Mehuvärit / Juice colours

Kuten tiedätte niin meikäläisen projektit saattavat joskus ottaa pitkänkin aikaa. En edes uskalla arvailla tällä hetkellä kesken olevien käsitöiden ja tuunausten määrää. Tiedän vain että niitä on nurkat täynnä ja uutta pukkaa jatkuvasti (mistä niitä oikein tulee?). Välillä päätän tarmokkaasti purkaa sumaa ennen uusien ilmestymistä. Huonolla menestyksellä. Yritetään kuitenkin taas näiden talvisempien kanssa. Viime maaliskuussa löysin kirppikseltä pehmoisen merinovillaisen neuleen. Puseron malli on kuitenkin vähän liian ysäri makuuni joten se vaatii vähän fiksausta. Hätäisenä ehdin jo ratkoa hihat irti ennenkuin älysin ottaa “Ennen”-valokuvan. Tarkoitus olisi kaventaa hihoja sekä miehustaa istuvammaksi.

Nyt olen tässä puoli vuotta yrittänyt päättää että millä värillä värjäisin puseron. Ajattelin testata värjäämiseen Kool Aid-mehuja. En osaa päättää ottaisinko Ice Blue Raspberry Lemonaden vai Blue Moon Berryn (katsokaa miten herkullisia värejä!!). Vai pitäisikö sittenkin heittäytyä villimmäksi ja valita Lemon Lime. Puseron alkuperäinen kellertävä sävy sekä käytetyn mehun määrä vaikuttavat lopulliseen väriin joten se tulee olemaan jokatapauksessa pieni yllätys. Haaveilen kylmästä jäänsinisestä tai aquan värisestä. Neuleen kellastuneen keltainen pohjasävy kuitenkin luultavasti taittaa sävyä vihertävään päin. Olen perehtynyt mehuilla värjäämiseen netin ohjeita lukemalla, mutta ottaisin mielelläni kaikki mahdolliset vinkit niiltä jotka ovat Kool Aid-mehuilla aiemmin värjänneet.

IN ENGLISH
As you know, my projects might sometimes take quite long time before they’re finished. I don’t even dare to guess how many unfisnished projects and revamps I got at the moment. I just know they fill every corner and keep multiplying (where are they coming from?). Every now and then I decide to clear up some room before new projects appear. Failing miserably. But let’s try again with these more wintery projects. Last March I found this lovely soft merino wool sweater from flea market. Shape of the sweater is a bit too nineties for me so it needs some fixing. I already ripped the sleeves of before I realized I have to take “Before”-photo. My plan is to take in from sleeves and bodice to make it more figure hugging.

Last six months I have been trying to decide what colour to dye it with. I was planning on going with Kool Aid-juice for it.I can’t decide if I should choose Ice Blue Raspberry Lemonade or Blue Moon Berry (look how delicious colours!!). Or should I go wild and pick Lemon Lime. Original yellowish shade and the amount the juice will affect on the final colour, so it will be a bit of a surprise anyway. I am hoping to get cold ice blue or aqua. But yellow base will probably turn it little towards green. I have read about dying with Kool Aid from the interweb, but I’d love to get all the best tips and advice from those who have used Kool Aid for dying wool.


Tästä lähdetään, kermankellertävä merinoneule. /
This is what I start with, creamy yellow merino sweater.

6 Comments

 1. Vilma says:

  Jokunen vuosi sitten lankaa Kool-Aideilla värjänneenä voin todeta, että väri kyllä haalistui reippaasti ajan mittaan. Värjäsin Novitan 7 veljestä ja tein niistä sukat, ja vaikka sukkia ei pestykään, niin ne haalistuivat ihan normaalissa sisähissuttelussa tasaisesti joka puolelta. Siis myös varresta ja jalkapöydän päältä. Käytin kyllä etikkaa kiinnittämiseen ja tein muutenkin ohjeiden mukaan, mutta ei auttanut.

  Mehuväri nappaa kiinni aika nopeasti, eli se osa, joka kohtaa mehun ensimmäiseksi, todennäköisesti imaiseen eniten pigmenttiä. Näin ainakin oman (rajallisen) mehuvärjäyskokemukseni mukaan. Täysin tasaisen värin aikaansaaminen paitaan voi olla melko haastavaa.

