17/12 Joulun aakkoset / Christmas Alphabet

Hopeapeilin Elina teki tällaisen hauskan Joulu-meemin ja kehotti kaikkia halukkaita tekemään ja niinpä Joulukalenterin 17. luukku  onkin omistettu Joulun Aakkosille. Ne sisältävät minulle tärkeitä jouluisia asioita. Meemin saa napata tästä edelleen kaikki jotka haluavat.

Aamupuuro – Olen viimevuosina viehättynyt jouluaamujen riisipuurosta ja sekahedelmäsopasta. Lisään vielä valmiiseen riisipuuroon kermavaahtoa (entisen anopin kikkakolmonen), se tekee itse haudutetusta puurosta erityisen herkullista.

Brandy – Olen oppinut pitämään englantilaisesta jouluvanukkaasta (Christmas pudding). Se on oikeastaan kuivaa hedelmäkakkua jota on kuukauden, pari valeltu brandyllä (tai konjakilla jos haluaa pröystäillä). Jouluvanukas syödään lämmitettynä kerman tai kermavaahdon kanssa.

Candelabra – En juurikaan polta kynttilöitä, koska kissa, mutta jouluna sytytän kynttilät messinkiseen candelabraani joka on yksi kauneimmista esineistäni.

kynttelikkö

Downton Abbey Christmas Special – Sattumoisin tiedän että joulupäivän iltana ITV näyttää Downton Abbeyn Jouluerikoisen. Aiomme isännän kanssa katsella sen suorana streamina Englannista.

Englantilainen joulu – Pienen perheemme kahdesta kansallisuudesta johtuen meillä vietetään myös englantilaista joulua paukkukarkkeineen, kalkkunoineen ja paistinperunoineen. Minusta tämä on oikein mukavaa.

Falalalalaa – Pidän joululauluista ja soittelen niitä kyllästymiseen asti. Kyllästyminen menee sopivasti ohi seuraavaan jouluun mennessä.

Graavilohi – Yksi ehdoton suosikkini jouluherkuista on graavilohi. Sitä on oltava aina. Tosin parina viime vuonna äitini on tehnyt graavilohen sijaan lohimoussea joka on yhtä hyvää.

Hunajamantelit – Sain viimevuonna äidin tekemiä suolaisen makeita hunajamanteleita. Luulen että niitä pitää saada myös tänä vuonna.

IMG_20131221_162208

Ilo – Joulu on minusta ilon ja rentoutumisen aikaa. Vältän stressiä jättämällä suursiivoukset toiseen ajankohtaan ja nauttimalla kynttilöistä ja herkuista ja kiireettömästä yhdessäolosta.

Jouluyö, juhlayö – Tämän kappaleen aion opetella soittamaan saksofonilla jouluun mennessä. Alku sujuu jo jotenkuten.

Kastanjat – Paahdetut kastanjat ovat saapuneet jouluihini kun aloin seurustella engelsmannin kanssa. Hyviä kastanjoita on vain todella vaikea löytää Suomesta.

Lahjat – Vaikka lahjoja on mukava saada niin niitä on myös hirveän mukava antaa. Siksi mielelläni annan myös aikuisille lahjoja.

Muovikuusi – Isäntä on havupuille allerginen joten meillä juhlitaan joulua muovikuusen voimin. Eihän se hajuton kuusi samanlaista joulutunnelmaa tuo, mutta sitä luodaan sitten muilla konstein.

plastictree

Nietokset -Paras joulutunnelma syntyy jos ulkona on paljon lunta, ikkunat ovat kuurassa ja ulos voi viritellä jäälyhtyjä. Lapsuuteni jouluihin korkeat nietokset kuuluivat olennaisesti.

Omat lahjapaperit – En tykkää kaupan valmiista lahjapapereista. Niinpä käytän ruskeaa pakkauspaperia ja koristelen sen haluamallani tavalla. Joskus se on koristeellista nauhaa ja sinettilakkaa, joskus paperinarua ja kulkusia, toisinaan paperiin piirrettyjä kuvia.

