23/12 Talvitakin muokkaus / Alterations for winter coat

Joulukalenterin toiseksiviimeisessä luukussa pohditaan takkiongelmaa. Olen tässä parina viime talvena huomannut, että niin paljon kuin vintage-talvitakkeja rakastankin, en voi enää oikein käyttää niitä. Jostain syystä ne painavat niskaani pahasti ja saan niiden käyttämisestä hartia- ja päänsärkyä. Vanhat takit ovat toki painavia raskaiden materiaalien vuoksi, mutta myöskään niskani asento ei tunnu sopivan yhteen vanhojen takkien kauluksen kanssa. Siksipä kävin kaivelemassa vähän kellaria. Opiskeluaikaisiin kursseihin kuului talvitakin ompelu. Omani on lojunut varastossa lähestulkoon käyttämättömänä epäkäytännöllisyytensä vuoksi. Nyt kuitenkin mietiskelin että voisikohan sitä vähän muokata.

Suunnittelin takin slaavilainen romantiikka ja runsaslumiset pakkastalvet mielessäni, mutta käytännössä takki osoittautui epäkäytännölliseksi pituutensa vuoksi. Ainakaan kaupungissa ei ole vuosiin nähty sellaista talvea, että täyspitkää melkein maata laahaavaa vaaleaa takkia olisi voinut käyttää. Alin nappikin on takissa liian alhaalla ja hankaloittaa istumista. Mutta mitäpä tälle sitten ryhtyisi tekemään? Helmaa nyt ainakin täytyy lyhentää, mutta en osaa päättää riittäisikö puolisäären pituus vai pitäisikö lyhentää polveen saakka. Sitten tuo nappiasia. Alin nappi täytyy poistaa, mutta miten peitän reiän kankaassa? Aplikaatio, nyörikirjonta, joku muu, mikä? Kauluskin on hiukan epämukava käytössä epäsymmetrisyytensä vuoksi.

Mietin myöskin tuota olkalinjaa. Kurssisisältöön kuului että hiharakenteeksi pitää valita joku erikoisemmista (kimonohiha, alennettu hiha, raglahiha jne). Valitsin tuon alennetun hihan, mutta kaduin valintaa selvien kasari-fibojen vuoksi jo valmistusvaiheessa. En kumminkaan kehdannut enää vaihtaa sitä kesken työn. Nyt en pääse yli ajatuksesta että takki näyttää harteista minulle liian suurelta. Hihaa olisi varmaankin pitänyt alentaa vielä reilummin jotta olisi vältytty fiilikseltä liian suuresta takista. Hihaa ei voi nostaa kovin paljoa koska silloin se jäisi hihansuusta lyhyeksi ja kiristäisi kainalosta. Jotain sille pitäisi kuitenkin tehdä. Jos kaivelen varastojani niin saattaa olla että takkikangasta löytyy jostakin, mutta en ole varma. Selkään olin suunnitellut kiinnittää tuollaisen vanhan ristipistotyön.

inenglish

Second to last Christmas Calendar door reveals winter coat problems. I have noticed past couple winters, that as much as I love vintage winter coats, I can’t really wear them anymore. For some reason they feel very heavy on my neck and they give me shoulder and neck pain. Old coats are much heavier due to heavy and thick materials, but it also seems that the position of my neck doesn’t work with old coats and their collars. So, I went digging the basement storage. One course in my education was winter coat. Mine has been mainly in the storage ever since, pretty much unused because of impracticality. Now I started to wonder if it’s possible to fix it.

I designed the coat Slavic romance and heavy snowfall in mind, however it turned out that the length is pretty impractical. Atleast in cities there is pretty much impossible to wear near full length light coloured coat (not cold or snowy enough). The lowest button is too low and makes sitting difficult. What to do, what to do? Hem atleast must be shortened, but I can’t decide if mid calf is enough, or should it be up to the knee. Then the buttoning issue. Lowest button must be removed, but how to cover the hole in the fabric? Applique, ribbon embroidery, something else, what? Collar is also a bit uncomfortable due to the asymmetrical shape.

