Sinisilmäisiä bloggaajia

on


Hyvät blogini lukijat. Olen ollut sinisilmäinen. Olen ollut naiivi ja tunnustan typeryyteni.

Avoin mainostaminen ja piilomainonta blogeissa kuohuttaa ja puhututtaa. Asiasta on keskusteltu ja sitä on pohdittu etenkin muotiblogeissa. Koska Pupulandiassa lukemani teksti sai silmäni avautumaan haluan nyt kertoa mielipiteeni teillekin.

Osa bloggaajista mainostaa taiten ja harkiten. Jotkut tekevät sen räikeästi. Jotkut salaa. Toiset eivät mainosta ollenkaan. Asia nostaa tunteita pintaan koska blogit eivät ole ihan perinteinen media jossa mainoksia on totuttu näkemään. Blogihan on julkinen päiväkirja, muistikirja, ideakansio, tunnustus. Blogissa voidaan käsitellä hyvinkin henkilökohtaisia asioita ja lehtiin verrattuna blogi-tekstit voivat olla hyvin subjektiivisia ja kirjoittajan näkökulmaan pohjaavia. Siis puhtaasti mielipiteitä, eivät yleisiä näkemyksiä tai yhteisön keskimääräistä mielipidettä peilaavia ja hyvin harvoin objektiivisia. Bloginpitäjät ovat ns. tavallisia ihmisiä ja blogeista luettuja juttuja pidetään kirjoittajan henkilökohtaisena mielipiteenä. Tavallisen ihmisen henkilökohtaiselle mielipiteelle laitetaan enemmän painoarvoa sillä automaattisesti oletetaan, että henkilö puhuu totta ja siksi hänen mielipiteeseensä voidaan luottaa. Piilomainonnan kohteeksi joutunut blogilukija kokee siis tulleensa höynäytetyksi, hööpötetyksi ja puliveivatuksi. Hölmöyksissään hän uskoi bloggaajan mielipidettä, joka sitten paljastuikin piilomainonnaksi. Lukija joutuu siinä huonoon valoon, joskin yleensä vain omissa silmissään, mutta tunne ei ole miellyttävä oli sitä todistamassa joku tai ei. Kaikkein vaikeinta on tunnustaa itselleen tulleensa höynäytetyksi.

Nettimainokset ovat alusta asti olleet mahdollisimman huomiotaherättäviä ja räikeitä. Yhdellä nettisivulla voi olla hyvinkin paljon erilaista tavaraa, kuvia, bannereita, tekstiä, valikoita, linkkejä jne. Mainoksen on erotuttava joukosta ja usein se tehdään räikeillä väreillä, vilkkumisella ja liikkuvalla kuvalla. Ärsyttävimpiä ovat nettisivut joissa varsinaista asiaa ei tahdo löytää mainosten seasta. Itse inhoan popup-mainoksia ja vilkkuvia väri-palkkeja jotka ovat ruudulla pääosassa. Parhaimmat nettimainokset ovat tyylikkäitä ulkoasultaan eivätkä häiritse sivun lukemista tai tiedon etsimistä. Mainoksessa saa olla liikkuvia kuvia, mutta vilkkumista en siedä. On taitolaji tehdä mainoksia jotka herättävät mielenkiinnon mutta eivät ärsytä liikaa. Itse olen aika kriittinen nettisurffaaja. Jos koen nettisivun jollain tapaa tylsäksi, ärsyttäväksi tai epämukavaksi käyttää häivyn nopeammin kuin mainostoimisto ehtii kissaa sanoa enkä palaa ellei ole aivan pakko. Ulkoasu vaikuttaa eniten siihen pidänkö jostain sivusta vai en. Siksi olen ehkä syyttä hyljännyt monta blogiakin kun olen vain pitänyt niiden ulkoasua ehkä vähän tylsänä tai siellä ei ole ollut tarpeeksi kuvia. Pahoittelen mutta netissä pätee viidakon laki.


