Turnyyripuku – vaihe 4, miehusta – Bustle Gown – phase 4, bodice

Tässä on ollut pientä luovaa taukoa havaittavissa mutta nyt voitais ottaa taas käsittelyyn turnyyripuku. Olen pähkäillyt miehustan kaavan kanssa ja ollut vähän haluton koska inhoan kaavanpiirtämistä. No, menin siitä mistä aita on matalin ja käytin pohjana aiemmin ompelemani jakun kaavaa. Poistin kaulukset kokonaan, jaoin takakappaleen kapeampiin osiin, muotoilin etukappaleelle etulistan sekä kavensin ja kaarsin hihaa. Isoin homma oli muotoilla takaosan körttilaskokset niin että ne asettuisivat kauniisti turnyyrin päälle. Mitään hirveän yksityiskohtaisia ohjeita en tähän kaavanmuokkaukseen nyt tehnyt koska loppujen lopuksi muutin kaavaa niin vähän (ja koska unohdin ottaa kaavoista valokuvat). Kannattaa käyttää jo olemassa olevaa hyväksi havaittua kaavaa ja fiksata sitä omaan makuun sopivaksi. Jakun on hyvä olla istuvuudeltaan aika napakka. Miehustassa on aika monta työvaihetta joten aloitetaan sovituskappaleella, eli protolla eli musliinilla.

Muut osat:
Turnyyripuku – luonnokset
Turnyyripuku – kankaat
Turnyyripuku – vaihe 1, turnyyrivanne
Turnyyripuku – vaihe 2, röyhelöalushame
Turnyyripuku – vaihe 3, hame

IN ENGLISH
There’s been a bit of a break but now I’m back with the bustle gown project. I’ve been a bit reluctant about the bodice pattern because I hate pattern drafting. Well, I took the short road around and used pattern of a jacket I made some years ago. I removed collar, devided backside into more narrow slices, reformed frontside and made sleeve more narrow and curved. Biggest job was to create curved pleats on the back to make it fit nicely ontop of the bustle. There’s not particularly presice instructions on the patten changes because I didn’t really change it that much (and because I forgot to take photos of the patterns). You can use what ever jacket pattern you have found handy and fix it as you please. Bodice has quite many phases so let’s start with fitting piece, aka muslin.

Other phases:
Bustle gown – sketches
Bustle gown – fabrics
Bustle gown – phase 1, bustle hoops
Bustle gown – phase 2, ruffled petticoat
Bustle gown – phase 3, skirt


Tämän jakun
kaavaa muuntuu puvun jakuksi. /
Pattern for this jacket is going to transform into bustle gown bodice.


Jaa keskitakakappale kahteen osaan. Lisää vyötäröltä alaspäin laskosvara
kappaleiden reunaan. Yhden laskosvaran leveys on sama kuin valmiin laskoksen
syvyys. Lisää laskosvarat myös takasivukappaleen reunaan ja keskimmäisen
takakappaleen ulkoreunaan. Kun laskosvarat on lisätty, avarretaan jakun helmaa
kellottamalla. Tähdet osoittavat kellotusten kohdat. Kaava leikataan auki mutta
avataan vain alareunasta piirakkamaisesti. X:llä merkityt ommellaan yhteen,
O:lla merkityt ommellaan yhteen.  /

Divide center back piece in two pieces. Add pleat allowance down from waist
to the edge of the back piece, to both edges of the middle piece and on
the edge of side piece. Width of the allowance is same than the depth of
the pleat. When pleat allowances are added, open the bottom of
the back patterns on star-marked spots. This is for adding more room for the bustle.
Additions are slice-shaped. X’s will be connected and O’s will be connected.


Ommeltu takakappale nurjalta. Nuolet osoittavat
laskosten pohjat jotka kääntyvät keskelle. /
Back pieces sewn together. Arrows mark the pleat
bottoms that turn to the center.


Etukappaleet ommeltuna, paitsi keski-etu joka vielä puuttuu. /
Front pieces, except center front which is still missing.


Valmis sovituskappale nukella. Nuolet osoittavat laskokset
jotka eivät litteäksi silitettyinä tässä juuri erotu. /
My muslin ready. Arrows point to the pleats that have
been ironed flat and don’t show much.


