Jouluinen inkiväärijuoma / Ginger drink for christmas

Lueskelen aika usein tuota What every woman should know – Lifestyle lessions from the 1930’s-kirjaa (tajusin muuten että se onkin englantilainen eikä amerikkalainen kuten tähän asti luulin) ja bongasin sieltä maininnan jouluisesta inkivääriviinistä. Reseptiä kirjassa ei ollut, mutta äkkiäkös minä nyt sen netistä kaivoin ja totesin että tätähän pitääkin kokeilla. Holillisen version tekeminen vie useamman viikon, joten päätin kokeilla sen sijaan holitonta versiota joka sopii kaikille.

TALVINEN INKIVÄÄRIJUOMA
2,5 l vettä
1 kg sokeria
3 dl inkivääritiivistettä

Liuota sokeri 1 litraan kiehuvaa vettä. Lisää loput vedestä ja inkivääritiiviste. Pullota ja säilytä kylmässä. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin valmistiivistettä mutta koska sitä ei tunnu Suomesta saavan oikein mistään, piti sekin tehdä itse. Alla ohje inkivääritiivisteeseen.

INKIVÄÄRITIIVISTE
n. 15 cm paksu pala tuoretta inkivääriä
3 dl vettä
4 rkl hunajaa

Kuori ja paloittele inkivääri. Laita palat blenderiin veden ja hunajan kanssa. Sekoita noin 30 sekuntia. Kaada seos lasipurkkiin ja anna tekeytyä jääkaapissa noin 1 vuorokausi. Sekoita uudelleen blenderissä. Siivilöi massa harsokankaan avulla niin että saat mahdollisimman paljon nestettä talteen, kiinteän massan voi heittää pois. Säilytä tiiviste suljetussa purkissa jääkaapissa. Ravista ennen käyttöä. Käytä tiiviste parin viikon sisällä valmistamisesta. Sitä voi myös pakastaa esim jääpalamuoteissa.

Inkiväärijuoman voi nauttia kylmänä tai lämmitettynä vaikkapa ulkoilun jälkeen. Lämmitetty inkiväärijuoma auttaa kuuleman mukaan myös flunssan oireisiin. Jos haluat tuhdimpaa juomaa, vähennä veden määrää suhteessa inkivääritiivisteen määrään. Kauniisti pullotettuna sopii myös joulunajan tuliaisviemisiksi. Vielä ehtii tekemään satsin ennen Joulunpyhiä.

inenglish

I quite often read What every woman should know – Lifestyle lessions from the 1930’s-book (btw, I just realized it is actually English, not American as I first thought). I noticed ginger wine was mentioned in it. Recipe wasn’t included in the book, but I found it over the internet and decided to try it. It takes weeks to make the real ginger wine, so this time I tried the non-alcoholic version which everyone can drink.

WINTERY GINGER DRINK
2,5 litres of water
1 kilo of sugar
3 dl ginger extract

Boil one liter of water and add sugar, mix until it has dissolved. Add rest of the water and ginger extract. Bottle and store in fridge. Original recipe used readymade ginger extract, but because that is extremely difficult to find in Finland, I made my own. Recipe for that below.

GINGER EXTRACT
about 15 cm long, thick piece of fresh ginger
3 dl of water
4 table spoons of honey

Peel and slice ginger. Mix ginger pieces in blender with water and honey about 30 sec. Pour into glass jar and allow to rest about one day in fridge. Mix in a blender again. Then sieve with fine fabric to collect as much liquid as possible. The solid remains you can throw away. Store in tightly closed jar in fridge. Shake before use. Must be used within two weeks, however you can also freeze the extract in ice cube molds.

Ginger drink can be served as either hot or cold beverage. When warmed, it is supposed to also help with flu symptoms. If you want to make it stronger, reduce the amount of water or add the amount of extract. Also if you bottle it in pretty bottles with cute labels, it’s also lovely gift at Christmas-time. You still have time to make some before the holidays!

gingerdrink1

gingerdrink2

6 Comments

 1. Enne says:

  Inkiväärihän on luonnon oma “antibiootti” ja inkivääri-hunajateetä keittelen aina kun tuntuu, että flunssa olisi iskemässä. Tehokasta ja hyvää!

  1. Rhia says:

   Enne – Näinhän se kuulemma on. Itselläkin on tuolla jääkaapissa muhimassa inkivääri-hunaja-sitruuna-teeainekset joista mielelläni myös keittelen teenkorviketta.
   Koemaistajat olivat sitä mieltä että tämä inkiväärijuoma on hieman turhan makeaa, sitä voi myös laimentaa jos tuntuu liian makealta tai vähentää valmistusvaiheessa sokerin määrää ja lisätä inkivääritiivisteen määrää. Itse olen varmaan tottunut jo niin tuohon inkiväärin makuun että oman makuni mukaan olisi voinut olla enemmänkin inkivääriä tässä. Vastaavia inkiväärijuomia käytetään myös kesäisin viilentävänä juomana. Kuulin myös tuossa joskus että intialaiset esim juovat kovalla helteellä kuumaa ja mausteista chai-teetään kaksi mokkakupillista pitämään hikoilun loitolla. Ilmeisesti mausteinen ja kuuma juoma pitää kropan viileänä sisältäpäin.

 2. Ihan kuin olisin jossain muussa jutussa kommentoinut jotain inkiväärijuoma-asiaa, mutta koska en nyt löytäntyt sitä kohtaa, niin laitanpa asiani tähän. Meillähän siis poika teki inkiväärijuomaa ja hän osti sitä varten inkiväärinpalan kaupasta. Joku niistä jäi käyttämättä ja jäi lojumaan meidän keittiööön. Ensin siitä syystä, että oli tarkoitus vielä käyttää se alkuperäisen suunnitelman mukaan. Se kuitenkin jäi ja pötikkä lojui kuukausia meillä. Vihdoin siinä näkyi pieni vihreä kasvun alku. Kun se sitten aikojen perästä saatiin aikaiseksi panna oikein multaan (siis koko inkävääripötikkä) niin näytt,i että siinä se vain jököttää tekemättä mitään. Kului kuukausia ja nyt muutama päivä sitten huomasimme, että mullasta pisti esiin uusi osa. Muutamassa päivässä se kasvanut kymmensenttiseksi ja tuntuu että se kasvaa ihan silmissä. Jännittävä nähdä mitä siitä tulee. Ei nimittäin ole harmaata aavistusta miltä inkivääri kasvina näyttää.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Ompa jännää! En minäkään tiedä mille inkivääri-kasvi näyttää. Meilläkin käyttämättä jääneet juuret ovat joskus alkaneet itää, mutta en ole koskaan arvannut pistää niitä multaan kun olen vähän huono hoitamaan kasveja ja ennenpitkää ne heittävät henkensä.

 3. Ja minähän olenmyös tosi huono kukkastenhoitaja. Kyllä minä ne yleensä hengiltä saan, mutta aina kannattaa yrittää. Katsoin netistä (taisi olla wikpedia) että se on semmoinen ruohovartinen kasvi. Olis tietysti ollut viisasta katsoa ensin, sillä siellä oli ohjetta myös kuinka sitä kasvattaa. Ainakin olis voinut nopeuttaa homma vähän.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Hehe, minä olen jo lakannut yrittämästä :D Ehkä pitää taas kokeilla kun on ollut tässä vähän taukoa. Tosin meillä ei kamalasti kyllä ole tilaa kasveille, mutta katsotaan.

Comments are closed.