Fall for Cotton – Ommellaan yhdessä

Tulikohan taas haukattua liian suuri pala kakusta? Ilmoittauduin nimittäin mukaan Fall for Cotton – sew alongiin. Tarkoituksena on syyskuun aikana ommella vintage-henkinen vaate puuvillasta. Tarkemmat ohjeet löytyvät Rochellen blogista Lucky Lucille. En ole osallistunut näihin maailmalla suosittuihin sew along-juttuihin koska omien ompeluiden aikataulut tahtovat aina venyä. Edellinen yritykseni odottaa valmistumistaan edelleen.

 Ajattelin että josko voisin hyödyntää tätä haastetta kangasvarastojen vähentämiseen. Vaatekaappi kaipaisi housuja ja pitkähihaisia puseroita sekä midimittaista hametta, mutta niihin sopivia puuvillakankaita ei varastoistani löydy. Sen sijaan löytyy varsin upea printtipuuvilla. Mulla ei vielä oikein ole tarkkaa käsitystä siitä millainen vaate tästä kankaasta tulee, mutta oletettavasti jonkinlainen mekko. Mutta en ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, katsotaan nyt. Ehkä ehdin miettiä vielä pari päivää. Ompelun aloittamisella ei varsinaisesti ole kiire, pääasia että vaate on valmis 31.9. Inspiraatiokuvat skannasin saksalaisesta 40-luvun Record-kaavakatalogista, jonka ostin taannoin Tallinnan vintage-tapahtumasta.

IN ENGLISH
I wonder if I have too bit piece to bite. I signed in on the Fall for Cotton – sew along. Idea is to sew vintage-styled garment from 100% cotton. More details you can find on Rochelle’s blog Lucky Lucille. I haven’t done these popular sew alongs, because my schedules for sewing for myself always stretch. Sometimes way more than is sensible. My previous attempt is still waiting to be finished.

I thought I could use this sew along challenge to minimize my stash. My wardrobe would require pair of pants, long sleeved blouses and midi-length skirt, but I don’t seem to have suitable cotton fabrics for those. However, I do have this rather gorgeous print cotton. I still don’t have precise idea of what will come of it, but probably some sort of dress.  But I haven’t done my final decision yet, so we will see. I have couple days to think about it. It’s not urgent to start sewing, main thing is that the garment is finished on 31.9. Inspiration pictures I scanned from 40’s German Record pattern catalog, which I bought from Tallinn vintage event some time ago.

floralcotton

Alunperin ilmeisesti tilkkutöihin suunniteltu puuvillakangas
on myös upea mekkokangas. /
Print cotton, originally apparently designed for quilting is also
fabulous material for a dress.

Record1 Record2 Record3 Record4 Record5

7 Comments

 1. Sande says:

  Osallistuin kanssa kyseiseen haasteeseen. Ompelen miehelleni synttärilahjaksi paidan vuoden -58 Burdan kaavoilla.

  1. Rhia says:

   Sande – wau, toivottavasti mies tykkää ja osaa arvostaa myös :D

 2. Cristina says:

  May I suggest you model 59268 (left), on the second page? With contrast collar, cuffs and fabric covered buttons in camel. Gorgeous vintage stile, suitable to your silhouette. I wish you to win!

 3. limperi says:

  Ihania kuvia!

  1. Rhia says:

   Cristina – Haha! Great minds think alike! I was actually considering that style, it just comes down to the fact if I have time to draft the pattern and how does the fabric work. I have never done anything with that kind of cut and I’m not sure how that would work on cotton. But I do love the style and I’d love to sew that dress at one point, not just sure if it’s perfect for this fabric. It would work fabulously in georgette or wool crepe or similar (actually I have one thin woolcrepe fabric waiting which would be just perfect for that style). I also like styles 59271, 59272 and 59213. There is way too much options to choose from!

   limperi – Niin minustakin :D Vanhat kaavakatalogit ovat niin kauniita, harmi vain että värikuvia on niissä yleensä tosi vähän.

 4. Tulinpa katselemaan tänne vintagea ja löysin tämän jutun kaavakuvat. Jäi kiinnostamaan, että ompelitko tuosta kankaasta jonkin mekon?

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Ompelin toki. Se näkyy mm. tässä postauksessa.

Comments are closed.