Värit järjestykseen / Colours in order

Muistin tuolta toisen postauksen yhteydessä, että olen joskus kymmenkunta vuotta sitten käynyt värianalyysissä. Itse en varsinaisesti usko värianalyyseihin, mutta kun sellainen lahjakortti mulle annettiin niin ajattelin sitten ihan mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta käydä katsomassa mitä siellä tapahtuu. Lyhyesti kerrottuna hyvin valaistun peilin edessä kasvojesi viereen asetellaan erilaisia kangastilkkuja ja asiantuntija päättelee kankaiden muodostamien varjojen ja valokohtien perusteella mitkä värit parhaiten sopivat ihonsävyyn.

Värianalyysijärjestelmiä on useita erilaisia joissa ihmisten värityypit jaetaan erilaisiin ryhmiin. Tämä jossa minä kävin jakaa vain neljään pääryhmään, mutta lisäksi voi olla useita alaryhmiä. Testin päätteeksi minut meikattiin oletetun väriryhmäni väreillä. Analyysissä käydessäni olin vastavalmistunut meikkaaja enkä ollut hirveän vaikuttunut tehdystä meikkijäljestä. Meikkipohja oli aivan liian tumma, huulipuna oli huonosti levitetty ja silmämeikissäkin olisi ollut parantamisen varaa. Olkoonkin että kyse oli vain noin 15-20 minuutin pikameikistä niin edes perusteiden olisi suonut olevan kunnossa. Mutta mennään itse analyysin tulokseen.

Analyysin perusteella olen Kesä, eli minulle parhaiten sopivat värisävyt ovat kylmiä, mutta pehmeitä. Minun tulisi välttää mustaa, luonnonvalkoista, kultaa, oranssia ja kellanvihreitä sävyjä. Jos vertaan näitä omiin suosikkiväreihini niin tämä tuntuisi sopivan ainakin siinä suhteessa että olen aina inhonnut oranssia ja lähes kaikkia vihreän sävyjä. Värikartastani löytyy paljon siniseen taittuvia punaisia ja harmaalla taitettuja ruskeita ja sinisiä sävyjä. Ei sekään huono sillä viininpunainen kuuluu lempiväreihini, samoin savunsininen. Sen sijaan inhoan lilaa jota värikartasta näyttää löytyvän enemmän kuin tarpeeksi. Myöskään monet pastellisävyt eivät lukeudu suosikkeihini, joita niitäkin värikartta tarjoilee enemmän kuin tarpeeksi.

Mutta ihmiset näkevät värit eri tavoin ja tämä voi vaikuttaa lopputulokseen. Testin tekijä on ihminen ja lopputulos perustuu täysin siihen miten hän näkee värit sinun ihoasi vasten. Itse olen sitä mieltä, että värianalyysien tuloksiin pitäisi suhtautua tietyllä varauksella ja pitää niitä viitteellisinä ohjeina itselle soveltuvista väreistä, ei rikkomattomina sääntöinä. Onko lukijoilla kokemuksia värianalyyseistä?

inenglish

On the conversation of another post I remembered that I actually had colour analysis done on me about decade ago. I don’t really believe on them very much, but since I got the gift voucher handed over to me, I thought perhaps I should go and try. Just for the hell of it. To make the story short: you sit infront of well-lit mirror and different coloured fabric pieces are placed nearby your face. Expert checks what kind of shadows or highlights they create on your face and then according to those, determines your colour type.

There are different colour analysis systems. Some of them divide people in four basic groups, some of them have subcategories too. After the test, they did makeup with the assumed colour group colours. When I took the analysis, I was just recently graduated makeup artist and I wasn’t overly impressed by the makeup result. Base was way too dark to my pale skin, lipstick was badly applied and there was lots to improve on the eyemakeup too. I have to admit it was just 15-20 minute quick makeup, but basics should still be in order. But let’s talk about the actual result of the analysis.

According to the analysis, I am Summer, so best colours for me are cold, but soft shades. I should avoid black, off-white, gold, orange and yellowish greens. If I compare this to my favourite colours it seems to work, because I have always hated orange and almost all greens. There are lots of bluish reds and grayish browns and blues in my chart. That’s not bad either because wine red is one of my favourite colours, and so is smoke blue. On the other hand, I hate lilac, which the chart seems to have quite a lot. I also hate most pastels, which also seem to cover the chart pretty well.

