Parhaat paikat

on


Nyt pukkaa
haastetta sellaseen tahtiin että kai sitä on alettava purkaa jostain suunnasta. Otan nyt ekana tän viimeisimmän (marssijärjestys-kitinät loppuu sitten ihan saman tien!
) koska se ei vaadi valokuvaamaan mitään ja on muutenkin suht helposti toteutettavissa. Loput haasteetkin kyllä toteutetaan myöhemmin. Muistuttakaa jos olen unohtanut jonkun. Aina yhtä hurmaava Noora haastoi minut listaamaan viisi suosikkipaikkaani kotikaupungissani Tampereella. Vaikka olen asunut kaupungissa jo 20 vuotta on tietämykseni Tampereen paikoista on kasvanut huomattavasti viimeisen kuukauden aikana geokätköilyn ansiosta, mutta listaan tässä nyt kuitenkin ne paikat jotka ovat olleet suosikkejani jo ennen kätköilyä. Lista ei ole paremmusjärjestyksessä, eikä siitä voi valittaa. Pidätän oikeuden muutoksiin.

Kuvia klikkaamalla pääsee lähdesivuille joista kuvat on lainattu, paitsi pari jotka ovat omia kuviani.

1. Kahvila Runo. Syyttäkää sitten vaikka sukulaisien suosimisesta, mutta tämä kahvila on yksi ehdottomista suosikeistani vaikka kaupungista löytyy toki monta muutakin loistavaa kahvilaa. Runon sisustus on miellyttävän intiimi, vintage-henkinen, runokirjoineen ja kuluneine antiikkikalusteineen. Isoista ikkunoista voi bongata vaihtuvia näyttelyitä vintage-hatuista kierrätystaiteeseen. Kahvileivät leivotaan siellä itse ja oikein herkullisia ne ovatkin. Paljastettakoon nyt vielä että kahvilaa pitää isäni serkku.

Kahvila Runon tunnelmaa /
Athmosphere in Cafe Runo


2. Hatanpään Arboretum. Tämä puutarha on mielestäni aina kuulunut kaupungin parhaisiin puistoihin vaikka vierailenkin siellä suhteellisen harvakseltaan. Romanttinen ruusutarha kuuluu kuitenkin joka kesä kävelyretki-kohteisiini. Siellä kamera laulaa. Ja must-kohde Arboretumissa käydessä on tietenkin pieni kesä-kahvila.

Arboretumin kukkaloistoa toukokuussa 2009. Kuva Rhia /
Tulips in full bloom, Arboretum in May 2009. Photo Rhia.


3. Kalevan uintikeskus. Pidän uimisesta ja se onkin ainoa liikunta
muoto jota harrastan ihan mielelläni (varmaankin siksi että vaikka miten rehkisi niin ei tule yhtään hiki). Uintikeskus on muutama vuosi sitten laajennettu ja siellä on nyt enemmän ratoja. Arkisin se aukeaa muistaakseni kuudelta. Onko mitään ihanampaa kuin käydä aamulla uimassa 1000 metriä, sitten saunaan ja vasta sitten töihin. Olo on koko päivän raikas ja pirteä. Pidän myös uimisesta järvessä, mutta inhoan mutapohjaa ja vihaan iilimatoja. Siispä valitsen usein kesälläkin mieluuummin hallin.

4. Hämeenkatu. Kaupungin pääkatu tarjoaa kaikenlaista nähtävää. Sen varrelta tai välittömästä läheisyydestä löytyy mukavia ravintoloita, puistoja, hengailupaikkoja, kauppoja ja tietenkin Keskustori joka itseoikeutetusti on kaupungin sydän. Talvisin Hämeenkatua koristavat valoviikkojen upeat jouluvalot ja kesäisin täällä tapahtuu jatkuvasti jotain. Keskustorilla on joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina perinteinen tori, syksyllä maalaismarkkinat ja talvella joulutori. Tänä vuonna kukkaisviikot tarjoavat kaupunkilaisille Keskustorilla maailmanpyörä-ajelua. Katu ei ole kovin pitkä, joten sen voi rauhalliseen tahtiin kävellä päästä päähän noin puolessa tunnissa. Hämeenkatu alkaa lähes rautatieaseman etuovelta ja loppuu Kirkkopuistoon jonka paras nähtävyys lienee Aleksanterin kirkko. Hämeenkadun varrella sijaitsee myös Tampereen ensimmäinen kerrostalo, Selinin talo, Keskustori 5. Talona se ei ole järin ihmeellinen, mutta Hämeenkadun varrelta löytyy paljon muita arkkitehtonisesti kiinnostavia, kauniita taloja kuten Palanderin talo, Commercen talo, Ruuskasen talo ja Raatihuone.

Hämeenkatua rautatieasemalle päin. /
Hämeenkatu towards train station.


