20/12 Joulun tuoksua – hunajamantelit / Christmas scent – honey almonds

Joulukalenterin luukku nro 20. Äitini on innokas kokeilemaan uusia reseptejä. Viime jouluna hän oli tehnyt herkullisia paahdettuja hunajamanteleita. Ne olivat niin hyviä että niitä ei vaan voinut lakata syömästä. Tänä vuonna päätin kokeilla valmistaa niitä itse. Ette usko miten helppoa hommaa, suorastaan naurettavan helppoa! Reseptiä on myös itse helppo muunnella. Tavallisen sokerin sijasta voi käyttää vaikkapa ruokosokeria. Kanelin lisäksi voi ripotella joukkoon hiukan cayennepippuria, muskottipähkinää, kardemummaa jne. Jos ei pidä mausteista voi ne jättää kokonaan poiskin ja käyttää vain sokeria ja suolaa. Tämä annos ei ole kovin suuri, se katoaa kulhosta alle aikayksikön. Näihin voi myös kehittyä addiktio, teitä on varoitettu.

Paahdetut hunajamantelit

2 pussia (3 dl) kuorimattomia manteleita
2 rkl hunajaa
2 rkl vettä
2 tl rypsi- tai manteliöljyä
– – –
1/2 dl sokeria tai ruokosokeria
2 tl kanelia (tai muita mausteita mielesi mukaan)
1/2 tl suolaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paahda manteleita uunipellillä noin 5-10 minuuttia. Sekoita ja kääntele manteleita että ne eivät pala. Anna paahtua kunnes ovat kullanruskeita ja tuoksuvia ja ota sitten pois uunista.
Sekoita teflonkasarissa hunaja, vesi ja öljy. Kuumenna kiehumispisteeseen ja lisää sitten paahdetut mantelit. Anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt manteleihin.
Kaada kulhoon puolet sokeri-kaneli-suola-seoksesta. Lisää joukkoon mantelit ja sekoita hyvin. Ripottele loput sokeri-seoksesta manteleiden pinnalle ja levitä ne leivinpaperin päälle jäähtymään.

inenglish

Christmas Calendar door 20. My mum is always trying new recipes. Last Christmas she did delicious roasted honey almonds. They were so good I just could not stop eating them. This year I decided to make some myself. You don’t even believe how ridiculously easy job that was! Iit’s easy to make alterations on it too. Instead of ordinary sugar you can use cane sugar. You can also try hint of cayenne pepper, nutmeg, cardamom etc. Or if you don’t like spices, you can leave them off and just use sugar and salt. This portion is not very big, it will disappear from the bowl faster than you can say roasted honey almonds. They are also quite addictive, you have been warned.

Roasted honey almonds

3 dl of hole almonds (with peels)
2 table spoons of honey
2 table spoons of water
2 tea spoons of almond oil or ordinary cooking oil
– – –
1/2 dl of sugar or cane sugar
2 tea spoons of cinnamon powder (or other spices you like)
1/2 tea spoons of salt

Preheat the oven to 225 Celcius. Roast almonds on oven pan for 5-10 minutes. Turn them around every now and then to prevent them burning. Roast until they are golden brown and smell nice.
Mix honey, water and oil in teflon pan. Bring to boil and add roasted almonds. Allow to boil about 5 minutes, until most of the liquid has been mixed with the almonds.
Pour half of the sugar-cinnamon-salt mix into a bowl. Add almonds and mix well. Sprinkle rest of the sugar-mix ontop. Spread almonds on baking sheet and allow to cool.

honeyalmonds

4 Comments

 1. Nämä vaikuttaa sellaisilta että ipanatkin varmaan tykkäis. Ovat aina etsimässä kaapeista kaikenlaista, “eikö meillä ole mitään hyvää?”

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Varmasti! Kanelin voi tosiaan jättää pois tai vähentää määrää jos ei siitä niin hirveästi pidä. Ohjeessa on sitä aika reilusti. Raaka-aineet on manteleita lukuunottamatta niin perustavaraa että niitä melkein aina kotoa löytyy.

 2. Taika says:

  Mulla on pinterest täynnä erilaisten kuorrutepähkinöiden tekoa mutta en ole toistaiseksi kokeillut niitä kun olen ajatellut että jos ovat sittenkin omaan makuun sopimattomia eikä ole vain tullut tehdyksi. Tämä sinun mantelikirjoituksesi jäi mieleeni ja nyt olen tehnyt niitä jo kahdesti, huomenna kokeilen maapähkinöillä. Joten kiitos reseptistä, näistä ovat kaikki tykänneet kovasti.

  1. Rhia says:

   Taika – Mulla aina se aloittaminen vaatii sen suurimman inspiraation, sitten kun pääsee alkuun niin loppu sujuukin tosi helposti. Sama koskee kokkausten lisäksi monia muitakin hommia. Mun teki mieli kokeilla näitä manteleita jo viime vuonna kun sain näitä äidillä maistaa ja vuosi meni ennenkuin sain aikaiseksi :D Ei kestä kiittää, musta on hauska jakaa semmoisia juttuja joista olen itse tykännyt kovasti.

Comments are closed.