16/12 Vintage-kauneusvinkit – silmät / Vintage beauty tips – eyes

Vanhoista kauneudenhoidon kirjoista löytyy jos jonkinlaisia ohjeita. Joulukalenterin kuudennentoista luukun vintage-kauneusvinkit keskittyvät silmiin. Silmien sanotaan olevan sielun peili joten niihin onkin kiinnitetty varsin paljon huomiota jo Antiikin Egyptistä lähtien. Ehostusta tärkeämpänä vanhat kauneusoppaat pitävät silmien hoitoa ja siihen annetaankin vinkkejä monenmoisia. Korostan että mitään tässä postauksessa mainitsemaani suoraan silmämunaan käytettävää hoitoa en todellakaan suosittele kenenkään itse kokeilevan.
Vuoden 1922 Kauneudenkirja kertoo silmien lääkitsemisestä seuraavaa:

On olemassa kaksi lääkeainetta, joita käytetään, kun tahdotaan joko laajentaa tai supistaa silmäterää. Ne ovat atropiini ja eseriini. Jos nyt kerran naisella on silmät, niin tietysti hän tahtoo saada ne mahdollisimman kauniiksi ja ilmehikkäiksi. Ja silloin hän luonnollisesti joko tummentaa luomien reunat tai suurentaa silmäterät. Jälkimmäisen tempun hän suorittaa siten, että hän tiputtaa silmään atropiinia, jota samoin kuin morfiiniakin monessa paikassa, etenkin ulkomailla myydään hyvään hintaan kenelle tahansa. Mutta silmä ei siedä tätä järjetöntä atropiinikäsittelyä. Se hyvin helposti, jopa varmasti, sokenee.

Kauneudenkirja, Tri Georg Merzbach, 1922

Atropiini eli belladonna, oli erittäin suosittu kauneusrutiini etenkin 1700-luvulla, mutta sen käyttöä on ilmeisesti jatkettu vielä 1900-luvun alussakin. Monien muiden oireiden lisäksi belladonna edisti viherkaihin eli glaukooman syntymistä ja sitäkautta sokeutumista kuten Kauneudenkirjakin toteaa. Vaikka vaarat olivat tiedossa niin atropiinia käytettiin siitäkin huolimatta. Laajentuneita silmäteriä pidettiin puoleensavetävinä ja kauniita silmiä haluttiin korostaa keinolla millä hyvänsä. Irma Andersinin kokoama Kauneuden kirja, vuodelta 1950 sen sijaan suosittaa silmille päivittäisiä huuhteluhoitoja:

… jokaisen itsestään huolehtivan naisen toilettitarpeisiin kuuluu luonnollisesti silmäkuppi… Silmä on huuhdottava kaksi kertaa päivässä, aamulla unen karkoittamiseksi ja silmien kirkastamiseksi, illalla väsymyksen ja pölyn poistamiseksi. Silmät huuhdellaan esim haalealla kamomillateellä, joka on hyvin siivilöity, tai haalealla suolavedellä, tai haalealla boorivedellä, mutta se saattaa helposti kuivattaa luomet, minkä tähden on hyvä rasvata ne silmäkylvyn jälkeen.

Kauneuden kirja, Irma Andersin, 1950

Itseltäni sattumoisin moinen silmäkuppi löytyy, mutta käytän sitä ripsien kestovärjäyksen yhteydessä ripsien huuhteluun, sekä silmän huuhteluun jos sinne on mennyt roska. Samainen kirja neuvoo poistamaan rasitusta silmistä hautomalla silmäluomia esimerkiksi vaihtokylpymenetelmällä. Flanellipalaset tai vanutupot kostutetaan lämpimässä vedessä ja pannaan suljetuille silmäluomille vähintään minuutiksi. Sitten toiset vanut tai flanellipalat upotetaan jääkylmään veteen ja painetaan silmäluomille minuutiksi. Tätä jatketaan vuorotellen lämpimillä ja kylmillä hauteilla noin kymmenen minuuttia. Kirja mainitsee myöskin “vaarattomat kasvisnesteet” joita voidaan pipetillä tiputtaa suoraan silmään niiden puhdistamiseksi ja kirkastamiseksi. Teksti ei kuitenkaan sen tarkemmin erittele mitä nämä kasvisnesteet ovat. Silmien kauneutta kehoitetaan hoitamaan myöskin ruokavaliolla. Voikukanlehtien, porkkanamehun, sipulin ja kananmunien sanotaan olevan erityisen hyvää ravintoa silmien terveenä pitämiseksi. Terveyttä voi edistää myös silmiä voimistelemalla.

