DIY: Neulahuovutus-tuunaus / Needle felting revamp

Tänään (21.3.2012) Tamperelaisessa ilmestyy juttuni kevätvaatteiden piristämisestä. Kirkas kevätaurinko saa kaiken näyttämään vähän nuhjaiselta. Koska reilu vuosi sitten alkanut vaatteisto- ja ostokäyttäytymis-remonttini jatkuu, päätin etten ostakaan nyt mitään uutta vaan vähän vain virkistän vanhoja jo olemassa olevia.

Olen esitellyt blogissa monia eri tapoja tuunata vaatteita mutta huovutuksesta en ole tainnut pukahtaa vielä mitään. Jutun takki on jo varmaankin kymmenen vuotta sitten Uff:ltä hankittu ja tuunattukin noin kahdeksan vuotta sitten, mutta se on edelleen yksi eniten kommentoituja vaatteitani ja siten pidän sitä ehkä onnistuneimpana tuunauksenani ikinä. Tutut ihmiset kysyvät ensimmäisenä olenko tehnyt takin itse (pidän sitä kohteliaisuutena, tottakai) ja useimmat tapaamani ihmiset kehuvat helman kukkakoristetta.

Takki on 40-luvulla perustetun kotimaisen Vaato Oy:n valmistama (nykyisin yritys taitaa keskittyä kiinteistöalaan), arviolta 90-luvulta. Se on paksua ja karheaa villaa. Kangas on jopa niin karheaa että en pysty käyttämään sitä ilman huivia koska kaulus hankaa ikävästi kaulaani. Takin malli on kuitenkin ajaton ja tyylikäs. Hihojen erikoinen leikkaus istuu kauniisti ja simppeli vyökiinnitys on piste i:n päällä. Sellaisenaan takki oli kuitenkin hieman platku joten päätin huovuttaa siihen vähän väriä. Vyössä olevat puiset, alunperin koivun väriset pidikehelmet maalasin kukkien sävyyn sopivalla askartelumaalilla. Takki on ollut niin ahkerasti käytössä että nyt se alkaa vaatia jo hieman korjausta. Vuori on paikoin ratkennut saumoistaan ja taskupussit pitäisi vaihtaa ehjiin. Aion nähdä sen vaivan sillä tämä takki on todellinen löytö. Ohessa vielä nopea tutoriaali tuunaushuovuttamiseen.

IN ENGLISH
Today my article in local newspaper is about refreshening up your spring clothes. Bright spring sun makes everything look a bit drab. Because my wardrobe and consuming renovation is still on, I decided not to buy anything new this spring but just to refresh and brighten up my old clothes.

I have shown you different ways of revamping clothes but I don’t think I have talked about felting before. Showcase coat was bought probably about ten years ago from local Uff-charity shop and also revamped somewhat eight years ago, but it is still one of my most commented clothes and that is why I think it is probably one of my most succeed revamp ever. People who know me always ask first if I made it myself (I take that as compliment, of course) and most people I meet say that floral decoration is very stylish.

Coat is made by Vaato Inc (respectable Finnish clothing company which was started in the 40’s but now I think it’s main field is property business) from thick rough wool. It is so rough I always have to wear it with scarf otherwise collar will badly rub my neck. However the style is timeless and classy. Unusual cut on the sleeves makes it fit surprisingly well and simple belt is finishing touch. It was a bit plain as it was, so I decided to brighten it up. Wooden beads on the belt were originally natural wood colour but I decided to match them with felted flowers and painted them with hobby paint. I have worn this coat so much it’s now starting to show a bit wear and tear. Lining seams have torn in places and pockets require replacing. I’m definitely going to go through all that effort because this coat is a true treasure. And below you can find fast guide for revamp-felting.

PIKAOPAS NEULAHUOVUTUKSEEN /

QUICK HOW-TO FOR NEEDLE FELTING


Tarvikkeet: huovutusalusta (vaahtomuovia tai kaupan huovutusalusta),
huovutusvillaa & huovutusneula. Pienille kuvioille riittää yksi neula,
isommille kannattaa hankkia useampi sekä kahva johon neulat voi kiinnittää. /

You need: base for felting (either readymade base they sell in craft
shops or foam rubber), felting wool & felting needle. One needle is
enough for small designs but it is worth getting several needles and handle
to attatche them for larger images.