Mainostajat ovat hoksanneet että blogit ja muotibogit er
ityisesti ovat loistava väylä mainostaa tuotteita. Lähettämällä ilmaisia näytteitä he toivovat että bloggaaja ehkä kehaisee tuotetta ja saa siten ehkä monet ostamaan. Jokainen on varmasti huomannut että muotiblogeissa tieto hyvistä tarjouksista ja kauniista tuotteista leviää kulovalkean tavoin ja mm. tarjoushintaiset Minna Parikat myytiin eräässä nettikaupassa loppuun alle aikayksikön kun tieto pääsi leviämään. Blogien valta on siis vahva. Etenkin niiden joilla on paljon lukijoita. Jää tietysti aivan bloggaajien oman valvonnan varaan miten he mainostavat ja kehuvat tuotteita. Kehuvatko vain siksi että sattuvat jostakin pitämään vai siksi että heille on annettu ilmaisia näytteitä tai jopa maksettu. Täydellisessä maailmassa kaikki tietenkin pysyvät aina totuudessa, mutta varmasti mukaan mahtuu niitäkin jotka kehuvat kaiken maasta taivaisiin uusien ilmaistavaroiden toivossa tai velvollisuudentunnosta.

Toistaiseksi en ole kokenut tarpeellisena mainostaa blogissani. Tuotearvostelut ja muut mielipiteet tuotteista ja liikkeistä ovat siis puhtaasti omia mielipiteitäni ja makukysymyksiä. Olen useassa postauksessa hehkuttanut esim Grimasia mutta vannon ja vakuutan että en ole saanut yhtään Grimasin tuotetta ilmaiseksi, en ole saanut alennuksia enkä kutsuja kekkereihin, enkä ole myöskään vastaanottanut rahaa kehuistani. Koska käytän blogiini kohtalaisen paljon aikaa en näe mahdottomana, että jossain vaiheessa laittaisin tänne jotain mainoksia. Piilomainontaa ette tule tästä blogista löytämään sillä mahdollisten ilmaisnäytteiden osuessa kohdalle aion todella mainita mistä ne tulivat. Blogi kun kuitenkin on vain harrastukseni ja käsittelen minua kiinnostavia aiheita.

Tästä päästäänkin osuuteen joka todistaa sinisilmäisyyteni josta alussa mainitsin. Joitakin viikkoja sitten sain postitse paksun kuoren. Ihmettelin mitä siinä voisi olla joten avasin sen suinpäin kieli pitkällä. Hämmästykseni oli suuri kun kuoresta ilmestyi neljä rasiaa makeisia ja mainoskirje. Kirjeessä mainittiin että heidän mielestään olen merkittävä muotibloggaaja joten he halusivat lähettää minulle muutamia uutuustuotteitaan. Ajattelin vain että “hei kewl” ja söin makeiset hyvällä halulla. Lähetyksen todellinen luonne valkeni minulle vasta luettuani Jennin postauksen. Näin meitä huijataan =)

Millaisia kokemuksia sinulla on blogeissa mainostamisesta? Mainostatko itse?

ENGLISH SUMMARY
I have been naive and I confess my stupidity!

Advertising in blogs creates conversation and raises emotions up to surface. Jenni’s post in Pupulandia opened my eyes and thats why I want to share my opinions with you.

Some bloggers advertise with skill and consideration. Some do it secretly, some aren’t so delicate. Some don’t advertise at all. Because boggers are so called ordinary people readers think posts are honest opinions, not manipulated ones. Readers think they can trust these opinions. When someone finds out that maybe post wasnt so honest than they thought it makes people feel cheated and manipulated. Hardest thing is to admit to yourself that someone fooled you.

Web ads have been annoying, irritating and colourful from the beginning. On one web page there is lot of stuff. Pictures, text, banners, links. Ads need to be notisable to separate from all that stuff. Most annoying ones are pop up’s, flashy ads and bright colours. Best ones are stylish and don’t prevent browsing or seeking information. If i feel that page is dull, annoying or awkward I will leave quicker than lightning and never return.

Advertisers have realised that blogs are powerfull way to advertise. Especially blogs with lots of readers. Information of sales and pretty products moves faster than light through blogosphere. Of course it is up to bloggers themselves how they advertise. Are they doing it just to get more free samples or are they doing it for responsibility.

So far I haven’t felt the need to advertise. All reviews and posts are purely my own opinions. I haven’t recieved samples or gifts for exsample from Grimas, products that I speak highly of quite often, But I assure you, I’ve got nothing from them, not even price reductions. This blog is purely my hobby and I will deal with issues that only intrests me. So no hidden messages in here.

