Teiden sankarit / Heroes of the open road

*ranttaus alkaa*
Olen tässä viimeaikoina joutunut ajelemaan pidempiä matkoja iltapimeällä ja monesti vielä aika huonossa kelissä (räntäsade, sumu, mitä näitä nyt on). Siitä johtuen on tullut mieleen, että pitääkö autoilijat nykyisin pimeällä ajamista jonkinlaisena kilpailuna? Että kuka kehtaa pitää pitkiä valoja päällä pisimpään. Pimeällä räntäsateessa, kun on ajanut jo tunnin ja toinen mokoma olis vielä jäljellä, silmät alkavat olla tien tihrustamisesta jo aika väsyneet. Sitten se onkin ihan älyttömän kiva kun vastaantulija ei vaivaudu ollenkaan vaihtamaan pitkiä valoja pois päältä. Se on myöskin hemmetin päräyttävää kun rekkakuski päättää läväyttää koko valoarsenaalinsa päälle juuri siinä kohdalla. Voin toissapäiväisen kokemuksen perusteella sanoa että on muuten ihan hetken aikaa maailma pelkkää valkoista ja autoa ohjataan puhtaalla tuurilla.

Mutta siis mistä johtuu tämä autoilijoiden viimeaikainen törppöys? Ei tämä mielestäni näin perseestä ole ennen ollut. Suuri osa autoilijoista vaihtaa pitkät valot pois ihan jopa alle sata metriä ennen kohtaamista ja iso osa ei ollenkaan. Mitä siellä autokoulussa nykyään opetetaan? Ei varmaan ainakaan ajoturvallisuutta.
*ranttaus päättyy*

inenglish

*rant begins*
I have been driving longer trips in the dark hours recently. Many times in quite bad weather aswell (sleeting, fog, what ever). And because of that I started thinking about something. Is driving in the dark some sort of competition for drivers these days? Sort of dare devil with full beam lights, who dares to keep them on the longest? In the dark when it’s sleeting, when you have been driving already an hour and there would be another one to go, your eyes are rather tired. So it is really lovely when the other drivers don’t really bother with the half beams at all. It’s also rather exciting when lorry drivers decide to put their whole set of full beams (with what ever extra lights they got on the roof) just when they are passing you. Based on my experience the other day I can tell you that the world goes just plain pure white at that point and you are steering with just pure luck.

But do you have any idea why are the drivers being so stupid? I don’t think it was this bad before. Most drivers change off of full beams just about 100 meters or less before they go past and some of then never do. What do the teach in the driving school these days? Probably not the safe driving anyway.
*end of rant*

syksynkeltaista
Unelmien tie: autio muista autoista! / 
My dream road: free from other cars!

12 Comments

 1. happens around here, too. Rude ,bad drivers are everywhere. And people question why I don’t drive.

 2. pseh says:

  kuulema uusi ohjeistus autokoulussa, että laitetaan pitkät takaisin kohdalla(useampi sanonut ja silti en tahdo uskoa).
  Jos joku ei vaihda selkeästi sillä rajalla ettei vastaantulija sokaistu mäkin laitan pitkät päälle, jos joku ajaa niillä vaikka olen itse vaihtanut ja vilauttanutkin lyön omani päälle juuri siinä vaiheessa, kun se on menossa mun ohi mut häikäistyy vähän. mua harvoin ihan kauheasti häiritsee se että toinen ei vaihda, siis osaan ajaa niin etten sokaistu, mut periaatteen ja muiden takia pitää vittuilla takaisin :)

 3. Elise says:

  Kuulostaa tutulta, mekin ajamme usein illalla jo pimeässä. Rekkakuskit ovat olleet kohteliaita, mutta suurin osa autoilijoista ei. Ongelma tuntuu olevan usein siinä, ettei valoja olla osattu suunnata oikein, ja osa autoilijoista luulee, että pitkillä voi ajaa, jos tien keskellä kulkee se pikkuinen aita (mikä sen nimi oli?). Ja osa tosiaan pistää pitkät päälle juuri kohdalla. Ysitie on kamala.

 4. Rhia says:

  thorne garnet – I would not drive if I could avoid it, but sometimes I can’t help it. Public transportation isn’t exactly perfect here.

  pseh – Kuulostaa aika käsittämättömältä! Ei ne pitkät mullakaan aluksi haittaa, mutta jos oon ajanut jo pitkään ja kello on vaikka, noh, sanotaan yli puolenyön kuten tuossa muutama viikko sitten kun räntäsateessa ajelin Hesasta kotiin niin loppumatka kotiin alkoi olla aikamoista tuskaa. Henkilöautojen valot on vielä asia erikseen, mutta tuo toissapäiväinen rekkakuski oli jo aika törkeä mielestäni. Hetkeen en nähnyt yhtään mitään vaikka pidin koko ajan katseen tien laidassa enkä edes katsonut suoraan auton valoihin.

