10/12-21 Tyylin A:sta Ö:hön / Style ABC

Silloin kun blogit olivat suosionsa huipulla, niissä kiersi paljon kaikenlaisia haasteita, samoin kuin nyt instagramissa ja TikTokissa. Tämä tyyliaakkoset oli yksi haasteista. Sain sen muistaakseni joskus blogin alkuaikoina Piaf de Bellevilleltä (hän taisi lopettaa bloginsa jo vuosia sitten), mutta en koskaan saanut sitä tehtyä valmiiksi postaukseksi asti. Ajattelin että siivotaanpa tuota keskeneräisten postausten kansiota hiukan ja tehdään tämä pois pyörimästä. Joten Evil Dressmakerin tyyliaakkoset, olkaa niin hyvät. Koska suomen ja englanninkieliset sanat eivät useinkaan ala samalla kirjaimella, englanniksi tehty lista ei ole täsmälleen identtinen suomen kielen kanssa. Yritin kuitenkin kääntää tekstin niin että sisältö olisi mahdollisimman lähelle sama kuin suomeksikin. Pieniä eroavaisuuksia kuitenkin on, jos siis englanti sujuu niin kannattaa sekin puoli lukaista.

A – Alusvaatteet
Se on totta mitä sanotaan: kunnolliset, hyvin istuvat alusvaatteet ovat tyylin perusta. Vaate kuin vaate näyttää heti paremmalta kun sen alla on hyvät alusvaatteet ja kääntäen, laadukaskin vaate voi näyttää ikävältä jos sen alle ei pueta ryhdikkäitä alusvaatteita.

B – Baskeri
Luottopäähineeni on baskeri, se toimii aina, asun kuin asun kanssa.

C – Crocs
Yksi sana: EI!

D – Denim
Ei oikein mun juttu, vaikka mulla taitaa kahdet farkut vielä kaapista löytyä.

E – Epätäydellisyys
Olin ennen sitä mieltä että vaatteen pitää olla ehjä ja täydellisessä kunnossa jotta sitä voi käyttää. Vintagen myötä olen pyörtänyt mielipiteeni asiassa. Vintagevaate voi olla kulunut ja siinä voi olla jopa reikiä, mutta jos vaate on leikkaukseltaan ja yksityiskohdiltaan upea, eivät kulumat ja reiät haittaa. Moderneissa vaatteissa saa olla näkyviä paikkoja sillä vaatteen loppuun asti käyttäminen on meriitti jota harva vaate nykypäivänä saa. Se kertoo että vaate on käyttäjälleen rakas ja niin mukava käyttää että sitä paikataan kunnes se ei enää ole mahdollista. Se kertoo myös laadusta sillä huonolaatuista vaatetta ei kannata paikata.

F – Folklore
Nämä nyt on hiukan kaukaa haettuja, mutta miten näihin muuten saa yhtään mitään. Folkloristinen pukeutuminen eli kansallispuvut, kansanomaiset vaatteet, juuripukeutuminen, 1700-luvun kansanpuvut, niistä voi aina ammentaa inspiraatiota arkipukeutumiseenkin.

Kansallispuvun hame osana arkipukeutumista. /
Folk costume skirt as a part of everyday wear.

G – Granny style
Mitäpä sitä kieltämään, viihdyn mummotyylissä oikein hyvin.

H – Huulipuna
Tummanpunainen huulipuna on tavaramerkkini, edelleen. Tosin viimevuosien kulkutauti-tilanne ja maskin käyttö ovat pakottaneet luopumaan huulipunista ja muistakin meikeistä toistaiseksi.

I – Itsetehty
Parhaimmat vaatteeni ovat useimmiten itsetehtyjä. Itse tekemällä saa uniikkeja ja taatusti persoonallisia vaatteita ja asusteita. Sellaisiakin joita kaupoissa ei myydä. Itsetehty on usein myös parempilaatuinen kuin valmisvaate. Nykyään kyllä tuntuu että omien vaatteiden tekemiseen ei jää tarpeeksi aikaa.

J – Jalkineet
Rakastan kenkiä, what can I say. Kaappini pursuilevat kenkiä mutta silti tuntuu ettei niitä ole riittävästi ja joka asuun sopivasti. Kengillä voi kruunata asun tai pilata jalkansa. Viimevuosina olen siirtynyt korkkareista mukavampiin matalampiin kenkiin. Sitä se ikääntyminen teettää.

K -Käsilaukut
Rakastan myös käsilaukkuja. Keräilin vintage-iltalaukkuja mutta olen sittemmin luopunut suurimmasta osasta kokoelmaa ja jättänyt muutaman vanhimman laukun. Lähden kotoa ilman käsilaukkua vain hyvin hyvin harvoin.

