Vintage treasure: Paperilaukut / Paper bags

Sota-aikana oli pulaa kaikenlaisista raaka-aineista. Kangas, nahka ja moni muukin materiaali käytettiin pääasiassa sotateollisuuden tarpeisiin, joten tavallisen kuluttajan piti pärjätä vähemmällä. Suomi kun on paperiteollisuuden luvattu maa, täällä alettiin hyödyntää paperia edullisena ja helposti saatavana materiaalina. Paperikaupassa ei suinkaan myyty kirjoja vaan muistivihkojen ja korttien lisäksi sieltä sai muita paperisia tarvikkeita kuten paperiverhoja, pöytäliinoja ja pieniä paperisia ja kartonkisia laukkuja. Paperista ja puusta tehtiin myös kenkiä. Niin hämmästyttävää kuin se onkin, osa tuon ajan esineistä on säilynyt näihin päiviin.

Olen onnistunut hankkimaan kirppiksiltä täysin käyttämättömänä pari paperista laukkua. Paperinarusta punottu kassi on kätevä vaikka lyhyelle matkalle lähtiessä tai kaupassa käyntiin. Olen käyttänyt tätä kassia todella paljon ja käyttö alkaa hiukan jo näkyä. Nyt kesän tullen se pääsee taas käyttöön. Vaikka paperi onkin yllättävän kestävää, pitänee kuitenkin etsiskellä jo seuraavaa kassia varalle. Toinen laukku on salkkumallinen. Hiukan ehkä itselleni hankalan mallisena se on toistaiseksi ollut käyttämättömänä.

inenglish

During the Second World war there was shortage of all sort of materials here in Finland. Fabric, leather and many other material were mainly used for war industry, so ordinary people at the home front had to settle for less. As a prominent paper industry country, Finland started utilizing paper as cheap material. Paper shop didn’t only sell notebooks and postcards, but other paper products like papercurtains, table clothes and even little bags made of paperstring or cardboard. Shoes were also made from paper and wood. As amazing it sounds, some of the items from that time have survived up till today.

I managed to thrift couple deadstock paper handbags a while back. Tote bag, made of paper string, is quite handy for short trips or for shopping. I have used it quite a lot, and the use is slowly starting to show. Now when Summer is arriving it will return on the use again. Even though paper is surprisingly durable, I suppose I have to start searching for replacement soonish. Other bag is more of a briefcase type. It’s perhaps a bit awkward shape for me, so I haven’t used it yet.

paperbags1

paperbags2

Sivutaskun sulkijaläppä on tehty pahvista. /
Pocket closure is made of cardboard.

paperbags4

paperbags3

 

2 Comments

  1. Eipä noita katsellessa mitenkään arvaisi niiden materiaalia paperiksi. Eikä ikääkään arvaisi olevan niin paljon kuin niillä on. Yllättävän kestävää ja kätevää paperi on. Nykyäänkin siitä ainakin kesähattuja tehdään.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Juu nämä näytävät kyllä paljon kestävämmiltä kuin vain paperista valmistetuilta. Mutta tuo litistetty paperinaru on kyllä aika vetolujaa. Paperilla korvataan hatuissa olki, joka on kalliimpi materiaali. Ja taitaa olla paperi vähän kestävämpää siinä mielessä että se ei samalla tavalla kuivu ja murru kuin olki. Itselläni on yksi paperinen hellehattu joka on pyörinyt kassissa ja kaapissa jos vaikka millaisessa mytyssä eikä ole mennyt oikein miksikään. Olkihattua sen sijaan pitää vähän suojella ettei se mene rikki.

Comments are closed.