However people see colours in different ways and that might affect on the results. It is always a person who makes the analysis and interprets the results based on how they see the colours against your skin. That’s why I recommend that the results should be considered as suggestions of suitable colours, rather than unbreakable rules.  Do you dear readers have experiences on colour analysis?

colours1

Olettekin varmaan asupostauksista huomanneet että vaatekaappini
sisältää muitakin värejä kuin nämä. /
You probably have noticed from my outfit posts, that my wardrobe
does include many other colours, not just these. 

colours2

colours3

11 Comments

 1. Ti says:

  Kävin värianalyysissä vuosikymmeniä sitten opiskeluaikoina, kun saimme koulun kautta siihen mahdollisuuden. Analyysin tulos oli myös kesä. Väreistä varsinkin tumma marjapuuro/pinkki/aniliini kävivät parhaiten kasvoja vasten. Edelleenkin käytän mieluiten niitä sävyjä varsinkin huiveina. :)

 2. SuviL says:

  Tein parikymmentä vuotta sitten itse arvion värityypistäni (erään kirjan, jonka nimeä en saa millään mieleeni) ja olin sen mukaan viileä kevät. Puhtaat, kirkkaat värit kyllä sopivat minulle hyvin ja koska siihen asti omat mieltymykseni olivat olleet syksyisen ruskaisia punaisia jne. värejä, “analyysi” helpotti värivalintoja suuresti. Vaan entäs kun ennen tummanruskea tukkani on nykyään hopeanharmaa, ihon väri on jotenkin muuttunut eikä silmätkään enää niin kirkkaan siniset ole, mitenkäs nyt? Olen kyllä huomannut kirkkaanpunaisen jääneen vaatekaapistani melkein kokonaan, tilalle on tullut paljon harmaat (jota kaverit poikkeuksetta kehuvat minulle sopivaksi) ja uusi huulipunan värikin pitäisi keksiä. Haaveilen värianalyysistä, kunhan vain löytyisi tarkkasilmäinen tekijä!

 3. Elise says:

  Minunkin analyysistani on kymmenisen vuotta. Luonnollisella hiusvärilläni olen talvi, mutta ne kylmät ja kovat värit eivät tunnu omiltani, joten ehkä olen jokin talven alalajeista :D Silloin minulla oli kuitenkin punaiset hiukset, ja koska iholtani olen kalvakkuudesta huolimatta hyvin keltainen, sovin silloin myös syksyyn. Näihin taitaa vaikuttaa moni asia, mutta lähinnä kai se, mikä meistä itsestämme tuntuu luontevimmalta :)

 4. Hehkuvainen says:

  Olisi hauskaa kokeilla värianalyysiä! Jotain perää siinä varmasti on (kaikki värit eivät todellakaan sovi kaikille), mutta luulen että helposti mennään metsäänkin. Esittelemäsi värit ovat mielestäni melko sopivia sinulle, mutta olisin ihan hyvin saattanut laittaa joukkoon sen sinapinkeltaisenkin…

  Olen kuvitellut olevani syksy, mutta voi olla että “ammattilaisen” mielestä olisin jotain muuta. Se olisi kurjaa, sillä pidän syksyn väreistä.

  1. Rhia says:

   Ti – Hienoa jos siitä jollekulle on ollut iloa. Itse valitsen värit mieluummin omien mieltymysten mukaan. Osa niistä sattumoisin mätsää tuon värikartan kanssa, mutta läheskään kaikki eivät.

   SuviL – Mikäli muistan oikein niin värianalyysi tehtiin hiukset peitettynä, ainoastaan ihon sävy näkyvissä. Eli periaatteessa hiusten värin ei pitäisi vaikuttaa, mutta tottakaihan sekin vaikuttaa. Mutta on totta että ihon värikin voi muuttua, jopa ihan viikottainkin. Siksi en kyllä itse näitä kovin orjallisesti noudattaisi. Mutta tärkeintä kai että itse tuntee väreissä olonsa kotoisaksi.

   Elise – Hiusten väri kyllä vaikuttaa paljon siihen mikä sopii. Ja just niinkuin sanoit, mikä itsestä tuntuu hyvältä niin sen mukaan kannattaa mennä. Värianalyysi varmasti toimii apuna jos ei itse osaa ollenkaan valita värejä tai nähdä niitä itsensä päällä. Mutta tiedän myös tapauksia että henkilö on tyrmännyt upean värin siksi että se ei ollut hänen värikartassaan.