Aseta huovutettava kangas/vaatteen osa tasaisesti huovutusalustalle.
Varmista että kangas ei ole taitteella eikä kaksinkerroin,
koska silloin kerrokset huovuttuvat yhteen. Kovin pieniä vaatteita on
hankala huovuttaa koska alustan pitää mahtua vaatteen sisään. Tarvittaessa
voit kiinnittää kankaan nuppineuloin.  (Takki on tässä jo huovutettu koska
tällä kertaa lisään vain hieman väriä kukkien varsiin.) /

Place the fabric/part of the garment flat on the felting base.
Make sure there is no folds and there is only single layer of
fabric, otherwise the layers will be felted together. It is difficult to
felt very small clothes because the felting base needs to go inside the garment.
You can pin the fabric to the foam if needed. (My coat is already felted here
because this time I only want to add some colour to the flower stems.)


Revi villasta pieniä hahtuvia (nuolet) ja muotoile niitä sormissasi haluamaasi
muotoon. Asettele hahtuvat kankaalle haluamaasi muotoon. /

Rip small pieces of wool (arrows) and form them with your fingers to shape
of your liking. Place them on the fabric to create a design you want.


Kiinnitä villahahtuvat ensin muutamasta kohdasta paikoilleen painelemalla
huovutusneulaa villatukon ja kankaan läpi. Kun villa on paikoillaan pistele
se kauttaaltaan niin että se “uppoaa” kankaan sisään. Villa hieman
pienenee tässä joten lisää tarvittaessa villaa jotta kuvio alkaa muodostua.
Pidä yllä napakkaa painelutahtia ja aloita simppeleillä kuvioilla
(kuten minun tulppaanini). /

Attatch wool bits at first by pressing them with the needle here and there. Needle
must go through both wool and fabric. When wool piece is attatched press through
the whole area of wool so that it sort of “sinks” inside the fabric. This will
make the wool piece appear smaller so add more wool when and where needed.
This will eventually give you an image.
Keep up good speed on pressing and
start with simple forms (like my tulips)
.


Kuvio uppoaa ja tarttuu hieman alustaan mutta siitä
ei kannata huolestua. Sitten kangas vain vedetään irti. /

Image will “sink” and stick into the base a bit, but that’s nothing
to worry about.
Then you just pull it off.


Nurja puoli. Villa luonnollisesti tulee hieman kankaasta läpi. /
Reverse side. Understandably wool comes little bit through fabric.

Pitkäaikaisemmat lukijat ovat varmaankin nähneet tämän takin jo aiemmin. /
Those of you dear readers who have been following longer time might have
seen this coat before.

6 Comments

 1. Sara says:

  Onpa kivannäköinen ! Sopii kevääseen! Ja huovutus on kyllä todella hauskaa :)

  1. Rhia says:

   Sara – Nimenomaan! Ilman noita kukkia takki oli jotenkin tylsä :D

 2. Desiree says:

  This is beautiful!! I love your new-look coat, it’s looks so fresh with the beautiful craft work you’ve done here – so, so beautiful!! Oooh I think I might have to give it a try because autumn is on its way here and I love to craft while all cosied up in bed:)). Thank you so much for you lovely comment Rhia, I adore your blog and you’re on my blog roll so I don’t miss out on your latest posts:)) xo

  1. Rhia says:

   Desiree – Thank you so much :D Do try the technique, it’s fun and easy. And you can revamp various different items, like berets, cardigans, wool coats and skirts, cushions, blankets etc. As long as the fabric is wool or woolmix or sturdy wool knit. Needle might make holes on very fine knits. I try to keep my DIY’s various so everyone can find something interesting here, all though sewing is my passion. Embroidery I haven’t done for while, maybe I do that next ;) And thanks for your very sweet words!

 3. Sheila says:

  Rhia, how lovely! I’ve never seen anything like this before. Maybe when your coat becomes really tattered you can use it as a pattern for another. I’ve done that before if the pattern isn’t to complicated.

  1. Rhia says:

   Sheila – That is true. I could use it as a pattern, but thankfully that time isn’t yet at hand :D

Comments are closed.