Silmäripsille Kauneuden kirja suosittaa ns. tukistusmenetelmää: osa ripsistä otetaan etusormen ja peukalon väliin ja tukistetaan niitä kevyesti. Sama toistetaan kaikille ylä- ja alaripsille. Tämän jälkeen sormenpää painetaan nenänpieltä vasten jotta siihen tarttuu ihosta luonnollista rasvaa. Sitten sormella sivellään ripsiä tyvestä latvoihin, alhaalta ylöspäin, jotta ripset asettuvat halutun kaareviksi. Erilaisten kauneusrutiinien ja silmäjumppien lisäksi käytettiin tietysti myös meikkejä, mutta niistä kerron toisella kertaa.

Suosikkikirjani What every woman should know, joka listaa Daily Mailin naisille suunnatun palstan neuvoja 30-luvulta, suosittaa että aamuisin ennen sängystä nousua silmiä pitäisi jumpata seuraavasti: avaa silmät oikein suuriksi, pyöritä silmiä nopeasti ensin vasempaan ja sitten oikeaan. Lomalla silmät tulee suojata auringolta tummilla laseilla. Tämän lisäksi silmiä tulee lepuuttaa mahdollisimman paljon ja kylvettää teekylvyin ainakin kahdesti päivässä. Silmäkylvyt tuntuvat todella olleen suosiossa. Mitähän lääkäri niistä sanoisi nykyään? Väsyneille silmille Daily Mailin toimittaja Jeanne de Maury suosittelee kuumaa suolavesihaudetta: liuota teelusikallinen suolaa noin desilitraan kuumaa vettä, kasta vanulappu veteen ja paina se sitten silmäluomen päälle. Vaihda uuteen lämpimään lappuun kun se viilenee. Toista vähintään 10 kertaa ja levitä hauteiden jälkeen paksulti kosteusvoidetta. Taikapähkinäuute sopii myös silmähauteeseen väsyneille silmille.

Atropiini l. belladonna – myrkkykoisosta saatava uute jota on käytetty kosmetiikassa ja lääkkeissä, silmäteriin tiputettuna aiheuttaa näköhäiriöitä ja sydänoireita, pitkäaikaisessa käytössä glaukoomaa
Boorivesi – boorihaposta valmistettua laimeaa antiseptista liuosta jota voidaan käyttää silmähuuhteena, apteekin boorivettä ei kuitenkaan nykyään suositella suoraan silmään vaan ainoastaan silmänympärysiholle, turvallisempaa on käyttää valmiiksi laimennettuja tarkoitukseen valmistettuja silmätippoja

inenglish

You can find all sorts of instructions and tips from old beauty books. On the sixteenth post of my Christmas calendar I list some beauty tips for eyes. It is said that eyes are the mirror to the soul so they’ve got lot of attention since the ancient Egypt. More important than make up, were all sort of beauty treatments for eyes. I can’t emphasize enough that no-one should try any of these treatments that involve the actual eyeball and pupil.
Book of beauty from 1922 tells following about medication for eyes:

There are two medicinal treatments for eyes when dilating or reducing the pupil. Those are atropine and eserine. Once woman has eyes, she surely wants to make them as beautiful and expressive as possible. Then she naturally either darkens the edges of eyelids or dilates the pupils. The latter she does by dropping some atropine into her eyes. You can easily find this, like morfine too, in many places with affordable prices. But eyes can’t tolerate these kind of treatments. It can easily, even surely, go blind.