Panto – Englantilainen pantomiimi on vähän erilaista kuin mitä me suomalaiset ymmärretään pantomiimilla. Panto on eräänlainen komediallinen musikaali joita esitetään aina joulunaikaan. Tarina on yleensä joku perinteinen satu kuten vaikkapa Tuhkimo tai Hanhiemo jne. Roolihahmoina on tyypillisesti sankari, sankaritar, pahis, koomilliseksi naishahmoksi pukeutunut mies ja joskus myös koomilliseksi mieshahmoksi pukeutunut nainen. Yleensä myöskin yleisö saa osallistua tarinan kulkuun huutelemalla näyttelijöille. Tänä vuonna olemme menossa katsomaan Tampereen Finnish-British-seuran Mother Goose-pantomiimia. Muutama vuosi sitten Englannissa näin pantomiimin jonka päätähtenä näytteli takavuosien taikurijulkimo Paul Daniels vaimonsa Debbien kanssa.

pantoposter

Queen’s speech – Englantilaisiin jouluperinteisiin kuuluu kuningattaren puhe klo kolme Joulupäivänä. Meillä ei tätä vielä ihan hirveästi ole harrastettu, mutta kun tuo isäntä on rojalisti sielultaan niin varmaan tämäkin vähitellen liittyy meidän traditioihin.

Rauha – Meillä ei ole kovin paljoa sukulaisia joten meillä ei vieraile jouluna ketään. Eikä meidän tarvitse vierailla missään (paitsi äidillä). Saadaan rauhassa löhötä sohvalla viltteihin kääriytyneinä ja mässätä ja tuijottaa leffoja.

Sauna – Tarvitseeko tätä edes selittää? Isäntäkin tykkää.

Tortut – Joulutortut ja glögi ovat yksi takuuvarma joulutunnelman luoja ja niitä pitää aina saada, vähintään kerran mutta mieluusti tietysti useamminkin.

Uuni – Ilman uunia ei jouluateria valmistu. Englantilaisetkin jouluruuat valmistetaan pääasiassa uunissa, paitsi kinkku joka keitetään.

Villasukat – Palelen helposti ja koska vietämme jouluja yleensä maalaistalossa, villasukat ovat tarpeen.

White Christmas – Yksi joulun suosikki-elokuvistani on Danny Kayen ja Bing Crosbyn tähdittämä White Christmas, Valkea joulu. Usein se kyllä tulee jouluna katsottuakin

Xmas – Kuten olette ehkä huomanneetkin, en käytä tätä termiä juuri koskaan. En käytä sitä koska en pidä siitä. Vain ehdottomassa pakkotilanteessa saatan tätä lyhennettä käyttää, mutta en mielelläni. (En siitäkään huolimatta että termi on ollut käytössä jo 1500-luvulta lähtien.)

Ylensyönti – Omiin jouluperinteisiini on kuulunut jo lapsesta saakka se että jouluyönä hiivitään jääkaapille vuolemaan kinkkua ja herkutellaan se rosollin  ja sinapin kera.

Zzzz – Olen antanut itselleni kertoa että kuulemma kuorsaan. Mitään en tunnusta, mutta arvelisin että jouluna tulee myöskin nukuttua tavallista enemmän.

Åbo – Turku on varmaankin se Suomen virallinen Joulukaupunki (Korvatunturin lisäksi siis tietysti). Jos muuttaisin pois Tampereelta niin se olisi todennäköisesti Turkuun.

Äiti – Jouluaaton vietämme jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan äidilläni.

