Valmistautuminen 1700-luvun maskeraadeihin / Preparing for 1700’s masquerade

Olen jo pidemmän aikaa (siis kirjaimellisesti vuosia!) halunnut osallistua 1700-luvun baaleihin. Niitä järjestää Tampereella L’Amusette, 1700-lukuun erikoistunut historianelävöittäjäryhmä. Vaikka ihan täydellistä autenttisuutta ei vaaditakaan, edellyttää baaleihin ja maskeraadeihin osallistuminen silti jonkinlaista ajanmukaista vaatetusta (aikaväliltä 1680-1810) joten osallistuminen on toistaiseksi jäänyt, vaikka asuja saisi harrastajilta tarvittaessa myös lainaksi.

Sitten kävi niin että sain sattumalta hankittua Tampereen Oopperan kirppikseltä puvun. Se tosin ei muistuttanut oikein minkään vuosisadan tai -kymmenen oikeaa pukua joten sitä piti sitten vähän fiksailla. Tosiharrastajan hyvien neuvojen saattelemana sain muunnettua sen 1800-luvun alun empire-linjaiseksi puvuksi. Joten nyt olen sitten menossa huhtikuun lopussa Kevättanssiaisiin joissa teemana on Tanssia ja tiedettä.

Puvun lisäksi 1800-luvun alun asuun kuuluu matalakantaiset kengät, suorakaiteen muotoinen shaali, viuhka ja ehkä jopa jonkinlainen iltalaukku (reticule). Tiede-teemaan sopivaksi asua voisi muuntaa esim koristelemalla asun tiede-aihein. Tuohon aikaan puvut eivät muistuttaneet moderneja naamiaisasuja vaan noudattelivat ajan pukeutumisetikettiä. Ja koska kyseessä ovat naamiaiset eli maskeraadit, edellytetään myös jonkinlaista naamiota. Lisäksi voidaan käyttää joitakin koruja ja hiuskoristeita.

Nyt kun itse puku on jo hyvällä mallilla (koristeita vaille valmis), pitäisi alkaa miettiä asusteita ja kampaustakin. Lisäksi baalivierailla on oltava mukanaan omat ruokailuvälineet ja -astiat. Lautanen, kahvikuppi ja juomalasi on jo hankittuna. Kokosin aiemmin Pinterestiin vähän ideakuvia vision kirkastumista odotellessa. Aikaa on tässä vielä muutama viikko ennen h-hetkeä ja muutamia juttuja pitää vielä saada valmiiksi. Puutelistalla on vielä shaali, käsilaukku, kengät, naamio ja hiusasia. En tiedä käytänkö kuvissa näkyvää tiaraa vai keksinkö jotain muuta.

Baali – tanssiaisjuhla (ballroom dance)
Biedermeier – tyylisuunta (1815-1848), kutakuinkin sama kuin Empire, mutta saksankielisissä maissa
Empire – tyylisuunta n. 1800-1820, empirelinjaisessa puvussa vyötärösauma on nostettu heti rintojen alle
Maskeraadi – naamiaisjuhla jossa vieraat käyttävät naamioita jotta eivät tunnista toisiaan
Regency – tyylisuunta (1811-1820), kutakuinkin sama kuin Empire, mutta Englannissa käytettiin tätä nimitystä
Reticule – pussukkamainen naisten iltalaukku

inenglish

For long time (literally for years!) I have wanted to participate on 1700’s ball. In our area they are organized by L’Amusette, a group of 1700’s reinactors. Even though complete authenticy is not required, joining in the the ball or masquerade is allowed only in correct outfit (time frame 1680-1810) so I haven’t had the opportunity to do it yet. Even though it’s possible to borrow gowns for it.

But then I managed to buy a ball gown from Tampere Opera jumble sale. It didn’t really resemble any real era or decade, so I had to do some fixing. With helpfull tips from a true pro I was able to alter the dress into early Regency-style gown. So now I’m finally able to take part on the Spring ball: Dance and Science.

In addition to the actual dress, the outfit also includes low heel shoes, rectangular shawl, fan and perhaps some sort of reticule (evening purse). According to the science theme the outfit can be decorated with science related motifs. At that time masquerade costumes didn’t really look anything like modern fantasy costumes, they still had to follow the strict wardrobe etiquette. Because it’s a masquerade ball, some sort of mask is required. Also jewelry and headress can be worn.

