Koukussa vihreään / Hooked on green

En ole oikein koskaan ollut mikään terveysintoilija enkä jaksa laskea kaloreita tai tarkkailla syömisiä. Pidän hyvästä ruuasta ja herkuista mutta yritän sisällyttää päivittäisiin aterioihini reilusti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ja tokihan niistä saakin herkullista ruokaa joka minulle kaikkiruokaisena varsin hyvin myös maistuu. Olen monesti todennut että tämä blogi ei ole ruokablogi, mutta mielelläni jaan reseptejäkin kun hyviä sellaisia tulee vastaan.

Rakastan pirtelöitä. Mistä hyvänsä ruuasta saadaan meikäläiselle houkuttelevampaa kun lisätään nimeen “pirtelö”. Siten ei liene yllätys että olen jo jonkin aikaa ollut kiinnostunut viherpirtelöistä. Pari päivää sitten rohkaisin mieleni ja hommasin kaupasta tarvikkeita: tammenlehväsalaattia, banaania, sitruunaa. Ensimmäisellä kerralla en voi väittää että maku olisi ollut kovinkaan suuri nautinto, vaikka ei se nyt ihan järjettömän pahaakaan ollut. Toisella kerralla korvasin osan sitruunasta luonnonjugurtilla ja lisäsin vähän enemmän vettä. Huomattavasti parempaa. Ja nyt, vain parin päivän koekäytön jälkeen on pakko todeta että olen koukussa. Vaikutuksista en voi tässä vaiheessa vielä sanoa juuta enkä jaata (joskin hyvällä mielikuvituksella varustettuna voin ainakin kuvitella tuntevani itseni terveemmäksi pirtelön nauttimisen jälkeen). Mutta lienee jo positiivista se että viherpirtelön maku saa minut haluamaan lisää?  Joku viisaampi voisi kertoa minulle että millaisia terveysvaikutuksia viherpirtelöiden säännöllisestä nauttimisesta pitäisi seurata?

IN ENGLISH
I’ve never been health enthusiast, I don’t count calories or keep record of what I eat. I enjoy good food and munchies, but I try to include vegetables, berries and fruit to my daily meals. And ofcourse, you get delicious meals out of them, which I consume with pleasure. I have said many times before that this is not food blog, but I like to share good recipes when possible.

I love smoothies. Any food becomes more desirable for me if you add word “smoothie” on it. So I suppose it is no surprise when I tell you that I have been interested on green smoothies. Couple days ago I gouraged myself and got the ingredients: oak leaf lettuce, banana, lemon. I can’t say that the taste was much of a pleasure on the first time, but it wasn’t absolutely horrid. Second time I replaced some of the lemon with natural yoghurt and added a bit more water. Much better. And now, after couple days test run, I have to say I’m hooked. I can’t really report on any affects yet (allthough with my good imagination I can atleast imagine feeling more healthy after the smoothie). But isn’t it already a plus if the taste makes me want more? Those of you who are wiser could tell me what kind of healt affects should I be expecting with regular use of green smoothies?

8 Comments

 1. Maija says:

  Viherpirtelö, nam! Olen myöskin koittanut viime aikoina vääntää noita pirtelöitä jos ei nyt joka päivä, niin ainakin useamman kerran viikossa. Yleensä laitan noiden mainitsemiesi juttujen lisäksi vielä päärynää, porkkanaa, appelsiinimehua, pakastemustikoita (joista saa pirtelöön nätin värin), pähkinöitä ja/tai siemieniä, hieman fiilisten mukaan. Myös pinaatista tulee muuten todella hyvä pirtelö, tekisin sitä useamminkin, jos paikallisessa ruokakaupassa ei olisi niin surkealaatuista tuorepinaattia. Terveysvaikutuksista en osaa erityisemmin sanoa mitään, mutta eipähän tuo ainakaan huonoa voine tehdä! :)

 2. Rhia says:

  Maija – Joo, mä oon vasta niin alussa että totuttelen tuohon perus-hommeliin :) Sitäpaitsi, mulla ei ole blenderiä, ainoastaan sauvasekoitin. En usko että se kestää mitään hirveän kovia hienonnettavia kuten porkkanaa ja pähkinöitä. Mustikat onkin hyvä, tykkään laittaa niitä myös aamujugurttiin. Vielä kun saisi pakastealtaan marjojen sijaan itse poimittuja…

 3. I love smoothies but I’ve never had a green one before. I usually just have bananas or a mix of berries. I’m not sure about the health benefits. I usually just drink them because they taste good, especially in the summer when it’s hot.

