Finding the Holy Grail of eyeliners

Olen tässä jo jonkin aikaa yrittänyt löytää itselleni täydellistä silmänrajausainetta. Koen sopivan löytämisen kamalan vaikeaksi. Kynärajaukset ovat ohuelle iholleni liian kovia ja piirtäminen on hankalaa koska iho liikkuu kynän mukana. Nestemäisissä on usein liian ohut ja lörppä sivellin joka tekee suttaista jälkeä ryppyisellä ja paperimaisella iholla (jollaista silmäluomieni ihosta on ikävä kyllä nyt alkanut tulla kun ikääkin on tullut lisää). Vahamaiset on helppo levittää kun siveltimenä voi käyttää omaa suosikkisivellintä, mutta raskaalla ja rasvoittuvalla luomella (kuten minun) ne suttaavat helposti ja siirtyvät ripsien tyvestä luomien yläosiin.

Tussikärkisissä rajauksissa on napakka ja tarkka sivellin ja ne on helppo levittää mutta muiden nestemäisten rajausten tapaan ne saattavat varista päivän mittaan. Geelimäiset toimivat muuten hyvin mutta ne saattavat helposti vuotavissa silmissäni levitä helposti ympäri silmiä. Varsinaisia vedenkestäviä rajauksia karttelen koska niiden puhdistaminen on hankalaa. Ostin erehdyksessä vedenkestävän ripsarin joku aika sitten ja sekin on menossa vaihtoon koska edes vedenkestävän meikin puhdistusaine ei sitä kunnolla puhdista.

Olen parilta ystävältä saanut vinkkiä että MAC’n geelimäinen Fluidline-rajaus toimisi hyvin. Helppo levittää, ei suttaa ja lisäksi peseytyy helposti pois. MAC’n tuotteita ei saa Tampereelta kuin tilaamalla Stockalle mutta extempore-Tallinnan reisulta se löytyikin näppärästi Kaubamajasta. Ensimmäinen koekäyttö on takana ja sen perusteella vaikuttaa lupaavalta. Tuulisella laivan kannella vuotaneet silmät eivät ainakaan saaneet meikkiä leviämään pitkin naamaa, joka toki on aina yhtä kaunista katsottavaa (NOT!). Hommasin samalla kertaa myös MAC’n oman rajaussiveltimen. Olen varmaan perfektionisti mutta minulta löytyy rajaussiveltimiä vähän joka merkiltä eikä oikein mikään tunnu toimivan kovin hyvin. Monet niistä ovat aivan liian pitkiä ja löpsöjä omaan makuuni. Paras tähän mennessä on ollut Bobbi Brownin lyhyt ja napakka, litteä sivellin. Sitä olen käyttänyt viimeiset viitisen vuotta.

Katsotaan miten tämä MAC’n kombo lähtee toimimaan, käyttökokemuksia siis tulossa lähiaikoina. Kirjoitin myös meikkituotteiden valinnasta tämän viikon Tamperelaiseen (29.8.2012). Olen hommannut muutakin meikkitarviketta loman aikana joten siitäkin tulossa postausta pikapuoliin. Pysykää siis kuulolla.

inenglish

I have been trying to find myself perfect eyeliner for quite some time now. I find it very hard thing to do. Eyeliner pencils are way too hard for my skin and drawing the line is difficult because the skin moves with the pencil. Liquid liners quite often have very thin and floppy brush that makes uneven and messy line on my wrinkly and paperlike skin (which my eyelids unfortunately have started to be like, now when I’m getting towards the other side of 40). Waxliners are easy to spread with any favourite brush of yours, but on heavy and greasy eyelids (like mine) they tend to make a mess and transfer from lashline on the upper parts of the lids.

Felttip liners are easy to apply because they have sturdy and precise tip, but like other liquid liners, they might go too dry during the day and shed on cheeks. Gel liners work nicely, but they might smudge due to my runny eyes. I try to avoid waterproof liners because they are so difficult to wash away. Some time ago I accidentally bought waterproof mascara and I have to replace it soon because it doesn’t wash away even with the cleanser for waterproof make up.

Couple friends of mine recommended the MAC Fluidline. It’s a gel liner, it’s not supposed to smudge and it still washes away easily. MAC products are available in Tampere only if you pre-order them from Stockmann, but on our off-the-cuff Tallinn-trip I was able to find it in shopping center Kaubamaja right next to our hotel. First test use is now done and based on that Fluidline seems promising. My eyes were runny again, on the windy deck of the ferry, but the make up didn’t make a mess around my face, which is always such a treat to see (NOT!). I also got myself MAC liner brush. I must be perfectionist but I have several different brushes for just applying liners, but none of them seems to work as I would like them to. Many of them are way too long and floppy for my taste. Best so far has been Bobbi Brown brush, short, sturdy and flat. That I have been using for about five years now.

