Näen punaista / Seeing red

Tässä jokin aika sitten minulle selvisi mysteeri jota olen ihmetellyt ja pähkäillyt vuosia. Minulla on nimittäin otsassa punainen läiskä joka on ja pysyy kuin tatti. Jos en meikkaa se loistaa punaisena kuin laskeva aurinko (ehkä vähän liioittelin) ja sen peittäminenkin vaatii erityistoimenpiteitä. Voisin melkein vannoa että teini-iässä sitä ei siinä ollut, koska teini-iän valokuvissa sitä ei näy. Tätini luona näkemäni taapero-aikaiset valokuvat kuitenkin todistivat että kyllä, se on ollut siinä ihan koko elämäni. Ja mikäpä on tämä punainen läiskä joka on suvainnut ilmestyä keskelle naamaa? No se on äitini kertoman mukaan syntymämerkki. Olis nyt sekin sitten voinut mennä vaikka persposkeen eikä naamaan. Jaa mutta niin, mullahan on sielläkin syntymämerkki. Ja alaselässä. Ja niskassa. Kiitos luontoäiti.

Mutta oikeastaan olisin halunnut teiltä vinkkejä kohtuuhintaiseen hajusteettomaan kosmetiikkaan. Nimittäin sen jälkeen kun isäntä lopetti tupakanpolton reilu vuosi sitten, on meillä ilmennyt hajusteongelma. Minä en voi enää käyttää edes hajustettuja kosteusvoiteita koska isäntä saa niistä oireita. Ihan sama millainen tuoksu niissä on, heti kohta levityksen jälkeen isäntä alkaa yskiä ja pärskiä. Sama pätee myös hiuskosmetiikkaan vaikka käytän niitä ainoastaan kylppärissä ovi suljettuna. Niissä oireita isännälle aiheuttavat lähinnä hiuslakka ja muotoilusuihke, mutta niistä myös hajusteettomat tuotteet aiheuttavat oireita. Vaikka olen itsekin hajuste-herkkä migreenipää, niin voin silti itse käyttää miedosti hajustettuja, mutta nyt näemmä sekin on unohdettava. Suorastaan kyrsii että mulla on kaapit täynnä rasvoja joita en voi käyttää tuon yhden herkkiksen vuoksi. Apuva!

IN ENGLISH
Some time ago when I was visiting my Aunt, I finally was able to solve a puzzle that I have been wondering for years. I happen to have a red spot on my forehead which is stuck as a stick on a mud. If I don’t cover it with make up, it will glow as red as a setting sun (exaggerating just a tad) and covering it requires special operations. I could swear it wasn’t there when I was a teenager, because it doesn’t show on photos at that time. However my Aunt’s toddler-photos of me proved it has been there all of my life. And what is this odd red spot which had the nerve to show up in the middle of my face? According to my mum, it’s birthmark. It could have chosen another spot, like my butt. Oh wait, I already have birthmark on my butt. And my lower back. And my neck. Thanks Mother Nature.

But actually what I wanted, was your help with finding reasonably priced non-fragrant cosmetics. Over a year ago when my hubby decided to quit smoking, he has started to get problems with fragrant. I can’t use even mildly scented lotions anymore without him starting to cough and sneeze. This also goes with hairsprays and styling sprays I use, even though I try to only get fragrant-free products. Because I am rather fragrant-delicate myself with my migrain head, I prefer only mildly perfumed products anyways. But I think now I have to give up even on those. I am mostly upset that I have quite a lot lotions that I can’t use anymore because of now scent-delicate hubby. Help!

redspot

Siinä se läntti nyt on. /
Yup, that’s the spot.

redspot2
Byhyy, vieläkin se näkyy vaikka meikkiäkin on jo päällä. /
Bhuaaa, it’s still visible even with make up.

13 Comments

 1. mia says:

  Syntymämerkittyjähän tässä kaikki ollaan.
  Itsellä takaraivolla isohko läntti,kuulemma.Sehän ei menoa haittaa,ja kun hetki sitten kävin läpi rintasyöpäepäilyä niin menin jo ajatuksissani tukattomaksi ja sieltä se länttikin tuli taas mieleen.Olisihan siinä ollut koristusta paljaalle kuupalle.
  Mun silmissä syntymämerkit on aina kivoja,oma ainutkertainen merkintä maailmalta.

  Käväise ainakin Apteekissa tsekkailemassa hajusteettomia.Onneksi nykyään niissäkin jo vähän lompakkoystävällisempiäkin sarjoja.
  Ja haista AINA tuotetta,älä luota “hajusteeton” tekstiin.Itse sain vähän aikaa sitten vartalovoiteen jossa ko teksti ja voide tuoksui ku parfyymipuoti..

