Vaihdamme väriä / Changing colour

on


Ostin taannoin
kirpputorilta vaaleat jaquard-housut isännän kauhistukseksi. Vaikka sanoin hänelle että aion värjätä ne, ei hän oikein vaikuttanut vakuuttuneelta emännän ostopäätöksen järjellisyydestä. Tosin tämä paljastui mulle vasta kun koko operaatio oli jo ohi ja esittelin lopputulosta. Alunperinhän housut eivät olleet juuri järin houkuttelevat. Vaalea beige saa minut näyttämään lähinnä valjulta käytetyltä auringossa haalistuneelta teepussilta ja housujen malli toi ikäviä fläsbäkkejä 90-luvulta. Näin kuitenkin heti housujen potentiaalin ja kun hintakaan ei huimannut päätä (1,20 €) niin nappasin ne mukaan.

Tarvikkeet:
– vääränvärinen vaate
– pesukoneessa käytettävää kangasväriä
(punnitse vaate ja tarkista että sinulla on riittävä määrä
väriä halutun sävyn aikaansaamiseen)
– ruokasuolaa (tarkista määrä käyttämäsi värin ohjeesta) tai
joissakin kangasväreissä tietyille materiaaleille etikkaa
Työvaiheet:
– kaada pesukoneväri rummun pohjalle
– lisää päälle ruokasuola
– aseta läpimäräksi kasteltu vaate päällimmäiseksi
– pese väripaketin ohjeen mukaisessa lämpötilassa,
huomioi että jotkut materiaalit eivät kestä värjäämistä kuumissa lämpötiloissa

Nakkasin housujen kanssa koneeseen myös yhden haalistuneen lempipaitani saamaan vähän uutta väriä pintaan. Housut ja paita painoivat yhdessä vähän alle 500 grammaa. Käyttämäni musta Nitorin tekstiilien yleisvärin yksi paketti riittää noin 200g kangasta joten tarvitsin niitä kaksi saadakseni riittävän tumman lopputuloksen. Housujen kuivuttua kavensin lahkeita, korjasin repsahtaneen vyötärökaitaleen ja vaihdoin napin oikeanväriseksi. Vaatteita värjätessä kannattaa muistaa että väri tarttuu kunnolla yleensä vain luonnonmateriaaleihin ja muuntokuituihin (puuvilla, pellava, silkki, ramie, bambu, viskoosi). Mitä enemmän tekokuitua vaatteessa on sitä vaaleammaksi väri jää. Joihinkin tekokuituihin väri ei tartu lainkaan. Huomioitavaa on myös että vaikka itse vaate olisikin esim puuvillaa voivat tikkaukset ja muut ompeleet olla polyesteriä jolloin ne jäävät vaaleammiksi. Näin kävi näiden omien housujeni kohdalla. Jos haluaa säilyttää pesuohjeet kannattaa ne ottaa irti värjäyksen ajaksi sillä pesuohjelaputkin värjäytyvät koneessa. Minulla ne menivät mustaksi. Joissain tapauksissa myös vetoketjut ja napit voivat värjäytyä, ainakin osittain.

Ja sitten tuomio. Mitäpä tykkäätte lopputuloksesta? Itse olen sitä mieltä että lopputulos on huomattavasti parempi kuin lähtökohta. Koska kyseessä ovat ensimmäiset pilli-malliset housuni en ole ihan 100% varma niiden soveltuvuudesta omaan vaatekaappiini, mutta katsotaan muodostuvatko ne käyttövaatteeksi vai jäävätkö kaapin perukoille.

Ysärihousut – huh huh!
Straight from the nineties – yikes!
Paita vaatii vähän väriä pintaan.
Blouse requires a bit more colour.

Muutosten jälkeen – rokimpaa ja tyylikkäämpää.
(Pahoittelen suttuisia kännykkäkamerakuvia)
After alterations – more stylish and more rock.
(I apologise about blurry mobile phone camera photos)

IN ENGLISH

Some time time ago I bought jaquard trousers from flea market. Boyfriend was a bit horrified. Even though I told him I’m going to dye them he wasn’t convinced about my sanity. Although he told me this after when the project was done and I was showing him the result. Originally these trousers weren’t that charming. Light beige makes me look more like old used teabag that has faded in the sun and cut of the trousers brought nasty flasbacks from nineties. However I was able to see the potential of them and because they were a bargain (only 1,20 €) I brought them home.

You need:
– clothing of wrong colour
– washing machine fabric dye
(weigh your garment and make sure you have enough
dye for it, check instructions on dye for more info)
– salt (check the amount from the instructions) or with some
fabric dyes they recommend vinegar for certain materials

What to do:
– poor the dye on the bottom of the washing machine drum
– add salt ontop
– place wet garment on top of salt and dye
– wash as instructed in the package,
notice that some materials can’t handle the hot
temperaturesfabric dyes require

I also threw in with the trousers one of my favourite blouse that was pretty faded. It got colour boost from the black dye. Trousers and blouse were together little less than 500 grams. Fabric dye I used is called Nitor and one package is enough for about 200 grams so I needed two of them to get dark enough result. When trousers were dry I made little intake on trouser legs, repaired waistband and replaced button with correct colour one. When you dye clothing you should remember that colour sticks best to natural fibres (cotton, linen, silk, ramie, bambu, viscose etc). The more artificial fibres clothing has the lighter the shade will be. Some artificial fibres dye doesn’t affect at all. Notice also that even though the clothing itself is f.ex cotton, sewing thread can be polyester so stiching will stay lighter than fabric. This is what happened with my trousers. If you want to keep the washing instructions you should take them off before dying because they take colour aswell. Mine went black. Sometimes even zippers and buttons change colour, atleast partially.

And then your judgement. What do you think? I think it looks much better than the original. But because these are my first drainpipe-style trousers I am not 100% sure how they suit my wardrobe, but I will have to see if they get any use or are they going to stay at the back of the closet.