Oi ihana lapsuus!

on


Muistatko vielä
, miltä tuntui olla lapsi? Kun kaikki oli elämässä vielä mahdollista ja nenä keittiöpöydän korkeudella? Kopioi nämä omiin muistiinpanoihisi ja korvaa vastaukseni omillasi. Haasta ystäväsikin muistelemaan. Se voi olla joskus tervettä.

1. Missä ja koska synnyit?
Niinkin eksoottisessa paikassa kuin Tampereen keskussairaalassa, on siitä jo pitkälti kolmattakymmenettä vuotta aikaa.

2. Onko sinulla sisaruksia?
Nuorempi veli

3. Olitko päivähoidossa vai kotihoidossa?
En kummassakaan. Maatalossa hoidettiin kersat kotona. Kerran tai pari viikossa kävin muutaman tunnin päiväkerhossa kylällä.

4. Oliko teillä lemmikkieläimiä?
No jos navettakissoja voi kutsua lemmikeiksi niin sitten kai oli. Lehmiä ja sikoja myös. Talon hevonen päätti maallisen vaelluksensa ennen syntymääni.

5. Muistatko aikaa, kun ei vielä ollut lapsilla turvaistuimia, vaan keikuttiin etupenkkien välissä tai tapeltiin sisarusten kanssa siitä, kuka saa istua edessä?
Muistan hyvinkin. Eikä kaikissa autoissa ollut edes turvavöitä takana. Meidän Corolla taisi olla juuri sellainen.

6. Oliko sinulla mielilelua?
Äidin tekemä pehmopossu taisi olla aika suosikki sillä se on tallessa vieläkin, tosin sen mekko on kadonnut jonnekin. Possun vatsassa on vetskari joka kätkee sisäänsä pikkupossuja. Possut saa neppareilla kärsistään emän tisseihin kiinni =) Niin ja oli mulla semmonen Barbi-jäljitelmä joka ostettiin kerran maatalousnäyttelystä. Tein itse sen vaatteet. Ja leikkasin siltä tukkaa kun luulin että se kasvaa takaisin.

7. Muistatko mitä sinusta piti tulla isona?
Halusin tulla sihteeriksi tai kaupan tädiksi.

8. Olitko ns. näkymätön kiltti lapsi vai jokapaikan apina?
En usko että olin kovin kiltti ja näkymätön. Maalla sitä keksittiin aina kaikenlaista kommervenkkiä pikkuveljen kanssa. Kiipeiltiin puissa ja jopa aitan katolla. Isä ei kamalasti ilahtunut kun oltiin veljen kanssa tehty aitan huopakattoon rappuset laudanpätkistä ja lyöty ne nauloilla kiinni.

9. Kuljitko pihoilla leikkimässä, kotiavain kaulassa roikkuen?
Meillä oli kotona aina ovi auki joten avainta en tarvinnut vaikka kuljinkin “pihoilla leikkimässä”. Tosin maalla naapurit ovat kaukana toisistaan joten enemmänkin se oli semmoista metsissä ja pelloilla riekkumista.

10. Nukuitko valot päällä?
En koskaan. Ja perämettässä kun asuu niin eihän siellä mitään katuvaloja ole. Talvella oli pilkkopimeää ja pelotti niin pirusti. Makuuhuoneemme oli talon yläkerrassa ja jos tuli yöllä pissihätä piti kiivetä raput alas sitten keittiön poikki pirttiin, pirtistä lisäsiiven pitkään käytävään. Käytävään sain toki valon mutta sen toinen pää jäi aina pimeäksi. Mörköjähän siellä asusti. Oikeasti käytävän päässä oli mummun ja vaarin makuuhuone.

11. Lempi lastenohjelmasi?
Tohtori Sykerö, Smurffit, Kössi Kenguru, Pikku Kakkonen, kaikki ne klassikot. Ja kumma kyllä, olen aina pitänyt Pelle Hermannista.

12. Muistatko ensimäistä koulupäivääsi?
En muista, siitä on niin pirun pitkä aika. Muistan kuitenkin sen että ensimmäisenä kouluvuonna koulua oli vain neljänä päivänä viikossa. Ikäänkuin pehmeä lasku koulussa käyntiin. Muistan myös että pari ensimmäistä kouluvuotta koulussamme ei ollut ollenkaan sisävessaa. Asiat piti hoitaa kimppa-ulkohuusissa jossa oli viisi reikää vierekkäin ja talvella siellä oli hiton kylmä!

13. Keräilitkö jotain?

Postimerkkejä, kiiltokuvia, idoleitten kuvia, nättejä muistilappuja ja hajukumeja.