I have been also thinking about the shoulder line. The course included special shoulder and sleeve type which we needed to choose (kimono sleeve, lowered sleeve, raglan sleeve etc). I chose the lowered sleeve, but regret choosing it already while making the coat, because it gives way too much 80’s vibes. However I didn’t dare to change it anymore at that point. Now I can’t get over the idea that coat looks too large for me on the shoulder. I probably should have lowered the sleeve more, to avoid the feeling of too large coat. I can’t lift the sleeve that much, otherwise the sleeve gets too short and uncomfortable under arm. I have to do something to it. I might be able to find some scarps of the fabric from my stash, if I’m lucky. I’m not sure though if there is any. I was planning on putting that old cross stitch work at the back of the coat.

 wintercoat1

wintercoat2

wintercoat4

Vyö? Taskuläpät? Hihaongelma? Kaulusongelma?

wintercoat3

Helman pituus ja ei niin imarteleva lantion kohta.

wintercoat5

11 Comments Add yours

 1. SuviL says:

  Muutoksiin en osaa ottaa kantaa, mutta tuo ristipistotyö selässä olisi upea!
  Hyvää joulua!

 2. solveig says:

  Minullakin on ollut vuosien mittaan kauniita vintage-takkeja, mutta ne ovat yksi kerrallaan lähteneet kiertoon juuri niska-hartiaseudun kipujen vuoksi. Takit ovat tuntuneet niin raskailta, että hartiaseutu on kärsinyt. Tuolloin saattoi vaikuttaa myös liikunnan vähyys. Jotenkin kyllä helpotti tietää, että muillekin on käynyt näin.

  Nyt on tosi in ylisuuret talvitakit, mutta kun kävin kirpparilla mallailemassa niitä, oloni oli naurettava. Näytän ihan Hemulilta isossa ja pitkässä takissa. Ihanaa niissä on kuitenkin materiaalien laadukkuus. Erästä takkia jäin miettimään, että jos siitä muokkaamalla saisikin takin itselleen. En vaan osaa!

  Pelastaisiko sinulla helmaosa hihoja? Jos hihoihin tekisikin uuden ranneosan helmasta, niin ei haittaisi, vaikka hiha jäisi muokkauksessa lyhyeksi. Minusta kaulus on kaunis. Juuri näyttävät kaulukset tuovat vintage-henkeä.

  Kirjakaupassa jouluostoksia tehdessäni jäin salaa seuraamaan erästä takkia. Siihen oli saatu maatuskahenkeä runsailla ja värikkäillä applikaatioilla.

 3. Sanna says:

  Meinasin ehdottaa Solveigin kanssa samaa, lyhennä helmaa, nosta olkapäitä ja tee kalvosimet helman ylijäävästä kankaasta. Muutenhan tuo takki henkii mennyttä aikaa kantaansa, värinsä ja kauluksessa puolesta :)

 4. Sanna says:

  ‘Kankaansa’ tarkoitin toki…

 5. Nadja says:

  Entäs jos tekisit enemmän noita napinläpejä? ikäänkuin koristeeksi? Siinä on enmmän työtä mutta ei tarvi keksiä mitään erikoista

 6. Kaunis tuo takki kyllä on, joten kannattaa varmasti muokata sellaiseksi, että tykkää käyttää. Minä lyhensin omaa pitkää takkkiani joskus hiukan pitkin hampain. Käytännöllisyysen vuoksi tein siitä puolisääreen ulottuvan. Tavallaan harmi että muoti on nyt sellainen polveen ulottuva enimmäkseen. Mullakin muuten takissa kaulus painaa niskasta. Olen ajatellut että se on minulle liian korkea, tehty ehkä pitkäkaulaisemmalle:) Niin ja hartiat. Olisin halunnut hiukan olalta ottaa sisään mutta olisi ollut tosi työläs ja onnistuminen epävarmaa, joten annoin olla.

  1. Rhia says:

   SuviL – Niin minustakin! Löysin ristipistotyön kirppikseltä ja ajattelin heti että se olisi hieno jonkun takin selkämyksessä. Ja hyvää joulua sinullekin!

   solveig – Mua ei hirveesti semmoinen ylisuuri muoti ylipäätään innosta, tykkään mieluummin hyvin istuvista jutuista. Toki multakin muutamia lörttötunikoita kaapista löytyy, mutta ne on enemmänkin varattu kotioleiluun tai niille päiville kun tarvitaan enemmän mukavuutta kuin tyylikkyyttä. Pitkissä takeissa pitää olla istuvat hartia ja istuva vyötärölinja jotta ne päällä ei näytä hemulilta :D minun mielestäni siis. Helmassa saa sitten olla runsautta enemmän.