Dress is now in pretty good shape (only decoration to be done), so I need to start thinking about the accessories and hairdo. Ball guest also need to bring their own tableware and cuttlery for a meal, suitable for the era. I already have the plate, coffee cup and glass ready for the ball. Earlier I collected some reference photos and ideas on my Pinterest folder. I had to let them brew a while in my head before they can be refined into an proper vision and actual ensemble. I do have several weeks to go before the actual ball day. I’m still lacking shoes, shawl, handbag, mask and headpiece. I don’t know yet if I’m going to use the tiara I’m wearing in the photo.

Ball – ballroom dance
Biedermeier – style era (1815-1848), pretty much same than Regency in England, but in german speaking countries
Empire – style era (1800-1820), pretty much the same than Regency, in Finland we call Regency era gowns, empire cut gowns
Masquerade – party with masks, assumably to keep people from recognizing each other
Regency – style era 1811-1820, name used in England
Reticule – baggy women’s evening purse

taffeta1

Ennen / Before

empiregown2

Jälkeen
Ehkä jotain koristenauhaa tai kirjailua vielä tulee. /
After
Perhaps will add some ribbons or embroidery.

tableware

8 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Hurjan hieno pukumuutos! Suhteellisen pieni muutos, ja silti puku vaihtoi aikaa ja ulottuvuutta :D.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, empire-tyyli onnistui tästä kaikkein helpoiten ja se vielä juuri ja juuri sopii tanssiaisten aikahaarukkaankin. Ainoat muutokset olivat hihojen lyhennys, vyötärösauman nosto, vyön lisääminen ja helman pidennys. Arvon vielä että pitäisikö pääntietä ihan pikkuisen avartaa. Siinä on pieni kupru joka mua vähän häiritsee ja se saattaisi poistua avarruksen myötä.

 2. Tuli tosiaan mielen Jane Austenin kirjoista tehdyt elokuvat. Meillä on yksi suosikki Ylpeys ja ennakkoluulo. Olispa kiva sitten nähdä niistä juhlistakin kuvia.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Sinnehän nuo Austenin kirjat sijoittuvat, 1800-luvun alkuun. Juhlissa on pääasiallisesti vanhemman tyylin pukuja, eli 1700-luvun puolelta varmasti suurin osa. Onneksi tämä empire-tyyli mahtui juuri siihen aikahaarukkaan, koska muuten en olisi ehtinyt saada pukua valmiiksi. Katson jos saan kuvia aikaiseksi, en oikein tiedä mikä heillä siellä on kuvauskäytäntö. Mutta aiemmista juhlista ainakin löytyy kuvia L’Amusetten fb-sivuilta.

  1. Rhia says:

   Magdalena Hai – Kiitos! Vielä pitäisi ehtiä vähän kirjailemaan jotakin kivaa siihen.

 3. Noora says:

  Hei, hyvältä näyttää! Olen myös tulossa Tampereen baaliin huhtikuussa, se on yksi suosikkitapahtumistani. Itse teen eniten juuri empirekauden pukuja ja olisin myös pääntien avartamisen kannalla. Empiretyylin juhlapuvuissa kaula-aukko on hyvin antelias :) Ehdottaisin myös, että siirrät kaikken rypytyksen ja laskokset helmasta takapuolelle niin, että puvun helman etumus on suora ja silhuetti pylväsmäinen. Alkuperäisissä puvuissa helman runsaus on koottu pienin laskoksin keskitakaan/takakappaleelle. Pukusi on upean värinen ja sopii sinulle hyvin!

  1. Rhia says:

   Noora – No siellä sitten nähdään. Mä en tässä pyrkinyt nyt mitenkään tarkkaan autenttisuuteen kun en lähtenyt alusta asti pukua tekemään. Kureliiviäkään en tänne alle aikonut laittaa koska sellaista ei valmiina ole. Vyötäröä en enää ehdi purkaa ja tehdä uudestaan ainakaan tähän baaliin. Rypytystähän tuossa ei ole ollenkaan, ainoastaan laskoksia. Aika on muutenkin kortilla, kun on tässä muita kiireellisempiä ompeluhommia ennen baalia, mutta pääntien saattaisin just ehtiä avartamaan. Kirjailu ottaa oman aikansa, jos siltä jää aikaa niin avarran.

Comments are closed.