21/12 Saksofoni-kikkailua / My saxophone

on

Jonkun aiemman postauksen kommenteissa taisin todeta, että olen haaveillut saksofonin soitosta jostakin teini-ikäisestä lähtien. Pidän fonin käheähköstä äänestä. Siinä on jotakin salaperäistä ja seksikästäkin. Soittimena se on älyttömän kaunismuotoinen. Ja totta mooses nuo kullanväriset läpät ja vivut saavat sen sisäisen höyrypunkkarini hihkumaan innosta. Mielestäni saksofonia kauniimpaa soitinta ei ole. Piste (tästä ei neuvotella). Saksofonin keksi mies nimeltä Adolphe Sax, 1840-luvulla, yhdistämällä elementtejä klarinetista ja oboesta.

Nyt kun olen saanut sellaisen ihmeellisen aparaatin tänne kotiin, olen tullut huomaamaan että foni on myös monimutkainen ja temperamentikas soitin. Saksofoneja on valmistettu ainakin kuuttatoista erilaista tyyppiä. Tämä omani (tai no, vuokralla tämä vain on, omasta voin vain haaveilla vielä aika pitkään) on yksi yleisimmistä, alttosaksofoni ja siinä on 13 nappulaa vasemmalle kädelle ja 10 oikealle kädelle. Nappuloita painamalla venttiilit avautuvat tai sulkeutuvat, muodostaen ääniä erilaisia nappulakombinaatioita painettaessa. Voitte tästä jo päätellä että nappulakombinaatioita on paljon. Osaa nappuloista painetaan sormin, osaa kämmenellä. Hankalimpia toistaiseksi ovat olleet pikkusormilla painettavat napit. Vaikka alttosaksofoni ei varsinaisesti ole ihan hirveän suuri soitin, tuntuu että pikkusormieni pituus ei vain yksinkertaisesti riitä kaikille näppäimille. Voisikohan niitä venyttää jotenkin?

Mitään opetusta en ole saksofonin soittoon saanut. Olen opetellut soittamista nyt omatoimisesti ehkä viiden tunnin verran, aina kun aikaa on liiennyt. Osaan soittaa muutamia yksinkertaisia skaaloja ja huonon version Jouluyö, juhlayöstä. Veikkaisin että puhallustekniikka vaatii vielä aika paljon treenaamista ja asiantuntija varmasti pystyy luettelemaan noin miljoona virhettä soitostani. Mutta hei, omatoimiseksi opiskeluksi sanoisin että not bad. Kokeilin eilen Hercule Poirotin teemaa. Juuei, ihan pikkusen (I wish) pitää vielä treenata sorminäppäryyttä että se alkaa sujumaan. Josko tässä välissä ottaisi jotain vähän yksinkertaisempia biisejä, kuten vaikka UkkoNooan (no ei toudellakaan!) tai Ostakaa makkaraa (ehdottomasti toudellakaan ei!).

Lopuksi kiusaan teitä vielä äärimmäisen huonolla biisillä nimeltä Jouluyö, juhlayö. Korostan että jokainen painaa videon play-nappia ihan omalla vastuulla.

Alttosaksofoni – metallirungostaan huolimatta puupuhaltimiin kuuluva soitin, muita yleisiä saksofonityyppejä ovat tenorisaksofoni ja baritonisaksofoni
Lehti – soittimen suukappaleeseen kiinnitettävä ohut puinen suikale joka tuottaa äänen siihen puhaltamalla

inenglish

In the comments of one earlier post I think I mentioned, that I have dreamed of learning to play saxophone all the way since teenager. I like the rough sound of sax. There is something mysterious and sexy too in it. As an instrument it is very beautiful. And you can bet your lunchmoney, all those valves and hinge rods do make my inner steampunker scream of excitement inside. I think saxophone is the most beautiful instrument there is. Full stop (it is not negotiable). Saxophone was invented by man called Adolphe Sax, in 1840’s, by combining elements from clarinet and oboe.

Now when I actually have one of those miraculous apparatus at home, I have noticed it is also complicated and tempermental instrument. Atleast 16 different types of saxophone has been manufactured. This one I have (well, I don’t own it, I rented it, for now I can only dream of my own sax) is one of the most common types, alto saxophone. It has 13 buttons (keys) for left hand and 10 for the right. By pressing the keys valves either close or open, creating different sounds with different key combinations. You can now figure out that there is loads of key combinations. Some of the keys are pressed by fingers, some by palm of the hand. Trickiest so far have been those for little finger. Even though alto sax is not particularly large instrument, it feels that there just isn’t enough length on my little fingers. I wonder if it’s possible to stretch them?

I haven’t taken any lessons on saxophone. I have learned and practiced on my own for about 5 hours in total, every time I have had some time for it. I can play couple easy scales and a bad version of Silent night. I assume that my blowing technique requires quite a lot of practice and more advanced players can probably point out about million mistakes and errors. But hey, for beginner teaching myself to play, not bad huh. Yesterday I tried theme from Hercule Poirot. Yeah-but-no-but, requires just a tad more (I wish) training on the fingering skills to make that happen.  Perhaps some easier songs in the meanwhile like Frère Jacques (definitely no!) or Hot cross buns (most definitely not!).

