Makumuistoja lapsuudesta


Tässä blogissa
harvoin puhutaan ruuasta vaikka aiheet muuten ovatkin aika moninaiset. En koe olevani mitenkään häävi ruuanlaittaja vaikka en nyt ihan tumpelokaan. Hyviä ruokablogeja löytyy pilvin pimein joten jätän reseptien jakamisen muille. Löysin vuosien jälkeen lapsuuaikojen herkun ja aloin miettiä miten lapsuudenaikaiset ruuat ovat vaihtuneet aikuisuuden ruokiin. Ajattelinkin jakaa teidän kanssanne lapsuuden makumuistot. Ehkä voimme vertailla löytyykö muilta samanlaisia.

Talkkuna
Tämä oli se lapsuuden herkku joka herätti muistot. Piimään, viiliin tai maustamattomaan jugurttiin sekoitettu talkkunajauho, sokeri ja marjat olivat parhaimpia lapsuuden herkkuja joka tyydytti makeannälän mutta oli myös täyttävä välipala koulusta tullessa. Talkkunahan ei sellaisenaan maistu järin hyvälle, mutta piimään, sokeriin ja tuoreiden marjojen mehuun sekoittuneena se oli taivaan mannaa.

Talkkunaa, jugurttia, sokeria ja vadelmia/
Talkkuna-flour, youghurt, sugar and raspberries

Makaroonivelli
Yksi lapsuuteni suosikkiruuista oli makaroonivelli. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on maidossa keitettyjä makarooneja johon on lisätty hieman voita ja suolaa. En ole tätä syönyt koskaan aikuisena vaikka makarooniruuista pidänkin. Lapsena se maistui hyvälle, mutta en ole varma pitäisinkö siitä enää.

Käristys
Käristykseksi kutsuimme ruokaa joka oli kuin poronkäristystä mutta sianlihasta tehtyä. Reilusti rasvaa sisältävät sian kylkisiivut paloitellaan ja paistetaan pannulla niistä valuvassa rasvassa. Käristys nautitaan kuumana suoraan pannusta joka asetetaan pöydän keskelle. Koko perheen herkkua ja huvia oli tämä ruoka, jonka syöminen oli hieman sottaista. Kuumassa käristysrasvassa nimittäin dipattiin ruisleivänpaloja ja rasvaa oli tietysti jokapuolella niin pöydällä kuin käsissä ja kasvoissakin. Isä tapasikin sanoa että suupielet ovat rasvassa korviin asti. Tätä herkkua en ole saanut lapsuuden jälkeen.

Pullamössö
Lapsena se paras juoma oli tietysti kaakao, sekä kylmänä että kuumana. Ja parasta kaakaon kanssa olivat äidin leipomat pullat. En tiedä mistä alunperin saimme idean mutta pulla piti aina syödä niin että se murennettiin pieniksi paloiksi ja sotkettiin kuuman kaakaon sekaan. Sitten kun palat olivat oikein hyvin imeneet kaakaota ja menneet pehmeäksi sutuksi ne noukittiin lusikalla suuhun. Olen tehnyt tätä joskus aikuisenakin mutta jostain syystä se ei maistu enää yhtä hyvälle.

Tuuvinki
Tuuvinki on eräänlaista perunavelliä, eli todella löysää perunamuusia. Tuuvinki syötiin ruisleipäpalojen kanssa jotka upotettiin tuuvinkiin lillumaan. Kun leipäpalassa oli reilusti voita päällä se suli ihanaksi rasvaiseksi mötiksi tuuvingissa. Tätä voisin syödä vieläkin sillä rakastan perunamuusia ja rakastan ruisleipää.

Uunijuusto
Maatilalla oli tapana tarjota aina kauden herkkuja. Syksyllä uusia perunoita ja silliä, loppukesästä marjapiirakkaa jne. Aina lehmän poikiessa oli tiedossa herkkuhetki uunijuuston muodossa. Ternimaidosta äiti valmisti jälkiruuaksi uunijuuston joka nautittiin yleensä reilun sokerin kanssa. Sen valmistaminen on idioottihelppoa: 1 litra ternimaitoa, 1 tl suolaa. Kippaa voideltuun uunivuokaan ja paista 150 asteessa noin tunti (kunnes maito on hyytynyt). Tämä taitaa olla näistä lapsuuden herkuista ainoa jota syön edelleen säännöllisesti.

Millaisia makumuistoja sinulla on lapsuudesta?

IN ENGLISH
In this blog I rarely talk about food. I don’t concider myself very good cook, even though I’m not the worst either. There are hundreds and hundreds of good food blogs so I let them post about good recipes. No I found one of my childhood treats and started to think how childhood foods change into adulthood foods. I thought I’d share them with you. Maybe we can compare if you guys have similar.

Talkkuna
This is my childhood treat that brought up some memories. Talkkuna-flour is made of roasted oat and peas. You mix it with buttermilk, yoghurt or viili (viili is sort of sour yoghurt), sugar and berries. It was my childhood delicasy that used to replace sweeties. Flour itself doesn’t taste very good, but when you mix it with milk products, sugar and berries it was like food from heaven.

Macarony soup
One of my favourite foods as a kid was macarony soup. Basically it is macaronies boild in milk, added little bit butter and salt. I haven’t eaten this since my childhood and I don’t think I’d like it anymore.

Pork sauté

You might be more familiar with sautéed raindeer which is very traditional food from finnish Lapland. We used to make sauté of pork. You chop porkmeat that has lots of fat on it. Then you fry them up on a pan until most of the fat is melted. Then you lift the pan on the table and eat it directly from the pan =)
It was the favourite of our whole family and very messy. We also dipped ryebread on the hot fat so fat usually ended up everywhere, on the table and on your face and hands. I haven’t eaten this since childhood.


Mushy buns

Best drink as a kid was cocoa, of course. We had it both, cold and hot. Best thing with cocoa was homemade buns. I don’t know how it started, but me and my brother used to crumble our buns and put the pieces into the hot cocoa. Then we allowed buns to soak and suck the cocoa in. And then you just eat them with a spoon. I have done this couple times as an adult, but for some reason it doesn’t quite taste the same.

Tuuvinki
Tuuvinki is sort of very thin potatomash. We used to eat it with ryebread. You butter the ruybread and then cut it into small bits. Then you put those bread pieces into the tuuvinki for a while. It is lovely when butter melts in hot tuuvinki. I could still eat this because I love potatomash and I love ryebread.

Oven cheese
When living in farm you used to always get the foods of the season. Late summer you had berry pies, in the autumn you have new potatoes with salted herring and so on. Every time our cows had baby cows we were expecting delicasies. Mum used to make delicious oven cheese from cow’s first milk. It is really easy to make. You only need 1 liter of first milk, 1 teaspoon of salt. Pour them into a buttered pan and bake in the oven about an hour (until milk has gone solid) in 150 degrees of Celcius. This must be the only childhood treat that I still eat rather regularly.


What kind of food memories you have from your childhood?