Ei ole katastrofeja kenkiin katsominen, eiku…

on


Joskus vuonna
miekka ja heinäseiväs Mode & Vintagen Forêt noire haastoi minut listaamaan kenkäkatastrofeja. Niin kenkä-ihminen kuin olenkin niin oli hirvittävän vaikea keksiä mitään järkyttävää katastrofia. Olenko se vain minä vai kuulostaako osa näistä jotenkin leimeille?

1. Liian pienet
Lapsuudesta muistan erään kenkäkatastrofin. Olin saanut ihanat keltaiset muovisandaalit. Ne olivat rakkaimmat kesäkengät ja niitä harvoja kenkiä joita lapsuudesta muistan. Mutta voih! Mikä katastrofi. Ne penteleet jäivät liian pieniksi. Äiti poisti ne käytöstä ja varastoi aittaan muiden pieniksi käyneiden vaatteiden ja kenkien kanssa. Minä en äitiä uskonut ja kävin kaivelemassa sandaalit aitan kätköistä. Mutta pakko se oli uskoa kun jalka ei mahtunut enää sandaaliin ja kantapää tuli reunan yli. Muita lapsuus- ja nuoruusajan kenkä-katastrofeja olivat mm. punaiset talvikengät joihin löin syvän viillon kirveellä (älkää edes kysykö) sekä taivaansiniset, valkoisella verkolla somistetut balleriinat jotka oli pakko saada mutta osoittautuivat jo ensimmäisessä käytössä liian pieniksi. Hammasta purren, varpaat kippurassa sitten piti niitä käyttää.

2. Piikkikorot ja kauppojen eteisrallit
Pidän piikkikoroista. Piikkikorot eivät pidä liikkeiden eteisralleista. Siis niistä muovi-, kumi-, tai metalliritilöistä joita tungetaan joka ikisen liiketilan ja viraston eteiseen pitämään lumi ja sora poissa liiketilasta. Eipä ole kerta eikä ensimmäinen kun olen juuttunut korostani näihin Helvetin esikartanoiksikin kutsuittuihin korkokenkien turmioihin. Pahimmillaan vauriot ovat olleet mittavat: koron päällisen kuoriutuminen irti ja maalin lohkeilu. Onneksi koko korko ei sentään ole kertaakaan irronnut. Ongelmasta selviää kahdella tavalla. Vaihtoehto 1. Et käytä piikkikorkoja. Koska vaihtoehto 1 ei ole mahdollinen jää jäljelle vaihtoehto 2: kävellään eteisrallien yli päkiöillä niin ettei korko kosketa lattiaa. Aikaa myöden tavasta tulee automaatio joka menee päälle aina korkkarit jalassa.

3. Paska laatu ei vaihtamalla parane
Ostinpa kerran upeat luonnonvalkoiset cowboy-bootsit kun sain kohtuullisen edullisella. Oli kimaltavia strasseja ja hienoja leikkauksia ja kaikkea. Kengät ehtivät majailla uudessa kodissa noin kuukauden josta aktiivisessa käytössä pari viikkoa. Kyseessä olivat talvikengät ja käytin niitä normaalissa suomalaisessa talvikelissä (=jäätä, lunta, loskaa, soraa, hiekkaa). Kuukauden kuluttua ostoksesta oli molempien kenkien pohja päkiän kohdalta halki. Ja niin pahasti että lumi ja vesi tuli pohjasta sisään. No
eikun takaisin kauppaan josta sainkin tilalle uuden parin samanlaisia bootseja. Mutta miten kävi. Parin viikkon kuluttua olivat pohjat taas halki. WTF!?!? Kyllähän kenkien pitäisi kestää pidempään kuin kaksi viikkoa. Enkä pitänyt kenkiä edes joka päivä. Vein bootsit jälleen takaisin liikkeeseen. En olisi enää kolmatta paria huolinut, mutta eipä heillä enää olisi niitä ollutkaan. Kauppa purettiin, mutta en saanut rahoja takaisin vaan summaa vastaavan lahjakortin kyseiseen liikkeeseen. Mielenkiintoisinta oli että kukaan muu ei kuulemma ollut palauttanut kyseisiä kenkiä liikkeeseen kuin minä. En jaksa uskoa että mulle olisi käynyt niin hiton huono tuuri että kaksi maanantaikappale-paria olisi osunut juuri mulle. Ehkä muut asiakkaat vain olivat liian höveleitä ja katsoivat vikaa läpi sormien koska kengät olivat niin halvat. Niistä kengistä ei tullut otettua edes kuvaa, mutta harmittamaan se jäi. Ne olivat niin makeat tyyliltään. Kyseisessä liikkeessä en ole montaa kertaa tapauksen jälkeen asioinut. Lahjakortin käytin, mutta muita ostoksia en ole tehnyt.