Öinen taivas – Juuri mikään ei ole sen kauniimpaa kuin talvinen tähtitaivas. Parhaimpia lapsuusmuistoja ovat pakkas-illat kun rantasaunasta juostiin ylös mäkeä talolle hiukset märkinä, pyyhkeet kainalossa ja jäätiin pihaan katsomaan linnunrataa ja etsimään taivaalla vaeltavia tekokuita. Hiukset jäätyivät korpuiksi ja ilma höyrysi kosteasta ihosta huokuvasta saunan lämmöstä. Jouluisin se oli vielä kahta tunnelmallisempaa ulkona palavine lyhtyineen.

inenglish

Elina from Hopeapeili-blog did this fun Christmas Alphabet-meme and suggested that anyone who wants should do it also. So I did and the 17th door on the Christmas Calendar is now filled with my Christmas Alphabet, christmassy stuff that are important to me some how. Feel free to copy the meme if you like.

Art of wrapping – I don’t like the readymade gift wrappings. So I usually use brown package paper and decorate it myself. Sometimes its posh ribbon with wax seals, sometimes paper string with bells, sometimes I just draw something on the paper.

Binge eating – It’s been part of my Christmases since my childhood. You get up late at night and go and nibble some of the ham and mustard and beetroot salad.

Chestnuts – Roasted chestnuts came to my life when I started dating Englishman. I love them, but good chestnuts are hard to find in Finland.

Downton Abbey Christmas Special – Me and hubby are going to watch it even though we don’t live in England. Christmas specials are something that Finns don’t do on our tv series so they are always very much expected from English series we follow.

English Christmas – We have a sort of a tradition spending Finnish Christmas on Christmas Eve and then Christmas day is reserved for English traditions.

englishchristmas

Falalalalaa – I love Christmas Carols. I listen them until I’m sick of them, until the next year.

Gifts – I love of course receiving gifts, but I also love very much to give gifts. That’s why I always get gifts to adults too.

Honey almonds – Last Christmas mum made honey almonds with hint of salt. They were delicious. I think we have to have them this year too.

Icy weather – My childhood Christmases always included lots of snow and freezing weather. So I associate snow and very cold weather to Christmas. I love it when windows are covered with icy frost and you can make ice lanterns to the yard.

wintersnow

Joy – Christmas is the time of joy and relaxation for me. I don’t stress about it by making a massive cleaning or clear out at home. I just enjoy all the candles, lights and food and relax.

Korvatunturi – That is the place where Santa lives, in Finland. Not at the North Pole, in Korvatunturi, which is at the Lapland of Finland. Korvatunturi has a Santa Park, which is visited by 70 000 tourists every year, from 41 countries.

Leaf pastry (puff pastry) tarts – One of traditional Finnish Christmas treats is star-shaped pastries, filled with plum jam and sprinkled with icing sugar. Usually consumed with glögi, which is sort of non-alcoholic mulled wine. I have to get them every year, atleast once, but preferably more than once.

Mum – It is sort of a tradition now to go and spend the Christmas Eve with my mum, the traditional Finnish way.

Nightly sky – There is not many other things prettier than starry sky in the middle of the darkest winter. One of my best childhood memories is when we used to come from separate sauna building by the lake, up the little hill to the house and stopped on the yard to watch the Milky Way and trying to find satellites wandering over the nightly sky. Wet hair froze into sticks and air was heavy with steam coming from sauna warm body.

Oven – Christmas food just doesn’t get done without it. Finnish nor English version.

Porridge – I have grown fond of rice porridge, which is very traditional Finnish Christmas food on Christmas morning. Traditionally eaten with dried plum and raisin soup. I usually add some whipped cream into the porridge to make it extra creamy (trick I learned from my ex-mother-in-law).

porridge

Queens speech – We haven’t really watched it very much, since it’s not always available in Finland, but I think this will slowly join our traditions, after all hubby is a bit of a royalist.

Raw spiced salmon – I absolutely love salmon, especially if it’s raw spiced. Usually the spice is just salt, but it’s definitely not the same thing than salted fish. Raw salted salmon is very soft, it literally melts in your mouth, when salted salmon goes hard and rather chewy. Raw salted salmon is quite traditional Finnish Christmas food.

