Naked truth strikes back

Harvoin nykyään postailen blogiin deadserious postauksia koska haluan pitää tämän sisällön varsin kevyenä ja viihdyttävänä. Nyt kuitenkin haluan sanoa pari valittua sanaa. Blogisfäärissä on pyörinyt Veeran haaste meikittömästä naamasta. Alullepanevana voimana tähän haasteeseen toimi kommentti vaatteen istumattomuudesta Iinan blogissa. Ottamatta sen kummemmin kantaa siihen kommenttiin, olen jokseenkin hämmentynyt itse haasteesta. Nyt kerron teille miksi.

Olen kirjoittanut blogia jo yli neljä vuotta. Sinä aikana olen postannut itsestäni kaikenlaisia kuvia, päättömiä ja päällisiä. Meikittömiä ja meikillisiä, nättejä ja rumia. Kenellekään lukijalleni ei liene epäselvää miltä näytän, meikittä tai meikillä. Arsenaalista löytyy kaksoisleuka, läskiä vyötäröllä ja vähän muuallakin, finnejä, punoittavia länttejä naamassa ja roikkuvat silmäluomet. Ja nyt myös uutuus: harmaantuvat hiukset! En kuitenkaan juuri koskaan käsittele valokuvistani muuta kuin värisävyjä, valotusta ja rajausta. Poikkeuksiakin toki on, mutta varsin harvassa ovat ne.

Vaikka postaan silloin tällöin itsestäni myös meikittömiä, photoshoppaamattomia kuvia, en koe itseäni mitenkään erityisen rohkeaksi, enkä suoraan sanoen ymmärrä miksi joku inspiroituisi siitä että näkee minun aamunaamani. En pidä itseäni sen vuoksi esikuvana muille bloggareille tai teinitytöille (jotka tuskin blogiani edes lukevat). Jos en itse halua katsella muiden bloggareiden silmäpusseja tai finnejä, miksi edes kuvittelisin että joku minun lukijani haluaa erityisesti katsoa niitä minun blogissani? Sitäpaitsi pidän siitä miltä näytän meikattuna, omaan silmääni naama näyttää paremmalta meikin kanssa kuin ilman. En koe sitä vääränä että haluan näyttää saman meikatun naaman myös blogini lukijoille. En pidä vääränä sitäkään jos haluan peittää keskellä naamaa kukkivan finnin.

Jos kampanjan tarkoituksena on kritisoida muotiteollisuuden raadollista maailmaa jossa hoikatkaan mallit eivät enää ole lehtien sivuille riittävän hoikkia ilman Photoshoppia tai jossa kosmetiikkamainoksista käsitellään ihohuokoset pois koska ne pilaavat ihon virheettömyyden niin valitettavasti pointti menee hieman ohitse.  Kun ollaan kuitenkin siellä ihmisten henkilökohtaisissa blogeissa. Vaikka ne jollain tasolla sivuavatkin muotimaailmaa, niistä on se oikea muotimaailma varsin kaukana. Ja iso kansainvälinen muotimaailma tuskin tästä blogipiirien pienestä protestista juurikaan hetkahtaa. En myöskään pidä vääränä sitä että tavallinen ihminen haluaa antaa itsestään mahdollisimman edustavan kuvan. Sehän on aivan luonnollista haluta näyttää hyvältä. Ja vaikka postaisi itsestään vain täydellisiä kuvia niin aina löytyy se joku joka näkee niissäkin jotain rumaa.

Photoshopin käyttö ei ole väärin. Jännä tässä on että monet  jutut voidaan tehdä myös ihan ilman photoshoppia. Poseerausasentoja vaihtelemalla saadaan aikaan illuusio hoikemmasta vartalosta, leukaa nostamalla ja painamalla kieli kitalakeen saadaan häivytettyä kaksoisleukaa. Tietty valaistus ja valon väri vaikuttaa siihen erottuvatko tummat silmänaluset, finnit ja juonteet selvemmin vai vähemmän. Tietyt värit vaatteissa luovat kasvoille enemmän tai vähemmän varjoja ja vaikuttavat yleisilmeiseen. Kampauksella ja käsien asennollakin voidaan vaikuttaa siihen näyttävätkö esim kasvot pyöreämmiltä vai kapeammilta. Älkää erehtykö luulemaan että vain photarimestari pystyy luomaan illuusion. Ehei! On olemassa lukuisia valokuvaustekniikoita joilla vaikutetaan kuvan lopputulokseen ihan ilman kuvankäsittelyä. Vaikka kuvataan kasvoja ilman meikkiä ja julkaistaan photoshoppaamaton versio niin ei se tarkoita sitä että olisi pakko julkaista se kaikkein rumin kuva itsestä.

