Silkkihamsteri / Hoarding silk

Tarinoin jo aiemmin kesällä että silkki on materiaaleista salainen paheeni. Tai eipä se nyt enää edes niin salainen ole. Silkki on miellyttävää iholla, lämmintä talvella ja vilpoisaa kesällä. Silkistä löytyy monia erilaisia laatuja, ohuita ja paksuja, sileitä ja karkeampia.  Itse pidän silkistä juuri siksi että se on miellyttävä päällä. Siksi kaappeihin onkin kerääntynyt isohko kokoelma silkkisiä paitoja (ja huiveja myös, eilen nähty kitin värinen huivi on myös silkkiä). Erityisesti pidän silkkineuleista sillä niitä ei mukavuudessa voita oikein mikään. Nykyään silkistä valmistetaan myös paljon sekoitekankaita. Lisäämällä silkin sekaan muita kuituja saadaan laskettua hintaa sekä parannettua kestävyyttä.

Omasta mielestäni silkin ainoa huono puoli on sen hoitaminen. Useat silkkilaadut eivät kestä vesipesua ja tahranpoistokin voi olla piikki persauksessa. Konepesu on myös usein kielletty. Itse olen kyllä surutta pessyt useimmat silkkivaatteeni pesukoneessa hellävaraisella villaohjelmalla ilman ongelmia. Eilisen tanttamallisen silkkineuleen vaihdoin tänään hieman söpöisämpään, mutta saman väriseen neuletoppiin. Edellinen neule oli tuoreempi hankinta, mutta tämä neule minulla on ollut jo vuosia käytössä, eikä se ole mennyt miksikään vaikka onkin Henkkamaukkaa. Löytää se sokeakin kana näemmä joskus jyvän.

Ainahan ei voi olla laadusta niin varma mutta jos etsii parempia materiaaleja (esim silkkiä ja aitoa villaa) ja tarkistaa tuotteen saumat ostohetkellä, voi myös edullisemmista liikkeistä löytää parempilaatuisia yksilöitä. Henkkiksellä on lukuisia eri tehtaita joissa valmistetaan eri tyyppisiä vaatteita, joten laatukin voi saman malliston sisällä vaihdella suuresti. Itselläni on tämän silkkisekoiteneuleen lisäksi toinenkin H&M:n silkkisekoiteneule joka on kestänyt yhtä hyvänä vaikka on ollut käytössä jo muutamia vuosia pidempään kuin tämä. Molemmat olen ostanut uutena. En tiedä voiko kahden neuleen perusteella tehdä vielä mitään laajamittaisempia päätelmiä, mutta näyttäisi sille että ainakin H&M:n silkkineuleet ovat ihan hyvälaatuisia ja käyttöä kestäviä.

inenglish

I wrote earlier this summer that silk is my secret passion. Well, not so secret anymore. It is pleasant on skin, warm in winter and cool in the summer. There is vast variety on different qualities, thin and thick, smooth and rough. I love silk because it is so comfortable to wear. That’s why I seem to have a load of silk tops (and scarves too, long scarf seen yesterday is also silk). I especially love silk knits, nothing beats them on comfort. Nowadays there is also wide range of silk mix fabrics available. Adding other fibers brings the price down and adds durability.

In my opinion the only bad thing about silk is the hard maintenance. Many silk fabrics can’t handle wash in water at all and stain removal can be pain in the… you know where. Machine wash is also often out of the question. Allthough, I have washed most of my silk garments in the machine, with gentle wool spin, without any problems. Today I switched the tante-silk top to this cutesy jersey top, which happens to be same colour. Previous knit was new addition to my silk collection, but this top I have had several years. It still looks like new, even though it is from H&M. Sometimes even the  blind chicken finds the grain.