Beautybook, Tri Georg Merzbach, 1922

Atropine, also called belladonna, was very popular beauty routine especially in 1700’s but apparently was also used as late as in the beginning of 1900’s. Among many other symptoms, belladonna caused glaucoma and further on blindness, just like Book of beauty says. Even though the dangers were well known, people continued still using atropine. Dilated pupils were considered attractive and women wanted to highlight beautiful eyes however they could. Beauty book by Irma Andersin from 1950 recommends daily eye rinse treatments:

… every woman who takes care of themselves properly should have eyecup in their toiletry equipment… Eyes must be rinsed twice a day, in the morning to remove sleep and clearing the eyes, in the evening to remove the dust and tiredness. Eyes are rinsed for example with lukewarm camomille tee, lukewarm salt water,  or lukewarm boric water, but that might dry the eyelids so you should use lotion for them after the rinse.

Book of beauty, Irma Andersin, 1950

By coincident I do have eye cup, but I use it when dyeing lashes to rinse the dye off, and also to rinse the eye in case of dirt in the eye. Same book instructs to remove the tiredness form by “bathing” the eyes with warm and cold. Pieces of flanell or cotton pads are soaked in warm water and then pressed on closed eyelids for about a minute. Then other pads are soaked in icecold water and pressed on eyelids for minute. This is continued changing warm and cold pads for about ten minutes. Book also mentions “harmless vegetable extracts” which can be dropped directly into the eye to make them clean and clear. However text doesn’t really explain what plant extracts are in questions.  Book also advices to take care of your eyes with certain type of food. Dandelion leafs, carrot juice, onions and eggs are said to be especially beneficial food to keep your eyes healthy. You can also maintain the health by exercising your eyes.

For lashes the Book of beauty recommends following treatment: squeeze small amount of lashes between your first finger and thumb, then gently pull them. Repeat this to all upper and lower lashes. After this press your finger against the base of your nose allowing natural grease from the skin transfer on it. Then brush your lashes with the finger, from base to the tips, in upwards movement to make them curve in the desired way. In addition to all sort of beauty routines and exercises, there were also make up. About those I will write about some other day.

My favourite book What every woman should know, lists 30’s tips for women from Daily Mail. Articles recommend that in the mornings, before getting out of bed you should exercise your eyes by opening them wide and then rotating them rapidly to the left and then to the right. On holiday you should protect your eyes from sunlight with dark glasses. Also resting the eyes as much as possible and bathing them with tea atleast twice a day is recommendable. Eye baths really seemed to have been popular, I wonder what doctor would say about them today? For tired eyes Daily Mail reporte Jeanne de Maury recommends hot saltwater compress: dissolve teaspoon of table salt into hot water, soak cotton pad in the water and then place it on closed eyelids. Replace with another hot pad when it gets cold. Repeat atleast ten times and apply generous amount of cream after compress treatments. Witch-hazel also works as compress treatment for tired eyes.

Atropine, belladonna – plant extract from deadly nightshade, used in cosmetics and medication, when dropped into pupils causes visual distortions, increased heart rate and in long term use causes glaucoma
Boric water – very diluted solution of boric acid is antiseptic and can be used as eye rinse, however it is not nowadays recommended directly on pupils, only on skin around the eyes, it is much safer to use readymade eyedrops made for the actual purpose

cydcharisse

Filmitähti Cyd Charisse huuhtelemassa silmiään. /
Film star Cyd Charisse rinsing her eyes.

lashoil
Ripsiöljymainos, Hopeapeili toukokuu 1955/
“Fabienne vitamin oil lengthens and darkens lashes in natural way.”
Lash oil ad, Hopeapeili magazine, May 1955

8 Comments

 1. Sallamari says:

  oi mitä ohjeita <3 kauneus ennekaikkea, näkökyky on aivan toissijainen seikka.
  Nää jotenkin kuulostaa elävästi mun isoäidin laukomilta kauneusohjeilta….rakas isoäitini oli esimerkiksi vahvasti sitä mieltä, että Kamferitipat toimii loistavasti hajusteena (ominaistuoksuni salaisuus on paljastettu)