Tässä yhteydessä en nyt julkaise meikitöntä photoshoppaamatonta kuvaa itsestäni sillä olen tehnyt sen niin monta kertaa. Jos nyt jotakuta kiinnostaa miltä näytän meikittä niin käyköön katsomassa vaikka tuolla tai tuolla.

IN ENGLISH
Very rarely I post any dead serious things in blog because I want to keep it quite lite and amusing. However now I have something to say. Amongst finnish fashion blogs there’s been this challenge to post a picture of your face without any make up, unphotoshopped. This challenge confuses me quite a bit. Now I tell you why.

I have been blogging over four years now. During that time I have posted photos of myself with and without head. I have posted photos with and without make up, pretty and ugly photos. It should not be any surprise to any of my readers what I look like, with or without make up. I got double chin, I got fat, I got spots and red areas on my face, droopy eyelids. And now a new feature: hair going gray! But usually I don’t really do much photoshop on the photos. Biggest alterations I do are colourbalance, brightness and cropping. There are exceptions to this, but they are quite rare.

Even though I occasionally post pictures of myself without make up, unphotoshopped, I don’t think I’m especially brave and quite honestly I don’t understand why someone would be inspired of seeing my morning face. I don’t think I’m an example to other bloggers nor teenage girls (in fact I don’t even thing there is many teenagers reading my blog). If I don’t want to see other bloggers under-eye bags nor their acne, why would I even think anyone else wants to look at those in my blog? Besides, I like how I look when wearing make up, my face looks better to me when I wear make up than without. I don’t think it’s wrong that I want to show that same face to the blog readers. And I don’t think it’s wrong if I want to cover huge spot in the middle of my face.

If the purpose of this little campagne is to criticize the rough world of fashion industry, where even skinny models aren’t skinny enough for magazine without photoshop and where pores are photoshopped away from cosmetic ads because they ruin perfectly smooth skin, the point is a bit off, I’m afraid. These are peoples private blogs. Even though they touch the fashion world somehow, the real fashion industry is far far away. And the huge international fashion industry probably gives a damn. It is not wrong to want to give the best impression there is. It is quite normal to want to look at your best. And even if you post only perfect images of yourself, there is always someone to complain.

It’s not wrong to use Photoshop either. Interesting thing is that many things can be done even without Photoshop. By changing poses, you can create illusion of thinner body, by lifting your chin and pressing your tongue against your upper jaw you can make chin look slimmer. Certain lighting and colour temperature affects on how prominent dark under-eyes, spots or fine lines are. Certain colours on your clothing create more or less shadows on your face and affect on the overall look. With the hairdo or even the positioning of your hand you can affect if your face looks slim or more round. Don’t be fooled to think that only photoshop-masters are able to create illusion. Oh no! There are numerous techniques that you can use to affect on the final result, and never even touching the digital photo enhancement. When photographying face without make up and unphotoshopped, that doesn’t mean you have to publish the ugliest photo of yourself.

I won’t be publishing photo of myself without make up, I’ve done it so many times. If you want to see what I look like without make up, you can check it out here and here, for example.

 

8 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Erittäin hyvä ja ajatuksia herättävä vastine kampanjapostauksille. Olet selvästi miettinyt asiaa – ja selvästi provosoitunut, mikä usein kirvoittaa parhaat kirjoitukset :).

  Nappasin Iinan blogista seuraavan, koska hän sanoo asian paremmin kuin minä:
  “Toisin kuin surullisen moni on väärin ymmärtänyt, tämän tempauksen pointti ei ole se, että tässä yritetään nyt korvata huippumallien ihannevartalo normaalimmalla ja koettaa saada ripsivärimainoksiin finninaamaisia malleja, koska se ei vaan ole mahdollista eikä tämän asian kannalta täysin oleellistakaan. Tavoitteena on sen sijaan muistuttaa ihmisiä siitä, kuinka paljon kuvia nykyään käsitellään ja mikä tässä maailmassa on normaalia.”

  Ei siinä ole todellakaan mitään väärää, että haluaa laittaa itsestään blogiin kauniita ja edustavia kuvia, joita on käsitellyt tai ei ole käsitellyt. Mutta siinäkään ei pitäisi olla mitään väärää, että joskus kuvaan tulee se kaksoisleuka tai muu “virhe”.