And now the part that proves my naiveness. Several weeks ago I recieved big envelope. It contained 4 packages of sweets and advertising letter. It said that because they consider me being significant fashion blogger they wanted to send me some of their newest products. I thought “hey, kewl” and ate everything. And now when I read Jenni’s post I finally realized the true meaning of those sweets. This is the way they fool us! =)

What kind of experience you got of ads in blogs? Do you advertise yourself?

Pic from here

9 Comments

 1. Ilona says:

  Ihan perus-naistenlehden postilaatikko pursuilee erilaisia mainoskirjeitä, joiden mukana on ilmaistuotteita. Se ei tarkoita ettäkö niistä olisi velvollisuus mitään kirjoittaa lehteen, miksi siis blogiin? Voit syödä karkit siis ihan rauhassa, eikä tarvii potea huonoa fiilistä lahjuksista tai siitä ettet älynnyt niitä postittaa takaisin :)

 2. Salka says:

  Tämä on hyvinkin mielenkiintoinen aihe, sillä jos ei haluaisi yhtään “mainostaa”, ei pitäisi sitten varmaan minkään yrityksen tuotteen nimeä mainitakaan omissa postauksissaan :)Vaikka itse ei ajattelisikaan mainostavan, vaan kokevan tuotteen hyväksi omassa käytössään ja haluaa siksi siitä kertoa muille, niin onhan sen kyseisen tuotteen nimi mainittu. Itse olen tyytyväinen, että blogeista löytää tietoa uusista tuotteista, kaupoista jne., uskon suurimman osan kuitenkin itse löytäneen kyseisen tiedon ( tai esim. kanssabloggaajalta), enkä pidä niitä mainoksina. Siis sellaisina, joilla yritetään saada ihmiset ostamaan. Paremminkin sellaisina “mainoksina”, että tällainenkin mahdollisuus on olemassa :)Se kylläkin ärsyttää, jos lahjaksi saadun tuotteen alkuperää ei mainita, ainakin itse automaattisesti oletan ihmisen muuten ostaneen tuotteen omilla rahoillaan!Itse en ole saanut yhtäkään lahjusta, jos jostain saisin ja blogissa kyseisestä tuotteesta kertoisin, mainitsisin kyllä sen alkuperästä.

 3. tiiti says:

  itekin söin nuo tyylitaivaskarkit ja ilman mainontaa. en pidä pastilli-blogia, vaikka ne appelsiinijutut ihan hyviä olivatkin.jos olen rehellinen, mulle se paine kirjoittaa tuli ennemminkin siitä omasta ahneudesta. suuren skaalan blogimainonta on suomessa kaiketi aika vähäistä ja mitä enemmän bloggarit lahjuksia huomioivat ja mainostavat, sitä enemmän sitä todennäköisesti tulee olemaan. tyyliin “no tämä nyt oli vähän paska lahjus, mutta jos nyt mainostan saan ensi kerralla ehkä ne parikat”.harkitsin ja jätin koko homman mainitsematta, että on kai mussa vähän ees hyvää jäljellä :D

 4. Rhia says:

  ilona: ei kun siis en mä mitään huonoa omaatuntoa potenut siksi etten mitään kirjoittanut, minut vain hämmästytti tää ilmaiskaman lähettäminen bloggaajille enkä tajunnut ollenkaan että niissä karkeissa oli ns. taka-ajatus, mutta eipä se minun tekemisiin vaikuttanut vaikka sen tajusinkin. Kun luulin ihan tosissani että ne lähetti ne siksi kun oon niin hiton kiva tyyppi =)

  salka: periaatteessahan se on aina mainos kun jonkun tuotteen nimi mainitaan, mutta käyttäjäkokemukset on mielestäni ihan eri juttu kuin ilmaistuotteiden testaaminen ja sitten niistä kirjoittaminen, tai tuotteen hypetys jos siitä kehusta on maksettu. Vertailuksi voidaan ottaa esim. gaalat ja filmitähdet, nehän lainaa designereiden mekkoja puhtaasti pr-tarkoituksessa ja palauttavat mekon kekkereiden jälkeen, eli mainos mainos mainos, kun sitten lehdistä lukee haastatteluja kenen rätti sillä Cameron Diazilla näissä kinkereissä oli päällä

  tiiti: toistaiseksi mun ei ole tarvinnut painiskella sen ongelman kanssa että kehuako paskaa vai ei, kun ne karkit oli ainoa lahjus mitä olen saanut =) ehkä on parempi niin, olisi surkeaa nähdä korruptoitunut Rhi … *virn*

 5. Salka says:

  “käyttäjäkokemukset on mielestäni ihan eri juttu kuin ilmaistuotteiden testaaminen ja sitten niistä kirjoittaminen, tai tuotteen hypetys jos siitä kehusta on maksettu.”

