Turnyyripuku – vaihe 5, miehusta / Bustle Gown – phase 5, bodice

Nyt otti ohraleipä, tapasi mummuni aina sanoa. Olen laiskotellut turnyyripuvun (<– linkin takana puvun muut vaiheet) kanssa ja nyt se kostautui. Tarvitsen pukua sunnuntaina joten aikaa sen viimeistelyyn on alle viikko. Maanantaina otin härkää sarvista ja rykäisin miehustan alulleen. Sovitin sovitusvaatteen valmiin helman kanssa nähdäkseni miten takaosan laskokset asettuvat. Pientä korjattavaa ilmeni mutta ei mitään järistyttävää, mikä oli odotettavissakin koska olen periaatteessa samalla kaavalla jo tehnyt jakun aiemmin. Hihoja jouduin kaventamaan hieman jotta sain halutun napakasti istuvan mallin. Vuoritin jakun kauttaaltaan napakalla pellavalla jonka ompelin yhdessä  miehustakankaan kanssa kiinni saumoihin. Tällainen vuoritus ryhdistää miehustakangasta enemmän kuin tavallinen erillisenä ommeltu vuori. Helman kanttasin miehustakankaasta tehdyllä vinokantilla. Ilman koristeluja jakun ompeluun meni n. nelisen tuntia, koristeluihin useampi tunti käsinompelua.

Jakun alla en ajatellut käyttää pitkähihaista puseroa vaan ainoastaan jotain huomaamatonta toppia ja pitsistä irtomiehustaa, koska jakku on aika lämmin. Irtomiehustan kaavan löysin vanhasta kaavalehdestä.  Pitsimiehustan tein noin tunnissa. Lisäsin siihen kaulusröyhelön eteen. Pääntiehalkio on niskassa, huoliteltu vuorikankaasta tehdyllä vinokantilla ja kiinnitetään kahdella nepparilla.

IN ENGLISH
I’m in trouble. I’ve been lazy with my bustle gown (<– click the link and find other phases of the bustle gown) and now I’m paying for it. I’m going to need it on sunday so I have less than week to finish it. On monday I took the bull by it’s horns and started working on the bodice. I fitted my pattern with the skirt to see how pleats match with the bustle. There was only minor adjustments, which was expected. I have done jacket before with this pattern so I wasn’t really expecting anything big. I adjusted the sleeves to make more snug silhuette. Bodice is underlined with stiff linen. It gives the fabric and whole jacket more stiffness than ordinary separately sewed lining. I hemmed the jacket with biascut tape, made of bodice fabric. Without decorations it took me about 4 hours to make the bodice, decorations took several hours of handsewing.

Under the jacket I was going to use unnoticable jersey top and separate lace bodice with collar, because jacket is rather warm. I found suitable bodice pattern from vintage sewing magazine. I made the bodice in about an hour. I added neck ruffle in front. Opening for dressing the bodice is on the back, trimmed with bias tape and closed with two snap buttons.


Vanhalla pellavalakanalla vuoritetut hihat. /
Sleeves underlined with old  linen bedsheet.


Jakku ilman hihoja, rypytetty koristenauha neulattu kiinni. /
Jacket without sleeves, gathered decorative satin tape pinned on place.


Miehustan kiinnityksenä hakasnauhaa. /
Bodice closure with hook & loop tape.


Miehusta nurjalta, kauttaaltaan pellavalla vuoritettu.
Helman vinokanttaus ja takalaskokset. /
Bodice on reverse side, completely underlined with stiff linen.
Bias tape trimmin and back pleats.


Helma ja miehusta yhdessä. Helma valmis, miehustasta puuttuu koristeluja. /
Skirt and bodice together. Skirt is finished, bodice needs more decoration.


Mallinuken uuma on “hieman” kapeampi kuin omani. /
Mannequin has a “tad” smaller waist than I do.


Jakku ja irtomiehusta, koristelut edelleen kesken. /
Jacket and separate lace bodice, decoration still needs finishing.

Irtomiehustan kaava. Kauluksen kaava tuossa päällä,
tosin ollakseen kaulaa myötäilevä sen on oltava kaareva. /
Lace bodice pattern. Collar pattern on top, allthough
it needs to be more curvy to hug neck snuggly.

Pitsimiehusta valmiina. /
Finished lace bodice.

10 Comments

 1. RautaNeito says:

  Voi jösses kun mä odotan valmiista puvusta kuvaa. Näyttää nimittäin tosi hyvältä!

 2. Aquila says:

  Oooh, näyttää upealta! En malta odottaa kuvaa valmiista puvusta!

  1. Rhia says:

   RautaNeito & Aquila – Kiitos :D kuvia valmiista puvusta tulee varmaan viimeistään ensiviikolla. Ei tuosta oikeastaan puutu enää kuin noita koristeita vähän, mutta onhan se tietty eri asia nähdä se sitten valmiina päällä kuin liian pienellä nukella huonosti istuvana. Pitää tunnustaa että omastakin mielestä näyttää hemmetin hyvälle. Jos teitä kiinnostaa steampunk-henkiset tms. puvut niin kannattaa kurkata tuolta linkkilistastanikin löytyvän Alisan sivut. Siellä on toinen toistaan upeampia valmiita ja työn alla olevia pukuja.

 3. Midinetti says:

  Jööteri sentään mikä räystäsperä :D. Ihana!

  1. Rhia says:

   Midinetti – Räystäsperäpä hyvinkin :D

 4. Et suinkaan ole Atelierin kuvauksiin tulossa? Tuli mieleen, kun itsellänikin on turnyyriasu käytössä sunnuntaina. :)

  Seuraan innolla tätä turnyyriprojektia ja irtokaulus on ompelulistalla.

 5. Rhia says:

  Magdalena – No sinnepä juuri :) Mun kuvausvuoro on vasta viiden jälkeen illalla.

 6. Me ollaan vuorossa jo päivemmällä. Asut nähdään sitten blogeissa! :) Tuo jakun selkä on muuten tosi kaunis, aiotko laittaa korsettia alle?

 7. Mao Mao says:

  Oijoi! Odotan niitä Atelierin kuvia! Onpas nerokas tuo irtokaulustin. Olisipas kätevä asustelisä omaan vaatekaappiikin :)

  1. Rhia says:

   Magdalena – Niin ymmärsin kun tuota aikataulua tutkailin :) En aikonut korsettia laittaa koska mulla ei ole sopivaa korsettia tuonne alle enkä olisi ehtinyt sellaista tehdä tähän hätään, eli mennään ihan au naturell. Mutta juu, blogeissa nähdään sitten asut ja viimeistään Atelierin Flickristä jos ei muualta.

   Mao Mao – Niin minäkin odotan. Noita irtokauluksia on käytetty paljon etenkin 50-60-luvuilla kun on käytetty jakkupukuja ja ne on kesällä olleet turhan lämpimiä paitapuseroiden kanssa (tuo alkuperäinen kaava on itseasiassa 50-luvulta, mutta muokkasin sitä jonkun verran). Ja jo aiemminkin 1800-1900-lukujen taitteessa myös pukujen alla. Niitä saattaa löytää siis kirppiksiltäkin valmiina, itselläni on vintagena luonnonvalkoinen silkki-irtomiehusta jota pidän usein villapukujen alla talvella. Huomasin tuossa itse että jos päällysvaatteen pääntie on kovin avara niin miehustan reuna saattaa helposti pullahtaa esiin. Vähän täytyy siis pitää silmällä että se pysyy paikallaan. Pienemmissä päänteissä ei varmaan ihan niin helposti.

Comments are closed.