Ihannemitat / Dream measurements

Nykyään se ei enää taida olla monistakaan syistä korrektia (tehdäänkö sitä enää missikisoissakaan?), mutta entisnä aikoina naistenlehdistä saattoi bongata listoja filmitähtien strategisista mitoista. Tavikset voivat sitten kaiholla vertailla, että täsmäävätkö omat mitat idolin vastaaviin. Lehtiartikkelit usein kuitenkin vakuuttavat että mittasuhteisiin sopivalla pukeutumisella jokainen voi, mitoistaan huolimatta näyttää ihannenaiselta.

Elokuva-aitta julkaisi 1948 listan kauden suosituimmista tähdistä ja heidän mitoistaan. Yhdessä Milon Venuksen mittojen kera näistä on laskettu keskiarvot jotka kertovat vuoden -48 ihannenaisen mitat. Lehden artikkelissa erikseen mainitaan että haluttuihin mittoihin päästäkseen, laihduttaminen ei ole suotavaa, vaan painoa pudottaakseen on tärkeämpi liikkua enemmän.

Mikäli numerot vaikuttavat kovin pieniltä niin ei syytä huoleen. Vuonna -48 ihmisten keskipituus oli pienempi kuin nykyään ja sitä myöden myöskin muut mitat suhteessa pienempiä. Toinen maailmansota oli päättynyt vain muutamia vuosia aiemmin, ruuasta oli vielä paikoin pulaa, eikä sitä ollut ylensyötäväksi. Lähes 70 vuotta sitten ihmiset olivat kauttalinjan pienikokoisempia kuin nykyään. Huomioitavaa myös on että vaikka mitat ovat numeromäärissä pieniä, juuri kukaan listan tähdistä ei varsinaisesti näyttänyt langanlaihalta, vaan varsin sopusuhtaiselta. Ja antiikin Milon Venushan on jo ihan moderneissa mitoissa.

inenglish

I don’t know how correct it would be to publish these kind of things in magazines (are they even doing that in beauty competitions anymore?), but in the old times magazines might have publish lists of idols and their strategic measurements. Ordinary people could compare them to theirs and dream about being an ideal woman and a star. Articles often however mentioned that wearing garments suitable for your own porportions, anyone can look like ideal woman.

Elokuva-aitta magazine published a list of the most popular stars in 1948 and their measurements. Together with Venus de Milo measurements, they calculated the average ideal size. Article reminds women though, that to get to these ideal measurements, no-one should diet. It is better just to excersice more to loose weight.

If the numbers seem very small to you, not to worry. The overall height of people in 1948 was shorter than now. So other measurements were smaller too. Time after Second world war was time of shortage and people didn’t really eat that much. In general, people were smaller 70 years ago than now. And even though measurements were quite tiny, pretty much no-one of the stars really looked too skinny, they were just proportionate. And the ancient Venus de Milo is pretty much modern size.

1940smeasurements

Klikkaa kuvaa suuremmaksi /
Click the picture for larger size. Measurements are weight, height,
bust, waist,
hips, thigh, ankle, neck and wrist. Venus de Milo is last
and ideal body size for 1948 is below line.

1940smeasurem

Artikkelissa esiintyvät tähdet: Patricia Roc, Sylvia Shelley ja Hazel Brooks.
Ei tuo Sylviakaan mikään langanlaiha ole kuten nykyiset
muotimallit usein. /
Stars if 1948, Patricia Roc on top, Sylvia Shelley below left,

Hazel Brooks below right. Sylvia doesn’t look very skinny, unlike
many fashion models nowadays. 

9 Comments

 1. Harva niitä ihannemittoja täyttää. Mua ärsyttää kun naisilla pitäis olla nostoa sieltä ja litistystä täältä… Milloin on jotain muka liikaa ja toisinaan liian vähän. Saahan sitä käyttää kaikenlaisia keinoja, joita vaatteisiinkin on kehitetty, kunhan ei oleteta kaikkien muuttuvan saman kaavan mukaisiksi.

 2. Tinde says:

  Kiitos sinulle tästä mainiosta informaatiosta. Taas opin ansiostasi jotain uutta :)

  En ole koskaan osannut ajatella olevani mitenkään erityisen mallimittainen, vaan ihan liian lyhyt ja pyöreämuotoinen täyttääkseni vallitsevat kauneusihanteet. Toki viime vuosina olen oppinut/opetellut olemaan tyytyväinen olemukseeni.

  Minähän olenkin näköjään jotakuinkin täydellisesti Milon Venuksen mitoissa!! (paitsi nilkan tai kaulan ympärystä en ole paljon mittaillut, pitäisiköhän nekin tarkistaa)

 3. Elina says:

  Yksi mitta, jota ei usein tule ajatelleeksi, on nilkan ympärys – mitatkaapa kokeeksi omanne, siitä voinee päätellä jotain luuston keskimääräisestä koostumuksesta 1940-luvulla ja nykyään!

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Ihminen harvoin on vartaloonsa tyytyväinen, se kaiketi kuuluu ihmisluonteeseen. Itse en varsinaisesti halua kapinoida oman kropan muokkausta vastaan. Itseäni eniten pännii se että kaikkien pitäisi olla täsmälleen samanlaisia ja jos ei ole niin se on paha. Jopa niin paha että jotkut katsovat asiakseen kommentoida näistä asioista ihan kysymättä tuntemattomille, tuttavilleen ja jopa ystävilleen. Jokainen muokatkoon kroppaansa juuri siten kuin haluaa, kunhan eivät edellytä muiden tekevän samoin.

