99 vuotta sitten / 99 years ago

Ostin joku aika sitten vanhoja käsityölehtiä. Ja kun sanon vanhoja käsityölehtiä niin tarkoitan t-o-d-e-l-l-a vanhoja käsityölehtiä. Skannasin iloksenne aukeaman 99 vuotiaasta Käsitöitä ja pukuja-lehdestä. Lehti on siis julkaistu vuonna 1913 ja on hyvin haurasta paperia ja osin pahasti repeillyt. Skannaaminen oli työlästä koska lehti ei ole perinteinen selattava vaan auki taiteltava isompi arkki jonka toisella puolella on ohjeita ja mallikuvia ja toisella puolella muutama kaava. Läheskään kaikkiin mallehin ei lehdessä ole kaavoja vaan ne piti sitten tilata erikseen. Huomatkaa myös oikean ylänurkan pieni mallitilkku kauniista raidallisesta kankaasta. Kankaan kutomiseen löytyy lehden sivuilta ohje.

Suosikkimallini löytyvät vasemmasta alakulmasta, pilkullinen hiuslaskoksin koristettu puku äärimmäisenä vasemmalla sekä raidallinen kukallisella kankaalla koristeltu puku epäsymmetrisellä napituksella. Huomatkaa myös hurmaava kirsikkakankainen nuoren tytön puku oikealla ylhäällä.

inenglish

Some time ago I bought some old sewing magazines. And when I say old sewing magazines I mean t-r-u-l-y old sewing magazines. I scanned a page for your pleasure. The magazine is 99 years old finnish Handcrafts and dresses- magazine. It was published in 1913 and it’s very fragile and badly torn in places. Scanning it was pain in the bum because it is not traditional magazine but one large folded sheet. On one side instructions and sample pictures and on the other side couple patterns. Most of the models printed on this magazines don’t come with pattern, you had to order them separately. Also notice little fabric sample on the upper right corner. Isn’t that lovely stripey fabric. Instructions for weaving that fabric also included in the magazine.

My favourite models are on left bottom corner, dotted dress with thin pleats on far left and striped dress with floral decorations and asymmetrical buttoning. Notice also cute cherry print dress for young girls on upper right corner.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana. /
Click picture to see it larger.

8 Comments

 1. Ti says:

  Oooh.. ja vieläpä suomenkielinen!
  Aarre. <3

  1. Rhia says:

   Ti – Joo, aika uskomatonta että on edes säilynyt näin vanha lehti. Ostin toisenkin tätä samaa lehteä, vuodelta 1921. Antikvariaateista näitä toisinaan löytyy. Ja tosiaan, suomeksi on tämä. Kieli on hauskan kuuloista, lehdessä on mm. hamemalli jonka kaava on suoraan Parisista :D

 2. Onneksi olkoon, olet juuri suorittanut kulttuurihistoriallisesti merkittävän teon. :)

  Upea löytö ja hienoa, että skannasit sen meidän nähtäväksi. (Sisälläni asuva kulttuurintutkija sai juuri rytmihäiriön puhtaasta onnesta. Sitä ei varmaan huomaa? :D )

  1. Rhia says:

   Magdaleena Hai – Kiitän ja pyydän anteeksi rytmihäiriöitä :) kunhan saan lehteä vähän paikattua voin skannata toisenkin osan. nyt en uskalla enempää ettei se repeä lopullisesti kahdeksaan osaan. Ja sitten on vielä se vuoden 1921 lehti.

 3. Elina says:

  Vau mikä löytö!

 4. Sheila says:

  I love old magazines and catalogs. That was a great idea to scan the pages.

 5. Petriina says:

  Mielettömän hieno löytö ! Ja hienoa, että tallensit tämän meidän muidenkin iloksi. Kauniita pukuja.

  1. Rhia says:

   Elina – Kyllä, sitä se todella oli :D

   Sheila – Me too, I love the language, atleast in finnish it is so different to the modern language what they use in magazines. I might be scanning more of this magazine when I get it repaired, it is pretty badly torn and scanning didn’t help

   Petriina
   – Niin oli. Jotenkin olen aina ajatellut kun ostan jotakin tosi vanhaa että vaikka mulla ei olisikaan sille esineelle käyttöä itse niin ainakin tallennan sen tulevia polvia varten.

Comments are closed.