  1. Rhia says:

   Mia – Ollaan joo, mutta mun mielestä se ois kyllä voinu valita jonkun toisen paikan kuin tuon otsan ;) muistatko sä, oliko se läntti siinä mulla kouluaikana? Kun minä en oikeasti muista. Vasta aikuisena olen alkanut siihen kiinnittää huomiota. Onko se voinut olla välillä pois ja tulla myöhemmin uudestaan näkyviin? Mua ei siis haittaa noi muut syntymämerkit mutta tämä naamassa oleva häiritsee. Niskassa oleva epämääräinen läntti oli enemmän näkyvissä silloin kun mulla oli siili tukka.
   Ei se auta jos mä niitä rasvoja käyn nuuhkimassa, kun pitäs olla aina se isäntä mukana niitä nuuskimassa :D Ja apteekit ei taida hiuslakkoja ja muita muotoilutuotteita myydä edes. Mutta kiitos vinkistä, pitänee käydä tutkimassa niiden tarjontaa. Naamarasvaa ainakin pitäisi talveksi löytää kun tuo nykyinen on talvikäyttöön vähän turhan kevyt.

 2. mia says:

  En kyllä muista kouluaikana että olisi ollut.Muistelin heti kun luin postausta.
  Mä olen käsittänyt että syntymämerkit hitusen voi sitä voimakkuuttaa vaihdella,mutta lähinnä vauva/taaperoiässä.Toisaalta,poikkeushan vahvistaa säännön.

  Syntymämerkkeihin liitetään kaikenlaisia hauskoja uskomuksia,sulla esim on otsalla “enkelin suudelma” kun mulla on takaraivolla “haikaranpurema” =)
  Sanotaan myös että syntymämerkki on osoitus edellisen elämän kuolintavasta..kiva;olen tullut kaiketi kolkatuksi.Sä lie törmänny johonkin tai liekö meille tullu aivohalvaukset =)

  Markettihajusteettomista tulee mieleen Herbina,hiuslakan suhteen siis.
  Parturimerkeillä varmasti toki myös.

  Myös LV ja Erisan mainitaan hajusteettomista hiustuotesarjoistaan.

  1. Rhia says:

   Mia – Ahaa, en olekaan kuullut tuommoisista uskomuksista ennen. Mielenkiintoisia juttuja. Olin kerran mukana eräässä ryhmässä joka kokoontui kerran pari kuussa tutkimaan entisiä elämiä (varmaan mut nyt leimataan huuhaa-henkilöksi ;) ja siellä mulle tuli visio entisestä elämästä jossa olisin ollut intiaani ja olisin kuollut alaselkään heitettyyn keihääseen varastettuani ruokaa. Yksi syntymämerkeistäni on jännästi juuri siinä kohtaa mihin se keihäs oli visiossani osunut. No jätetään sikseen pohdiskelu siitä voiko se olla totta vai ei ;) kiinnostava ajatus kyllä.

   Hiuslakkana mulla on just tuo Erisanin hajusteeton ja siitäkin kyllä isäntä saa oireita jos en riittävän pitkään pysy kylppärissä suljetun oven takana suihkuttamisen jälkeen. Kuivuttuaan ei sitten onneksi enää se aiheuta oireita, toisin kuin hajustetut hiuslakat. Ongelmaksi muodostuu noissa hiustuotteissa yleensä se että hajusteettomista vaihtoehdoista ei löydy semmoista tuotetta jonka tarvitsisin. En esim käytä muotovaahtoja, en geelejä tms. Käytän shampoon ja hoitoaineen lisäksi ainoastaan hiuslakkaa ja kampausnestettä jonka laitan kuivaan tukkaan ennen rullien asentamista. Muiden hiustuotteiden käytön olen oikeastaan lopettanut kokonaan vintage-tyyliin siirtymisen jälkeen. Tosin vielä pitäisi löytää hiuksiin jätettävä hajusteeton hoitoaine, se on kanssa yks murheenkryyni tässä. Jouduin lopettamaan senkin käytön kun tuo yksi meinasi tukehtua joka kerta kun käytin sitä.

 3. mia says:

  Kaikkihan me huuhaa-tyyppejä ollaan,tavalla tai toisella =)

  Mun kaikilla kolmella lapsella on ollut syntymämerkki alaselässä ja otsalla.Ja kun mietin niin tyttärellä joka nyt siis 17 vee ei sitä merkkiä otsalla ole näkynyt about 12 vuoteen,täytyypä seurata josko tuo tekee comebackin niinkun sun otsasuukkonen..Kuopuksen otsamerkki oli todella voimakas,mutta se jo nyt (2.5 vee) hiipunut näkymättömiin.