  Jonkin verran Iinan kommenttiboksia lukeneena tiedän, että tässä maassa on ilmeisesti koko joukko ihmisiä, joiden elämän tärkein tehtävä tuntuu olevan näiden “virheiden” bongaaminen ja niistä huomauttaminen. Mielestäni on ihan hyvä välillä muistuttaa heitä siitä, että bloggaajakin on vain ihminen, eivätkä tavalliset ihmiset näytä kaikissa kuvissa photoshopatuilta malleilta.

  Sinun lukijakuntasi on selvästi älykästä eikä kärsi pinnallisuuden kiroista. Tai sitten olet poistanut ne kommentit, joissa joku nillittää että “olisit kyllä voinut jättää tämän kuvan julkaisematta, ihan meni aamukahvi väärään kurkkuun kun näin sinut noin väärässä asussa/asennossa/meikissä ja epäedullisessa valossa, hyi”.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – En lue Iinan blogia kuin satunnaisesti, joten alkuperäinen kähinä meni minulta vähän ohi. Samoin tuo lainaamasi Iinan kirjoitus jäi minulta näkemättä, mutta lainauksesi perusteella ymmärrän tämän asian vähän paremmin. Vähän. Ehkä se johtuu ihmisten erilaisista tavoista kirjoittaa mutta Veeran postauksesta tuo Iinan esiin tuoma ajatus jotenkin katosi näkyvistä ja korvautui tällä koko muotimaailmaa koskevalla ilmiöllä.
   Tiedän kyllä millaista kommentointi on Iinan ja monen muun todella suositun bloggaajan tontilla. Itse olen onnekseni tosiaankin säästynyt sellaiselta. Ainoat kommentit joita joudun poistelemaan ovat mainosspämmiä. Lukijakuntani siis todellakin on varsin fiksua, kiitos siitä! Mutta edelleen tietäen millaista kommentointi voi pahimmillaan olla, jotenkin en usko että niihin ihmisiin kamalasti tehoaa nähdä bloggaajasta se au naturel-kuva. Kuten jo postauksessanikin lyhyesti totesin, aina löytyy se joka löytää jotain huomautettavaa. Jos ihmisen elämäntehtävä on aiheuttaa toiselle pahaa mieltä kaikin käytettävissä olevin keinoin, niin ei tällainen kampanja sen ihmisen käyttäytymismallia muuta. Tokkopa tuntee edes pistoa sydämessään.

   Ja ilman muuta, ei ole väärin postata itsestään ihan just sellaisia kuvia kuin tahtoo. Jokaisella on siihen oikeus, niinhän minäkin teen. Mutta jotenkin en nyt näe että tässä on kysymys siitä että ihmiset eivät ymmärtäisi miltä tavalliset ihmsiset, me bloggaajat näytämme oikeasti. Enemmänkin tässä on kysymys siitä että yhä enenevän netinkäytön ja sen tuoman tientynlaisen anonymiteetin myötä ihmisiltä on hämärtynyt käsitys siitä mikä on sopivaa käytöstä. Kun ei enää tarvitse kohdata ihmistä kasvotusten, annetaan itselle lupa käyttäytyä törkeästi ja laukoa asioita joita harva kehtaisi sanoa suoraan vasten naamaa. Lapset oppivat käyttämään tietotekniikkaa jo hyvin nuorena, mikä on hirveän hieno asia, mutta samalla unohdetaan täysin opettaa heille että myös netissä on oikeita eläviä, tuntevia ihmisiä ja myös nettimaailmassa on suotava muistaa käytöstavat.

   Sanu – :D

 2. sanumaria says:

  Word! :)

 3. Micci says:

  Täysin samaa mieltä ja samoilla linjoilla täälläkin. Ja onhan tuota tullut itsekin joskus postattua meikitöntäkin naamaa, ihan muun hörinän ohessa. Ilman sen kummempia protesteja suuntaan tai toiseen. :)

 4. Hehkuvainen says:

  “Jos ihmisen elämäntehtävä on aiheuttaa toiselle pahaa mieltä kaikin käytettävissä olevin keinoin, niin ei tällainen kampanja sen ihmisen käyttäytymismallia muuta. Tokkopa tuntee edes pistoa sydämessään.”

  Tämä on kyllä niin totta :(. Trolleja on liikenteessä, ja nehän vain innostuvat kun joku pistää pikkuisen vastaan.

  Nettikäytöstapoja pitäisi opettaa lasten lisäksi myös aikuisille. Ehdottomasti.