14. Mikä oli lempiaineesi alaluokilla?
Kuvaamataito. Yläasteella lisäksi kotitalous ja konekirjoitus.

15. Olitko koulukiusattu tai -kiusaaja?
Olin kiusattu suurimman osan peruskoulu-ajasta. Kiusaaminen pääosin loppui kun kiusaaja (joka yllytti muitakin kiusaamaan) muutti pois paikkakunnalta ja toiseen kouluun. Silloin otin vahingon takaisin ja minusta tuli kiusaaja yhdeksi vuodeksi. Sitten peruskoulu jo päättyikin.
Onneksi!

16. Mitä harrastit?
En muista harrastaneeni oikein mitään, paitsi kävinhän minä muutaman vuoden pianotunneilla. Pikkupaikkakunnalla ei ollut kamalasti harrastusmahdollisuuksia. Yläasteella kävin vähän aikaa koulun näytelmäkerhossa ja käsityökerhossa. Muutoin sitten kai istuin kotona kuuntelemassa mankka-radiosta jääkiekko-otteluita, piirtelin ja kirjoittelin päiväkirjaa.

17. Ystäväsi?
Ala-asteella oli oikeastaan vain yksi ystävä. Olin hirvittävän ujo eikä koulukiusaaminen auttanut ystävien saamisessa. Sitäpaitsi koko ala-asteella oli vain 30 oppilasta joten eipä siinä hirveästi ollut valinnanvaraakaan.
Omalla luokallani oli ala-asteella yhteensä vain 6 oppilasta. Yläasteella kaverit taisivat vaihtua vuosittain, vaikka ei sielläkään paljoa sen enempää oppilaita ollut.

18. Mieluisin muistosi jostain ensiluokkien tapahtumasta?
Ei nyt yhtäkkiä tule mitään hirveän mieluisia muistoja. Kai se on se kun voitimme valtakunnallisessa Taidetapahtumassa toisen palkinnon lauluyhteellä. Olisinkohan ollut toisella luokalla. En kyllä enää jaksa muistaa minkä kappaleen esitimme.

19. Minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?
Koulussamme oli kokonaista kolme opettajaa. Yksi urheilullinen harmaatukkainen rouvashenkilö joka opetti äidinkieltä, käsitöitä ja liikuntaa ja opettajapariskunta jonka rouva opetti englantia, musiikkia ja uskontoa ja mies joka oli koulumme rehtori ja opetti mm. historiaa, biologiaa, maantietoa ja kuvaamataitoa. He kaikki opettivat minua ensimmäisestä luokasta kuudenteen asti.

20. Oliko vanhemmillasi tiukka kuri?
Äidillä oli vähän tiukempi kuin isällä, mutta en muista että kuri olisi ollut mitenkään erityisen tiukka. Sellainen normaali. Ihmettelin usein miksi koulukaverini riitelevät usein vanhempiensa kanssa kun en muista että meillä olisi hirveästi koskaan riitelty mistään.

21. Miten perheesi lomaili?
Ei oikein missään. Rahat olivat tiukalla jatkuvasti ja jos jotain ulkomaanreissuja tehtiin niin mukulat jäivät isovanhempien kanssa kotiin siksi aikaa.
Maatilalta ei paljon lomalle lähdetty muutenkaan.Kerran kävimme koko perheen voimin Kööpenhaminassa. Muutoin lomamatkat olivat lähinnä päiväreisuja maatalousnäyttelyyn tai sukuloimaan.

22. Lempiruokaasi natiaisena oli?
Murukastike ja perunamuusi, makaroonivelli, käristys. Käristys oli
pannulla paistettuja possun kylkisuikaleita jotka tirisi rasvassa. Käristys nostettiin ruokapöytään suoraan pannussa. Lihasta tirisseeseen kuumaan rasvaan kastettiin ruisleivän paloja. Meillä lapsilla oli naama rasvassa korvia myöden, mutta ah se oli niin hyvää! Pidin jo tuolloin myös erityisen paljon paprikasta, kavereiden mielestä se oli outoa =)

23. Tupakoitiinko teillä vielä sisätiloissa?
Isä poltti valkoista Marlboroa sisällä siihen asti kunnes lopetti tupakoinnin kokonaan 20 vuotta sitten. Vaarikin tupakoi sisällä, Nortti maistui ja piipputupakka.

24. Mitä asioita pelkäsit?
Pimeää ja hämähäkkejä
.

25. Onko sinulla nykyään jo omia lapsia?
Eipä ole.

Muutkin saavat haasteen tästä napata :) en haasta ketään tiettyä kun en muista ketkä tämän ovat jo tehneet.

IN ENGLISH
Do you still remember what it was like when you were a kid? When everything was possible and your nose was barely at the hight of the kitchen table. Copy this to your notes and replace my answers with your own. Challenge your friends too. It is healthy to remember your past sometimes.

1. Where and when you were born?
In a hospital in Tampere, over 30 ears ago.

2. Do you have siblings?
Younger brother

3. Were you in daycare?
Nope. In farm kids were at home all the time. Once or twice a week I went to kids activity dayclub.

4. Did you have any pets?
If you can call barn cats pets? We had cows and pigs. Our horse went on to heavenly fields before I was born.