  Noi tukkatuotteet on varmaan hankalia hajusteettomina löytää.En mene vannomaan mutta ihan kuin LV-merkillä ois hajusteeton hiuksiin jätettävä hoitoaine..Olen vuosien varrella tytölle etsiskellyt hajusteettomia tuotteita kun sen astma ajoittain pukkaa pahemmaksi.Siksi näitä ajoittaisia muistikuvia nyt pukkaa..

 4. Hehkuvainen says:

  Mun siskolla on ihan samanlainen syntymämerkki otsassaan. Se näkyy vauvakuvissa tosi tummana, sittemmin se on vaalentunut ja mun mielestä se näkyy välillä tummempana ja välillä ei ollenkaan. Tuntuu olevan ihan oma elämä noilla.

  Paha juttu noi hajusteet. Migreeni-ihmisenä joudun välillä arpomaan naamarasvoja. Joitakin tuoksuja sietää kun toisia taas sitten ollenkaan, mutta parasta on kun haisee mahdollisimman vähän. Dermoshopista lähettivät tosi mukavasti rasvanäytteitä kun pyysin. Saunan jälkeen pistän naamaan aina manteliöljyä. Hiustenhoito- ja muotoilutuotteista en tiedä mitään, kun en niitä oikeastaan käytä.

  (Minut on kuulemma puukotettu edellisessä elämässäni. Lisäksi olen kuollut nälkään ja vanhuuteen ja jalassa olleeseen kuolioon. Eri elämissä siis, ei samassa.)

  1. Rhia says:

   Mia – Raportoi sitten jos ilmenee muutoksia ;) itse en yhtään muista että milloin tämä läntti olisi sitten palannut kuvioihin mukaan, ehkä se tapahtui niin vähitellen etten edes tajunnut, mutta kyllä siitä vuosia on useampia vierähtänyt kun olen tämän kanssa tuskaillut.

   Tukkatuotteissa on vielä se hankaluus että kaikki ei ollenkaan edes toimi tähän kuontaloon. En tykännyt koostumuksesta tai vaikutus ei ole ollut haluttu tai jotain muuta outoa. Esim yksi hiuksiin jätettävä hoitoaine teki hiuksista aivan järjettömän sähköiset vaikka vaikutus piti olla päinvastainen ;) Tosin tuosta on jo vuosia aikaa ja ei taida koko tuotettakaan olla enää olemassa. Mutta jatkan etsintöjä ja tsekkaan nuo LV:t hiusjutut seuraavaksi, niiden muita tuotteita mulla on ollutkin kyllä käytössä satunnaisesti.

   Hehkuvainen – Kyllä tämänkin minunkin syntymämerkkini on täytynyt olla vauvana tummempi koska se erottui tosiaan 70-luvun pienistä valokuvista tosi selkeänä. Ja samoin nytkin tuntuu että välillä se erottuu selkeämmin kuin toisinaan. Voisikohan esim hormonivaihtelut vaikuttaa sen näkyvyyteen? En tiedä.

   Mäkin siedän joitakin tuoksuja paremmin kuin toisia ja tämäkin vaihtelee päivästä riippuen. Toisinaan kestän paremmin vaikka mitä ja sitten joinakin päivinä edes ne tutut ja turvalliset ei sovi. Hankalaa on ihmisen elämä :D siksi minäkin nykyään mieluummin valitsen useinmiten niitä hajusteettomia vaikka tykkäisin joistakin kevyistä miedoista tuoksuista. Kasviöljyissäkin on ongelmansa, kun niissäkin on ominaistuoksunsa. Manteliöljyä en tosin ole kokeillut. Sain kerran näytteitä Weledan tuotteista ja käyttämättä nekin on jääneet kun en kestä niitä tuoksuja. Oliskohan ollut joku tyrnikasvovoide mikä oli niin kammottavan hajuista että en voinut käyttää sitä yhtä kertaa kauempaa. Ja niiden pehmentävää sitrusöljyä olen käyttänyt kyynärpäihin ja kantapäihin mutta vain pieniä määriä kerrallaan kun haju on niin voimakas. Onneksi oli vain näytekokoiset purkit eikä täysikokoiset :D

 5. SannaL says:

  Se on kuulemma haikaran merkki. Mun pojalla on samanlainen sekä otsassa, että tasan vastakkaisella puolella takaraivossa. Mummi sanoi, että se on haikaran aiheuttama :P En valitettavasti osaa neuvos miten sen saisi peittoon :( pojalla vielä se muuttuu kirkuvan punaiseksi kun se hermostuu.

  1. Rhia says:

   SannaL – Juu näinhän tuo Miakin tuossa aiemmin kommentoi että näitä kutsutaan enkelin tai haikaran jättämiksi. Kyllä tämä ihan meikillä menee peittoon, mutta ei siihen mikään tavallinen Lumene riitä, pitää olla jytympää tavaraa että peittyy kokonaan. Onneksi ei kuitenkaan yhtä vahvana erotu kuin esim luomet, semmoista tarkkarajaista länttiä olisi vielä vaikeampi peittää.

