Dusty old paper

Mulla on jotenkin semmoinen olo että meillä on alettu kerätä vanhoja kirjoja. Ihan kuin tässä kämpässä ei muutenkin olisi vähän tilaa. Onneksi kokoelma karttuu verrattain hitaaseen tahtiin, ainakin toistaiseksi. Vanhoissa kirjoissa on kuitenkin jotain varsin sympaattista ja hellyttävääkin. Vanhojen kirjojen teksti on usein nykylukijasta aika huvittavaa. Vai mitäpä sanotte vaikkapa tästä katkelmasta:

” Jos on käynyt niin onnettomasti, että pieni kaksoisleuanpoikanen on päässyt syntymään, eikä sen omistaja ole erikoisen ihastunut tähän uuteen aarteeseensa, on parasta menetellä seuraavasti: ettei pääsisi syntymään kovin suurta kaksoisleuanpullukkaa ja kenties vielä toista ja kolmattakin, on jo heti alussa tartuttava kiinni pahaan. Nytkin käytetään apuna vanua ja supistavaa kasvovettä sekä voidetta.” (Kauneuden Kirja, koonnut Irma Andersin, Kustannusosakeyhtiö Otava, 1950)

tai tästä:

“Meillä on kyllä ihanat suomalaiset saunamme, ja maalaiset käyttävätkin niitä ainakin kerran viikossa, usein tiheämminkin. Kaupunkilainen sensijaan kylpee harvoin, vain joku poikkeuksellinen henkilö joka päivä, vaikka tilaisuutta olisikin. Naiselle se kuitenkin on hyvä keino, jonka avulla säilyttää nuoruutensa. Se nähdään kesäkauden lomanvietossa maalla, kun uidaan pari kolmekin kertaa päivässä ja liikutaan ulkosalla eikä paino lisäänny, vaikka aterioidaan kolme kovaa kertaa ja vielä nautitaan kahviateriat välillä.” (Morsiamen kirja, toimittanut kaksi rouvaa, Arvi A. Karisto Oy, 1945)

Ja kun puhtaan vaikkapa tietokirjoista niin kirjojen tieto voi olla jo varsin vanhentunutta tai jopa täysin virheellistä. Mutta yhtä kaikki, vanhat kirjat hurmaavat jollakin määrittelemättömällä tavalla. Sympaattisin viimeaikojen löytöni on jonkun itse kokoama kirja joka sisältää neuleohjeita 40-luvulta. Pieteetillä lehdistä leikatut kuvat ja ohjeet on tarkasti liimattu kovakantiseen muistikirjaan talteen myöhemmin luettavaksi. Monikohan nykyään enää harrastaa leikekirjojen tekemistä (enkä tarkoita nyt modernia scrapbookingia joka on ihan eri asia)? Itse teen muotileikekirjoja joista olen aiemmin postannut täällä.

IN ENGLISH
I have a feeling that we might have started to collect old books. Not like the space isn’t running out in our apartment even without that. Thankfully our collection is growing very slowly for the moment. Old books do have something quite charming and cute. Text in them seems now quite amusing. Or what do you say about this sample:

“If you happen to have the misfortune of having a small double chin, and you are not particularly charmed with your new possession, it is best to act soon: you must take the bull by it’s horn already in the beginning to prevent the large and chubby double chin or perhaps even the second and third of those. ” (Translation from original Finnish book called Book of beauty by Irma Andersin, Publishing company Otava, 1950)

or this:

” We do have our charming finnish sauna, and people in the countryside do use them atleast once a week, or perhaps even more often. Town people on the other hand bath rarely, only very exceptional individual daily, even if they have the chance to do it. For women however, it is very good way to keep their youthfullness. You can notice this in the summertime while having holidays in the countryside, when swimming even couple times a day and staying outside, you don’t gain any weight, even though eating meals three times a day and coffee breaks in between.” (Translation from original Finnish book called Book for Brides, by “two married women”, Publishing company Arvi A. Karisto, 1945)

When it comes to old informative books, the information can be quite oldfashioned or even completely flawed. Still the old books manage to charm me in some unmentioned way. Most sympathetic book I found recently is scrap book with knitting patterns from the 40’s. Everything has been precisely cut from magazines and glued to this hardback notebook. I wonder how many people do that kind of scrap booking nowadays (not the modern scrap booking)? I make fashion scrap books, I have made a post about some of them before, here (only in finnish though, it was the early times of my blog).

 oldbooks1

Is it good english, 1924
Morsiamen kirja / Book for Brides, 1945
Tähtitiede / Newcomb’s Astronomy, 1913
Kauneuden kirja / Book of Beauty, 1950
Neule-leikekirja / Handknit scrap book, 1946

oldbooks2

oldbooks3

“Book for Brides
Guidance for young girls
by Two married women”

oldbooks4

” Lady’s bathroom essentials:
Large sponge
Washing brush
2 pc of dry brushes
Rubber brush for nails
Back brush
Small sponge for nails
Nail file
Emeryboard
Wood sticks (for nails)
Pumice
Tweezers
Soft facial brush
2 toothbrushes
2 hairbrushes
2 combs “

oldbooks5 oldbooks6

3 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Tuo Morsiamen kirja on aivan loistava! Sain sen kerran ystävältäni lainaan ja kirjoitin blogiini ylös paljon juttuja siitä :). Muitakin vanhoja kirjoja löytyy, ja vielä lisäähän niitä haluaisin.

 2. 2 toothbrushes? 1 for the uppers and 1 for the lowers?

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Onhan se varsin hupaisaa luettavaa. Itseäni ehkä eniten ihmetyttää että miksi kirjan toimittaneet “kaksi rouvaa” eivät ole halunneet nimeään julkisuuteen? Ymmärtäisin jos kyse olisi jostakin skandaalinkäryisestä romaanista tai paljastuskirjasta, mutta avioliittoneuvo-kirjan suhteen kuulostaa hämärälle.

   thorne garnet – lol, who knows :D or perhaps the other one is reserved for the house guest ;) (not that any lady would have such thing…)

Comments are closed.