DIY – Nappilistan fiksaus / Buttoning fix

on

Oletteko koskaan hommanneet halpaa neuletta ja todenneet että se on käyttökelvoton koska napituslista kupruilee omituisesti? Minä olen. Näin kupruilusta pääsee eroon.

Alunperin kaikkien nappien välit vääntyivät kuprulle vaikka pusero ei ollutkaan liian tiukka. Ompelin ylimpien nappien väleihin nepparit ja ajattelin että asia on fiksattu. No ei ollut. Alemmatkin välit kuprusivat ja totesin sen johtuvan siitä että napituslista oli venynyt käytössä ja pesuissa niin että se oli pidempi kuin itse neuleen etureuna. Tämän pystyi toteamaan siitä että napituslista roikkui alempana kuin helma muualta ja saadakseen napituslistan pysymään suorana sitä piti nykyä jatkuvasti alaspäin.

Ratkoin napituslistan irti molemmista reunoista ylimpään nappiin asti. Lyhensin kumpaistakin noin 5 cm ja kiinnitin takaisin paikalleen. Koska neuleen reuna oli napituslistan mukana venynyt jonkin verran, jouduin syöttämään neuletta niin että se asettui ilman ryppyjä uuteen listan pituuteen. Paksummassa neuleessa tämä onnistuu kohtalaisen helposti. Listaa olisi voinut lyhentää vielä hiukan enemmän mutta en halunnut että lista alkaa tehdä päinvastaista eli vetää neuleen alareunaa ylöspäin. Lopuksi virkkasin vielä lankalaatikosta löytyneestä sopivanvärisestä jämälangasta ohuen vyön. Vyö poistaa kivasti neuleen kasarimaista fiilistä (en oikein ole kasarin ystävä).

IN ENGLISH
Have you had a knit top and realized it almost unusable because the buttoning bulges awkwardly. I have. This is how you get rid of bulging.

In the beginning all the gaps between buttons bulged, even though blouse was fitting perfectly. I sewed snap buttons between upper buttons and thought, ok, this will fix it. Well no it didn’t. Also the lower gaps were bulging. I realized that the buttoning was so stretched in the wash and wear that it was much longer than the actual knit. This can easily be confirmed when the buttoning hangs lower on the hem than rest of the blouse hem. You also have to constantly pull it downwards to keep it straight.

So I unpicked the buttoning from both edges, all the way up to the first button. I shortened it about 5 cm from both ends and sewed back on. Because the edge of the knit was also stretched I had to feed it a bit to get it nicely back on the buttoning. On thick knit this is relatively easy to do without creases. I could have shorten the buttoning little bit more than I did, but I didn’t want it to start pulling the knit upwards either. I finished the knit by adding narrow crochet belt I made from leftover yarn that matches the colour. Belt adds little bit more vintage feeling and removes those unwanted 80’s vibes (I’m not that much of a 80’s fan).

knitfix1
Pullottava napituslista ja alaspäin venynyt alareuna. /
Bulging buttoning and stretched hemline.

knitfix2

Syöttäen napituslistaan kiinnitetty neuleen reuna. /
Fed (is that even the correct term?) knit edge attached
to the buttoning .

knitfix3

Valmis fiksaus ja ylimääräiset napituslistan palat. /
Finished fixing and extra bits of buttoning.

knitfix4

Vyö peittää nyt alaosan napituksen, mutta enää se ei kupruile
ja helma on nyt suora. Vyö oli helppo pujottaa neuleen reikiin./
Belt covers the lower buttoning, but it’s not bulging
anymore and hemline is now straight. It was easy to pull the
belt through the holes on the knit. 

knitfix5

7 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Kätevä emäntä iskee jälleen! :D

  1. Rhia says:

   thorne garnet – thanks :D

   Hehkuvainen – Näin teki :D

 2. biloba says:

  Tämä vinkki pitää muistaa! En olisi keksinyt itse, vaikka intohimoisesti tykkään korjata vanhaa joskus suurella ja suhteettomalla vaivalla.
  Saako kysyä neuvoa? En osaa ommella trikoota ja silloin, kun erehdyn jotain tekemään, niin housun lahkeet ja hameen helma rullautuu. Olen kokeillut kapeaa ja leveämpää käännettä, mutta ei auta. Mitä teen väärin? Sama juttu, kun lyhennä trikoohousujen lahkeet.
  biloba

  1. Rhia says:

   biloba – Toki saa kysyä! Ihan ensimmäisenä tulisi mieleen että trikoo on ommellessa venynyt niin paljon että se venymä kääntää reunaa ylöspäin. Trikoo tulisi aina ommella jousto-ompeleella tai siksakilla, ei koskaan suoralla ompeleella. Itse käytän esim housunlahkeessa tai paidanhelmassa yleensä peitetikkiä (saumuri) tai kaksoisneulatikkiä (ompelukone) jolloin ommel on joustava. Molemmissa tulee päälipuolelle kaksi suoraa rinnakkaista tikkiä. Nurja puoli on peitetikissä saumuriompeleen näköinen ja kaksoisneulatikissä siksak. Kangasta ei saa ommellessa yhtään venyttää vaan yrittää jopa vähän syöttää, ei kuitenkaan niin paljoa että se tekee ommellessa ryppyjä.

 3. biloba says:

  Kiitos vinkeistä! Kokeilen heti ensi kerralla kaksoisneulatikkiä. Paljon mahdollista, että olen venyttänyt trikoota koneella ommellessa huomaamattani, samaa ilmiötä kun ei ole tullut käsinommellessa.

  1. Rhia says:

   biloba – Joo, koneompelu helposti venyttää, etenkin jos tosiaan ompelee ihan suoralla tikillä, mutta siksak venyttää myös jonkin verran. Joustaville materiaaleille tarkoitetut jousto-ompeleet venyttää vähemmän ja joustavat myös kankaan joustaessa. Uusissa ompelukoneissa on yleensä useita erilaisia jousto-ompeleita, kannattaa vähän kokeilla mikä toimii parhaiten, vaikka siihen lahkeesta irti leikattuun tilkkuun ensin :D Sauman kupruilu kertoo myös venymisestä.

Comments are closed.