Morning suit for Gentleman

Lupasin informeerata teille kun isännän viktoriaaninen saketti valmistuu. No nyt se on valmis ja luovutettu asiakkaalle. Etsinnässä on sakettiin sopiva silinteri ja taskukello, sitä ennen knalli ja moderni koristekello saavat markkeerata astusteita. Pukuun kuuluvat raitahousut, liivi, silkkinen plastron ja takki. Omasta kaapista löytyivät napitettavat henkselit ja smokkipaita. Allekirjoittanut on luvannut valmistaa asiaankuuluvan paidan jossain vaiheessa, sitä ennen mennään modernin smokkipaidan kanssa.

Viktoriaanisena aikana saketti oli varakkaampien miesten arkipuku. Tähän pukuun on valittu isännän mieltymyksen mukaisia yksityiskohtia viktoriaaniselta ajalta. Puvussa on käytetty perinteisiä menetelmiä kuten käsin päällystettyjä nappeja, käsin ommeltuja napinläpiä, ommeltavia tukimateriaaleja jne. Iso kiitos Lauralle kärsivällisyydestä ja työstä!

IN ENGLISH
I promised to show you photos when hubby’s victorian morning suit is finished. Well, now it is and delivered to the customer. We are still looking for proper top hat and fob watch, before we find those we have to settle for bowler hat and modern decoration watch. Suit includes striped pants, waistcoat, silk kravat and coat. We already had button braces and tuxedo shirt. I have promised to make proper shirt for the suit later, but before that this modern tuxedo shirt works ok.

During Victorian times, morning suit was everyday suit for more well off men. This suit is made with my hubby’s favourite selected details from Victorian era. It is made with traditional techniques like fabric covered buttons made by hand, hand sewn buttonholes, hand sewn interfacings etc. Huge thanks to Laura for her patience and work!

mornignsuit1

morningsuit2

4 Comments

 1. Desiree says:

  Oh Rhia, the suit is perfection!! Thank you so much to both of you for sharing your friend Laura’s handiwork! I can’t wait to see the shirt you make too :) xoxo

 2. Terri says:

  Very dashing!

 3. Hehkuvainen says:

  Oi miten fiini!

  1. Rhia says:

   Desiree – Thank you so much :D It might take some time before the shirt is finished, I have so many other stuff in the queue before that ;)

   Terri – Thank you so much, we are also very happy with the final result.

   Hehkuvainen – Niin on ;D Nyt isännän ei tarvitse nolostella minun mukana vintagetapahtumissa että hänellä ei ole mitään tyyliin sopivaa puettavaa ;)

Comments are closed.