Kirppis-turpakäräjät / Judging flea markets

Viimeaikoina kirppiksiä kierrellessäni olen tuntenut enemmän ja enemmän jonkinlaista levottomuutta ja ahdistusta. Tuntuu että tavara kirpputoreilla on huonontunut sekä laadullisesti että sorttimentillisesti. Laadullisesti niin että ihmiset myyvät hirveän huonolaatuista tavaraa, eli suoraan sanoen ihan rikkinäistä, pilallista tai loppuun käytettyä. Ja sorttimentillisesti niin että ihmiset myyvät sen tyyppistä tavaraa joka ei ensinkään edes kuuluisi kirpputoreille kuten tyhjiä maalipurkkeja (jotka muuten ovat ongelmajätettä) tai vanhoja kondomeja joiden toimivuus on arvan varassa.

Oletko samaa mieltä siitä että posliinifiguuri ilman päätä on vielä myyntikelpoista tavaraa? Laittaisitko myyntiin kihartimen jossa on paksu tukko sinun (tai jonkun muun) hiuksia tai kumisaappaat joiden pohjaan on kuivunut iso kökkö savea? Entä myisitkö purkillisen vanhentunutta sätkätupakkaa tai parikymmentä vuotta vanhoja tamponeja tai vanhoja kaukosäätimiä ilman kyseistä laitetta johon säädin kuuluu?  Kaikki mainitsemani esimerkit ovat todellisia kirpputoreilla myynnissä bongattuja tavaroita.


Pehtoori-pannu, 40€
Ihanhan tämä on vielä käyttökelpoinen,
mitänyt yksi pieni ruosteinen lommo pohjassa. /
Enamel products are very desired collectables here in Finland,
especially
those made by Finell, like this Pehtoori coffee kettle.

Prices can go over 100€ per item, if they are in usable condition.
However this one isn’t and it’s still tagged for 40€!

Kirpputorien hintataso? Noh, jokainen kirpputoreja kiertävä on varmaan huomannut mitä sille on tapahtunut. Todellisia löytöjä on enää todella vaikea tehdä. Keräilytavaran hinnat liikkuvat jo antiikkiliikkeiden tasolla ja sen tavallisen tavarankin hinta on sen verran korkea että jopa hyväntekeväisyys-kaupoista kuten Uff tai Fida tekee jo melkeinpä edullisempia löytöjä. Hyväntekeväisyys-kirppisten noussut hintatasohan on puhuttanut jo joitakin vuosia. Yksi ilmiö jota en voi ymmärtää on se kun viallisesta ja rikkinäisestäkin tavarasta voi näköjään pyytää naurettavia summia jos siinä vain lukee Arabia tai Finel. Onko teidän mielestänne kohtuullista pyytää Finellin kahvipannusta 40€ jos sen pohjassa on kuhmu ja kuhmun kohdalla on lähes kämmenen kokoinen ruosteläntti, sekä sisällä että ulkopuolella?

Aivan oma lukunsa ovat pilalle pestyt, loppuunkäytetyt tai upouudet muotivaatteet. Jokainen kirppis-aktiivi on nähnyt nämä henkka-gina-zara-rievut joista pyydetään lähes samaa hintaa kuin kaupassa uutena. Vaikka vaatteessa olisi vielä kaupan tuotelaput kiinni ei se tarkoita että siitä joku suostuu maksamaan saman hinnan kuin se maksoi kaupassa. Puhumattakaan että suostuisi maksamaan 50 senttiä enempää sitten kun se on roskiskamaa väärän pesun tai parin reiän vuoksi. Monessa blogissa on myös kirjoitettu jo siitä että kirpputoreista on tullut viherpesua ja shoppaholistien omantunnon puhdistajia. Käyttämättömät vaatteet viedään kirpputoreille jotta voidaan hyvällä mielin ostaa samantien uutta kaapintäytettä. Vaihtoehtoisesti sillä voidaan perustella näppärästi uusi hankinta, “no jos tää ei sovi niin ainahan voin viedä sen kirppikselle”. (Jopa minä olen tehnyt niin, tunnustan!) Toki on ihan sallittua silloin tällöin tehdä ostoksia vain hyvän mielen ja huvin vuoksi, mutta jos pitää jokaista ostosta perustella sillä että siitä tulee hyvä mieli tai sen voi pistää eteenpäin kirppikselle jos se ei käy ollaan väärillä jäljillä. Ja tämä pätee myös niihin kirppikseltä tehtyihin ostoksiin.


