Kirja-vinkki: Coronation Knits / Book review: Coronation Knits

Olen vähän hidas lämpenemään uusille asioille ja monesti hankin esim kiinnostavat kirjat tai levyt vasta sitten kun suurin hypetys on mennyt ohi jo aikoja sitten. Niin kävi tämänkin kirjan kanssa. Onneksi käsityökirjat eivät sillä tavalla vanhene. Viime vuonna kun Englannin kuningatar Elizabeth vietti valtaanastujaistensa 60. juhlavuotta, julkaistiin tämä aika hurmaava neulekirjanen. Sen kirjoittaja Susan Crawford on ehkä tunnetumpi kahdesta muusta kirjastaan: Stitch in time  vol 1 & vol 2:sta. Nekin ovat hirmu kiinnostavia kirjoja mutta jotenkin tämä kuningatar Elizabethiin liittyvä neulekirja kiehtoi minua enemmän.

Lapsuuden paras kaveri ihaili kovasti prinsessa Dianaa (terveisiä vaan!), varmaan tarttunut kiinnostus jo silloin minuunkin. Ja asuuhan täällä meidän taloudessa toinenkin, ihan natiivi rojalisti. En siis pistä lainkaan pahakseni pientä kuninkaallista fiilistä (kurkatkaapa vaikka tuolta putiikin sivulta logoa, kruunuhan siinäkin komeilee) joten ajattelin että tämä neulekirja, jos mikä, on saatava. Vasta tänä vuonna sain aikaiseksi tilata kirjan itselleni synttärilahjaksi. Mikä ei sinänsä ole huono ajankohta sekään sillä tänä vuonna kuningatar juhlii kruunajaistensa 60-vuotisjuhlaa. Sekavaa, tiedän. Kuningatar astui valtaan isänsä kuningas Yrjön kuollessa 6.2.1952, mutta kruunattiin kuningattareksi vasta seuraavana vuonna.

Kirja alkaa tarinalla miten Susan tuli keksineeksi kruunajais-teemaisen neulekirjan idean, sekä kertomalla hieman taustaa Elizabethin kruunajaisista. Kuten Susan itsekin alkusanoissa toteaa, tämä ei ole neuleopas aloittelijalle, se on teemakokoelma neuleohjeita niille jotka osaavat jo neuloa. Neulemallit ovat Susanin omaa käsialaa, mutta ne on suunniteltu 40- ja 50-luvun vaihteen tyyliin, innoituksena juuri kuningatar Elizabethin valtaanastujaiset ja kuninkaalliset. Kirjan pääpaino on naisten neuleissa, mutta löytyy sieltä myös muutamia lasten ja miesten malleja. Selkeiden kokotaulukoiden ja tarkkojen ohjeiden lisäksi, jokaisen neuleen mukaan on liitetty pieni tarina siitä mistä kyseinen malli sai ideansa.

Vaikka Susan Crawford on myös muotihistorioitsija, hänen Stitch in time 1-kirjassaan joidenkin neuleiden istuvuus ei reprona oikein vastannut alkuperäistä vanhaa mallia. Vintage-harrastajalle, kuten minulle, se oli paikoin silmiinpistävää. Voihan olla että malleja on yritetty muokata lähemmäksi modernia muotia, tai ehkä asiaa ei oltu varsinaisesti ajateltukaan siltä kantilta, tai ehkä käytetty lanka osoittautukin turhan pehmeäksi suhteessa malliin, ei voi tietää. Tässä kirjassa vastaavaa ongelmaa ei ole, tosin neulemallejakin on huomattavasti vähemmän. En ole vielä kokeillut kirjan neuleohjeita, mutta suuruudenhulluissa suunnitelmissa on tehdä isännälle kruunu-liivi ja itselle kirjoneuletakki. Tällaisella pintapuolisemmalla selauksella kirjasta löytyy vain yksi puute: olisi ollut kivaa jos lastenkin neulemallit olisi kuvattu ihmisten päällä, ei pelkästään henkarissa.

inenglish

I’m a bit slow warmer on new stuff, like books and albums etc. Usually I get them after the biggest hype has already gone. Same thing happened with this book. Thankfully handcraft-books don’t really get old. Last year when Queen Elizabeth II had her Diamond Jubilee, this charming knit book was published. Author Susan Crawford might be more familiar to you of her two other books: Stitch in time vol 1 and vol 2. Those are also pretty interesting books, but somehow this queen Elizabeth-related knit book was more tempting to me.

My best childhood friend hugely admired Princess Diana (greetings to you, my friend!), so she must have managed to spread some of that enthusiasm over to me. And we do have native royalist here in the family.  I don’t really mind little royal touch (check my boutique logo, indeed there is a crown on it), so I thought that this would the one knit book to get, if any. So I ordered it for a birthday gift for myself this Autumn. Which isn’t really a bad timing either, because this year the Queen is celebration the Diamond Jubilee of her Coronation. Confusing, I know. Elizabeth stepped on the throne when her father King George passed away 6.2.1952, but she was crowned the next year.

The book starts with the story how Susan got the idea for coronation themed knit book and with the background of the Coronation. As Susan herself says in the foreword, this is not a how-to-learn-to-knit, but a collection of theme knits for those who already know how to knit. Designs are her own, but they are styled for the late 40’s and early 50’s, the time of Queen Elizabeth’s Coronation. Most patterns in the book are for women, but there is also couple for men and children. Clear size charts and pricice instructions come also with small story what inspired that particular pattern.

Even though Susan Crawford is also fashion historian, some knits in her Stitch in time vol 1 are not as fitted as repro as the original old models are. For a vintage-lover, like me, this was a bit of a spoiler. It’s quite possible that they have tried to bring them up to the more modern fashion, or perhaps they didn’t even think about it really, or maybe the yarn was a bit too soft for the pattern, who knows. However with this Coronation knit-book there is no such problem, all though there is not as many patterns either. I haven’t had the chance to try any of the patterns yet, but my megalomaniac plans are to knit crown pullover for hubby and fair isle cardigan for myself. With this quick look the book is lacking only one thing: it would have been nice if also the kids patterns would have been photographed on a person, not just on a hanger.

coronation1

coronation2
Isäntä kuulemma rakastaa neuleliivejä (miksi kuulen tästä vasta nyt,  vaivaisen
7 vuoden seurustelun jälkeen??) ja tuossapa olisi varsin kelpoisa neuleliivi-projekti! /

Hubby said recently that he loves pullovers (why do I hear about this now, after
just 7 years of relationship??) and look how fine specimen would that be  for him!

coronation3

 Valokuvien tekijänoikeudet minulla.
Kirjakuvituksen ja ohjeiden tekijänoikeudet Susan Crawford. /
Photo copyrights Rhia Evildressmaker.
Book images and patterns copyrights Susan Crawford.

2 Comments

  1. mia says:

    Ja ihailee edelleen =)
    kaikki kuvakansiot tallessa vuodesta 1981 alkaen ja aina talteen nappaan kun asiaan liittyvää eteen sattuu.

    1. Rhia says:

      mia – näin mä vähän epäilinkin :D hienoa että olet säästänyt kaiken! Muistelen aina sitä kirjettä jonka sait sieltä hovista :D Tuon kirjan kirjoittajan äiti oli ihaillut Elizabethia ja kerännyt talteen lehtileikkeitä ja kuvia hänestä ja kopioinut kuningattaren tyyliä. Siitä sitten oli tullut idea tämän neulekirjan tekemiseen. Äidin leikekirja kumminkin oli ikävä kyllä tainnut kadota aikojen saatossa.

Comments are closed.