Getting the fresh milk

on

Päätimme tuossa isännän kanssa jokin aika sitten siirtyä kaupan maidosta käsittelemättömään maitoon. Yksi syy on meikäläisen ruokavalio-kokeilu, mutta yksi erittäin hyvä syy on että käsittelemätön maito maistuu paremmalta kuin kaupan maito. Isäntäkin tuntuu tykkäävän käsittelemättömästä maidosta enemmän kuin kaupan maidosta. Tampereella olemme siitä onnellisessa asemassa että käsittelemätöntä maitoa myy Ahlmanin opetusmaatilan Maitobaari edulliseen hintaan. Saimme äidiltä lainaan pienen emali-hinkin maidonhakua varten (Finel-keräilijät eat your heart out!). Tässähän tulee ihan lapsuus mieleen!

IN ENGLISH
Some time ago we decided to switch from processed milk into unprocessed fresh milk. One reason is my diet test, but one really good reason is that unprocessed milk tastes much better. Even my hubby seems to like it much better. In Tampere we are in the lucky position because we can buy fresh milk straight from Ahlman teaching farm’s Milk bar. We got small enamel milk churn from my mum for carrying the milk with (Finel enamel collectors eat your heart out!). This brings back the memories from childhood!

yellow2

yellow1

Maidonhaku-matkalla.
Tänään oli iltapäivällä jo niin lämmintä että takki oli liikaa.

Returning from the Milk bar.
Today it was already so warm in the afternoon, that coat was too much.

7 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Mää en käytä maitoa mutta mies hakee käsittelemättömän kahvimaitonsa Ollilan tilalta Pirkkalasta. Tosin hakee seuraavan kerran vasta ensi vuonna, kun tilalla on tullut tämän vuoden kiintiö täyteen yksityishenkilöille myynnissä tms. Ihan älyttömiä rajoituksia ja byrokratian konkeloita on pistetty pientilallisen harmiksi, tai näin olen ymmärtänyt. Ostajia olisi, mutta myydä ei saa.

  Niin paitsi käytänhän mää tota tilamaitoa letuissa. Tulee ihan parhaat letut!

  Ja kyllä oli tänään lämmintä :).

 2. Karakali says:

  Ihana tunnelmakuva! Ja tuo maitohinkki, kelpaa maidot kantaa :)

  En muuten tiennytkään että tiloilla on jotkut kiintiöt yksityiselle ulosmyynnille. Se on joko tosi hirveää kiusantekoa suurilta ostajilta (en tässä mitään vihjaa että keiltä) tai sitten nää samat suuret ostajat turvaavat sen että saavat sitä maitoa koko ajan tarpeeksi…. Suomi on valitettavasti ajautumassa aika huonoon jamaan kun joillakin silmäätekevillä on vaan euronkuvat silmissään :(

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen & Karakali – Minäkään en ollut moisesta kiintiöstä ollenkaan tietoinen. Tutkin asiaa hieman ja Eviran nettisivuilta löytyi sitten vastaus asiaan. Ns. tinkimaidon, eli raakamaidon myynnissä on 2500 litran myyntikiintiö/vuosi jolla pääasiassa pyritään minimoimaan tinkimaidon riskejä. Käsittelemän raakamaidon riskinä on mm. patogeenisten mikrobien leviäminen ja Evira suosittaakin että mm. pikkulapset ja raskaana olevat välttäisivät raakamaidon käyttöä. Raakamaidosta voi saada mm. EHEC-bakteerin, noro-viruksen, listeria-bakteerin, salmonellan jne. Eli ei tässä mun nähdäkseni pelkästään olla kiusaamassa maidontuottajia ja kuluttajia. Kyllä mä uskon että Evira kumminkin on tässä ihan kuluttajan asialla, ei maidon tukkuostajien. Evira on teettänyt asiasta viimevuonna selvityksen ja raakamaidon riskiprofiilin. NÄhtäväksi jää seuraako selvityksestä jotakin toimenpiteitä, mutta muutoksia myyntikiintiöihin on turha odotella ihan lähiaikoina. Eviran selvityksen voi lukea tuolla.

   Ja tuolta löytyy vielä maa- ja metsätalousministeriön uutinen raakamaidon myyntikiintiöistä. Tuon uutisen perusteella ymmärtäisin että myös tämän Hehkuvaisen mainitseman pirkkalalaisen maidontuottajan on mahdollista myydä suurempia määriä kunhan vain tekee elintarvikevalvontavirastolle ilmoituksen elintarvikehuoneistosta.

 3. Elina says:

  Raakamaito on aivan järjettömän hyvää. Me ostettiin sitä muutaman kerran Kuralan Kylämäestä, jossa vähän myöhemmin kävi niin ikävästi, että ehec-bakteeria pääsi maitoon ja ihmisiä sairastui, joutuivat lopettamaan maidontuotannon :( Kurjaa että tällaisiakin pääsee käymään, sillä maku oli kyllä meidän perheen mieleen.

 4. Rhia says:

  Elina – Ikävä tapaus tuo. Kurjaa sekä sairastuneille mutta vielä monin verroin kurjempaa sille tuottajalle. Kyllähän maidontuottajalla on hirmu iso vastuu siitä että maito on puhdasta. Pitää olla huolellinen lypsyvälineiden ja maidonjäähdyttimen puhdistuksessa, sekä itse lypsyprosessissa että huolehtia kylmäketjun katkeamattomuudesta. Omavalvonnastahan se on sitten pitkälti kiinni että miten huolella homma hoidetaan ja kuinka tarkkaillaan puhtautta.
  Itse olen maitotilalla syntynyt ja kasvanut. Ja saanut nauttia raakamaidosta siis koko lapsuuteni. Minulle tämä on jotenkin hirveän nostalgista koko juttu, enkä oikein osaa edes suhteuttaa tuota sairastumisriskiä.

 5. Hehkuvainen says:

  Jos se olisi niin helppoa että ilmoittautuu vaan, niin kai niin olisi tehty…? En tiedä. Minulla on asiasta vain toisen käden tietoa, joten en lähde sen enempää arvailemaan.

  Oli miten oli; jos on noin komea maitohinkki niin pakkohan se on käyttöön saada :).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – No se on toki toinen juttu sitten että hyväksyykö Evira ilmoituksen. Tuossa jutussa sanamuoto oli ehkä vähän outo, koska tokihan ne Eviralta tulee tarkastamaan maidonkäsittely-tilat että ne voidaan elintarvikehuoneistoksi hyväksyä. Mutta vaikeahan se on tässä lähteä arvailemaan tietämättä yksityiskohdista sen tarkemmin.
   Sain hinkin äidiltä nimenomaan juuri tätä tarkoitusta varten kun hänellä se oli käyttämättömänä.

Comments are closed.