  Elise – Yleensä joo rekkakuskit, teiden ammattilaiset, on niitä kohteliaimpia. Paitsi toissapäivänä. Kuski tietenkään ei voi siellä autossa istuessaan tietää että mille ne väärinsuunnatut valot siitä vastaantulijasta näyttää, mutta olen kyllä huomannut saman että usein ne lyhyetkin ajovalot häikäisee pahasti. Puhuttiin tästä just isännän kanssa jokin aika sitten ja hän on sitä mieltä että myöskin eroavaisuudet itse polttimoissa vaikuttavat. Uusien autojen modernit polttimot ovat tehokkaampia ja siksi myös häikäisevämpiä.

 5. Cherise says:

  Just vähän aikaa sitten kuulin uutisissa kuinka tammikuussa tieliikenneonnettomuuksien määrä oli huomattavasti suurempi kuin viime vuonna. Itsekin ajaessani taas piitkästä aikaa viime viikonloppuna todellakin huomasin tämän kanssa-autoilijoiden törppöytymisen. Uhkarohkeita ohituksia, huomattavaa ylinopeutta, laiskaa valojen ja vilkkujen käyttöä. Ja yleensä törpön alla on vielä sen verran hieno auto, että tuskin siellä mikään nuorukainen on ratissa…

  1. Rhia says:

   Cherise – Eli mun fiilikset ei ole ihan tuulesta temmattuja. Siitä kun ajoin kortin alkaa olemaan jo aika kauan (öö, reipas 20 vuotta), ja oon ajatellu että aika kultaa muistot kun kuvittelin että aiemmin kuskit oli ylipäätään muita huomioonottavampia kuin parina viime vuonna. Mutta tilastot näemmä kertoo totuuden. Voihan teiniksit olla liikkeellä isän uudella autolla, mutta tuskin nyt sekään nyt ihan jokaisessa tapauksessa pätee.

 6. Hehkuvainen says:

  Verenpaine nousee jo tätä lukiessa! >:( Minulla on ajokortti, mutta ei tule oikeastaan ajeltua koska meillä ei ole autoa. Välillä kaipaan ajamista, sillä valoisina kesäiltoina ja hiljaisilla teillä se on mukavaa. Mutta siihen se ajamisen ihanuus usein loppuu, kun tiellä on muitakin… :P Hyi niitä, jotka törppöilevät! Ne jotka eivät osaa ratin takana käyttäytyä, tekevät kanssakulkijoiden elämästä ikävää ja vaarallista.

 7. Muistan 80-luvulta autokoulusta, että pitkät käskettiin laittaa takaisin siinä vastaantulijan kohdalla.

 8. Hanne says:

  Minun autokouluajoista on vasta pari vuotta ja mulla on semmoinen muistikuva, että pitkät päälle siinä kohtaa kun autot ovat rinnakkain. Ja pois pitäisi laittaa jo kun valokiilat alkavat kohdata. Ja takaa tullessa pitäisi myös tietyssä kohtaa laittaa lyhkäset päälle. Oisko ollu siinä kun edessä ajava erottuu selvästi, vai jopa aiemmin… Nimim. Pimeällä ajellut viimeksi pimeä-ajosimulaattorilla… ;D

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, jos kyse olis vain typeryydestä niin se ei niin paljo ketuttais mutta kun ihmiset tykkää leikkiä hengellä, myös muiden kuin itsensä, niin se pistää ottamaan kupoliin.

   Metsäntyttö – Mun muistikuvien mukaan pitkät on neuvottu pistämään päälle sitten kun ne eivät enää häikäise vastaantulijaa, eli käytännössä sitten kun ollaan jo siitä autosta ohi. Se hetki kun ollaan siinä “kohdalla” on niin lyhyt että hyvin usein siinä tulee kyllä häikäisseeksi sen vastaantulijan jos ihan orjallisesti tätä neuvoa noudattaa.

   Hanne – Käytännössä jos valokiilat alkavat kohdata on jo vähän myöhäistä pistää pitkiä pois, koska suoralla tiellä pitkät voi häikäistä kyllä jo useiden satojen metrien päähän (etenkin nää modernit tehokkaat valot). Mieluummin pitkät pois vähän liian aikaisin kuin liian myöhään neuvottiin ainakin meitä, ja aina pitäisi ottaa se tilanne huomioon. Kun ollaan tiellä rinnakkain niin auton valot ovat käytännössä jo ohi siitä ohi menevästä autosta. Nyt aika moni pistää pitkät takas päälle “kohdalla” jo ennen kuin autot ovat rinnakkain, jolloin väkisinkin häikäistyy.

 9. Parkkis says:

  Mulle on opetettu, että pitkät vaihdetaan lyhyiksi siinä vaiheessa kun ne lyhyet valot kattavat autojen välisen matkan. Eli autojen väliin ei saa jättää pimeää kaistaletta. Pitkät takaisin heti rinnalla, mutta ei yhtään ennen.

  1. Rhia says:

   Parkkis – Pitkällä suoralla modernit tehokkaat pitkät valot kyllä häikäisee vastaantulijan jo paljon kauempaa. Mun mielestä tässäkin vois käyttää maalaisjärkeä eikä orjallisesti noudattaa sitä miten on neuvottu tekemään.

Comments are closed.