 6. Salka says:

  Cliniquella on suhteellisen laadukkaita meikkejä ja vaikka onkin hajusteeton, niin monissa tuotteissa voi raaka-aineet vähän tuoksahtaa. Itse olen käyttänyt sitä, Erisania..Clinique on kyllä hintavahko, jos siis edullista etsit. Oliko Grimaksen tuotteet muuten hajusteettomia? Päätin uskaltautua kokeilemaan luonnonkosmetiikkaa ja sieltä olen löytänyt ihan päteviä vaihtoehtoja ( ja oma ihoni on voinut paremmin tämän liikkeen jälkeen!). Argitalin anti-allergeeninen kasvovoide on ollut jees, mutta siinäkin on se raaka-aineiden tuoksu. Green Peoplella on hajusteeton sarja ( kasvorasva, shampoo, hoitis..), sen raaka-aineiden tuoksuvuudesta en kyllä valitettavasti osaa sanoa. Oikeasti hajusteeton luonnonkosmetiikka on kyllä vähän kiven alla, harmi vaan :(

  Hiustuotteita on muuten raivostuttavaa yrittää löytää hajusteettomina, jotenkin tuntuu että hiustuotteet lajitellaan karkeasti näin: normaalit, volyymi, värjätyille, rakennepaikkaava ja sitten se, mitään sanomaton hajusteeton. Esim. hajusteeton rakennepaikkaava hoitis, missä olet?? No joka tapauksessa SIM:llä on ihan ok ns. hajusteettomia tuotteita ja nyt on uutena sarjana tullut suomalainen No Nothing, jossa on itseasiassa huomioitu vähän eri hiuslaadut :)

  Itsellä on pahin herkkyysvaihe oikeastaan takanapäin, hassua kuinka se voikin olla niin vaihtelevaa! Toki jotkut tietyt hajuvedet muilla ihmisillä saavat pään särkemään, mutta eniten itselle aiheutti päänvaivaa kosketusallergiset oireet omista kosmetiikkatuotteista. Tsemppiä isännälle, tuollainen hengenahdistus on mielestäni kurjin hajusteherkkyyden oire :(

  1. Rhia says:

   Salka – Clinique on mulle tällä hetkellä vähän turhan hintava, muuten ehkä olisi varteenotettava vaihtoehto. Naamarasvasta ei ole ainakaan vielä tullut oireita, tosin mulla on nyt aika mietotuoksuinen käytössä. Grimasin kosteusvoidetta ja puhdistusainetta en ole testannut. Shampoo ja hoitoaine ehtii huuhtoutua viemäriin ennenkuin niistä ehtii tulla oireita. Meikeistä ei tule oireita kun niissä yleensä ei varsinaista hajustetta, ainakaan voimakasta sellaista, ole. Isoimmat ongelmat tällä hetkellä on vartalovoiteet, hiuksiin jätettävä hoitoaine, kampausneste ja hiuslakka. Ne kun on sellaisia yleensä voimakkaan tuoksuisia joita joudun levittämään niin että isäntä on samassa tai viereisessä huoneessa. Ja hiuslakka tosiaan on jo hajusteeton, eli siinä se varmaan on sitten vaan yleisesti tuo hengitykseen menevä hienojakoinen aerosoli-koostumus ja kemikaalinhaju mikä ärsyttää. Kaikki kemikaalithan tosiaan haisee jollekin, eli hajusteeton ei ole sama kuin tuoksuton. Mutta tsekkaan noi SIMIn ja No Nothingin tuotteet jos sieltä löytyis joku hyvä hiustuote. Erisanin ja LV:n kosteusvoiteethan on hajusteettomia, ja ERisania mä oon käyttänytkin hyvällä menestyksellä. V-tuttaa vaan kaikki noi hommatut ja avatut rasvapurkit joita en nyt enää voi käyttää :D

 7. Mustekana says:

  Omistan ite samanlaisen, ehkä hieman isomman, about samassa kohtaa, älä huoli, sen kaa oppii elämään. :D Kukaan ei mulla sitä oikein ees huomaa, luulevat et oon raapinu mun otsaa pikkusen tai jtn.

  1. Rhia says:

   Mustekana – No on tässä jo kohta puoli vuosisataa tämä kanssa menty, että eiköhän tässä jotenkuten ole opittu elämään :D En minäkään tästä mitään kommenttia saa, pitäisin aika töykeänä jos sitä joku kommentoisikin. Tosin peitän sen yleensä meikillä kun lähden ihmisten ilmoille.

Comments are closed.