Sauna – There just isn’t Finnish Christmas without sauna. And hubby loves sauna too.

Tree – Our Christmas tree is made of plastic. My hubby is allergic to pine trees so this is what we must do. Of course it takes something off the atmosphere, when you don’t have the wonderful pine scent, but we just have to add something else to get the desired Christmas feeling.

Using wool socks – Since we spend some of the holidays at mum’s place, wool socks are mandatory. House is old and a bit drafty and makes me chilly rather easy.

ct5

Visitors – We don’t have much relatives, so we don’t really get much visitors on Christmas. Neither we have to visit  anyone (except mum). Which is a good thing because then we can stay in our jammies the whole time. We can lye on the sofa, wrapped inside a blanket, eat ham and watch movies nonstop.

White Christmas – One of my favourite Christmas movies, with Danny Kaye and Bing Crosby.

Xmas – As you have probably noticed, I don’t really use that term much. I don’t use it because I don’t really like it at all. I might use it in unusual conditions, when absolutely necessary, but I won’t like using it. (Even though it’s been in use since 1500’s.)

Yuletide panto – I saw panto first time couple years back in England, starring with Paul Daniels and his wife Debbie. We don’t have panto here in Finland really. Except those small productions that local Finnish-British societies do. This year we are going to watch Mother Goose, by Finnish-British Society of Tampere. That’s actually tomorrow, so I can soon tell you what it was like.

Zzzz – I’ve been told that I snore. I don’t admit anything, but I assume our Christmas will involve lots of sleeping.

4 Comments

 1. Ei ihan helppo juttu näitten miettiminen. Olin nähnyt tämmöisen jo jossain ja kun näin tässä, ajattelin ensin, että en kyllä tähän rupea… mutta jäihän se mietityttämään, että keksisköhän sitä jotain. Jotain keksin nopeastikin mutta toisiin oli tosi vaikea keksiä. En laittanut omaani näkyviin kumminkaan vielä, ehkä joku päivä.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Joihinkin kirjaimiin oli tosi helppo keksiä ja joihinkin todella vaikea. Suomenkielessä nyt luonnollisesti nuo eksoottiset kirjaimet oli hankalimmat. Omaa hommaani vaikeutti vielä tuo kaksikielisyys, mutta suurimman osan sain pysymään sisällöltään samana vaikka jouduinkin vaihtamaan niiden aakkos-paikkaa. Laita toki omasikin julki :D

 2. Hehkuvainen says:

  Minulla on joulukuusiin viha-rakkaussuhde. Rakastan aidon kuusen tuoksua ja usein sopivasti epätäydellistä ulkonäköä, rakastan kuusen koristelemista ja sitä kuinka elävästä kuusesta saa pelkillä valoillakin kauneimman joulukoristeen. Mutta vihaan sitä kuinka aito kuusi pudottelee neulasiaan niin että niitä löytyy varpaan alta vielä juhannuksenakin. Vihaan muovikuusien muovisuutta ja tuoksuttomuutta. Mutta toisaalta muovikuuset voivat nykyään olla aika aidon näköisiä, ja ne ovat helppoja ja kestäviä. Tänä vuonna saan aidon kuusen parhaat puolet, sillä menen anoppilaan jouluksi. Saan nauttia tuoksusta ja kauneudesta, mutta siivoaminen jää muille :D.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Neulaset on kyllä ärsyttäviä, mutta totesin tuossa joitakin vuosia sitten että kuusen oikea hoito auttaa kyllä siinä asiassa. Kuusi tarvitsee ainakin litran vettä päivässä että neulaset ei ala heti varista, ja aika monissa kuusenjaloissa se vesisäiliö on liian pieni. Mun vanhaan kuusenjalkaan mahtuu vain pari desiä vettä kerrallaan ja se on yhtä helvettiä jatkuvasti olla kaatamassa lisää. Mutta ompa ovela temppu antaa jonkun toisen hoitaa se kuusi ja ite vaan nauttia :D

Comments are closed.