Pimeellä vintillä / On the dark attic

Vanhan tavaran liikkeitä tuntuu nyt nousevan kuin sieniä sateella. Toisaalta se on ihan mukavaa vaihtelua kaatopaikoiksi muuttuneille kirppiksille (jos et muuten usko niin kurkkaa vaikkapa millaisia aarteita Paskat kirppislöydöt tarjoilee), mutta tietysti se nostaa käytetyn tavaran yleistä hintatasoa. Olen vieraillut muutamissa vanhan tavaran liikkeissä lähiaikoina. Monissa silmiin pistävää on että vaikka periaatteessa ainakin osa tavarasta on jo ihan antiikkia ja osin myös erittäin arvokkaita, niin tavaran arvotus tuntuu olevan monin paikoin sikäli heikkoa että kaikki on vain pinottu päällekkäin, pikkutavarat sikin sokin laatikoissa ja rasioissa ja laareissa, niin että alunperin hyväkuntoinenkin tavara voi liikkeessäoloaikanaan vaurioitua huonon kohtelun tuloksena.

Joskus tällaiset liikkeet ovat niin täynnä että tavaroiden katselu ja läpi käyminen on hankalaa ja jopa vaarallista jos esim astia- tai huonekalupinot ovat kovin korkeita. Huolettomasti pinotut esineet naarmuttavat ja kolhivat toisiaan, tekstiilit pölyttyvät, rypistyvät ja repiytyvät epämääräisissä kasoissa ja muiden tavaroiden alla. Usein tällainen liike lisäksi sijaitsee kylmässä, lämmittämättömässä tilassa, kuten vaikkapa ladossa, niin että kylmä ja kostea ilma pilaannuttaa kalusteiden liimauksia ja tekstiilejä. Samoin esineet myydään usein sellaisenaan, eli pölyjä, hämähäkinseittejä tai likaa ei pyyhitä pois, eikä tekstiilejä pestä.

Voisin kertoa kammottavista esimerkeistä, mutta tällä kertaa menemme Pimeelle Vintille jossa tilanne ei ollut läheskään niin huono. Kuulin tästä liikkeestä ihan vasta pari viikkoa sitten ja kun sopivasti sattui retki sinne suunnalle, päätimme isännän kanssa poiketa katsomaan. Pimee Vintti sijaitsee Paattisissa, lähellä Turkua. Kokonainen vanha maalaistalo ja sen piharakennukset on valjastettu vanhalle tavaralle ja esineistöä on käytetty varsin hurmaavasti talon sisustukseen. Se on vähän kuin menisi jonkun kotiin jossa kaikki on myytävänä. Mutta päätän kohkauksen tähän, katsotaan muutama kuva. Ne kertonevat paikasta enemmän kuin tuhat sanaa. Paikassa oli kirjaimellisestikin aika pimeää, joten kuvat ovat aika tummia ja rakeisia, pahoittelen.

inenglish

There seems to be new Antique and Bric-a-brac shops popping up here, there and everywhere here in Finland. On the other hand it’s good to have nice options for flea markets, which have turned into junk yards now, but that also puts the general price level up. I have visited several of them recently. In many places it is quite noticeable that even though some of the items are antique and somewhat valuable, the respect for the items is shockingly low. Everything is casually piled ontop eachother, small items are just poured onto boxes. Even items originally in pristine condition get ruined by the poor storing and handling.

Sometimes these kind of shops are so full of stuff, it’s difficult to go though the stuff. It can also be dangerous when furniture or dishes are stacked into huge piles. Casually piled stuff scratches and bashes eachother, textiles are getting dusty, dirty, wrinkly and even ripped in messy piles and under other items. Quite often these kind of shops are also located in unheated cold storage space, like barn. Cold and moist air is getting to the items and ruining the finish and glue on furniture and molding textiles. Also items are usually sold as-is, which means they are not dusted and dirt and cobwebs are not cleaned off, nor textiles are washed.

I could give you horrible examples, but this time we are going to Pimee Vintti (Dark Attic), where situation wasn’t nearly that bad. I heard about this boutique just couple weeks ago and since we were already planning a trip that way, we decided to pop in. Pimee Vintti is located in Paattinen, nearby Turku. A whole country house and it’s barn buildings are filled with antiques and old stuff. In the house items are arranged so that it almost seems like you are visiting someone’s home where everything is for sale. But let’s finish ranting and watch some photos. They probably tell you more than thousand words. The place was literally very dark, so photos are rather dark and grainy, apologies for that.

talossa1

talossa2

talossa3

talossa4

ladossa1

ladossa2

ladossa3

ladossa4

ladossa5

Isäntä kokeilee varsin komiata tupakkatakkia. /
Hubby trying on rather handsome smoking jacket.

pimeenvintinostokset

Pimeen vintin ostokset: Viewmaster-kiekko New Yorkin nähtävyydet,
kokoelma lasinappeja ja tyllipitsinen liina. /
Shopping from Pimee Vintti: Viewmaster reel fo New York,
collection of glass buttons 
and little table cloth made of tulle lace.

4 Comments

 1. I don’t like that either. It’s a store make it look inviting! I do enjoy a messy shop, but not one that looks like a trash pile. Dark Attic looks might inviting

 2. Siis kertakaikkiiaan, mikä kauppa! Tuollainen olisi kiva käyntikohde. Ja vaarallinen kanssa, koska sieltä rupeaisi haluamaan kaikenlaista. Jo muutamalla kuvankatsomisella löytyi kovasti kiinnostavaa.

 3. Se vielä, että tuolla selvästi arvostetaan niitä vanhoja tavaroita. Ovat kivasti esillä. Yhteen sopivat tavarat samoilla kohdin. Kuten vaikkapa valokuvvat ja kamerat. Itse olen ostanut joskus vanhoja henkilökuvia. Niissä on sitä jotain.

  1. Rhia says:

   thorne garnet – I do enjoy messy shop too, but messy and neglected are two different things. Once I went to a shop where beautiful antique beds were outside in the rain, furniture was piled so high you could not possibly get anything from that pile without massive amount of work and everything was dusty and dirty and there was pieces of glass on the floor.

   Metsäntyttö – Suosittelen kyllä poikkeamaan mikäli pitää vanhasta tavarasta! Minusta on pelkästään kiva katsella vanhoja esineitä vaikka en niitä omaksi ostaisikaan. Ja aika hyvin pystyinkin pitämään ostokset budjetin puitteissa. Tuolla itse talon puolella kaikki olikin kivasti esillä ja järjestetty nätisti mutta ladon puolella mistä nuo jälkimmäiset kuvat, oli pikkuisen havaittavissa sitä samaa ilmiötä, joskaan ei yhtä paljon kuin monessa muussa liikkeessä. Mutta esim tuo isännän kokeilema paksu topattu villakankainen tupakkatakki oli imenyt ilmasta niin paljon kosteutta että tuntui aivan nihkeältä. Vaatteita ja tekstiilejä ei pitäisi säilyttää kylmässä ulkovarastossa koska ne imevät kosteutta, ummehtuvat ja alkavat ajanoloon jopa homehtua. Sitä ummehtunutta hajua on todella vaikea poistaa niistä edes pesemällä. Tavaraa kyllä oli tuolla niin paljon että kaikki eivät missään nimessä olisi mahtuneetkaan päärakennukseen vaikka se isohko olikin.

Comments are closed.