  Allekirjoitan, vaikka ehkä pidänkin käyttäjäkokemuksiakin sitten niinä ns.mainoksina :) No, miten tämän sanoisi..eettisempinä mainoksina :D?

 6. Idhren says:

  Käyttäjäkokemuksethan ovat kuin arvosteluja :> Voihan toki tietysti arvostelujakin pitää mainoksina, näkyvyyttähän siinäkin saadaan. Tosin arvosteluissa oletettavasti on myös mukana se kriittinen materiaali, joten arvostelusta on myös jotain aitoa iloa lukijallekin, mikä taitaa sen ratkaisevan eron ainakin minun päässäni tehdä :P Tarjolla on tietoa, ei vain näkyvyyttä mainostajalle ja hypeä, joka pahimmassa tapauksessa ei perustu mihinkään. :>

  Mulla tosiaan noita bannereita on, koska takaraivossa on ajatus, että käyttämättä jätetty tilaisuus saada ekstraa on kuin kaivoon heitettyä rahaa :D Ja kun mainos on selkeästi mainos, en näe asiassa mitään epäilyttävää, ja valikoimastakin pyrin aina valikoimaan ne kauneimmat ja vähiten ärsyttävät mainokset. Sikäli hassua, että itse kun käytän Flashblockia mainosten eliminoimiseen sivuilla, niin itse en edes näe niitä, jotka flashilla toimii x)

  Yksi unelmistani olisi joskus voida elää jollain nettikirjoittelun tai sisällöntuottamisen tapaisella, joten mikäpäs tässä myös blogia sillä saralla kehittäessä, on se ainakin opettavaista, jos ei muuta.

  Euronkuvat silmissä kiiluen en kuitenkaan aio blogiani pitää tai sen sisältöä tuottaa, vaan haluan toki päättää itse oman linjani, omat aiheeni ja ensisijaisesti tuottaa jotain muuta kuin täydellisen turhaa sisältöä. Piilomainontaa kartan kuin ruttoa, aion varmasti tehdä selväksi, jos kirjoitan jostain mainostamisen takia tai jos saan jotain lahjoituksena. Tähän mennessä tosin on ollut aika hiljaista sillä saralla. Ehkä oon liian provokatiivinen mainostajille -.-

 7. Pauni says:

  Hyvä kysymys. Ehkäpä omalla kohdallani harkitsisin sitten vasta jos mulle joku tuote lähetettäisiin. Tietenkin sen pitäisi kuulua blogini aihepiiriin ja kertoisin kyllä saaneeni tämän ilmaiseksi. Tuskinpa kuitenkaan pelkoa on, että joutuisin tätä miettimään tulevaisuudessakaan… =)

 8. Rhia says:

  salka: mainostuksen rajaa tietysti voidaan pitää häilyvänä, mutta jos kerron blogissa henkilökohtaisen mielipiteeni jostain tuotteesta (hyvää tai pahaa) niin minusta se on sama kuin että keskustelisin asiasta parhaan ystäväni kanssa, en oikein osaa kutsua sitä mainokseksi. Itse pidän mainoksena sitä että tuotteesta puhutaan pelkkää hyvää ja että tuotteen myyjä/valmistaja on jotakin etua (rahallista tai muuta) kehujalle tarjonnut.

  idhren: olen hyvin pitkälti samoilla linjoilla sun kanssa, en pidä mainontaa pahana silloin kun se pysyy kohtuuden rajoissa niinkuin esim sun blogissa, enkä näe syytä miksi en itsekin voisi jotain mainoksia blogiini laittaa. Enkä yhtään ihmettelisi jos ne karkkirasiat jäisivät ainoaksi saamakseni ilmaistuotteeksi koska tuppaan minäkin olemaan toisinaan vähän liian jyrkkä sanoissani =) mutta mitäs näistä, pääasia että on kivaa! Siksi tyydynkin toistaiseksi mainostamaan blogissani vain itseäni =P

  pauni: eihän sitä koskaan tiedä =)

 9. Idhren says:

  Tää oli itse asiassa niin hyvä postaus, että lisäsin sen näin takautuvasti myös Blogispottiin ^^

Comments are closed.