   Hehkuvainen – Mä rohkenen olla eri mieltä noista väreistä. En ole koskaan ollut esim sitä mieltä että nuo violetin sävyt sopisivat mulle. Kun iho on punoittava ja etenkin nyt kun hiuksetkin ovat punertavaan vivahtavat niin vaalea violetti saa kaikki punaiset läihät oikein hehkumaan kilometrien päähän. Mieluummin käytän kuitenkin värejä joissa koen itse oloni kotoisaksi kuin väkisin värejä jotka joku “asiantuntija” on mulle määrännyt. Voi tietysti olla että mulla tässä hiukan vastustaa se fakta että sama henkilö teki mulle niin totaalisen karmean meikin (läikikäs tekorusketus ysäriväreillä oli lähinnä se miten sitä kuvailisin) että en osaa suhtautua kovin vakavasti hänen antamaansa värikarttaankaan.
   Ja korostan siis edelleen sitä että minun mielestäni jokainen saa pukeutua ihan just niihin väreihin joista itse pitää. Koen tämmöiset värianalyysit ehkä vähän rajoittavina.

 5. Maikki says:

  Mun analyysi on tehty 25 vuotta sitten. Olen Kesä. Ja ylpeä sellainen. Paras juttu, mitä ikinä olen itselleni suonut! Kannustaa ylipäänsä värien käyttöön – mustan värin myytti romuttuu. Vain 10% suomalaisista on talvia, joille todella sopii musta, mutta silti katukuva Suomessa on mustaakin mustempi. Jos käyttää itselleen huonommin sopivia värejä, värjää hiuksensa itselleen epäsoviksi, joutuu myös meikkaamaan itselleen epäsopivilla väreillä saadakseen elementit sopimaan jotenkuten yhteen. Miksi tehdä kaikki niin vaikeasti?! Analyysin tuloksena kaikki vaatekaapistani löytyvät värit sointuvat toistensa kanssa. Kaikki kaapissani olevat vaatteet saavat kasvoni hehkumaan, ei tarvi raskasta maskia. Hiusten värin kanssa ei mitään epäselvää eikä virhekokeiluja. Ja vaikka harmaannunkin, ihon ja hiusten perussävy (paljon punaista pigmenttiä mutta pohjalla tuhka) ei tule muuttumaan miksikään. Annetut 32 väriesimerkkiähän ovat vaan esimerkkejä sävyistä, siitä taittuuko väri siniseen vai keltaiseen. Värikartan vaaleimman ja tummimman esimerkin väliinkin mahtuu sävyjä. Värien maailman avautumisen jälkeen ehkä parasta on sitten Project333 ja näiden kahden idean yhdistäminen.

  1. Rhia says:

   Maikki – No sehän on mahtavaa jos koet että sinulle on analyysistä ollut pelkkää iloa. Mutta mun on pakko todeta että jos naama on oikeasti läikikäs (esim noi syntymämerkit joita mullakin on esim tuossa otsassa) niin ei sitä kyllä mikään värianalyysin värikartta häivytä :D Plus että läheskään kaikki ei koe meikkaamista (oli se sitten “väärillä” tai oikeilla väreillä) tai hiusten värjäämistä vaikeana tai jotenkin hankalana asiana. Yhtä hyvin voisi todeta että hiusten laittaminen ja vaatteiden pukeminen ylipäätään on vaivalloista ja pukeutua sitten vaan säkkiin ja jättää tukan kampaamatta :D Mutta kukin tavallaan.

 6. Elina says:

  Ihania värisävyjä tuossa kesän paletissa, huolisin kaikki! :D Itse asiassa monia noita kaapista löytyykin, taidan osua myös kesäryhmään, vaikkei kokemusta värianalyysista olekaan.

  1. Rhia says:

   Elina – Siinä se vitsi just onkin, kun en pidä suurta osaa noista väreistä ihanina itse. En ole koskaan tykännyt tuollaisista vaaleista violeteista enkä vaan pysty kuvittelemaan niitä itseni päälle. Saati että yrittäisin pukeutua niihin. Tuntisin oloni melko vieraaksi.

 7. En ole koskaan värianalyysissä ollut, mutta se kiinnostaa kyllä. Joskus luin niitä juttuja, mutta en yhtään muista mihin päädyin vai päädyinkö mihinkään. Nuorena tykkäsin käyttää mustaa (onkohan kaikilla sellainen musta kausi?) ja kirkkaan punaista. Nyt en suosi kumpaakaan. Nuorena olisi ollut kauhistus käyttäää mitään vaaleanpunaista (possunpunaista sanoin) mutta nyt tykkään. Sitä se ikä kai teettää. Pitää mitä haluaa.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kyllä varmaan suurimmalla osalla on se musta kausi :D mullakin oli joskus, mutta se meni ohi. Mulla oli myös vaaleanpunainen kausi (parikymppisenä) ja viininpunainen kausi(siinä vähä alle 30-v), mutta nekin meni ohi. Nyt jos katsoo vaatekaapin yleisimmän värin perusteella saattaa olla sini-musta kausi, mutta mitään en tunnusta koska käytän kuitenkin muitakin värejä.

Comments are closed.