5. Do you remember the time when kids didn’t have any safety seats? Kids used to hang between frontseats and argue who gets to sit in front.
I remember that very well. And not even all cars had seatbelts on back. I think our Toyota Corolla was one of those.

6. Did you have any favourite toy?
Little piggy that mom made might have been my favourite. I still have it. There is a zipper on her belly that hides little piglets. You can put piglets to suck moms titties with snap buttons =) Oh yes, and I also had fake-barbie that was bought from farm show. I made clothes for it myself. And cut her hair because I thought it would grow back.

7. Do you remember what you were going to be when you grow up?
I wanted to be a secretary or shopkeeper.

8. Were you invisible child or naughty and noisy?
I don’ think i was very nice and quiet. In the countryside you always had something to do and some tricks to annoy adults. We climbed trees and even on the roof. I don’t think dad appreciated much when me and my brother made ladder on the roof of our storage building by nailing wood on it. It ruined the roof ofcourse.

9. Were you so called “key-child”, playing outside with the homekey on your neck?
Our door was always open so I didn’t need key even though I was wandering around. Allthough other neighbours were rather far, but we were hanging around in the forest and fields.

10. Did you sleep lights on?
Never. Where we lived didn’t have any street lights, so at nights it was always very dark, especially during winter. If you woke up at night and needed to go to toilet it was very scary. Pitch black house and long corridor to walk through. Grannys room was at the end of it but it was always dark and scary.

11. Your favourite kids program?
Doctor Snuggles, Smurffs, Kössi the Kangaroo (finnish program), Pikku Kakkonen (finnish kids program).

12. Do you remember your first day at school?
Nope, it was such a long time ago. But I do remember that on first year we had school only four days a week. I also remember that first couple years we didn’t have indoor toilets in our school. It was just outhouse with long seat and five holes in a row. And it was damn cold in the winter!

13. Did you collect anything?

Stamps, scrap pictures, idol pictures, pretty notepapers and smelly erasers.

14. Your favourite subjects in school?
Drawing. Later on also typing (optional subject) and cooking class.

15. Were you bully at school or the one to be bullied?
I was bullied almost the hole ground school. It ended when bully moved and left the school. Then I became bully myself, for a year. And then school ended. Thank goodness!

16. Your hobbies?
I don’t remember having any proper hobbies, though I took piano lessons for couple years. There was not much oportunities to have proper hobbies in small place like our village. On higher classes I went to acting club and handy craft club for awhile. Otherwise I just sat at home writing my diary, drawing and listening hockey matches from the radio.

17. Your friends?
I pretty much only had one. I was terribly shy and bullying didn’t help at all. There was only about 30 pupils in the whole school so there wasn’t many options for friends.
On my class the was only 6 pupils in total.

18. Your favourite memory of lower classes event?
I don’t have many good memories. I suppose it was when our small band won second prise in national Art event. I think I was on second grade. I don’t remember what we sang though.

19. What was your first teacher like?
There was three teachers in our school. One athletic lady with gray hair, teaching finnish, arts and crafts and sports. And teachter-couple: lady taught english, music and religion knowledge and he was the principal teaching history, geography, biology and drawing. They all taught me from first grade till sixth.

20. Did your parents have tough rules?
Mom was tougher than dad, but I dont remember them being particularly tight on anything. Normal i suppose. I was always wondering why other kids were fighting with their parents and I wasn’t. I don’t remember having very big fights about anything.

21. How did your family spent holidays?
Not much anywhere. Money was always tight and if any trips to abroad, kids were left at home with grandparents. From a farm it was very difficult to go on holiday anyway. There was one weekend trip to Kopenhagen. Otherwise our holidays were short day-trips to farm shows and to relatives.

22. Your favourite food as a kid?
Mince meat sauce and potato mash, macaroni soup, fatty roast. Fatty roast was small strips of pork with lots of fat, fried on a pan. They were swimming in fat. It was served straight from frying pan. You were suppose to dip pieces of rye bread on hot fat and eat them with these fried strips of pork. Yummy! I also loved bell pepper, other kids thought it was odd =)

23. Did people smoke inside back then?
Dad did untill he quit smoking completely about 20 years ago. Grandad also smoked inside, cigarets and pipe.

24. What were you afraid of?
Dark and spiders
.

25. Do you have your own kids now?
Nope

You are welcome to copy this =) I don’t tag anyone because I don’t remember who has already done this.

2 Comments

  1. mmpl says:

    Koulua neljänä päivänä viikossa…oliko?

    1. Rhia says:

      mmpl – Kyllä vaan, ainakin sen alkusyksyn kun koulu alkoi niin vain neljänä päivänä piti ekaluokkalaisten raahautua kouluun. En muista tarkkaan missä vaiheessa se sitten muuttui viideksi päiväksi. Varmaan viimeistään joululomalta.

Comments are closed.