Parsima – pitsi / Mending – lace

Mun piti eka julkaista tää vasta huomenna mut oon niin täpinöissäni että ruvetaas vallan villiksi ja julkaistaankin jo tänään. Wohoo! Jokunen aika sitten kun olimme herttaisen Cherisen kanssa kirppis-shoppailemassa törmäsin näppärään kirjaseen. Helsingin Käsityönopettajaopiston julkaisu Hoida oikein vaatteesi, vuodelta 1950, vaikutti erittäin tarpeelliselta. Vintageharrastajana törmää hyvin usein vaatteisiin jotka vaativat jonkinasteista parsintaa tai paikkausta. Niinpä päätin aloittaa sarjan erilaisten reikien ja kankaiden paikkaamisesta vintage-vaatteissa. Ohjeita voi toki soveltaa uusiinkin vaatteisiin.

Koska itsellä on paikattavana juuri pitsiunelma niin aloitetaanpa pitsistä. Pitsin paikkaaminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi luulla. Lähinnä se vain on hyvin hidasta ja pikkutarkkaa puuhaa. Pitseissä on ohuempia ja paksumpia kohtia joista yleensä ne ohuimmat kohdat joutuvat kovemmalle rasitukselle ja rikkoutuvat ensimmäisenä. Siksi vaatteessa olevat reiät saattavat olla varsin symmetrisesti aina pitsikuvion samassa kohdassa. Parsinnan tarkoituksena on jäljitellä alkuperäisen pitsin lankajuoksuja joten periaatteessa parsinta on kuvion kopioimista langan avulla. Tarvitset: pitsin väristä ohutta lankaa (niin lähelle pitsin väristä kuin vain mahdollista), pieni silmäneula, sakset. Kirjassa neuvotaan harsimaan paikattava kohta vahvalle paperille mutta koin sen hankalaksi ja itse parsin pitäen tekstiiliä vapaasti käsissäni.

IN ENGLISH
First I was going to publish this tomorrow but I’m so excited I’m going to go wild and publish it now. Wohoo! Some time ago me and sweet Cherise were doing some thirft shopping. On that trip I found handy little book. “Maintain your clothing correctly” is published by Helsinki handy craft teacher school in 1950. It is full of handy tips for taking care of your clothes. As a vintage collector I quite often see clothes that desperately need atleast some kind of mending. So I decided to start a series of vintage clothes repairing instructions. You can ofcourse use these instructions for new clothes aswell.

Since I’m just now mending my dreamy lace dress I would like to start with lace. It is actually not that hard as you might think. It is just very timeconsuming and requires eye to tiny detailes. Lace has thinner and thicker spots. Thinner areas are under heavy stress and quite often start wearing out first. That is the reason why holes are usually rather symmetrically on the lace pattern. Idea in mending lace is to imitate the original threads of the lace. So basically you just copy the pattern with thread. You will need: lace coloured thin sewing thread (get thread that is as close to the lace colour as possible), small needle, scissors. In the book they advice to baste the area on thick paper but I found that a bit awkward. I did the repairs just holding the garment in my hands.


Tältä sen pitäisi näyttää. Ota mallia pitsin ehjästä kohdasta. /
This is what it should look like.
Imitate the pattern on good areas of your lace.


Katkoviivan kohtiin ommellaan lankaa. /
Red lines show where to sew.


Punainen katkoviiva näyttää ompelun etenemisen. Älä käytä
solmua langan päässä vaan pujottele langanpää pitsin sisään. /
Red line shows how to proceed. Do not use knots at the end
of thread, just pull the end inside the lace.


Vedä lanka reiän yli ja kiristä sopivalle etäisyydelle. Palaa sitten
samaa tietä takaisin mutta kieputa lanka edellisen ympäri pari kertaa.
Syntyy luonnollisemman näköinen sidos. Reiän yli kuljettaessa tee yksi-kaksi
lukitsevaa pistoa lankajuoksun molempiin päihin. /
Pull the thread over the hole and tighten to proper length. Then return
the same route but twist the thread around the previous couple times.
It creates more natural looking bind. When sewing over the hole,
make couple locking stitches on both ends to make it tight bind.


Voit myös vahvistaa reiän vieressä olevat heikommat pitsin sidokset
kieputtamalla lankaa pari kertaa ympärille ja lukitsemalla pistoin sen toiseen päähän. /
You can also reinforce the weakened threads next to the hole by twisting
thread around it couple times and then sewing binding stiches on the other end.


Valmis parsima. Päättele lanka pujottelemalla
sitä jonkin matkaa pitsin sisään. /
Finished mending. Finish mending by pulling
the end of the thread inside the lace.

Tämä tapa sopii hyvin pienten reikien paikkaamiseen. Isompiin reikiin se on hieman turhan aikaavievä. Usein vintage-vaatteissa on reilusti saumanvaroja. Jos niitä on, niin niitä voi/kannattaa hyödyntää vaatteen korjaamiseen. Ylimääräisestä saumanvarasta voi ottaa palan joka ommellaan isomman reiän paikaksi. Saatan tehdä siitä ohjeistuksen vielä erikseen myöhemmin. Tähän pukuun ei sellaista paikkausta vaadittu vaan kulumat olivat pienehköjä ja lähes yksinomaan samoissa kuviokohdissa.

This way of mending goes nicely for small holes. For bigger holes it is a bit too timeconsuming. Quite often vintage garments have rather large seam allowances which can be used to mend larger holes. I might make proper instructions for that later. This dress only had small holes so it didn’t require making that kind of patching.

3 Comments

  1. Elina says:

    Minulla on tuo sama kirja, vielä en ole käyttänyt mutta arvaan että joskus vielä sattuu pitsipuvun korjaustyö omallekin kohdalle.

    1. Rhia says:

      Elina – joo, varsin näppärä kirja, tosin pitsin paikkaamista siinä oli käsitelty hyvin lyhyesti alle puolikkaan sivun verran. Nämä ohjeet on ihan itse kehitelty :)

Comments are closed.