksi paikkakohdan voi silittää. Minä en silittänyt koska molemmat paidat menivät paikkauksen jälkeen pesuun.

inenglish

As you know, I like silk blouses a lot. Unfortunately they got one profound flaw. Silk blouses don’t like sweat. I got already two silk blouses which suffered from it. Within time sweat makes silk weak and result is shreds. But not to worry.

First shirt got patches from revamp-leftover bits (which I had kept, thankfully). Other shirt wasn’t as badly damaged yet, so I supported armpits with silk organza on the inside. I hope it will last atleast couple more uses like that. Actually I bought it for steampunk stuff, but I have been wearing it other times aswell.

There isn’t really just way to do it. Take piece of fabric, shape of your liking. Fold seam allowances towards the center and sew it ontop of the hole. If you don’t have original fabric available or the hole is small and neat,  you can sew the patch on reverse side. If you have the original fabric left or hole is large and badly torn edges you can sew the patch on right side. Larger holes you can support with fusible support fabric, so that it doesn’t show in right side. Stitches also as invisible to the right side as possible. Style is free though, they don’t show that much under the arm. Most important thing is that the patch is flat and smooth, not bulging.  And that the hole is not stretched. When you’re finished, you can iron the patch. I didn’t because both blouses went to wash after mending.

kainalo1

Organzapaikka nurjalla. / Organza patch on reverse side.

kainalo2

Sama paikka oikealta puolelta.  Reikä ympäröity pienin pistoin /
Same patch, right side view. Hole surrounded with small stitching.

kainalo3

Paikka nurjalta, viiltomainen reikä keskellä ensin tuettu tukikankaalla. /
Reverse side, slashlike whole in the middle supported with
fusible support fabric.

kainalo4

Sama paikka oikealta, kainalo- ja sivusaumat tikattu. /
Same patch on the right side, side and armhole seams stitched.

kainalo5

Yleisnäkymä paikasta. Pahoittelut ryppyisyydestä,
pusero on menossa pesuun enkä halunnut silittää ennen sitä. /

Overall view. Apologies for creases,  blouse is going to wash and
I didn’t want to iron it before that. 

6 Comments

 1. biloba says:

  Joskus, kun paikkaan jotain vaatetta “tiesmonettakokertaa”, niin mietin että olenkohan ihan vinksahtanut. Hyvä juttu, etten ainakaan ole ainut ♥.

  1. Rhia says:

   biloba – Et suinkaan ole vinksahtanut vaan fiksu ihminen :D Nyt kun oma vaatekaappini alkaa vähitellen täyttyä pelkästään lempivaatteista niin paikkaaminen on käynyt säännöllisemmäksi huoltotoimenpiteeksi. Lempivaatteetkin väkisin aikaa myöden kuluvat kun niitä paljon käyttää. Sitten pitää vaan yrittää jatkaa vaatteen elämää niin pitkään kuin mahdollista.

 2. Se vaatii tiettyä tuulta ainakin minulla, että rupeaa korjaushommiin. Sitten kun saa jotain aikaiseksi, on hyvä mieli tehdystä hommasta. Voiskohan sifongissa olevaa reikää mitenkään järkevästi korjata? Neitokaisen hameen helmassa on pieni repeämä ja kun en keksinyt, kuinka sen korjaisin, niin jätin tekemättä. Huono korjaus olisi ollut pahempi ja näkyvämpi asia kuin se reikä. Silti olis ollut kiva se saada korjattua.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kyllä mullakin joskus paikattavat odottavat pitkäänkin että saan aikaiseksi (vaalea silkkipaita on tainnut odotella jo vuoden verran). Mutta jos on kyseessä vaate jota haluaa paljon käyttää niin se korjaantuu nopsempaa kuin joku toinen ei niin suosittu.
   Sifonki on kinkkinen kun siinä näkyvät kaikki saumanvarat läpi. Samasta kankaasta paikkaa ei siis kannata lähteä tekemään. Siisteimmän jäljen varmasti saa peittämällä reiän jollakin tarkoituksellisen näkyvällä paikalla vaikkapa pitsillä tai brodeeratulla koristekuviolla. Luonnollisesti niitä pitäisi sitten ripotella sinne tänne muuallekin vaatteeseen ettei korjattu kohta näytä liian sattumanvaraiselta ja yksinäiseltä. Yksi keino tosin voisi olla että ottaa jotakin mahdollisimman huomaamatonta läpikuultavaa kangasta, esim väriin sopivaa erittäin läpinäkyvää organzaa joka ommellaan repeämän nurjalle puolelle tukikankaaksi. Ompeluun kannattaa käyttää mahdollisimman huomaamatonta lankaa, mieluiten ehkä ompelusiimaa. Tämän tekniikan käyttö edellyttää että repeämä on mahdollisimman siisti eikä kovin repaleinen ja että sen reunat osuvat hyvin vastakkain niin että tukena käytettävä kangas ei näy alta.

 3. Taitaa olla paras jättää se repeämä sikseen. Siinä ne reunat on hiukan epätasaiset ja epäilen, etten saisi sitä niin hyvin ommeltua kuitenkaan, vaikka ottaisin pikkupalan kangasta vaikkapa hameen vyöstä siihen.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Sitten on se ensin mainitsemani vaihtoehto eli jollakin koristeella repeämän peittäminen. Näin näkemättä sitä itse repeämää on tietysti vaikea mitään tarkkoja ohjeita antaa, mutta itse olen peittänyt reikiä ja tahroja rusetein, koristekuvioin, nauhoin, pitsimotiivein, kirjailuin jne. Riippunee tietysti myös hieman että missä kohtaa repeämä on. Jos hame on pitkä ja repeämä on alhaalla mutta kuitenkin kankaan keskellä eikä aivan reunassa, on se parempi kuitenkin jotenkin paikata jotta ei jää kiinni minnekään ja repeä lisää.

Comments are closed.