And finally I’m annoying you with extremely bad version of Silent night. I emphasize the fact that you press the play button on that video at your own risk.

Alto sax – despite of it’s metal body, it’s a wood wind instrument, other common sax types are tenor saxophone and baritone saxophone
Reed – thin wooden strip, which attaches to the mouth piece and creates the sound when blowing on it

foni1

Kaikki kymmenen oikean käden nappulaa, neljä helmiäistä,
loput kullanvärisiä. /
All ten right hand buttons, four mother-of-pearl, rest of them gold.

foni2

Osa vasemman käden nappuloista. Nuo ylimpänä sojottavat kullanväriset vivut
ovat kämmennäppäimiä. /
Some of the left hand buttons. Those golden pointy levers on top
are palm keys.

foni3

foni4

Suukappale jossa kiinni lehti. Ilman lehteä ei saksofoni soi. /
Mouth pieces with reed. Saxophone doesn’t play without reed.

foni5

Saksofonissa on nauha josta se ripustetaan kaulaan. Osa painosta on siis niskalla.
Osa painosta on kuitenkin myös oikean käden peukalolla jonka päällä
saksofoni lepää, eräänlaisen leveän ripustuskoukun avulla. /
Saxophone has a ribbon you hang around your neck. So some of the weight is
on your 
neck. However some of the weight is also on your right hand thumb.
Sax is 
sort of hanged on your thumb with a wide hook, called thumb rest. 

Enpä tajunnut että huojun soittaessani noin paljon.
Auttaakohan se tuohon nuotissa pysymiseen? Ei ainakaan
viimeisen nuotin kohdalla, se oli aika karmee. /

I didn’t realize I sway that much when I play.
I wonder if that helps on staying on the notes? Not atleast
on the last note, that was pretty bad.

8 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Kyllä tuon Jouluyö, juhlayöksi tunnisti, siinä oli sellaista kansanomaista vaihtelua :D. Mahtavaa! Mää huojun ilmeisesti laulaessani tosi paljon. Se on mielestäni väistämätöntä, jos haluan hengityksen kulkevan kunnolla. Joutuuko saxofonia puhaltamaan lujaa?

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – JOO, mä muuten heilun laulaessa myös! Ehkä siinä on sitten joku juttu. Kyllä sitä aika kovaa täytyy puhaltaa, vaikka nyt ei ehkä niin kovaa kuin keuhkoista lähtee. Mitä enemmän nappeja on painettuna sitä kovempaa pitää puhaltaa.

 2. Sanna says:

  Ihan ite oot opetellut? :O wautsi!!

  1. Rhia says:

   Sanna – No ihan ite. Juutuubista oon katsonu muutamia videoita siitä miten puhalletaan, tulostanut sormituskarttoja mitä nuotteja tulee mistäkin nappuloista jne. Mutta muuten ihan omatoimisesti. Ala-asteikäisenä oon käyny pianotunneilla, että sen verran nuotteja ymmärrän, mut muuten en ole varsinaisesti ollut koskaan erityisen musikaalinen. Mutta nyt kun liityin syksyllä kuoroon niin innostuin myös tästä saksofonista kun kuoron kautta ilmaantui mahdollisuus vuokrata semmoinen.

 3. Sanna says:

  Mä oon joskus haaveillut klarinetinsoitosta, vaan kun ei ole kummempaa musiikkitaustaa, niin en ole kuin haaveillut. Soittimet kun on vielä niin kalliitakin, niin ei uskalla ostaa, jos en opikaan. Mutta pitääpä pistää korvan taakse tuo vuokrausmahdollisuus ja ehkä jonain päivänä vielä uskaltaudun kokeilemaan :)

  1. Rhia says:

   Sanna – Käsittääkseni tunteja eri instrumenttien soittoon voi ottaa vaikka ei itse omistaisikaan soitinta. Kannattaa kysellä paikallisista musiikkiopistoista eri mahdollisuuksia. Mä nyt vaan kohtalon oikusta menin persaus edellä puuhun.

 4. Näyttävän näköinen soitin se tosiaan on. Tulipa tuosta pikkurillin venyttämisestä mieleeni koulussa aikoinaan se nokkahuilun soitto. Siinäkin tuntui ettei sormet riitä oikein. Kyllä siitä videosta kappaleen tunnisti, vaikka meillä yhteys on niin surkea, että videoita ei oikein kannata katsoakaan. Muutama sekunti soittoa ja taas muutama taukoa jne.

 5. Rhia says:

  Metsäntyttö – Oho, en olekaan jostain syystä huomannut tätä sinun aikoja sitten jättämääsi viestiä ja on jäänyt siitä syystä vastaamatta. Niin se taitaa olla monien puhallinsoitinten kohdalla että sormet tuntuvat loppuvan kesken :D

Comments are closed.