22/12 Vintage Fashion: Täysvino leikkaus / Bias cut

Montaa joulukalenterin luukkua ei ole jäljellä. Olin suunnitellut tekeväni myös jotain jouluisia askarteluja, mutta tuo ärsyttävä blogin katkos vei energiat enkä sitten saanutkaan mitään askarreltua. Sellaiset nyt jäävät tämän vuoden osalta ja kalenteri onkin ollut sen sijaan varsin vintage-painotteinen. Voitte kuitenkin edelleen käydä inspiroitumassa jouluisesta Pinterest-kansiostani ja ottaa viimehetken jouluvinkit käyttöön.

22. kalenterinluukku tarinoi muodin historiasta hieman erilaiselta kantilta. Täysvino leikkaus oli muodin maailmassa kutakuinkin yhtä mullistava keksintö kuin vetoketjun keksiminen. Voisi luulla että kyllähän nyt täysvinoon on osattu vaatteita leikata iankaiken, mutta eipä vain olekaan.

Muotisuunnittelija Madeleine Vionnet keksi täysvinon leikkauksen 1920-luvun alussa. Madame Vionnet oli tunnettu siitä että hän suunnitteli lähes kaiken pelkästään muotoilemalla kangasta mallinuken päälle. Ennen hänen keksintöään, täysvinoa leikkausta käytettiin ainoastaan liehukkeissa ja kauluksissa. Kokonaisen vaatteen leikkaaminen täysvinoon langansuuntaan oli sikäli mullistavaa, että kankaat laskeutuvat täysin eri tavalla täysvinoon leikattuna ja ne istuvat vartalolla aivan eri tavoin. Täysvino leikkaus mahdollisti erittäin vartalonmyötäisten vaatteiden valmistamisen ennen elastaanin keksimistä. Täysvinoon leikkaamalla voidaan valmistaa myös istuva puku ilman napitusta tai vetoketjua, koska vino langansuunta antaa vaatteelle hieman joustoa.

Vaikka Mme Vionnet kokeili täysvinoja leikkauksia jo 20-luvun alussa, täyteen loistoonsa tekniikka nousi vasta 30-luvulla. Muutkin muotisuunnittelijat alkoivat hyödyntää Vionnet’n keksintöä. 30-luvun muodissa tunnusomaisinta ovatkin täysvinoon leikatut vartaloa myötäilevät iltapuvut ja arkivaatteissa suoran ja täysvinon leikkauksen luomat, erityisesti ruudullisissa ja raidallisissa kankaissa käytetyt graafiset ilmeet. Vinot leikkaukset jatkuivat suosittuina vielä 40-luvullakin. 70-luvulla vino leikkaus teki pienimuotoisen paluun ruutuhameissa.

Moderneissa vaatteissa täysvinoja leikkauksia ei mielestäni hyödynnetä riittävästi. Tämä johtuu osaltaan varmasti siitä että täysvinot leikkaukset vievät huomattavasti enemmän kangasta ja hukkapalat ovat paljon isompia kuin suoraan langansuuntaan leikatessa. Ja toisaalta, trikoon ja monenlaisten elastaani-kankaiden yleistyttyä ei täysvinoa leikkausta enää juurikaan tarvita joustonkaan vuoksi. Elastaani ja trikoo kun ovat jo itsessään joustavia ja edullisempia. Ohessa muutama kuva vaatteista joissa olen itse käyttänyt täysvinoa leikkausta. Pinterest-kansiostani löydät lisää ideoita.

inenglish

There is not many Christmas Calendar doors left. I had planned to make some chrismassy crafts too, but that annoying blog downtime took my energy away, and I didn’t feel like crafting. So that is now out of the calendar, instead it’s been quite vintage-orientated this year. But you can still go and get inspiration from my Pinterest-board about Christmas stuff. Good chance to get your last minute ideas.

22nd door on our calendar reveals some details about fashion history, on different angle. Bias cut was pretty much as revolutionary thing in fashion as inventing the zip. You could think that bias cut has been used in clothes forever, but no it’s not.

Fashion designer Madeleine Vionnet invented bias cut in the early 20’s. Madame Vionnet was known for her technique to design almost everything just draping the fabric around mannequin. Before her invention, bias cut was only used in flares, flounces and collars. Cutting the whole garment in bias was revolutionary, because fabrics drape and hang very differently then and they also fit on the body very differently. Bias cut made it possible to make very figure hugging garments before the invention of elastane. With bias cut it’s also possible to make figure hugging clothes without buttoning or zip, because bias cut gives some stretchyness to the garment.

Even though Mme Vionnet experimented with bias cut already in early 20’s, technique became to it’s full bloom in the 1930’s. Other designers also took advantage on Vionnet’s invention. So in the 30’s fashion the most prominent look was bias cut, in figure hugging elaborate evening gowns and in everyday garments using the graphic look and contrast between straight and bias cut, especially in plaid, check and stripe fabrics. Bias cut was very popular still in the 40’s. In 70’s bias cut made tiny comeback with plaid skirts.

In modern fashion bias cut isn’t utilized as much as they could. I think it’s probably because bias cut takes much more fabric and leaves larger leftover pieces than cutting along grainline. Also the bias cut is not needed anymore for the comfort, when elastane-fibers and jerseys give the desired comfort much easier and cheaper. Here are couple photos of my garments utilizing the bias cut. You can find more inspiration on my Pinterest.

wooljacket
Itse tehty liivimekko jossa miehusta ja tasku täysvinoon leikatut. /
Selfmade pinafore with bias cut bodice and pocket.

ofelia2

40-luvun tyyliin valmistettu puku. Helma, vyö ja miehustan kaarroke täysvinot. /
40’s style modern dress. Skirt, belt and neckline in bias cut.

fair3

Alushameissa täysvino leikkaus antoi mukavuutta.
Itse tekemäni täysvinoon leikattu silkkinen alusmekko. /
Undergarments became more comfortable with bias cut.
Bias cut silk slip dress I made myseld.

3 Comments

 1. No niin. Hyökkäsin heti koneelle kun vihdoin pääsin. Aamulla piti odottaa että nuorimies virittää yhteydet, kun entisellä systeemillä ei nyt toimi. Aamulla tykkäisin kirjoitella kun voi kaikessa rauhassa ajatella ja kirjoittaa. Sitten isäntä etsi autoja. Tuota tekemääsi ruutumekkoa olen joskus käynyt ihastelemassa siellä Etsyssä. Pidän siitä kovasti. Sääli ettei tuollaista täysvinoa leikkausta enää sitten niin käytetä. Joskus tuntuu vaatteissa olevan liikaakin sitä elastaania. Vai mitä olisi sanottava rintsikoista, jotka joustavat niin, että jatkuvasti pitää vain kiristellä säätöjä, niin olkaimista kuin selästäkin. Ostin kun halvalla sain…

 2. Lou says:

  Enpä ollut tuosta kuullutkaan.

  Tuo ruutumekko on muuten nätti! Näköjään etsyssä, mutta koot aika isoja. :/

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö -Elastaani on varmaan niissä rintsikoissa huonolaatuista jos kokoajan pitää kiristää vaan lisää. Kun sen idea on että se myös palautuu alkuperäiseen mittaan.

   Lou – Ruutumekon pienin varastokoko on tällä hetkellä 36. Jos haluaa vielä pienempää kokoa niin niitä voi tilata myös omilla mitoilla ottamalla minuun yhteyttä sähköpostitse. Teen kaikkia Etsyssä olevia malleja myös mittojen mukaan ja jopa asiakkaan omista kankaista.

Comments are closed.