Kiharrin jossa on edellisen käyttäjän hiuksia. Ostaisitko?
Hinta vain 2 €, mutta…. EWWWW! /
Curler with someones hair. Would you buy?
Price is only 2 €, but…. EWWWW!

Niin, minulla on ollut kirpputoreilla käydessäni lähes paha olo. Katson sitä tavaran määrää, mietin miksi lähden useinmiten pois tyhjin käsin ja tunnen kuvotusta siitä miten ahneiksi ihmiset ovat tulleet. En ole sillä tavalla väkivaltainen ihminen, mutta joskus tulee sellainen olo että tekisi mieli läiskiä joitakin ihmisiä ympäri korvia jos se takoisi hieman järkeä päähän. En ajatellut ryhtyä turpakäräjille joten tässä sen sijaan Viralliset Kirppismyyjän säännöt:

Kirppissäännöt

1. Puhdista myytävä tuote.
2. Mikäli mahdollista, korjaa rikkinäinen tuote.
3. Mikäli tuotetta ei ole mahdollista korjata, arvioi vaurion taso ja harkitse myymistä vain erittäin painavin syin ja hinnoittele sen mukaisesti.
4. Pidä hintataso kohtuullisena.
5. Muista että keräilytavarastakaan ei aina saa sitä viimeistä pyydettyä hintaa.
6. Tavallisesta tavarasta ei todellakaan saa samaa hintaa kuin kaupassa uutena.
7. Kirpputori ei ole roskis eikä kaatopaikka, vie roskiskama suoraan roskikseen
8. Ongelmajäte on ongelmajäte, vaikka siinä olisi hintalappu.
9. Kirpputori ei osta sinulle hyvää omaatuntoa, mieti kulutustottumuksiasi , tarpeettoman tavaran määrä ei maailmasta vähene kantamalla sitä kassikaupalla kirppikselle.
10. Jos sinulla on arvokas tuote, mieti onko kirpputori ylipäätään oikea myyntikanava.
11. Jos keksit vielä jonkun muun kohdan niin lisään sen tähän.

inenglish

Lately when visiting flea markets I have felt more and more anxiety and restlessness. It feels that goods in them have gone down both quality-wise and selection-wise. Quality-wise because people sell broken, ruined and beyond repair items. Selection-wise because people sell items that don’t even belong to flea markets, like old pain cans (which are toxic waste btw) and old condoms, on which you can’t conform in any way if they are any good at all.

Would you agree that porcelain figurine without head is still in selling condition? Would you sell hair curler that has a pile of your (or someone elses) hair in it? Or wellies that have big dry lump of clay on the sole? Would you sell tin of old tobacco, 20 years old tampons or outdated remote controls without the actual device it belongs to? All examples are true items sold on flea markets.

Pricerange on flea markets? Well, everyone visiting them frequently have probably noticed what has happened. True finds are hard to make anymore. Collectables prices have risen up to the level of antique shops. Though the price level of charisty shops have been talk of the town couple years now, even they are starting to look cheap compared to plain old flea markets.  Another phenomenom that I can’t understand is the fact that apparently people expect to get high prices on broken stuff when it has the name of Arabia or Finel on it (these are very collected dishes and kitchen ware brands here in Finland. Arabia plates, cups, pottery etc, Finel enamel products like coffee pans and bowls). Do you think it is reasonable to ask 40€ for Finel coffee pot that has bump on the bottom and has rust spot almost size of the palm of your hand, both on inside and outside?