L -Luonnonmateriaalit
Parhaimmat vaatteet minulle ovat luonnonmateriaalia, villaa, silkkiä, pellavaa, puuvillaa. Ne tuntuvat mukavimmalta päällä ja pysyvät hyvinä pitkään. Talvella mikään ei voita villan lämpöä ja kesällä pellavan viileyttä. Silkkiä suosin neuloksina ja helppohoitoisena pesusilkkinä.

M – Musta
Jotkut väittävät että musta on tylsä, minä sanon että se on klassinen ja tyylikäs. Viime vuosina olen kylläkin vähentänyt mustaa vaatekaapissani melko minimiin, vintage-vaatteita tosin löytyy mustana ehkä helpoimmin.

Tämän mustan mekon olen pistänyt eteenpäin seuraavalle, mutta muuta mustaa kaapistani kyllä löytyy. /
This black dress I have passed on to next owner, but I still have other black pieces in my wardrobe.

N – Naisellisuus
Vaikka erilaiset tyylit kiehtovatkin mieltäni, tunnen itseni kotoisimmaksi naisellisesti pukeutuneena. Mekot, hameet, laskeutuvat kankaat, sirot kävelykengät, kampaukset ja käsilaukut tekevät oloni naiselliseksi.

O – Organdi
Puuvillaorgandi on ehkä mainioin kangas mitä kuvitella saattaa. Siitä tehdyt puserot ovat ryhdikkäitä ja ihanan keveitä.

P – Pitsi
Pitsi on näyttävä materiaali. Sillä saa vaatteeseen helposti näyttävyyttä, eikä sitä tarvita paljon. Riittää vaikkapa pitsikaulukset tai hihat. Valitettavasti laadukkaita pitsejä on nykyisin vaikea löytää.

Q – Quality/laatu
Myönnän, tämä on vähän kaukaa haettu, mutta minkäs teet kun kielemme Q-alkuiset sanat ovat harvassa. Laatu on kuitenkin yksi tärkeä tyylini perusta. Pyrin hankkimaan laadukkaita vaatteita koska haluan vaatteideni kestävän. Yleensä se tarkoittaa että teen ne itse. Myös vintagevaatteet ovat laadukkaita ja istuvat vartalotyyppiini hyvin. Uniikkius on myös tärkeä ominaisuus laatuun liittyen.

R – Romanttisuus
Vaikka oma tyyli poukkoilee on romanttinen tyyli aina ollut lähellä sydäntäni. Romanttisuus omassa tyylissä näkynee pitkinä helmoina, röyhelöinä, koruina, kukkakuosina ja pitsinä.

S – Saappaat
Inhoan jalkojen kastumista yli kaiken, siksi kuljenkin kostean kauden yleensä kumisaappaissa. Ja miksipä ei, kumppareita saa nykyään yber-tyylikkäinä cityversioina. Itsellänikin on nykyään kahdet, vihreät kotona lompsutteluun ja mustat kiiltävät siistimpien asujen kanssa.

T – Tweed
Suosikki-villakankaat ovat usein perinteistä tweediä. Mummotyylin kulmakiviä.

U – Uusiokäyttö
Minusta on hauska kierrättää. Kierrätän vaatteita ja asusteita sellaisenaan, tuunailen tai sitten teen niistä jotain täysin uutta. Moni vaate on valmistunut vanhoista verhoista tai pöytäliinasta. Laukkuja on tehty patjakankaista ja koruja kellonosista. Uusiokäyttö asettaa tiettyjä vaatimuksia mutta toisaalta se voi saada aikaan jotain täysin uutta ja erilaista.

V – Vintage
Rakkain vuosikymmen on 20-luku mutta pidän myös 30- ja 40-lukujen tyyleistä sekä etenkin aivan 1900-luvun alusta. En ole vintagen suhteen puristi vaan sekoittelen erilaisia elementtejä ja tyylejä sekaisin.

XYZÅÄÖ – Neuleet
Koska suomen kielessä ei ylipäätään hirveästi ole näillä kirjaimilla alkavia sanoja, saati tyyliin liittyviä, päätin laittaa tähän kohtaan bonus-sanan. Lämmittävät neuleet ovat vaatekaappini kulmakivi. Pidän erityisesti monikäyttöisistä ohuista neuleista jotka käyvän mihin tahansa vuoden aikaan. Nyt muutettuani vanhaan vetoisaan taloon, olen oppinut pitämään myös paksuista neuleista, villasukista, säärystimistä, villatakeista jne.

Itse neulomani kesäinen pitsi-asu. /
Two-piece summer dress I knitted myself.

Long time ago, when blogs were at the height of their fame, there was lots of challenges and trends going on in them. One of them was this challenge of style alphabets. If I remember correctly I got it from Piaf de Belleville (she doesn’t write a blog anymore), but I never got around posting it. So I thought I’d do a bit of a clean up in my drafts-section and finally finish this post. So here you are, Evil Dressmaker style abc. Because most Finnish words are not starting with same letter in English, they are not in same order in both languages, or not necessary even exactly the same. However I tried to translate everything as good as possible so that the actual content would be pretty much the same, with couple exception.