4. Note to self: vaihdata korkolaput
Pidän kovasti vintage-kengistä. Toisinaan tulee bongattua kirppiksiltä upeita vintage-kenkiä pilkkahintaan. Kokeneena kirpparien kiertäjänä pitäisi tosiaankin muistaa että ensimmäinen toimenpide vanhoja kenkiä ostaessa on viedä ne suutariin korkolappujen vaihtoon. Vanhoissa kengissä korkolaput nimittäin alkavat hapertua ja murenevat käytössä nopeasti pois jolloin korko voi me
nnä pilalle. No mitä tekee tämä ns. kirppari-konkari? Ostaa hienot kultasandaalit ja kiskoo ne seuraavana päivänä jalkaan. Parin kilometrin kävelyn jälkeen konkari alkaa ihmetellä kenkien omituista tuntua. Molemmista koroista olivat korkolaput murentuneet. Toisessa ei ollut jäljellä kuin nahkainen korkolapun alusta ja pari naulaa ja toisessa oli muutama palanen jäljellä. Kengät ovat odottaneet korkolappuja nyt pari vuotta. Oisko jo aika…?

Kultasandaalit ilman korkolappuja. /
Golden sandals without the heel piece.5. Kissat ja kengät
…eivät sovi yhteen. Jos omistat kissoja ja kenkiä niin älä pistä niitä samaan tilaan yhtäaikaa. Lopputulos voi olla mitä hyvänsä katastrofinpoikasesta täystuhoon. Itse olen selvinnyt
naarmuilla ja homehtuneilla saappailla mutta olen kuullut myös virtsankatkuisista yllätyksistä ja jopa höyryävistä kasoista. Erityisesti ketutti lemppari-vintage kengät joihin suloinen kissi-missi sai aikaiseksi palkeenkielen. Onneksi sen pystyi korjaamaan liimalla. Toinen ikävämpi tapaus oli tekonahkasaappaat jotka olin jättänyt eteisen lattialle. Tietämättäni kissa oli käynyt vääntämässä laatat saappaiden viereen ja tapansa mukaan “peittänyt” jätöksensä kaapimalla saapikkaat siihen päälle. Koska en käyttänyt kenkiä pariin viikkoon en tajunnut tapahtunutta vahinkoa. Karu totuus paljastui kun olin aikonut laittaa kengät jalkaan ja nostin ne lattialta. Kengien varret olivat oranssin homeen peitossa ja samaa inhaa tatinaa oli myös lattiamatossa. Onneksi se oli jo kuivunut ja sen sai pois imurin ja pesuaineeseen kastetun rätin kanssa. Kerrankin oli hyötyä tekonahka-kengistä. Homehan ei ollut saanut kengistä otetta joten kengät olivat säilyneet täysin käyttökelpoisina biologisesta koeviljelmästä huolimatta. Kengät ovat yhdet rakkaimmista ja ovat edelleen käytössä, joskin tekonahka alkaa nyt antaa periksi ahkerassa käytössä ja tulevana talvena joudun ne mitä luultavammin korvaamaan uusilla.

Homesaappaat: alive and kicking. /
Moldy boots: alive and kicking.


IN ENGLISH
In the year sword and axe, Forêt Noire from Mode & Vintage-blog tagged me to make a list of my shoe catastrophies. I am a shoe-person, but it was extremely difficult to figure these out. Is it just me or does some of these sound a bit lame?