   Pitää miettiä tuota ranneke-asiaa, se saattaisi toimia. Alennetussa hihassa on ongelmana myös että se on alennettu myös kainalosta, joten jos sitä kovasti olalta nostaa niin se alkaa kinnata kainalosta (koska rinnanympäryydessä ei ole kovasti ylimääräistä väljyyttä). Tämä tarkottaa siis sitä että käsiä ei voi kovin ylös nostaa korjauksen jälkeen, autolla ajo voi hankaloitua ja se on huono juttu. Täytyy vähän funtsailla. Kaulus on nätti (aitoa lammasta vanhasta turkista) mutta se on tosi painava ja hankala. Ainakin yksi nappi siihen pitää lisätä että sen saa nostettua ylemmäs.
   PS. Muiden vaatteiden vakoilu on hauskaa puuhaa ;)

   Sanna – Joo mä katson että onnistuisiko se. Hihoissa on kyllä sen verran reilummin mittaa (koska inhoan lyhyitä hihoja takeissa) että niissä on vähän varaakin, mutta tuo kainalo-asia mitä selitin ylempänä on se mikä enemmän tuottaa päänvaivaa.

   Nadja – Olen nähnyt semmoisia koriste-napinläpiä kyllä käytettävän mutta tässä takissa napit on niin harvassa että pelkään sen näyttävän lähinnä hölmöltä. Saattaa olla että päädyn tekemään ainakin noihin väleihin ylimääräiset napinlävet, napit vaan menee sitten vaihtoon koska noita nappeja ei ole enempää.

   Metsäntyttö – Nättihän se on, mutta suunnittelijan taitoni eivät olleet sitä tehdessä vielä ihan niin hyvät kuin nykyään ja monta pikkuvirhettä on ilmennyt. Takin painaminen niskasta voi johtua kolmestakin asiasta: takki on liian painava, kaulus on liian korkea ja/tai väärän muotoinen tai koko pääntie on niskassa liian pieni, liian ylhäällä. Olen mm. joutunut avartamaan pääntietä yhdestä hyvinkin kevyestä kauluksettomasta liivistä koska se vain sai aina pääni särkemään kun käytin sitä. Oma niskani vaan vaatii vähän enemmän tilaa selkäpuolella joten pääntien on oltava reilu. Samasta syystä joihinkin vaatteisiin voi tulla niskaan, kauluksen kiinnittävän sauman alapuolelle vaakasuuntainen ryppy.

 7. Sanna says:

  Aa joo kainalot, en muistanut enää kommentoidessa kainalo-ongelmaa :/

  1. Rhia says:

   Sanna – Juu mutta voi olla että saan sen kainaloasiankin fiksattua, mun pitää tutkia tilannetta vähän tarkemmin kunhan saan aikaiseksi ottaa tuon työnalle.

 8. Hehkuvainen says:

  Hmmm…. ehkä siitä lyhentyvästä helmasta riittäisi myös kainaloihin kiilapalaa tuomaan lisäväljyyttä? Jos selkään tulee tuo ristipistokuvio niin ehkä ylimääräisen napinläven peitoksi sopisi jokin pikkuinen ristipistokuvio toisintona selän mallista ja väreistä?

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kyllä siitä varmasti riittäisikin, mutta lisää väljyyttä siihen ei varsinaisesti tarvitse vaan kädentien pitäisi olla pienempi niin että hiha alkaisi kainalossa ylempää. Nyt jos hihaa vain nostaa niin olkapää nousee, mutta kainalo ei koska siellä ei ole mitään mihin sitä nostaa ja hihassa muodostuu ikäänkuin lepakkoefekti. Yleensä kun hihaa nostetaan olkapäällä ylöspäin myös kainalosta sivusaumasta pienennetään kädentietä jotta hihan ympäryys riittää kädentielle. Tässä tapauksessa kädentietä ei voi kainalosta sivusaumoista juurikaan pienentää koska siinä ei ole varaa. Mutta tietty sinne voisi lisätä kaarevan kiilamaisen palan joka pienentää kädentietä, siinä olet aivan oikeassa! Tuo ristipistokuvio napinläven kohdalle on hyvä idea, mietiskelen. En ole ihan vielä päättänyt että laitanko tuon ristipiston vai en. Kaikki on vasta niin idea-asteella että vaatii vähän sulattelua ennen päätöksiä.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.