Kierrätyskeijut-päivitys / Recycle Fairies update

on

Hei kaverit! Tekstiili-kysymyspostaukseen kaivataan lisää kysymyksiä. Alkakaas kalppia kysymyslaatikkoa kohti ja lisätkää jonon jatkoksi omanne. Kiitos teille jotka jo rohkaistuitte kysymään, vastaukset ovat työn alla.

Sitten asiaan. Kutakuinkin kuukausi on kulunut siitä kun liityin mukaan Kierrätyskeiju-kampanjaan. Ajattelin ottaa ensimmäisen päivityksen tässä heti tuoreeltaan, jotta pääsette paremmin käsitykseen shoppailutavoistani. Kampanja alkoi varsin hienosti kun ekana päivänä kävin ostamassa sukkahousut. Tarve oli todellinen sillä olin menossa ystävän häihin eikä kaapista löytynyt ehjiä ihonvärisiä sukkahousuja. Sukkikset kuuluivat muutenkin sallittujen listalleni. Ne kun ovat mulla semmoista kulutustavaraa että pitää oikein ihmetellä. Taidan tehdä niistä jokupäivä oman postauksensa, olisi nimittäin pari valittua sanaa…

Olin myöskin, harvinaista kyllä,  sattumalta ennen haasteeseen osallistumista pistänyt Elloksen tilauksen vetämään. Paketista kuoriutuivat mummokalsarit, housut ja mekko. Ensinmainitut menivät esiintymistarkoituksiin/burleskitreenivaatteeksi, eli sekin oli sallitun rajoissa. Housut pistin palautukseen epäsopivina. Mekko oli sen verran kiva, että se jäi omaan kaappiin ja pääsi itseasiassa käyttöönkin heti Lontoon matkalla. Mekosta en tunne huonoa omaatuntoa koska sen olin tilannut ennen haasteen alkua.

Lontoon matkallakin oli itseasiassa ihan älyttömän helppo pitäytyä ostamasta uusia vaatteita tai kenkiä. Ainoat Lontoosta ostamani varsinaiset vaatteet olivat kolme paria mummokalsareita. Nykyinen kalsarivarasto kun alkaa olla varsin virttyneessä kunnossa ja kaipasi täydennystä poisheitettävien rikkinäisten tilalle. Marraskuussa aloittamani neulesukat valmistuivat viikko sitten, mutta itsetehtynä nekin ovat sallittujen listalla. Siinä siis ensimmäisen kuukauden saldo. En ole ostanut vaatetavaraa sen enempää tai vähempää kuin normaalistikaan.  Näin ollen siis valtakunnassa kaikki hyvin. 

Kierrätyskeijut – Tammikuu

Ostettu uutena
1 pari sukkahousuja
3 paria alushousuja arkikäyttöön
2 paria alushousuja esiintymiseen/treeniin
1 mekko
(ajolasit esiintymisasuun)

Ostettu käytettynä
2 rintakorua
kimonovyö (ompelutarvikkeeksi tms.)

Itse tehty
villasukat
(osasia esiintymisasuun)

Tähän väliin sopinee kertoa siitä kun tänään bussia odotellessa poikkesin piruuttani Seppälässä. Halusin uteliaisuuttani nähdä olisiko siellä edes mitään mikä saattaisi kiinnostaa. Ensimmäinen asia jonka huomasin astuessani liikkeeseen oli selkeä ja hyvin voimakas kemikaalien haju. Haju oli niin voimakas että liikkeessä ei tehnyt mieli kierrellä kovin pitkään. Epäilen mahtoiko haju tulla vaatteissa käytetyistä viimeistysaineista tai kuljetuksen ajaksi niihin suihkutetuista torjunta-aineista? Toinen asia johon kiinnitin huomiota olivat 12€ farkut. En voi käsittää että farkkuja, jotka vaativat paljon työtä, tikkauksia ja muita yksityiskohtia, voidaan myydä puoli-ilmaiseksi. Herää kysymys paljonko farkkujen ompelija on saanut niiden tekemisestä palkkaa? Tarpeetonta lienee sanoa että en ostanut mitään.

Tähän yhteyteen suosittelenkin englanninkielentaitoisille luettavaksi pari artikkelia muodista. Molemmat käsittelevät periaatteessa samaa asiaa, eli sitä miksi massamuoti ei olekaan ihan niin hyvä juttu. Kannattaa kuitenkin lukea pienellä varauksella sillä ainakin toisessa artikkelissa on pieni asiavirhe: viskoosi (rayon) ei ole muovista valmistettu tekstiilikuitu. Sen valmistamiseen käytetään puun selluloosaa. Samantyyppisiä selluloosakuituja on muitakin, joten kaikki tekokuidut eivät suinkaan ole muovia.
6 Things you should know about Your clothes
6 Things you didn’t know about Fast Fashion

inenglish

Hey peeps! Textile question-post is awaiting for your questions. So move towards the post and add your question now. Thanks for those of you who already left yours, answers are under construction.