  1. Rhia says:

   Micci – Joo, kun sitä tekee muutenkin niin ei se tunnu mitenkään räväkältä kannanotolta. Ja meikittömyys nyt ylipäätään ei minusta ole mikään kannanotto

   Hehkuvainen
   – Ehdottomasti!

 5. Ulrika says:

  Minä en ole koskaan postannut meikitöntä naamaani, joten tässä “protestissa” se tuntui suurelta. Valitsen myös aina hyvin tarkkaan mitä kuvia postaan, eli sellaisia joissa valo ja asento ja muut mainitsemasi seikat kohdallaan, koska en halua ruveta photoshoppaamaan esim. tummia silmänalusiani pois. Siihen en ole antanut lupaa itselleni, mutta esim. kirkkautta ja värejä säätämällä parantelen kuviani. Meikittömässäkin kuvassa valitsin mahdollisimman hyvän kuvakulman, koska pokkaa ei yksinkertaisesti ole, että näyttäisin itseni rumimmillani, mutta onneksi se ei ollut tarkoituskaan.

  Minuun tämä koko höskä teki henkilökohtaisesti vaikutuksen, koska vastustan sellaista ajattelua, että blogeissa julkaistavien kuvien tulisi olla täydellisiä. Sellaisia “vaatimuksia” on onneksi aika vähän, mutta kyllä kehitys on koko ajan mennyt enemmän siihen suuntaan, että virheitä ei näytetä. Jos sama jatkuu, niin kohta facebookin profiilikuvatkin otetaan liikkeissä ja photoshopataan edustuskelpoisiksi. Minä tykkään meikata ja tykkään photoshopata jonkin verran, mutta kumpikaan ei mielestäni saa olla oletus. Jos minulla on finni poistan sen kuvasta, koska haluan että kuvani ovat esteettisiä. Se on kuitenkin minun valintani, ei lukijoiden. Se että jollekin kommentoidaan, että olisit nyt voinut muokata tuon läskimakkaran piiloon on minusta hyvin huolestuttava suunta.

  Ymmärrän kyllä sinunkin kantasi, koska noinhan sen pitäisi mennä: meikkaamaton ja photoshoppaamaton naama on ok ja meikattu ja paranneltu naama on ok. Pitäisi olla yksinkertaista, mutta kaikille ei vaan ole.

  1. Rhia says:

   Ulrika – Joo, mä ymmärrän että tuon kampanjan otollisinta maaperää varmasti olivat/ovat juuri sellaiset henkilöt jotka eivät normisti liiku julkisesti ilman meikkiä tai eivät halua julkaista kuvia ilman meikkiä, ilman käsittelyä. Mielestäni en ole mikään hirveän itsevarma ihminen noin yleisesti ottaen mutta ehkä oon sitten kuitenkin saanut jo sisäistettyä sen että kaikenlaiset kasvot, meikillä tai ilman ovat aivan normaalia elämää. Tämä siitäkin huolimatta että en pidä omia meikittömiä kasvojani mitenkään järin nätteinä.
   Tiitin blogissa jo kommentoinkin että vuosia sitten kuulin jostakin sanonnan että turha murehtia mitä kadulla muut sinusta ajattelevat koska heillä on liian kiire miettiä mitä muut heistä ajattelevat. Eli ei kenelläkään oikeasti ole tuolla avarassa maailmassa niin paljon aikaa että ehtisivät miettiä jonkun toisen tummia silmänalusia. Ja toinen samantapainen sanonta totesi että on itsekästä kuvitella että kaikki vastaantulijat ajattelisivat juuri sinua ja sinun ihohuokosiasi/läskejäsi/näppyjäsi/whatever. Siinä kohtaa tuli se mun ahaa-elämys: totta, ei ihmisillä ole aikaa miettiä miltä joku tavis-vastaantulija näyttää ja elämästäni tuli moninverroin helpompaa. Silloin lakkasin välittämästä mitä muut ajattelevat ulkonäöstäni ja aloin miellyttää ulkonäölläni vain itseäni. Eli jos musta tuntuu että aamulla ei jaksa/ehdi meikata ja laittaa tukkaa niin en pode siitä omantunnontuskia sen paremmin kuin häpeääkään.
   Vaikka mulle tää koko kamppis oli varsin hämmentävä enkä ihan 100% päässyt kiinni siitä alkuperäisestä ideasta, niin ilmiselvästi se ei ollut kuitenkaan turha. Ja jos siitä ihmiset on saaneet ahaaelämyksiä ja kuka mitäkin fiiliksiä niin sehän on vaan hyvä asia. Itse vaan en saanut siitä oikein mitään irti.

Comments are closed.