Kuka muistaa tämän pakkauksen?
Ainakin parisenkymmentä vuotta vanha paketti tamponeja.
Eurolla lähtee! /
Atleast couple decades old package of tampons.
Worth buying for 1 €?

Ruined, wornout or brand new fashion clothes are completely another chapter.  Everyone who actively rummages around flea markets have seen these poor quality mass-production clothes with almost as high prices than what they are new in shops. Even though some items have original price tags attached, it doesn’t mean you can get that same price of it. Not to mention that someone is actually willing to pay more than 50 cents of stuff that belongs to bin, when it’s been ruined in washes or has holes in it. In many blogs people have been talking about flea markets that have turned into “green wash”. Shoppaholists use them to quiet their conscience.  Unworn clothes are easy to pass forward in flea markets so there is room for more new clothes. It’s easy way to justify new bu, “if this doesn’t fit I can always take it to flea market”. (Even I have done that, I admit!) I’m not saying it’s not allowed to shop for fun or to feel better, but if you have to justify your every purchase with the possibility of flea markets, you are going wrong way. This also goes for the thrifted shopping, not just new items.

So, I have been literally feeling sick at flea markets. I have been looking the amount of stuff and thinking, why do most of the time I leave empty-handed and feel sick about peoples greed. I’m not a violent person, but somehow I feel like smacking someone a bit to get some sense inside their heads. I wasn’t planning on doing that for real, but here’s my Official Rules for Selling stuff on flea markets.

Flea market rules

1. Clean the item you’re selling.
2. If it’s broken, fix it if possible.
3. If it’s not possible to fix, evaluate the level of damage and consider selling only within reason.
4. Keep the price range reasonable.
5. Remember that even collectibles doesn’t always give you the highest price.
6. Ordinary goods don’t definitely give you the same price than bought new.
7. Flea market is not rubbish bin nor junk yard, put rubbish straight into bin.
8. Toxic waste is just toxic waste, even with a price tag on.
9. Flea market doesn’t buy you happy concious, think about your consuming habbits, all that useless stuff in the world doesn’t vanish by piling it up on fleamarkets.
10. If you have very valuable item, f. ex very rare antique clock, perhaps flea market is not the correct place to sell it after all.
11. If you can figure out any other rules I will add it here.


Antiiikkitupakkia, whooaaa!
Museokamaa, ei kirppikselle. /
Whooaaa! “Antique tobacco” and tin, says the tag, only for 10€
For museum perhaps, not for flea markets.

12 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Olen harmitellut kun en ole pitkään aikaan ehtinyt kiertämään kirppiksiä. Hiljattain ehdin, enkä enää harmitellut, sillä huomasin saman kuin sinä. Ei hyvä :(. Ja tuo kiharrin – jaiks!

 2. Elina says:

  Hyvä että puhut tästä asiasta! Itsekin olen siitä rutissut työssä ja vapaa-ajalla. Jos ei noita myyjiä mikään muu kiinnosta, luulisi että ymmärtäisivät, että saavat todennäköisemmin rahaa siitä pestystä ja puhdistetusta tuotteesta kuin ryönäisestä? Ja hyväntekeväisyyskirppikset tosiaan hukkuvat keskinkertaiseen ketjukauppatavaraan, mistä seuraa, että pikkuvikaiset lentävät roskiin, olivat miten vintagea hyvänsä ja vika kuinka korjattavissa. Paitsi Uffilla ja jossain muualla, jossa on kakkoslaatumerkintä käytössä.

 3. Midinetti says:

  Iuuu mitä romua :(. Todellakin Fidasta ja muista kaltaisistaan saa halvemmalla ja taatusti pestyä, puhdasta tavaraa. Mä en jaksa edes asioida muualla kuin hyvin harvoin, koska en jaksa käydä läpi pullistelevia rekkejä jotka on ladattu täyteen shaibaa.