In massproduction shops you can’t really be sure of quality, but if you look for better materials (like silk or real wool) and check the seams before buying, you might end up with better items. H&M has several different factories, which make different products, so quality may vary a lot even inside one collection. I have another H&M silk knit, which is even older than this, and it is still in perfect shape. I have bought both of these new. I don’t really know if you can make any bigger assumptions based on just two knits, but atleast it seems that perhaps H&M silk knits are quite ok on qualitywise.

silkknit1

Tää on meillä se valokuvauksellisin nurkkaus. /
This is the most photogenic corner in our home.

silkknit2

6 Comments

 1. Onko sulla kokemuksia silkin ompelusta? Mä kuulin jostain, että pitää olla hyvä ompelukone ainakin ohuemman silkin ompeluun – mitähän se tarkoittaa? :o Mun peruskoneella sifonginkin kanssa on joskus ongelmia, meinaa vetää kankaan aina aloitusvaiheessa sinne alalangan reikään..

  1. Rhia says:

   Salla – On mulla kokemusta siitäkin. Riippuu pitkälti siitä millaista silkkiä on ompelemassa. Paksuja ja keskivahvoja silkkejä, kuten esim sitä perus-silkkiä mitä yleensä kangaskaupoista löytyy voi ihan hyvin ommella tavallisella kotikoneella kunhan on riittävän terävä neula. Silkkisifonki on ehkä järkevintä ommella käsin, sen ompelu on vielä ikävämpää kuin tavallisen sifongin. Huivisilkkejä pitäisi pystyä ompelemaan kyllä kotikoneillakin, mutta niitäkin on eri vahvuuksia. Yleensä ohuita kankaita ommellessa kannattaa jättää reilut langanpäät ja pitää niiden päistä napakasti kiinni alottaessa ettei kone vedä niitä sisään.
   Mutta kotikoneet on yksilöitä, kokeilemalla selviää miten oma kone suoriutuu ohuista ja liukkaista kankaista. Tylsä neula tekee langanvetoja ja reikiäkin, terävät syöttäjän hampaatkin voivat vaurioittaa silkkikangasta, mutta ne tekevät jälkiä yhtälailla myös polyester-satiiniin ja muihin sileisiin kankaisiin.

 2. Elise says:

  Jee, mulla on sama, mut lilana! ;) Mä pyörittelin juuri tuollaista rintakorua kaksi päivää sitten kätösissäni kirppiksellä, mutta en ostanut, kun pidän niin vähän koruja. Se on kyllä tosi nätti.

  1. Rhia says:

   Elise – Hihii, samikset :D En pistäisi pahakseni jos löytäisin toisenkin tällaisen paidan, voisin vaikka värjätä sen. Jostain kirppikseltä tämäkin rintakoru on hankittu. Huomaan itse käyttäväni koruja yhä vain harvemmin vaikka niitä on pukeutumispöytä väärällään. Jostain syystä en voi pitää näppejäni erossa etenkin rintakoruista. Ne on niin kauniita. Yritän kumminkin vähän tässä petrata että tulisi käytettyä noita mitä on tullut haalittua. En kumminkaan raaski myydä niitä poiskaan…

 3. plaa says:

  Minun silmääni tämän asun fiilis on enemmän tantta, kuin edellisen asun. Olisipa muuten jännä nähdä sinut jossain ihan nykyajan tyylisessä asussa ja kampauksessa pitkästä aikaa. En tiedä ikääsi, mutta vaikutat jo sen ikäiseltä, että vanhahtavat asut saavat sinut näyttämään …noh, vanhalta. Arvostan kyllä todella paljon kädentaitojasi ja olen ihmetyksellä ja mielenkiinnolla lukenut postauksiasi esim turnyyripuvun ja korsetin teosta. Toivoisin vain jotain raikasta ja nuorekasta tuulahdusta arkipukeutumiseesi.

  1. Rhia says:

   plaa – Ikävä kyllä mun kaapeista ei nykyään enää kovin paljon nykyajan tyylisiä asuja löydy ihan siksi että A) ne ovat minusta aika usein rumia, B) en tunne oloani niissä kovinkaan kotoisaksi ja C) pukeudun mieluiten siihen mistä itse pidän, en siihen mitä joku toinen haluaa minun pukevan. Näyttävät toki kivalta jonkun toisen päällä mutta eivät omaan silmääni välttämättä minun päälläni. Mutta kuten totesin sinulle jo joskus aiemmin, voit jättää ne postaukset lukematta ja keskittyä niihin sinua kiinnostaviin postauksiin.

Comments are closed.