5. Kattojen yllä. Viimeinen paikka ei olekaan mikään yksi tietty paikka. Pari vuotta sitten pääsin tekemään elämäni ensimmäisen kuumailmapallo-lennon. Se oli yksi mahtavimmista kokemuksista elämässäni. Lennon järjesti Tampereen yllä Linnan Pallo ja upean talvisen lennon päätteeksi laskeuduttiin järven jäälle, korkattiin samppakaljat ja jaettiin kunniakirjat. Vaikka pelkään korkeita paikkoja on niissä silti jokin kummallinen viehätys jolle ei oikein vedä vertoja mikään. Vaikka polvet lyövät loukkua ja henki salpautuu on aina hilattava itsensä näkötorneihin. Näköalat ovat mahtavat ja elämäänkin saa täysin erilaisen perspektiivin kuin normaalisti. Suosittelen kokeilemaan joko kuumailmapallo-lentoa tai jotakin paikkakunnan useasta näkötornista.

Kuumaa ilmaa palloon. Kuva Rhia /
Hot air into the balloon. Photo Rhia.

IN ENGLISH
Now I’m
getting tagged so much that I have to start doing these tasks. I will take first this tag that I got last (and stop whining about the order), because it doesn’t require to take any photos and is rather easy to make anyway. Rest of the tasks will get their chance later. Remind me if I forgot s
ome of them. Always so charming Noora tagged me to list my five favourite places in Tampere, my home town. Even though I have lived here already 20 years, my knowledge of places in here have increased lately due to geocaching, but I will choose to this list places that were my favourites already before caching. This list is not in any particular order, and you can’t complain about it. I hold the right to make changes on it.

By clicking the pictures you can get to the source-page where I borrowed the photos, except the one’s that I took myself.

1. Cafe Runo (=poem). Blame me for favouring relatives, but this cafe is one of my absolute favourites in Tampere, even though there is many other lovely cafe’s here. Interior is intimate, vintage-styled, with poem books and wornout antique furniture. You can see changing small exhibitions on their large windows, from vintage hats to recycled art. They bake their buns and cakes themselves and they are delicious. I can reveal to you that my dad’s cousin owns it.

2. Hatanpää Arboretum. This garden has always been one of the best parks here in Tampere, in my honest opinion, even though I visit there rather rarely. Romantic rose garden however is must-to-see every summer. There my camera sings =) And another place to go there is their charming small summer cafe.

3. Kaleva swimming center. I like swimming and that is the only sports I can do without whine (probably because you don’t get sweaty at all no matter how hard you excersice). Swimming center got expanned couple years ago and there’s now more swimming lanes. During week it opens at six, if I remember correctly. Is there anything better than go for a swim early in the morning, then to the relaxing sauna and after that to work. You feel fresh and energetic whole day. I also like swimming in the lake but I hate mud and leeches. So I choose swimming center quite often even on summer.

Tampereen uintikeskus, Kaleva. /
Tampere swimming center, Kaleva.


4. Hämeenkatu. Highstreet of Tampere offers you quite many things. Along Hämeenkatu or right next to it you can find nice restaurants, parks, shops and ofcourse our main market place called Keskustori, which is the heart of the town. During wintertime Hämeenkatu is decorated with christmaslights and during summer there is always something happening there. First monday of every month we have traditional market, in the autumn there is countryside-market and in winter christmas market. This year Kukkaisviikot (=flowerweeks) offers Ferris Wheel-drive to the townies. Street is only one kilometer long so with slow pace you can walk from end to end in about 30 minutes. Hämeenkatu starts almost from the doorstep of train station and ends on Kirkkopuisto (=Church park), which has one of the churches in Tampere, Aleksander’s church. Along Hämeenkatu locates also the first building that had more than two floors, called Selin’s House in Keskustori 5. It is not very pretty building, but you can find many more architecturally intersting and pretty houses on Hämeenkatu, like Palander’s House, Commerce’s House, Ruuskanen’s House and town hall called Raatihuone.

Commerce’s House around early 1900’s

5. Above the rooftops. This last one isn’t any particular place. Couple of years ago I was able to attend to hot air balloon flight. That was one of the most fantastic events in my life. It was arranged above Tampere by Linnan Pallo and after amazing wintery flight we landed on ice, opened champagne and handed out certificates. Even though I’m afraid of hights, there is some weird lure on them that I just can’t beat. Even though my legs are soft like macaroni and it’s difficult to breath I still need to climb on observation towers. View is amazing and even life gets totally different point of view. I recommend to try either hot air balloon flight or some of several observation towers on the area.

Tampereen kattojen yllä, kuumailmapallosta kuvattuna. Kuva Rhia. /
Above the rooftops in Tampere, photographed from hot air balloon. Photo Rhia.