  (Ja sitten kun itse vie myyntiin pilkkahintaista silitettyä ja ehjää vaatetta niin kukaan ei osta. Snif. Ilmeisesti mä en vaan ole sisäistänyt tätä “oikeaa” kirpparietikettiä kun heitän ne risat ginarätit autotalliin räsyiksi myyntiin viemisen sijaan…)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Juu ei tee enää mieli kirppistellä kun tavaran taso on tuota. Ällöttäviä likaisia romuja :(

   Elina – Kai niillä myyjillä on liian kiire hinnoitela niitä keräilyemaleita ja Muumimukeja että ehtisivät putsata tavaroita. Viimeksi kun kävin paikallisella Uffilla ja valitin kassalla että olis kiva jos hintalapuissa olisi merkitty jos on vikaa ja se huomioitu hinnassa. Vastaus oli että ei heillä ole enää aikaa sellaiseen. Mutta en ole sen jälkeen pitänyt silmällä onko niitä 2-laadun kamoja edelleen merkattu.

   Midinetti
   – Joo kyllä se vahvasti alkaa näyttää sille että täytyy minunkin pitäytyä noissa hyväntekeväisyyskirppiksissä. Tai siirtyä tekemään löydöt ebaystä. Monesti oon kirppiksellä hieraissut epäuskoisesti silmiäni että voiko tuo olla tottakaan…

 4. Heli Tee says:

  Heh, juuri käväisin paikallisessa Lanttilassa ja mietin ihan samoja juttuja. Parissa päydässä olisi oikesti ollut turpakäräjien paikka jos vaan myyjä olisi naamansa näyttänyt… Murh! Vanhoja laihdutustabletteja ja lääkevoiteita aina vaan eräässä pöydässä jo toista vuotta. Eräs neropatti on oikein laittanut kyltin: ” Uusia vaatteita 50-70% kaupan hinnoista” WTF??? Etenkään kun vaatteet eivät ehkä olleet ihan käyttämättömiä, ainakaan lappuja ei ollut kiinni ja uusia ne ovat olleet ehkä noin 15 vuotta sitten.
  Ja siiten ne virttyneet Gina/HM/Only/Seppäläjne.-rätit, niiden tuominen uudelleen myyntiin pitäisi oikesti kieltää jo kirpputorien säännöissä!
  Onneksi k.o. Lanttilassa tekee usein myös todellisia löytöjä. Saalistettu viime aikoina mm. käyttämättömiä Marimekon vaatteita pilkkahinnalla, Arabian uusia astioita sekä muuta laadukasta sisustustavaraa halvalla, vintagea, käyttämättömiä hajuvesiä, kenkiä, kirjoja, tuoreita akkainlehtiä ja kaikenlaista tarpeelista uuteen kotiin.

  1. Rhia says:

   Heli Tee – Jotenkin on ihmisiltä hämärtynyt se alkuperäinen kirppisten idea. Kun ei siellä ole tarkoitus tahkohta rahaa vaan päästä eroon vanhasta tavarasta. Typerää edes kuvitella että kirppiksellä saisi tavarasta saman hinnan kuin uutena kaupassa. Eräälläkin kirppiksellä oli myynnissä hyvin käytetty rahapussi joka oli todella jo parhaat päivänsä nähnyt, hintalapussa luki “20€, Oikea hinta 200 mk”. Tottahan se nyt on vielä reilun 20 vuoden päästä vähintään parinkympin arvoinen, rikkinäisenäkin!
   Täällä päin harvoin enää mitään oikein kunnon löytöjä tekee ellei käy useita kertoja viikossa kiertelemässä. Itse en enää pysty ihan niin ahkeraan käymään, joten aika vähiin ovat löydöt jääneet.

 5. Sad, I thought that only happened in America. What bugs the heck out of me, is people who overprice something, then say how much they could get for it on EBAY. Then sell it on EBAY. Those lists of “hot collectables” also raise the prices. A piece of junk is a piece of junk. That hair curler is just nasty!