  1. Rhia says:

   Camelia – Green smoothies (with all sorts of green lettuces, spinach etc) are supposed to have more health benefits than just fruit and berries, like more fiber and such. You can add seeds, all sorts of nuts, seaweed or kelp, vegetables and so on, and no sugar if you want to go really healthy option. I don’t know exactly since I’m not that big of a health enthusiast. But you are corrrect, they are lovely on hot summer weather, and delicious when ever you need refreshments.

 4. salka says:

  Kyllä viherpirtelöille! Lehtivihreän ja kasvisten ylipäänsä, siis sen lisäksi että sisältävät vitamiineja jne., pitäisi myös parantaa ihon väriä. Itse olen ollut huomaavinani tiettyä vaikutusta, tosin voi olla että kuvittelen ainoastaan, eikä mitään muutosta ole oikeasti tullut :D ( nyt kylläkin naamaan on tullut muutama aika ärsyttävä näppylä, en tiedä onko kyseessä kasvikset vai joku uusista iho-tuotteista, ärsyttävää..) Olen pääsiäisestä saakka joka päivä juonut noita hippipirtelöitä, tosin tänään tuli pidettyä välipäivä ( ja olo onkin ollut aika väsynyt, näemmä ei pidä jättää päivän kunnon viherannosta väliin!)

  Mun suosikkiyhdistelmiä on juurikin sitruuna-banaani-tammenlehtisalaatti/persiljapirtelö! Itse taas tykkään suun muikeaksi saavista mauista, joten en hirveästi niitä vedellä laimenna. Myös sitruuna-appelsiini-porkkana-omenayhdistelmä on nam!

  1. Rhia says:

   salka – Ihon värissä olisikin kyllä parannettavaa ;) kalvakka mutta paikoin punottava on päivän väri täällä, joka päivä. Tosin en tiedä miten se sitten tätä voisi parantaa, ei kai se punoitusta kuitenkaan poista? Eniten ehkä odotan näiden saavan olon tuntumaan energisemmältä tai jotain. Migreenin poistokin olis pop, mutta sitä mä kyllä hieman epäilen. Migreeniä lukuunottamatta sairastelen tosi vähän, eli en suurta muutosta odota sillä suunnalla.
   Mä lisään vettä lähinnä siksi että pirtelö olisi juotavammassa muodossa, eli noin 0,5-1 dl yhteen annokseen. En tiedä uskallanko kokeilla tuota porkkanaa kun en tiedä mitä tuo sauvasekoitin tykkää niin kovasta kasviksesta. Tietty voisin raastaa porkkanan ensin, mutta sittenhän se homma kävisi kamalan monimutkaiseksi :D

 5. salka says:

  Mä oon sauvasekoittimella tehdessäni nimenomaan raastanut porkkanan ensin, se kyllä oli aika työlästä! Suosittelen satsaamaan kunnon blenderiin, jos noista viherpirtelöistä oikein innostuu :)

  Ja ihon sävyn parantamisesta pari uutislinkkiä, jotka viittaavat samaan tutkimukseen:

  http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Porkkanan+sy%C3%B6minen+lis%C3%A4%C3%A4+ihmisen+vieh%C3%A4tt%C3%A4vyytt%C3%A4/1135263023713

  http://www.uusisuomi.fi/viihde/93175-yllattava-keino-syo-itsellesi-kauniimpi-rusketus

  1. Rhia says:

   salka – Jaa juu, tuon mä jo tiesinkin että porkkana muuttaa ihonsävyä kellertävämmäksi. Se on kai vähän semmoista vanhaa “kansanviisautta” koska tuosta on puhuttu jo ainakin 15 vuotta sitten. Pitäisi myös auttaa ihon palamiseen, eli ei pitäisi palaa niin helposti jos syö jo alkutalvesta reilusti karotenoideja ja jatkaa koko kesän. Tosin siitä ei varmaankaan ole tehty mitään tutkimustakaan.

Comments are closed.