   Tinde – Eipä kestä kiittää. Kannattaa perehtyä historiaan ja erityisesti taidehistoriaan. Vain nykyaika ihannoi langanlaihaa vartaloa, tosin sekin on kaiketi pikkuhiljaa väistymässä urheilullisen ja lihaksikkaan vartalon tieltä syrjään. Mutta kun tutkii taidehistoriaa esim juuri veistosten ja maalausten kautta voi huomata että kaikenlaiset vartalomallit ovat olleet joskus muodissa. Maalauksissa usein korostetaan juuri sen tietyn aikakauden ihanteita. Olet saattanut kuulla nk. Rubensin naisista. Paul Rubens oli barokkiajan suosituimpia taiteilijoita ja hänen suosikkiaiheensa olivat erittäin rehevät naiset, nykymittapuulla ylipainoiset. Eivätkä miehetkään hänen maalauksissaan mitään kuikeloita olleet. Keskiajalla taas pidettiin naisista jotka näyttivät jatkuvasti olevan vähän (tai paljon) raskaana (jotkut käyttivät tuolloin jopa puvun alla irtovatsaa toivotun vatsamallin aikaansaamiseksi). Näin se ideaali siis muuttuu, valitettavasti nykyaika vain antaa mahdollisuuden äärimmäisyyksien tavoittelulle.

   Elina – Totta! Tuolla voi vertailuja tehdä aika realistisesti. Näistä tähdistä ainoastaan Ginger Rogersilla näyttäisi olevan varsin reilu nilkka. Voisiko Gingerin tanssivoittoisella työllä olla asian kanssa jotain tekemistä, kasvattaako se nilkan lihaksistoa? Valokuvissa ei Gingerin nilkka kuitenkaan näytä mitenkään erityisen paksulta. Mittasin omani, se on 23 cm kehräsluun yläpuolelta.

 4. Tinde says:

  Niin, toki tiedän, että eri vuosikymmeninä/vuosisatoina ja eri kulttuureissa ovat kauneusihanteet ja käsitys “normaalista” vaihdelleet.

  Lähinnä tässä herätti hilpeyttä se, että joku on määritellyt noin eksaktit mitat ja painot imaginääriselle hahmolle (taideteokselle). Onkohan joku laskenut Rubensiaanisten figuurien BMI:n? :)

  1. Rhia says:

   Tinde – No patsaasta ne on varmaan sillä tavalla suhteellisen helppo laskea (vaikka patsas ei kooltaan vastaisikaan oikeaa ihmistä), tauluista ei ehkä niinkään kun siitä ei voi ottaa mittoja toisin kuin patsaasta.
   Ja toisaalta, enhän mä tiedä että onko sitä patsastakaan mitattu vai onko noi numerot heitetty hatusta. Kaikki on toki mahdollista :D
   EDIT: Nopealla googlauksella netistä kyllä löytyvät patsaan “mitat”, mutta missään ei kerrota että miten ne on saatu. Vuonna 1912 on New Yorkissa uutisoitu naisesta jonka mitat ovat “hämmästyttävän yhtäläiset” Milon Venuksen kanssa. Itse patsas on hieman oikeaa ihmistä suurempi, mutta mikäli joku tosiaan on strategiset mitat patsaasta ottanut (eikös museoesineet luetteloida varsin yksityiskohtaisesti?) niin niiden suhteuttaminen keskipituuteen ei varmaankaan ole kovin monimutkaista. Ja mikäli nettiin on yhtään luottaminen niin naisvartalon vertaaminen tuohon patsaaseen ei ole menneinä vuosikymmeninä ollut ollenkaan harvinaista.

   1. Rhia says:

    Tästähän tuli aika jännää :D löysin 60-luvulla julkaistun artikkelin josta löytyvät patsaan todelliset mitat. Tuosta voi nyt sitte jokainen itse pähkäillä asiaa.

 5. Tinde says:

  Kiitos Rhia. Vasta nyt ennätin tutustumaan linkkaamaasi mielenkiintoiseen artikkeliin. Tässä sitä taas nähtiin yksi syy miksi blogisi on suosikkini. Koskaan ei tiedä mitä sen myötä löytää :) Ihan vain kepeähköstä ulkonäköpohdinnasta päädytään kivikautisiin kauneusihanteisiin ja antiikin Kreikan mytologiaan…

  Siihen ei massatyylibloggarien HenkkaMaukkakuvakollaaseilla ja pintamuodilla ihan heti ylletä!

  1. Rhia says:

   Tinde – Mahtavaa että ajattelet noin! Kiitos!

   Itse pintamuodissa ei sinänsä ole mitään vikaa. Jos puhutaan catwalkeista ja huippusuunnittelijoista siis. Itse lakkasin jo vuosia sitten lukemasta blogeja joiden sisältö koostuu pääasiassa viimeisimmistä ostoksista ja linkeistä ketjukauppojen nettikauppoihin. Ja omankin blogin sisältö on tässä matkan varrella muuttunut aikamoisesti. Vaikka toisaalta on hauska nähdä mitä joku toinen ihminen on kaupasta valinnut, niin ei koko blogin sisältö voi koostua pelkästään siitä. Mutta onneksi blogeissakin on valinnanvaraa jokaiselle :D

Comments are closed.