A – A-line
Best skirt style for my bodytype is A-line or semi-circle. They sit perfectly at the waist and give lovely flow to the hem.

B – Beret
Beret is my favourite hat style. It goes with anything.

C – Crocs
Hell no!

D – Denim
Not really my thing, even though I still have perhaps two pairs of jeans in my wardrobe.

E – Embellish
I like it when garment has some embellishments on it. It can be embroidery, insert, pintucks, cut, or any other decoration to make it special.

F – Femininity
Even though I am fascinated by many different styles, I am most comfortable in feminine style. I create it with long skirts, drapey fabrics, cute walking shoes, hairdos and handbags.

G – Granny style
There is no denying, I enjoy a good granny style.

H – Handbags
I love handbags. I used to collect eveningbags, but have now given up on most of them. I still have couple of my favourites from early 1900’s. I very very rarely leave home without a handbag.

I – Imperfect
I used to think that all clothes has to be in perfect condition to be worn. They can’t have holes or other worn out areas. However vintage has made me change my mind. Vintage garment can be wornout and have holes, but if it is lovely in colour or cut, holes don’t matter at all. Modern clothing can have visible mended patches on them, because these days they are a merit that rarely comes to a garment. They tell that this garment is loved by the wearer so much it’s been repaired. It is comfortable enough to wear so wearer wants it to be mended. It can even tell about good quality, because weak quality is not worth mending.

J – Jersey
You can take pretty much any vintage style and create it in good quality jersey to make it your comfortable and cozy everyday staple. I think I need more clothes like that.

Jerseytä päästä varpaisiin, melkein. /
Jersey from head to toes, almost.

K – Knitwear
I love knits. Especially fine knits have always been the base of my wardrobe. But now, since living in old house with drafty floors, I also have learned to love thicker knits, especially wool socks, legwarmers, cardigans etc.

L – Lipstick
Dark red lipstick is my trademark. Unfortunately the couple years of plague have forced me to abandon lipstick and pretty much all of makeup.

M – Me-made
My favourite clothes are most often made by me. When making your own clothes, you get unique style and also pretty much anything you want. Even stuff you can’t buy from shops. These days it feels though that I don’t have enough time to make clothes for myself.

N – Natural fibers
Best clothes for me are made of natural fibers: wool, silk, cotton and linen. In the winter, wool is the warmest and in the summer linen the coolest. My favourite silks are knits and easy care washsilk.

Villaa ylle, puserossa kashmiria ja hameessa tavallista lampaanvillaa. /
Wool is the warmest, cashmere on the jumper, regular lambswool on the skirt.

O – Organdy
Cotton organdy is probably the most awesome material ever. Blouses made of it are both very lightweight and crisp.

P – Peasant outfits
Yes, I know, these are a bit far fetched, but I am trying to figure out how to use some of the tricky letters in Finnish and then have same themes translated to English, so bear with me. 1700’s peasant outfits, folk costumes, traditional costumes can be always used as inspiration for everyday wear.

Q – Quality
I try to always invest on quality clothing. This means that I make quite a lot of them myself, but I also love vintage garments because they are durable, and suit my bodytype. Uniqueness is also important issue when choosing quality clothing.

R – Re-purpose/re-use
I love to re-purpose and re-use cloths and materials. I re-use clothing and accessories as they are, but I also re-make and re-purpose clothes, fabrics and other materials. I have made clothes from curtains and table cloths, I have used old mattress covers for handbags and jewelry from old watches. Re-purposing has it’s limits, but it can also encourage to new ideas.

S – Shoes
Well, I love shoes too. I have piles and piles of shoes, and yet it sometimes feels I don’t have enough for each outfit and style. During recent years I have given up on high heels and swapped for comfortable walking shoes. That’s what aging does to you.

T – Tweed
My favourite wool fabrics are often tweed. The corner stone of Granny style, eh!

U – Underwear
What they say about underwear is true. Any outfit requires perfectly fittin underwear as a base. Even illfitting garment can look better with the right underwear. Or vice versa, best quality clithing can bw ruined by bad underwear.

V – Vintage
My most loved decade is 1920’s, but I also like 30’s and 40’s and of course the early 1900’s. I’m not purist, I love to mix and match.

W – Wellies
I hate getting my feet wet more than anything. That’s why I love my wellies during the wet season. And why not, these days you can get uber-stylish city wellies to match you every outfit. I also have two pairs, one green countryside pair for forest and garden and one shiny black pair for more stylish outfits.

XYZ – Black
Since there isn’t that much words in english starting with these letters, I decided on a bonus word, which is Black. Some people think black is boring, and it can be, but I think it’s also elegant and classic. Allthough I have started to get rid most of my black clothes, but it is one of the most common colour for vintage garments here in Finland.

Vintagea 30-luvun lopulta tai 40-luvun alkupäästä ja punainen huulipuna. /
Vintage from late 30’s or early 40’s and red lipstick.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.