Vintage Beauty Tips: Riisipuuteri / Rice powder

Edellinen VBT käsitteli puutereita yleensä, tänään paneudun ihan pelkästään riisipuuteriin (poudre de riz). Halusin ottaa tämän erikseen koska riisipuuteri on yksi niistä harvoista vanhanajan meikeistä joita saa edelleen. Puhtaimmillaan riisipuuteri on ihan pelkkää 100% riisiä (Oryza Sativa), mutta kosmetiikkavalmistajat yleensä lisäävät siihen muita aineita esim säilyvyyden parantamiseksi. Kaupan jauhohyllystä löytyvää riisijauhoa voi siis käyttää puuterina ihan sellaisenaan. Riisipuuteria lisätään myös joihinkin mineraalimeikkeihin. Muinaisessa Indonesiassa maanviljelijät levittivät pelloilla työskennellessään kasvoille riisipuuterista ja vedestä tehtyä tahnaa suojaamaan paahtavalta auringolta.

Yksi vanhimpia riisipuuterin valmistajia on ranskalainen Bourjois, joka valmisti alunperin kosmetiikkaa teatterikäyttöön. Java Rice Powder esiteltiin ensikertaa vuonna 1879 ja sen tarkoitus oli vaalentaa ihonsävyä ja tehdä ihosta silkinsileä. Vuonna 1897 Bourjois myi jo 2 miljoonaa rasiaa Java Riisipuuteria ympäri maailman. Tänä vuonna Bourjois juhlii 150-vuotista taivaltaan ja on tuonut Java riisipuuterin uudelleen markkinoille, tosin tässä uudessa versiossa taitaa olla hieman enemmän raaka-aineita kuin alkuperäisessä. Voitte katsella Bourjoisin ja muiden valmistajien vanhoja puuterimainoksia ja puuterirasioita Pinterest-sivullani.

Riisipuuterin etuja ovat sen kyky sitoa kosteutta ja imeä rasvaa. Se myös tasoittaa ihon pintaa. Vannoutuneet riisipuuterin käyttäjät kehottavat kokeilemaan sitä eri tavoin. Meikinpohjusteena sellaisenaan sienellä levitettynä riisipuuteri menee suuriin ihohuokosiin ja juonteisiin muodostaen meikkivoiteelle tasaisen pohjan. Sopii myös huulten ja silmämeikin pohjustukseen, levitä vaikkapa sormella. Kevyt kerros siveltimellä levitettynä meikin päälle kiinnittää meikin. Rasvoittuvan ihon kiiltoa hillitsemään riisipuuteria voidaan myös sekoittaa nestemäiseen meikkivoiteeseen.

Riisipuuteri sopii aknen paikallishoitoon: lisää pieneen määrään riisipuuteria vähän vettä ja sekoita kunnes koostumus on voidemainen. Levitä seosta finnin päälle yöksi. Samaista seosta voi käyttää myös kasvonaamion tapaan akneherkälle iholle. Veden sijaan voi nesteenä käyttää jugurttia, maitoa, vihreää teetä tai hunajaa. Naamion annetaan vaikuttaa 10 minuuttia tai kunnes seos on kuivunut iholle. Rasvaiselle iholle voi riisipuuterista valmistaa puhdistusaineen seuraavasti: lisää riisipuuteriin vettä kunnes seos on lotion-tyyppinen koostumukseltaan. Puhdista kasvosi seoksella normaaliin tapaan. Riisipuuterilla on kevyesti kuoriva ominaisuus.

Huom! Jos ostatte riisijauhoa kosmetiikkatarkoitukseen ruokakaupasta, varmistakaa että se on sitä kaikkein hienointa, silkkisen tuntuista jauhoa. Siitä on ilmeisesti tarjolla erilaisia karkeusasteita. Kosmetiikkaan käytettävä on kaikkein hienoimmaksi jauhettua. Varmimmin sitä löytyy aasialaisista ruokakaupoista. Riisijauhoa voi tehdä myös itse jolloin se on hinnaltaan erittäin edullista. Suomenkieliset ohjeet sen valmistukseen löytyvät täältä ja englanniksi täältä.

inenglish

Previous VBT was about powders, today my subject is rice powder (poudre de riz). I wanted to do a separate post just about rice powder because it is one the few old time cosmetics that is still available. At it’s purest form rice powder (basically rice flour) is just 100% rice (Oryza Sativa), but cosmetic manufacturers like to add other substances, for example preservatives. You can however, find this stuff from your local shop, in the flour shelf. Rice powder is also added to some mineral make up products. In ancient Indonesia, farmers used to apply paste made of rice powder and water on their faces to protect them from the sun.