 2. AnneVee says:

  “Ajattelin testata värjäämiseen Kool Aid-mehuja.”

  Luulin, että vitsailet!! Mutta ilmeisesti tää on taas yksi juttu sarjassamme “asioita, joista Anne ei ollut perillä”.:D

 3. Mulla oli aikanaan värisarja kaikista väreistä värjättynä, mutta unohdin sen johonkin kouluun :( Ihmettelen vain miten kukaan voi niitä mehuja juoda, pelottavaa!

  1. Rhia says:

   Vilma – Hyvä tietää. Haalistuminen ei itseasiassa välttämättä haittaisi, olettaen että väri ei haalistu takaisin tuohon kellastuneen keltaiseen :D Sen sijaan epätasainen väri saattaa olla ongelma. Lukemieni ohjeiden perusteella olin ymmärtänyt että värjättävän tekstiilin kastelu ennen värjäystä auttaisi tasaisemman tuloksen aikaansaamiseksi? No pusero ei ollut kallis enkä sitä tuon värisenä käyttäisi kuitenkaan että ehkäpä raaskin uhrata sen tekstiilivärjäyksen alttarille ja pistää värjäyskokeen pystyyn. Ja ainahan voin värjätä sen sitten myöhemmin jollain tummemmalla värillä jos tämä koe menee pieleen :D

   AnneVee – Joo, minäkin luulin ensin siitä lukiessani joskus vuosi sitten että tämä on joku vitsi kunnes perehdyin aiheeseen tarkemmin. Niillä Kool Aid-mehuilla voi värjätä vaikka hiukset kuten Kurt Cobain oli jotakin ohjelmaa varten tehnyt :D

   Aurinkojumala – Joo sitä mäkin olen miettinyt että mitenkähän noita uskaltaa oikein juoda… Näin muuten niitä jokin aika sitten Citymarketissa myynnissä ulkomaisten herkkujen hyllyssä. Tosin valikoimassa oli vain pari-kolme eri makua.

 4. Hehkuvainen says:

  Mää oon värjäilly lankoja Kool Aidilla, ja tulokset ovat olleet vaihtelevia. En ole huomannut Vilman mainitsemaa haalistumista ainakaan kovin voimakkaana. Tekemäni ja värjäämäni pipon olen konepessyt useaan otteeseen, ja siinä väri on vähän haalistunut mutta muuten tuntuu pysyvän kyllä seiskaveikassakin (joka on toki osin muuta kuin villaa).

  Etikkaa en tainnut aina käyttää, sillä villaa värjätessä Kool Aidin sitruunahapon pitäisi hoitaa se kiinnittäminen. Huuhteluvedessä taisi joskus olla etikkaa. (Muistelen, että lämmin ja märkä villa ei haissut mitenkään mukavalta sen etikan kanssa sotkettuna.) Mitä paremmin värjättävän tavaran kastelee ennen värjäystä ja mitä enemmän väriainetta on, sen tasaisemman tuloksen saa (ainakin minulla tämä onnistui).

  Olin aika raaka lankoja kohtaan: en jaksanut mitenkään hienostella vaan pistin vain kattilaan veden ja mehujauheen, kiehautin, otin kattilan pois levyltä ja upotin langat sinne. Vai olikohan se niin että keittelin lankojakin surutta…? No mutta, joka tapauksessa seurasin melko vapaasti muunnellen Ilun ohjetta.

  http://ilunduuni.vuodatus.net/page/koolausopas

  Tsemppiä puuhaan! :D

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Ehkä se haalistuminen riippuu sitten siitäkin että onko 100% villa vai sekoite. Ja onhan noissa 100% villalangoissakin varmaan laatueroja. No olipa lopputulos mikä hyvänsä niin hauska projekti kuitenkin. Mehuilla värjääminen kuulostaa jo alunperinkin niin utopistiselle että ihan naurattaa kun ajatteleekin. Raportoin lopputuloksesta. Ensin pitää kuitenkin fiksata pusero sopivamman kokoiseksi. On nimittäin aika reilu…

Comments are closed.