And then to the issue of the day. It’s now been almost a month since I joined on the Recycle fairies – campaign. I decided to make first update on it this quickly so that you get the idea of my consuming habits. Campaign launched nicely when I bought new pair of tights on my first day. It was must-to-buy because I was going to friends wedding and didn’t have any skin toned tights without holes in them. Besides, tights are on my allowed list. They are something that I wear a lot and also throw away a lot. I think I’m going to make a post about them one day, I’d love to say couple selected words on them…

I also, on rare occasion, ordered stuff from Ellos just before joining in. Package brought granny knickers, pair of trousers and a dress. Unmentionables were for performance/burlesque training purposes, so also within allowed exceptions. I returned the trousers because they didn’t fit at all. Dress was actually quite nice, so I kept that. I have already used the dress, first time on my London trip. I refuse to feel bad about the dress, because I ordered it before the challenge.

Actually it was very easy not to buy any new clothes or shoes on the trip. Only actual clothes I bought from London were three pairs of granny knickers. Some of my knickers are quite worn out and need replacing. Last week I finished wool socks which I started in November, but selfmade clothes are also on accepted list. So that is the balance of the first month. I haven’t really bought any more or any less clothes than usual. Which means, all is well in the Kingdom.

Recycle Fairies – January

Bought new
1 pair of tights
3 pairs of knickers for everyday use
2 pairs of knickers for performance/training
1 dress
(goggles for performance outfit)

Bought second hand
2 brooches
kimono belt (for sewing material etc.)

Selfmade
wool socks
(bits for performance outfit)

And now a little story from today. While waiting for the buss I stopped by in local affordable clothing shop. I was curious to see if they would have anything that would intrest me. First thing I noticed when stepping in was quite strong odor of chemicals. It was so strong I could not spend too long in the shop. I was wondering if that was coming from the finishing chemicals or pesticides used on clothes during the transportation? Another thing that caught my eye, was 12 € jeans. I just can’t understand that they can sell jeans, a garment that require loads of work, stitching and details, almost with nothing. That raises the question, how much the seamstress actually got paid for sewing those jeans? Needless to say I didn’t buy anything.

And now it’s a good time to link couple interesting articles about fashion. Both are basically about the same thing, why mass production fashion isn’t such a good thing. But read them with a hint of criticism. Atleast one of them has a tiny mistake on facts: rayon (viscose) isn’t actually plastic made synthetic fiber. It is in fact, made of wood cellulose. There are also other similar semi-synthetic fibers, which are all made of cellulose, so not all synthetic fibers are made of plastic.
6 Things you should know about Your clothes
6 Things you didn’t know about Fast Fashion

uusimekko1

Ellokselta tilaamani mekko yhdistettynä vanhaan  itsetehtyyn alushameeseen,
vintage-puseroon ja vuosia sitten ostettuihin talvikenkiin. /
Dress I recently ordered, combined with old self sewn petticoat,
vintage blouse and winter boots, bought years ago.

uusimekko2

villasukat1

Vastavalmistuneet, tarpeelliset villasukat. / My newly finished wool socks. 

villasukat2

5 Comments

 1. Desiree says:

  Oh Rhia you look gorgeous in your outfit, from head to toe and I love your handmade green socks too:). Whenever I walk into a shop selling new clothes I always want to get out fast and you’ve alerted me as to why that could be: the smell. I agree, the smell of the chemicals hits my nostrils and I immediately feel like I need to escape. It just proves that all our five senses are in full use all the time and the mere smell of something toxic can make us run! Thank you for such a great post. xx

  1. Rhia says:

   Desiree – I don’t know why the chemical smell caught me so vividly this time. I don’t really remember if I have felt it before in shops, I don’t go to the new clothing shops that much. It definitely hasn’t felt that strong before. I remember thinking how on earth are the workers able to work there, smelling that thing whole day, every day. But I suppose they get used to it. But it can’t be very healthy for them either. And thank you so much, for your ever so delightful comments!

 2. Arabella says:

  Lovely socks, warm feet.

 3. I tired to knit socks once. I was really proud of myself when I put the first one on, stuck my feet out and then it hit me: crap, I have two feet and need to make another sock ( I never did)

  There’s a shoe store here that I will not go into because of the chemical smell. Cheap, cheap vinyl.

  1. Rhia says:

   Arabella – Indeed they are warm and rather cute too.

   thorne garnet
   – Oh dear, that was probably really annoying. And that is the reason why I learned the magic loop-method which I used for these socks. You can knit both socks at the same time and make sure they turn out identical and also finishes at the same time. My previous socks took almost three years to finish because it was really annoying to make the second one.
   Oh, there was shoes in that shop aswell! Maybe it was the vinyl in the shoes that caused the smell! Or glue they used on them.

Comments are closed.