Sovituskappale edestä. Ja pitsiröyhelö-to-be. /
Muslin front. And lace ruffle-to-be.

8 Comments

 1. Nina says:

  Voi miten inspiroivoa kuvia!! Siitä on vuosia kun olen viimeksi ommellut jotain kunnolla, kaavoituksesta asti. Olen jo siitä ylpeä jos ehdin/viitsin/jaksan lyhentää housunpuntit. :)

 2. XL Mamma says:

  Wautsi.Täältähän löytyi upea blogi. Ihana kunolet jaksanut värkätä mallinsuunnittelusta ja kaavojen teosta myös kuvia :)

  1. Rhia says:

   Nina – No ehkä se inspis tästä vallan riehaantuu ja alat taas ommella jotain :D Jahka saan tämän sovitettua helman kanssa niin pääsen tekemään varsinaista miehustaa. Siitä tuleekin jännää.

   XL Mamma – Tervetuloa mukaan :) Ei nuo postaukset ole ihan niin perinpohjaisia kuin olisin alunperin halunnut. Mulla on ongelma tuon muistamisen kanssa ja kun innoissani ompelen menemään niin unohdan ottaa kuvia ja monesti käy niin että vaate onkin jo valmis ennenkuin muistan kuvata mitään :D Mutta hyvä jos näistä edes jotain vinkkiä saa.

 3. Eirene says:

  Tää sun turnyyripukuprojekti on ihan mahtava – paitsi että tekee mieli alkaa itsekin värkkäämään jotakin (on pitänyt mukamas tehdä Phantom of the Operasta se sininen Christinen puku jo ties kuinka kauan) ja se ei oo näillä taidoilla ja ompelukärsivällisyydellä kovinkaan fiksu juttu se. Ihana seurata tätä, oot mielettömän taitava. :)

 4. RautaNeito says:

  Niin se vaan etenee. En malttaisi odottaa lopputulosta :P Hyvä se on täältä huudella ja vaan odotella ;)

  1. Rhia says:

   Eirene – Eiköhän kaikkien taidoille ja kärsivällisyystasoille löydy jotain sopivaa värkättävää :) Minä oon ainakin vakaasti sitä mieltä että ei aina tarvitse osata ommella pystyäkseen tekemään jotain kivaa ja kaunista itse. Tuunaaminen on helpompaa ja silläkin konstilla saa hauskoja juttuja. Ja kiitos kehuista :D joskus tahtoo tulla omiin taitoihin uskon puute, mutta onneksi kivat kaverit ja lukijat kannustaa.

   RautaNeito – Hitaasti on edennyt viimeaikoina kun tuo jakun kaava ei hotsittanut yhtään. Mut sitten kun ottaa itseään niskasta kiinni niin alkaa tapahtua. Mä vaan toivon että mun aika riittää ja ehdin saada tämän valmiiksi ennen H-hetkeä (jonka tarkkaa päivää en edes tiedä vielä…). Ompelu onneksi hoituu kohtalaisen nopeasti jahka kaava on kuosissaan.

 5. Petriina says:

  Tämä on niin mielenkiintoinen projekti, vaikka en tuosta ompelusta juuri mitään ymmärrä. Toivoin lapsena/teininä itselleni turnyyripukua, mielestäni ne olivat hienointa ikinä ! Selailin vanhoja kirjoja ja valokuvia ja ihailin, ihailin. Ihmeellistä, että en koskaan sellaista kuitenkaan saanut ! :-O

  1. Rhia says:

   Petriina – Joo on se kumma kun vanhemmat ei toteuta nuorten toiveita :D Mäkin olisin halunnut hevosen mutten saanut. Eipä sillä, en olisi sillä kyllä osannut ratsastaakaan.

   Ajattelin sovittaa tuon puvun tänään ja ensiviikolla pääsen sitten ompelemaan sitä varsinaista jakkua. Nyt on pistettävä pökköä pesään sillä eilen tupsahti sähköpostiin H-hetken päivämäärät johon olen pukua tekemässä. Esittelen puvun kyllä kun se on valmis, mutta kerron tarkemmin mihin tarkoitukseen pukua teen vasta sitten kun homma on ohi.

Comments are closed.