Nice and sour

Oletteko koskaan miettineet makuja? Tarkoitan sitä miten eri tavoin ihmiset maistavat makuja ja millaisia makuja he sietävät. Itse pidän hirveästi happamista mauista. Sellaisista joita yksi tuttu kuvaili sanoilla “huulet imeytyvät takaraivoon”. Jos syön omenaa sen on oltava hapanta mieluummin kuin makeaa. Pidän kovasti hapanmaitotuotteista ja kiinalaisen keittiön hapanimeläkastike on suosikkini. Isäntä taas ei voi lainkaan sietää mitään vähääkään hapanta. Näin ollen häneltä jäävät väliin jugurtit, hapanimeläkastikkeet ja happamat hedelmät ja marjat. Omenapiirakkakin on isännälle liian hapanta joten voitte arvata mitä hän sanoi raparperipiirakasta. Niinpä saan yksinäni herkutella myös raparperilla.

Kävin ostamassa kasan raparperinvarsia Ahlmanin tilapuodista ja keittelin niistä ihanaa siirappia. Parhaimmillaan siirappi on heti tuoreeltaan lämpimänä keksimurujen ja vaniljajäätelön päälle kaadettuna, mutta käy loistavasti hieman laimennettuna myös mehuna ja kuuleman mukaan myös briejuuston päälle valutettuna. Ja sen valmistaminen on älyttömän helppoa. (Minähän suosin vain helppoja ja nopeita ohjeita koska en jaksa viettää puolta päivää keittiössä.)

Raparperisiirappi
n. 1-2 kg alkukesän raparperin varsia
4 dl sokeria
2-3 dl vettä

Maustamiseen:
vaniljatanko
tuoretta minttua
kanelitanko
tms.

Pese ja pilko raparperit. Ota iso kattila ja kaada raparperit, vesi ja sokerit sinne. Keitä miedolla lämmöllä kunnes raparperit pehmenevät ja niistä irtoaa nestettä. Siivilöi neste ja kaada se takaisin kattilaan. Keittele lientä kasaan jonkin aikaa vaniljatangon tai kanelitangon kanssa. Jotkut tykkäävät lisätä tässä vaiheessa sitruunaa. Muitakin mieleisiä mausteita voi käyttää. Loppukesästä joukkoon voi lisätä myös mansikkaa. Jäähdytä ja pullota. Säilytetään jääkaapissa. Keittämisestä jääneen raparperimäskin voi käyttää hillona tai valmistaa siitä vaikka kotiviiniä.

IN ENGLISH
Have you ever thought about flavours and tastes? I mean the different ways how people taste and what kind of tastes they tolerate? I love everything sour. The kind of stuff that someone described with words “your lips get sucked to the back of your scull”. If I eat apple, it has to be sour. I love sour milk products and chinese sweet and sour sauce. Hubby can’t stand sour at all. He skips yoghurts, sweet and sour sauces and sour fruits and berries. Finnish apple pie is way too sour for him so you can guess what he said about rhubarb pie. So rhubarb more for me.

I bought some rhubarb from Ahlman farm shop and made lovely syrup. It is at it’s best fresh when still little warm, poured ontop of  bisquit crumbs and vanilla ice cream, but it also works lovely as juice if you add little bit of water. I’ve also heard it goes nicely with brie cheese. And making it is super easy. (I do only easy and quick recipes because I can’t be arsed to spend half a day in the kitchen.)

Rhubarb syrup
about 1-2 kg of early summer rhubarb
4 dl of sugar
2-3 dl of water

Flavouring:
vanillapod
fresh mint
cinnamon stick
etc.

Wash and chop rhubarbs. Take large pan and pour water, rhubarb and sugar in. Bring to boil and simmer slowly until rhubarbs are soft and liquid is separated. Pour through siv and then back to the pan. Allow to simmer awhile with vanilla pod or cinnamon stick. Some people like to add some lemon at this point. You can also use other spices to your likings. Later in the summer strawberries add nice flavour aswell. Cool and pour into jar or bottle. Store in fridge. The leftover rhubarb mash you can use as jam or for homemade wine.

rhubarb