1. Too small
I remember one shoe catastrophe from my childhood. I had lovely pair of yellow sandals. They were one pair of the shoes I can actually remember. I loved those summersandals, but then my feet grew too big. Mom put the shoes away to the storage with other small clothing but I got them back.
But I had to believe my defeat, my feet were way too big for those. Other catastrophies from childhood or teenage-time were red wintershoes. I made a hole on them with axe. And skyblue ballerina-shoes with white plastic mesh that I had to get, but too small already from the beginning. Biting my teeth together I wore them, curling my toes.

2. Narrow high heels and doorstep grills
I like narrow heels. Narrow heels don’t like doorstep grills. I mean those metal, plastic or rubber grills that are put to the hallways infront of the door to prevent snow or sand going in. It’s not one or two times when I have been stuck on those inventions from hell of my heels.
Sometimes I only got scratches on heels and sometimes damage was more serious, whole cover of the heel peeling off. Fortunately I’ve never lost the hole heel. You can deal with this problem two different ways. Option 1: do not wear narrow heels. Because option one is not possible there is only one other option: always walk over doorstep grills on the balls of your feet, so that the heel doesn’t even touch the floor. In time it becomes an automation which engages always when wearing high heels.

3. Shitty quality doesn’t improve if you replace the item
Once I bought gorgeous off-white cowboy boots, got them cheap. There was nice cuts and rhinestones on the. I had them about a month and I wore them about two weeks. They were supposed to be winter shoes so I wore them in pretty ordinary finnish winter weather (=ice, snow, sleet, gravel, sand). After one month both soles were slit. So badly that water and snow went inside the boots from the hole. I took them back to the shop and got replacement-pair. But what happened? After couple weeks the soles were slit again. WTF!?!? Any shoes should last longer than that. And I didn’t even wear them every day.
So I took them back to the shop. I never would have taken third pair if they would have offered, but they didn’t have any more left anyway. They didn’t return the money but gave me a gift voucher instead. Most interesting thing was that according to them no-one else had returned those shoes, only me. I just can’t believe that I was so unlucky to get not just one but two pairs of poor quality shoes. Maybe other customers just didn’t care, they were so cheap shoes. Too bad I never took photos of them, they looked so cool. Funny thing, I’ve never returned to that shop after I used their gift voucher.

4. Note to self: replace the heel pieces
I very much like vintage shoes. Sometimes you find nice vintage shoes from thrift stores or flea market. As an experienced thrifter I should know that first thing to do when you buy vintage shoes is to replace heel pieces. In old shoes they become brittle and finally come off and you might end up ruining the whole heel. Well what do I do? I bought lovely pair of golden vintage sandals and wear them the very next day. After couple kilometers walk shoes start feeling funny.
Heel piece was totally gone on the other shoe and half gone on the other. Sandals have now waited new heel pieces for two years. Do you think it’s time…?

5. Cats and shoes
…don’t match. If you own cats and shoes, don’t put them into the same space together. Result might be anything from minor catastrophe to total destruction. I have had scratches and moldy boots, but I have also heard of surprises smelling of urine or even steamy piles. I was especially pissed off about my favourite vintage-shoes that Anti-cat made tear on. Fortunately it was saved with drop of glue. But there is another nastier incident. I was keeping my favourite faux leather boots on the floor. Without me knowing, anti-cat saw fit to puke on the carpet next to the boots and
as usual she covered the result of unappropriate behaviour by scraping boots to cover it. Because I wasn’t wearing those boots for couple weeks I didn’t realize what was happened. Rude truth was revealed when I was about to wear those boots and picked them up. Shoes were covered with orange mold and same nasty stuff was also on the carpet. Luckily it was already dry so it was easy to scrape off with hoover and wet rag from the shoes and the carpet. For once I was happy to own faux leather shoes. Mold didn’t find suitable surface to grow on and I was able to salvage them shoes despite of the biological test plantation. Shoes are one of my favourites and are still in use, even though they are now becoming to the end of their lives. Faux leather starts to give in at the end and I probably have to replace them soon.