  1. Rhia says:

   Sallamari – Nykypäivän tiedon mukaan kyllä aika hurjaa menoa. Tosin luulen kyllä että esim noilla silmäkylvyillä aivan oikeasti kuviteltiin olevan tärkeä vaikutus silmien terveydelle. On sitä monenmoista muutakin outoa keksitty ihan lääketieteessäkin ennenkuin tietämys on parantunut. Nykytiedon mukaan silmän oma kyynelneste riittänee pitämään silmän tarpeeksi puhtaana. Eri asia sitten jos silmiin menee roskia tms ylimääräistä. Arvelisin että osaltaan nämä oudot kauneusrutiinit johtuvat siitä että ajateltiin että naisen tärkein ominaisuus oli kauneus. Ei siis välttämättä tarvinnut osata tehdä mitään, kunhan oli nätti. 50-luvullakin vielä oli tyypillistä markkinoida asioita sitä kautta että kaunis vaimo on kunniaksi aviomiehelleen.

 2. Oi, oi, mitä kaikkea sitä kauneuden eteen tehdäänkin… Ja onko sillä sitten ollut vaivan väärtti vaikutus… Boorivesi on sillä tavalla tuttu, että tiedän sitä käytetyn itkettyneiden silmien hoitoon.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – No sanopas muuta. Ainakin vanhoina aikoina kun tietämys lääketieteestä ja sairauksista ja myrkyistä on ollut lapsenkengissään on kyllä tehty niin paljon haittaa pelkästään “kauneudenhoidolla” että ihan hirvittää. En ehkä itkettyneihinkään silmiin uskaltaisi nykyään sitä boorivettä käyttää, silmätipat varmaan ovat ne paras vaihtoehto. Mutta toisaalta monet modernit kosmeettiset aineet ja lääkeaineetkin ovat alunperin olleet kansanlääkinnässä jo tunnettuja tai vanhastaan tiedetty niillä olevan suotuisia vaikutuksia.
   Ja niin, kiitos kirjeestä! :D

 3. Kati says:

  Oi, silmäkuppi. Minulta löytyy 1930 syntyneen isöäitini silmäkuppi. Se on kirkasta (ja aika paksua) puristelasia, ja pohjassa lukee Porin kauppatorin apteekki. Sillä on isoäitini kuulemma huuhtonut silmiään lapsena ja vielä teini-ikäisenäkin, kun hänellä oli silmätulehdus, tai silmiin mennyt roskia. Ajatus teki lapsena todella pahaa, kun näin paksureunaisen lasikipon.. Silmätippojen laittaminen ei tunnu yhtään niin ikävältä, kun ajattelee tuota kippoa :D

  1. Rhia says:

   Kati – Oma kuppini on ihan moderni, ripsien kestovärin mukana tullut laitos. Itseäni ei niinkään se varsinainen silmän huuhtelu ällötä. Lähinnä ajatus siitä että siihen on ennen käytetty jos vaikka mitä epämääräisiä nesteitä, kuten teetä.

 4. Hehkuvainen says:

  Porkkana onkin silmä(n)ruokaa karoteenin takia (tai näin eräät lähteet väittävät), mutta sipulista en ole aiemmin kuullut… Vaikka tiedän toki omakohtaisestikin sipulin silmiä “kostuttavan” ominaisuuden :D. Ehkä tässä kuitenkin tarkoitettiin sipulin syömistä, eikä vetistelyä sitä kuoriessa.

  Mahtavia nämä vanhat ohjeet nykytietämyksen valossa. Päätetyö tuntuu mulla ainakin välillä kuivattavan silmiä (kun ei muista räpytellä!) niin että ajatus huuhtelusta tuntuu ihan houkuttelevalta, mutta toistaiseksi olen pärjännyt räpyttelemällä.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Ilmeisesti A-vitamiini on se mikä on silmille hyväksi. Varmaan sitten kaikki mistä saa A-vitamiinia, on hyvää silmänruokaa, ehehe. Mulla ei silmät oikeastaan muuten kuivu paitsi silloin jos piilarit on päässä (tai on tosi väsynyt), mutta en kovin usein niitä käytä nykyään. Silloin ei auta edes räpyttely vaan olen käyttänyt lisäksi keinokyyneliä. Ne auttavat ihan hyvin.

Comments are closed.