Let’s see how this MAC combo is now going to work, so user experience posts are coming up later. I also wrote about choosing make up products in our local newspaper this week (unfortunately in finnish..). I did buy some other make up products on my holiday, so more cosmetic posts coming your way soon. Stay tuned.

 


Siveltimet vasemmalta oikealle / Brushes from left to right:
Fischbach & Miller no 1 – too floppy & long
Kryolan no 4 – too soft
Duroy eyeliner – too uneven
Sebastian 7590 – too long & too sharp corners (no 3 on my list)
Grimas no 1 – way too small & soft
Shu Uemura 2R – not precise enough
Grimas no 2 – too long & soft
Kryolan no 6 – too long, not precise enough
Fischbach & Miller no 6 – too long and soft
Bobbi Brown Ultrafine liner – best so far (no 2 on my list)
MAC 211 – testing

Nämä kaikki ovat rajaussiveltimiä mutta Bobbi Brownia ja MACia
lukuunottamatta eivät omassa käytössäni tahdo oikein toimia
haluamallani tavalla. Se ei kuitenkaan tarkoita etteivätkö ne
voisi toimia sinulla. Kaikki on kiinni “käsialasta”/

All these are liner brushes, but except for Bobbi Brown and MAC
they don’t really work for me. But that doesn’t mean they couldn’t
work for you. It’s all up to your own hand.

7 Comments

 1. Desiree says:

  I tried a MAC gel-liner and it ended up on my upper eye-lid!! It seems we have similar problems when it comes to liners. I think I’ll go to a MAC counter and get them to demonstrate how to use it on me and prove I’m capable of using it! Meanwhile, I’m in LOVE with Rimmel Exaggerate in 100% Black – it’s a liquid liner with a firm but thick brush and I’ve practised enough to really load the brush up and get the thick super-wing I like, in under a minute. I’ve also tried Benefit’s Magic Ink which has a thinner brush and good for building up the desired thickness. I prefer the Rimmel because I can get the look I want much more quickly, but both products have really good lasting power. Can’t wait to hear how you go:)) xo

  1. Rhia says:

   Desiree – Oh dear… I hope that doesn’t happen, this was quite expensive product to buy. We’ll see. But if it doesn’t work, perhaps I try Rimmel next. I’m always a bit weary about liquid ones because my eye-running-problemo tends to smear them very easily. Perfect eyeliner really is my Holy Grail in cosmetics because it is the most difficult to find.

 2. liz says:

  ive tried gel liner but i had similar problems finding brushes. perhaps i should try again.. but i wear revlon colorstay – its not hard like an eye pencil and its pretty long lasting. after a whole day at work its a little runny at the corners of my eyes, but as far as eyeliners go..its super cheap

 3. superheidi says:

  Will be following you on this one. :-) You named all the reasons why I don’t wear eyeliner.

  1. Rhia says:

   liz – Finding the right brush is definitely worth it. It took me long time to find out what kind of brush is best for me, but now when I’ve got the idea what works the best I can try something along those lines. I checked Revlon colorstay-line. They seem to have variety of liners from pencil to liquid.

   superheidi – I can already tell you that I wore it on saturday when I was working in burlesque party under the very warming spotlights on the stage and it didn’t smudge. But that was only the second time I’ve done my liners with it. But I will make a proper post about it when I have a bit more experience on it.

 4. Venla says:

  Heipähei, heitänpä minäkin yhden kommentin joukosta poiketen suomeksi. Itse sain juuri koulun (opiskelen kosmetologiksi) instrumenttipaketin mukana Inglotin sivellinsetin, ja siihen sisältynyt rajaussivellin on mielestäni ihan mahtava. Pensseli on ohut ja tarkka, muttei kuitenkaan lörpsö. Inglotia saa Tampereelta Kauneuskeskus Meicoksesta http://www.hamkk.fi/Kauneuskeskus.

  Aurinkoista syksyä! :)

  1. Rhia says:

   Venla – Ilmanmuuta täällä voi ja pitää kommentoida myös suomeksi :D Kiitos tuosta vinkistä. En aiemmin tiennyt että Inglotia saa myös Tampereelta.

Comments are closed.