  1. Rhia says:

   Thorne Garnet – Nope, unfortunately that is getting more and more common here in Finland as well. That is true! If they could get more money on Ebay, why don’t they sell it in Ebay then. Stupid people! Here in Finland the “hottest” stuff right now is Moomin mugs, they usually cost around 20€ (about 25 USD) when you buy them new. However, some specific mugs with seasonal images or rare limited edition can go up to 150-200€ in online auctions. Also anything enamel, but especially ones made by Finell, Arabia dishes, vintage glassware and basically any old finnish-made plates, cups, bowls etc are most wanted here. Also certain vintage print fabrics from 60’s and 70’s can go rather pricy. So when collectors are willing to pay more, people assume everybody are willing to pay more.
   That hair curler still gives me the shivers, even though it was almost year ago when I saw it!

 6. Ulrika says:

  Tulipas melkoisen ällöttävät mielikuvat, kun luin tekstistä että vanhoja kondomeja ja vanhoja tamppooneja. Mutta joo mä en käy enää ollenkaan ns. itsepalvelu kirppiksillä, koska se on tollasta.. Oikeastaan en ole käynyt aikoihin millään kirppiksillä, mutta täällä lahdessa on kyllä ihan kivat ja kohtuuhintaiset fida ja spr.

  1. Rhia says:

   Ulrika – no älä muuta sano! Eikä tuossa vielä kaikki. Itse en ole bongannut, mutta kuvatodisteita löytyy netistä myös injektioruiskuista neuloineen, dildoista sekä muusta mukavasta. Nykyään ei taida olla enää mitään rajaa mitä itsepalvelukirppiksillä ei myytäisi. Ja sitten kaiken tuon ällöttävän, likaisen roinan sekaan tungetaan niitä jonkun itse tekemiä leivonnaisia… hrrrrr, vilunväristyksiä tulee siitä ajatuksesta…

 7. Parkkis says:

  Olen kiertäny paljon kirppiksiä ja oon huomannu ihan saman. Ihmiset kun tyhjentävät kaappejaan, niin eivät tunnu ymmärtävän, että ainakin yhden laatikon voisi varata sellaiselle, mikä ei todellakaan enää ole kirppikselle eikä minnekään muuallekaan kelpaavaa. Tai sopivaa, kuten tamppoonit.

  Toki se on myös totta, että jonkin verran ihmiset pesevät huonoa omaatuntoaan noilla kirpputoreilla.

  Harmittaa kauheasti, kun ns. hyviä löytöjä pystyy tekemään enää harvoin. Itse pyrin myymään vaatteet sellaisella hinnalla, että ostaja kokee tehneensä löydön. Rakastan paria kirppistä, joista vielä onnistuu löytymään kotimaisia kenkiä 1-2eurolla pari.

  Ja pakko kehua blogiasi, olen lukenut sen kokonaan ja tasaisesti käyn katselemassa olisiko uusia postauksia.

  1. Rhia says:

   Parkkis – Kiitos ensinnä kehuista :D mukava että olet viihtynyt blogissa vaikka postaustahti onkin ollut viimeaikoina varsin verkkainen. En osaa sanoa tiheneekö postaustahti näin talven tullen, mutta yritän saada ainakin yhden postauksen per viikko.
   Tamponit ei todellakaan ole se ällöttävin löytö. Jos et vielä ole tutustunut Paskat kirppislöydöt-blogiin niin käypä ihmeessä kurkkaamassa. Sieltä löytyy kuvallista aineistoa mm. injektioneuloista, homeisista kahvinkeittimistä sun muusta. Hyvä että sentään vielä löytyy kirppiksiä joista jotakin kivaakin löytyy. Melkein ne on nuo pienten paikkakuntien kirppikset mistä nykyään ne parhaat löydöt tulee. Kaupungissa ei juurikaan enää kivoja juttuja löydy.

Comments are closed.