One of the oldest rice powder manufacturers is french Bourjois, which originally made cosmetics for theatrical use. Java Rice Powder was presented as early as 1879 and it was meant to lighten the skin tone and make it silky smooth. In 1897 Bourjois already sold 2 million boxes of Java around the world. This year Bourjois celebrates their 150 years and has brought Java Rice Powder back. All though I think this new version has little bit more substances than the original. You can browse some old powder ads and powder boxes from Bourjois and other manufacturers on my Pinterest board.

Benefits of rice powder are the ability to retain moisture and ability to absorb oils. It also evens out skin surface. Those who swear by rice powder, suggest to try it different ways. As make up base you spread it with sponge around your face under foundation. It goes into tiny creases of skin and even on large pores and creates a smooth surface for your foundation to glide on. Can also be used as make up base for lips and eye make up, spread with your finger. Fine layer applied with brush over your finished make up will work as make up setter. For very oily skin you can also mix some rice powder with your usual liquid foundation.

Rice powder works as local blemish treatment: add small amount of water into small amount of rice powder, until it’s creamy substance. Spread over blemish for night. Same mix can be also used as face mask. You can replace water with yoghurt, milk, green tea or honey. Allow to dry about 10 minutes and then wash off. For oily skin you can also make daily wash from rice powder.  Add water until lotion-like consistency. Wash your face as with any facial wash. Rice powder is also slightly exfoliating.

Notice! If you buy rice flour from food shops for cosmetic purposes, make sure it is the finest, silky flour. Apparently there are different qualities available nowadays. The one used in cosmetics is the finest quality. You are most like to find it in Asian food shops. You can also make it at home, which makes it very affordable. Instructions on making rice powder you can find here.

ricepowder
Palladio riisipuuteria ja puuteripaperi-vihkonen
(joka tosin ei sisällä riisipuuteria). /

Palladio rice powder and powder paper booklet
(which doesn’t contain rice powder though).

4 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Jos tekee kotona riisijauhoa ja käyttää sitä puuteriksi, pitäisikö tehdä osin ruskeasta ja osin valkeasta riisistä, kun pelkästä valkeasta tulee ehkä sitten liian valkoinen naama…? En ole koskaan käyttänyt riisijauhopuuteria, mutta pitäisi kyllä kokeilla niin tietäisi tämänkin sitten. :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Mä en ole tehnyt riisipuuteria enkä myöskään käyttänyt puhdasta riisipuuteria. Tuo Palladion riisipuuteri kun on valmiiksi sävytettyä. Mutta en usko että tuosta ruskeasta riisistä siihen varsinaisesti kamalasti väriä tulee. Yleensä se väri saadaan jostakin muusta väriaineesta eikä siitä riisistä. Ehkä sitä ei kannata laittaa ihan niin paksusti että naama on ihan valkoisena :D mikäli olen ihan oikein ymmärtänyt niin geishat käyttivät riisipuuteria veteen sekoitettuna siveltävänä tahnana ja sitten puuteroivat sen päältä kuivalla puuterilla, siitä tuli se valkoinen iho. Minä ostin ihan uteliaisuuttani pussin riisijauhoa kun ajattelin kokeilla tuota kasvojenpuhdistus-hommaa. Jouduin aikaistamaan tätä postausta niin en ole vielä ehtinyt testaamaan, alkuperäinen tarkoitus oli että olisin ehtinyt saada tähän postaukseen omia testituloksia. Mutta voin raportoida kun ehdin koekaniineilemaan.

 2. Hehkuvainen says:

  Jee, testipupun kommentteja odotellessa :).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, ehkäpä loppuviikosta ehdin paneutua siihen asiaan tarkemmin.

Comments are closed.